■ قائممقام وزیر میراث فرهنگی: آثار برای ثبت جهانی اولویتبندی میشوند
■ مدیر پایگاه جهانی هگمتانه: "هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" تنها سهمیه ایران برای سال 2023 است
همدانی باشید و ندانید قرار است به واسطه تاریخ و میراث غنی شهر نام و نشان همدان در فهرست آثار جهانی ثبت شود ؟
اگر هم یکدرصد از این موضوع بیاطلاع هستید در جریان باشید که بالأخره در سال 2023 قرار است پروندهای از همدان که شامل یک مسیر تاریخی از هگمتانه تا بازار و میدان مرکزی شهر است به نمایندگان سازمان یونسکو ارائه شود تا همدان هم مانند شهرهای گردشگرخیز همچون اصفهان ، یزد و شیراز و... روی نقشه مقاصد جهانی سفر جاخوش کند.
اگر محتویات( پرونده همدان جهانی ) کامل تهیه شدهباشد و اگر مردم کسبه و بازار و جامعه محلی در همدان همراه این جریان شوند و منطبق بر منافع اقتصاد گردشگری گام بردارند در آینده نزدیک همدان هم از غربت تبلیغات خارج و به قطار مقاصد گردشگری جهان میپیوندد .
"هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" در راه یونسکو
تشکیل ، مطالعه و تکمیل و در نهایت ترجمه پرونده همدان از 4 سال پیش به صورت جدی کلید خورد و 18 روز دیگر پرونده " هگمتانه و مرکز تاریخی همدان " باید روی میز یونسکو برای گرفتن تأیید محتویات در پاریس باشد . این پرونده تنها شانس سال 2023 ایران در کارزار جهانیشدن آثار تاریخی است. روز 11 بهمنماه پرونده 300 صفحه ترجمه شده " هگمتانه و مرکز تاریخی همدان " که 7 فصل را دربرگرفته است باید به دست کارشناسان یونسکو برسد .
مدیرپایگاه ثبت جهانی هگمتانه در گفت وگو با همدان پیام با عنوان این مطالب گفت : پرونده ثبت جهانی برای رسیدن در تاریخ مقرر به زودی به یونسکو ارسال میشود و کارهای مطالعاتی این پرونده با سرعت به انجام رسید .
صاحب محمدیان منصور در این زمینه تأکید کرد : هر سال هر کشور یک سهمیه برای ثبت جهانی دارد، که سهمیه ایران برای سال 2023 " هگمتانه و مرکز تاریخی همدان " خواهد بود. پس از ارسال پرونده در مرداد ماه 1402 ارزیابان یونسکو راهی همدان میشوند تا آنچه در قالب پرونده برای آنها ارسال شدهاست را مورد ارزیابی و اعتبار سنجی قراردهند .
وی با اشاره به اینکه پروندههای ثبت جهانی آثار ایران تا 10 سال آینده مشخص شدهاست، بیان کرد: در سراسر کشور، آثار ارزشمندی برای ثبت جهانی داریم که ثبت جهانی قله دماوند و دیگر مکانها بر اساس اولویتبندیهای صورت گرفته مشخص است.محمدیان منصور تأکید کرد: در این پرونده 140 اثر تاریخی وجود دارد که هر بازدید کنندهای را به وجد میآورد.
وی با اشاره به اینکه 14 تیم کارشناسی ارزیابی ثبت جهانی را بر عهدهدارند، اظهارکرد: کشور ایران در حوزه ثبت جهانی آثار، رتبه نهم دنیا و پنجم آسیا را دارد.
محمدیان منصور با اشاره به ثبت جهانی 12 اثر ناملموس ایران افزود: ما آثار تاریخی و ارزشمند بسیاری داریم، اما متناسب با آن تاکنون گردشگر و ارزآوری نداشتهایم و امیدواریم پرونده «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» با رأی بالایی در یونسکو ثبت جهانی شود و ما هم یک جشن بزرگ برای این نهضت صیانت از میراث فرهنگی بگیریم.
وی تأکید کرد: ثبت جهانی پرونده" هگمتانه و مرکز تاریخی همدان " در 2 حوزه ملموس و ناملموس به صورت جداگانه انجام میشود که در حوزه ناملموس، آداب، رسوم و سنتها و لهجه همدان در فهرست آثار ناملموس، ثبت جهانی میشود. وی ادامه داد: مهم فرهنگ، گویش و سنت همدان است که در پرونده جداگانه ناملموس ارسال میشود.
آثار برای ثبت جهانی اولویتبندی میشوند
همچنین قائممقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در نشست شورای ثبت جهانی که با حضور صاحبنظران و کارشناسان حوزه ثبت میراثفرهنگی ملموس و ناملموس در دفتر معاونت میراثفرهنگی این وزارتخانه برگزار شد، گفت: کمیتهای با حضور صاحبنظران و پیشکسوتان حوزه ثبت آثار و میراثفرهنگی برای تعیین شاخصهای ثبت جهانی و اولویت ثبت، تشکیل میشود.
