سیاست های اقتصادی دولت و نا برابری اجتماعی بصورت متریک همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 10 فروردين 1403

Today : Fri, March 29, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  97935 تاریخ انتشار:  1398-05-31 - 09:28 تعداد بازدید:  315
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

سیاست های اقتصادی دولت و نا برابری اجتماعی بصورت متریک

نویسنده : سید حمید حسینی

تحلیل


 همواره یکی از سیاستهای اصلی دولتها ،بهبود فاصله طبقاتی و برابری اجتماعی است و یکی از مهمترین شاخصه های سنجش عملکرد دولت نیز،سنجش این بخش از عملکرد دولتهاست.اگر چه مردم در زندگی روزمره و زندگی شهروندی مصادیق و ملاکهایی برای سنجش نا برابری های اقتصادی و اجتماعی دارند و خیلی سریع نابرابری ها را تشخیص می دهند،اما شاخص های متریک و کمی ای نیز وجود دارد که میزان نا برابری ها را سنجش و قدرت مقایسه را به ناظران میدهد.یکی از این ابزارها که میزان نابرابری درآمدی در جامعه را تعیین می کند، شاخص ضریب جینی است.
ضریب جینی از جمله شاخص هایی است که می توان با استفاده از آن وضعیت توزیع درآمد در یک جامعه را مورد سنجش قرار داد. عدد این شاخص بین صفر و یک است. هر چه این عدد به صفر نزدیک تر باشد به منزله برابرتر بودن درآمدها در جامعه است و هر چه به یک نزدیکتر باشد نشان دهنده آن است که شکاف درآمدی در جامعه تشدید شده است. به عبارت بهتر، اگر همه افراد جامعه به اندازه هم درآمد داشته باشند، ضریب جینی معادل صفر و اگر تمام درآمدها تنها به یک نفر برسد ضریب جینی یک است که این بدترین حالت ممکن خواهد بود.
اگر بخواهیم عملکرد دولتهای دوم آقای احمدی نژاد و دو دولت آقای روحانی در این حوزه را بررسی و مقایسه کنیم موارد زیر جالب توجه است.
آمارهای ارائه شده توسط مرکز آمار ایران پیرامون ضریب جینی نشان می دهد، شکاف درآمدی در دوران دولت تدبیر و امید یعنی بین سال های 1392 تا 1396 مداوم بیشتر شده است. طبق آنچه از نمودار نمایان است، هنگامی که دولت تدبیر و امید سکان هدایت قوه مجریه را بر عهده گرفت (1392) ضریب جینی کل کشور در حدود 0.3650 بود. این ضریب در سال 1396 به 0.3981 افزایش یافت. این یعنی ضریب جینی در سال های 1392 تا 1396 به میزان 9 درصد رشد کرده است. روند افزایشی ضریب جینی و رشد آن، حکایت از عمیق تر شدن شکاف درآمدی در جامعه دارد و نشان می دهد که در دولت تدبیر و امید فقرا فقیرتر و پولدارها پولدارتر شده‌اند.
همچنین همان گونه که نمودار زیر نشان می دهد، وضعیت توزیع درآمد در دولت دهم بهتر بوده و توزیع درآمد در جامعه به سمت برابرتر شدن پیش رفته است. با آغاز به کار دولت دهم (1388) ضریب جینی در حدود 0.4111 بوده و در پایان کار دولت دهم (1391) این ضریب به 0.3659 کاهش یافته است. در دوره دولت دهم این ضریب روندی کاهشی داشته و شکاف درآمدی در جامعه نیز کاهش یافته است.
همانطور که در بالا بر اساس آمارهای بانک مرکزی دیدیم، متاسفانه سیاستهای دولت در ایجاد برابری درآمدی نه تنها موفقیت آمیز نبوده است بلکه به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران تا حدود زیادی عملکرد دولت مستقر در برنامه ریزی دچار رخوت و سستی و ناکارآمدی بوده است.
شاید وقت آن است که متولیان دولتی درگزارشاتشان کمی بر مبنای شاخصه های متریک و قابل سنجش و بصورت دیالوگ با صاحبان نظران وارد گفتگو شده نه بصورت منولوگ و  در فضای یک طرفه رو به لنزهای بی جان  یا مخاطبان مسخ شده در همایشهای فرمایشی. اینگونه آنها خود را در معرض نقد بی لکنت منتقدان صدیقی قرار می‌دهند که در آن حوزه صاحب نظرند.
* محقق و استاد دانشگاه


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com