رابطه دولت و مجلس شکرآب شده است؟ همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 31 فروردين 1403

Today : Fri, April 19, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  52621 تاریخ انتشار:  1393-08-10 - 05:45 تعداد بازدید:  533
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

پس لرزه‌های یک رأی عدم اعتماد
رابطه دولت و مجلس شکرآب شده است؟

تحلیل

از همان صبحی که فریاد «دو- دو» نمایندگان هنگام اعلام وصول رأی اعتماد نیلی 58 ساله بلند شد مشخص بود که او کار مشکلی برای کسب رأی اعتماد مجلس دارد.
حتی وقتی تقریباً روشن شد که رأی آوردن نیلی بعید است، روحانی به مجلس رفت و از وزیر پیشنهادیش دفاع کرد. دفاع کرد تا همچون استیضاح فرجی دانا، وزیر علوم قبلی‌اش متهم نشود که قصد دفاع از وزیرش را ندارد.
 شاید تأثیرات همان مقایسه‌ها بین دفاع احمدی نژاد و روحانی از دولتشان در فضای مجازی بود که موجب شد روحانی این بار در مجلس تأکید کند که «نیلی را برای دستگرمی به مجلس نفرستاده که بخواهد فرد دیگری را جای او معرفی کند.»
با این حال لغو نشست فراکسیون اصولگرایان، انتشار خبراحتمال انصراف نیلی از قول کوچکی‌نژاد، نائب رئیس کمیسیون آموزش طرح شد و اظهارات حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس‌جمهور 12 ساعت قبل از رأی‌گیری و اظهارات نیلی در نشست کمیسیون آموزش پازل‌هایی بود که شکست نیلی را رقم زد.
عبارت حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس‌جمهور هم که گفته بود: «نمایندگان مجلس فردا میانِ رفتن زیر بار سلطه گفتمانی اقلیت مطلق پایداری و استقلال مجلس از افراط‌گرایان یکی را انتخاب کنند.» مثل بنزین بر روی آتش اختلاف دولت و مجلس بود و در نهایت نیلی را سوزاند.
 حتی جعفرزاده نماینده‌ای که در حمایت از نیلی سخن گفت تأکید کرد که سخنان آشنا را « اشتباه» می داند و رئیس‌جمهور باید این مطالب را اصلاح کند. نادران، نماینده تهران و چهره مخالف دولت هم با عبارت «امان از دست مشاورین و ما ادراک ماالمشاور» نمایندگان را تهییج کرد.
نادران که اتفاقاً هم دانشگاهی نیلی است و یک روز در هفته برای تدریس اقتصاد دوره دکتري به دانشگاه تهران می رود در ابتدای سخنانش در جلسه رأی اعتماد گفت که وقتی نیلی معرفی شد با هیأت رئیسه صحبت کرده که اگر آیین‌نامه داخلی مجلس اجازه می‌دهد بعد از سخنان رئیس‌جمهور و وزیر پیشنهادی بدون بحث رأی‌گیری شود تا به گفته وی «اینگونه نه وقت مجلس گرفته می‌شود و نه برخی کدورت‌ها پیش می‌آید.»
  بین ما و شما حکم و حاکم قانون اساسی است
 کدورت‌ها اما رخ داد وقتی روحانی در سخنانش گفت كه بین دولت و مجلس «حکم و حاکم قانون اساسی است و داور اصلی بعد از خداوند بزرگ، افکار عمومی است.»
 عبارت‌هایی که علی مطهری پس از جلسه در جمع خبرنگاران آن را از دلايل رأی عدم اعتماد خواند و گفت که «ضرورتی ندارد رئیس‌جمهور به مجلس گوشه و کنایه بزند؛ اینها در رأی نمایندگان تأثیر می‌گذارد.» بعد هم تأکید کرد که «اگر روابط قدری دوستانه‌تر بود شاید همین گزینه رأی می‌آورد، زیرا مشکل اساسی نداشت.»
 مشکلات نیلی از نگاه منتقدان
160 نماینده‌ای که به نیلی رأی منفی دادند البته مشکلات اساسی در او می‌دیدند. بي‌توجهي به ارزش‌های اسلامی در زمان مدیریت نیلی بر پردیس دانشکده‌های فنی تهران، عدم موضع‌گیری صریح در قبال فتنه، ورزش دختر و پسر در ورزشگاه با هم، اردوهای مختلط از جمله سفر به ترکیه و نامه امضا شده از سوی نیلی در سال 88 خطاب به رهبر معظم انقلاب مجموعه رخدادهایی بود که تأثیر خود را بر نمایندگان گذاشت.
 این تأثیرها از همان روز اعلام وصول طرح رأی اعتماد وی بود. زمانی که حداد عادل، رئیس فراکسیون اصولگرایان از «ناشناخته بودن» وزیر پیشنهادی گفت و حجت‌الاسلام حسینیان، عضو حزب پایداری از مخالفتش با تفکرات وزیر پیشنهادی علوم برای مدیریت دانشگاه‌ها سخن راند. حسین نجابت، نماینده تهران و عضو فراکسیون اصولگرایان هم خط سیاسی و رفتاری نیلی را در امتداد گزینه‌های پیشین وزارت علوم عنوان کرد و جبار کوچکی‌نژاد، نائب رئیس اول کمیسیون آموزش در همان روز یکشنبه گفت که در نشست کمیسیون آموزش با نیلی او نتوانسته به محورهای مهم و حیاتی مد نظر کمیسیون تخصصی پاسخ شفاف دهد و کمیسیون را قانع کند.
این قانع نشدن‌ها در نهایت موجب شد که از مجموع 246 نماینده حاضر تنها 79 نماینده به او رأی موافق دهند و 160 رأی مخالف و7 رأي ممتنع به نام نیلی در تاریخ مجلس ثبت کنند. رأی هایی که ا گر چه ظاهرش به ضرر دولت بود، اما جایگاه روحانی را در میان حامیانش تثبیت کرد.
  روحانی برنده افکار عمومی است؟
تأکید رئیس‌جمهور بر اینکه «این افکار عمومی است که قضاوت خواهد کرد چون و همیشه از ما (مسئولان) وحدت را می‌خواهد نه فاصله را و نه خدای ناکرده لجبازی را.» همان رمز عبوری بود که باعث شد کاربران خبرآنلاین از رئیس‌جمهور حمایت کنند و سخنان روحانی را «افتخاری دیگر برای دولت روحانی» در راه مبارزه با افراطیون و تعدادی دیگر از آن را «لجبازی مجلس» تفسیر کنند.
لجبازی‌ای که کاظم جلالی، رئیس فراکسیون اکثریت مجلس در ماه‌های نخست فعالیت دولت درباره آن هشدار داد و گفت که « نباید اجازه داد رابطه دولت و مجلس شکراب شود.»
آیا گزینه جدید وزارت علوم می‌تواند فاصله به وجود آمده بین دولت و مجلس را ترمیم کند؟
منبع: خبر‌آنلاین


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com