علی دارابی گفت: برای ثبت جهانی فرصت محدودی داریم تا فهرست اولویتهایمان را در حوزه میراثفرهنگی ملموس و ناملموس مشخص کنیم. با توجه به اینکه در حوزه میراثفرهنگی ناملموس یک سال در میان، سهمیه ثبت جهانی داریم از ثبت پروندههای مشترک با سایر کشورها استفاده میکنیم.
قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور افزود: خوشبختانه مسئولان برای ثبت جهانی آثار، استقبال و توجه خوبی داشتهاند و این نشاندهنده افزایش سواد میراثی در کشور است.
دارابی تصریح کرد: در این نشست افق و دورنمای ثبت جهانی آثار مشخص میشود. برنامه ۱۰ ساله وزارت میراثفرهنگی تدوین شدهاست و تابلوی راهنمای ما برای انجام کارها دروزارتخانه خواهدبود. همچنین در این نشست درباره اولویتهای ثبت جهانی و تعیین شاخصها و معیارها برای ثبت در یونسکو بحث و گفتوگو میشود.
معاون میراثفرهنگی وزارت میراث فرهنگی گفت: برخی صاحبنظران ایراد میگیرند چرا آثار برای ثبت جهانی محدود به چند استان میشود؟ از چند ماه قبل ادارهکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراثفرهنگی به استانها اعلام کردهاست، اولویتهای خود را برای ثبت جهانی با ذکر دلایل مشخص کنند تا کلیات آن در نشستهای شورای ثبت جهانی بررسی شود به همین منظور کمیتهای در این زمینه تشکیل میشود.
ثبت جهانی آثار باعث تقویت قوای ملی میشود
سید محمد بهشتی پیشکسوت میراثفرهنگی در این نشست گفت: آثارپس از ثبت جهانی باعث تقویت قوای ملی ما میشود و سهم ما در میراث جهانی پیشتاز بودن در همه امور است.ارزش آثار ثبت شده جهانی برای ما بسیار زیاد است و باید بگوییم برای ثبت جهانی آثار ایرانی هیچ وقت به ما سخت گرفته نشدهاست.
بهشتی تصریح کرد: ظرفیتی که ما برای ثبت آثار جهانی در ایران داریم، فوقالعاده است و باید یادمان باشد که خود را همعرض کشورهای کوچک ندانیم. باید ببینیم با چه محورهایی میتوانیم این آثار را ثبت جهانی کنیم که یکی از آنها محورهای جغرافیایی است. ما در سراسر ایران بناهایی واجد شرایط ثبت جهانی داریم و هیچ استانی را نمیشناسم که آثار واجد ارزش نداشته باشد.
ثبتهای جهانی میتواند باعث دوستی ملتها شود
محمدحسن طالبیان پیشکسوت میراثفرهنگی در این نشست گفت: در این سالها درحوزه میراثفرهنگی ناملموس ۶ پرونده با کشورهای مختلف به طور مشترک ثبت شد و این اتفاق خوبی است. این ثبت جهانیها میتواند صلح و دوستی را با سایر کشورها برای ما رقم بزند و رقابتی نیست.
وی ادامه داد: اولین کشوری بودیم که پرونده زنجیرهای را از ایران با عنوان باغ ایرانی فرستادیم. بسیاری از کارشناسان جهانی از این موضوع تعجب کردند، حتی وقتی در برخی همایشها شرکت میکردیم از باغهای ایرانی به نام باغ عربی یاد میکردند و این موضوع ما را آزار میداد. به همین منظور کار را با ثبت 6 باغ ایرانی شروع کردیم.
در بخش ارزش علمی و هنری نمادهای ثبتی، نیاز به اعمال نظر بیشتری داریم
احمد پاکتچی سفیر ایران در یونسکو در ادامه گفت: درباره ارزش تاریخی نمادهای ثبتی نگاههای دقیق و موشکافانهای داشتهایم، اما درباره ارزش علمی و هنری این نمادها باید بیشتر تلاش کنیم و نیاز به اعمال نظر بیشتری داریم.
وی افزود: از زاویه یونسکو میخواهیم به موضوع ثبتهای جهانی نگاه کنیم. هدف اصلی از این کنوانسیونها حفاظت و نگهداری است و اگر عنصری ثبت میشود فقط برای حفاظت ثبت میشود.
پاکتچی تصریح کرد: ما در ایران با هویت ناشناخته مواجه نیستیم و برعکس نگاه ما همیشه به بیرون و حوزه تمدنی است که بتوانیم نگاهها را به خودمان جذب کنیم.