استفاده از ابزارهای قانونی بجای مذاکره همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

Today : Wed, April 24, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  99279 تاریخ انتشار:  1398-06-31 - 10:33 تعداد بازدید:  118
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

استفاده از ابزارهای قانونی بجای مذاکره

یادداشت


 حسن روحانی ریاست جمهوری کشورمان بهنگام حضور در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در 31 شهریور سال 1392 با باراک اوباما رئیس جمهوری وقت آمریکا بصورت تلفنی گفتگو نمود.
بدنبال این اقدام، وزرای خارجه دو دولت گامی فراتر نهاده و بصورت حضوری با یکدیگر دیدار و گفتگو نمودند . این اقدامات که البته ریشه در تمایلات و ارتباطات گذشته داشت را می توان نقطه عطفی در روابط دو کشور تلقی نمود که نتیجه آن انعقاد توافق نامه برجام بود.
برجام یک توافق نامه بین المللی است که به ابتکار سازمان ملل متحد فی مابین طرفین منعقد گردیده است. این توافق نامه، واجد وصف الزام آور برای همه طرفهای آن می باشد. در الزام آور بودن برجام همین قدر بس که شورای امنیت طی قطعنامه 2231 با رأی مثبت همه 15 عضو خود، آن را به تصویب رسانیده است. پس از یافتن چنین منزلتی ، برجام نه تنها برای همه طرف های آن بلکه برای تمامی اعضای سازمان ملل متحد واجد وصف الزام آور گردید زیرا مطابق ماده 25 منشورِ این سازمان، کلیه اعضای این سازمان  موظف و مکلف شده اند تا « تصمیمات شورای امنیت را قبول و بمورد اجرا بگذارند.» لازم به یادآوری است که قطعنامه 2231  حاوی کلمات « تصمیم می گیرد » و اعضاء را « فرا می خواند » می باشد و در آن از کلمه « توصیه » می نماید استفاده نشده و این یعنی انطباق دقیق با ماده 25 منشور و در نهایت الزام آور بودنِ بدون چون و چرای این قطعنامه که بموجب مفاد آن، اجرای برجام بر همه اعضاء ملل متحد واجب و 7 قطعنامه تحریمی سابق شورا لغو گردیده است.
متأسفانه علی رغم وجود چنین اعتباری برای برجام، دولت آمریکا طی یک عهد شکنی واضح و روشن  و بدون رعایت تشریفات خروج، که طبق مواد 36 و 37 این توافق نامه پیش بینی شده و بر اساس آن خروج باید با رضایت سایر طرفها باشد، از برجام خارج و عدم پایبندی خود به آن را اعلام داشت. دولت آمریکا با این اقدام نه تنها عدم پایبندی خود به برجام، بلکه نادیده انگاشتن قطعنامه شورای امنیت را به اثبات رسانیده است. قطعنامه ای که مطابق ماده 25 منشور باید توسط همه اعضا ملل متحد« قبول و بمورد اجراء » گذارده شود امری که تاکنون توسط این دولت مورد اعتنا قرار نگرفته است.
خوشبختانه در این خصوص راه حل حقوقی مناسبی در خود منشور ملل متحد وجود دارد که شاید بتوان بر اساس آن امریکا را وادار به «قبول» و «اجرای» برجام نمود. بر اساس ماده (1) 35 منشور در صورت بروز اختلاف بین اعضاء ، آنها می توانند اختلاف خود را به شورای امنیت ارجاع دهند. بر اساس ماده (2) 27 آمریکا در این شورا دارای حق وتو می باشد ولی ماده (3) 27 این حق را محدود ساخته و بر اساس آن اگر دارندگان حق وتو، خود خوانده دعوا و « اختلاف» باشند ، آنها مجاز به اِعمال حق وتو نمی باشند. لذا با استفاده از این مکانیسم می توان رأی مناسبی جهت ملزم ساختن امریکا به « قبول» و« اجرای» قطعنامه 2231 که خود حاوی برجام می باشد، از شورای امنیت گرفت و این دولت را وادار به انجام تعهدات بین المللی اش نمود.
یادآوری می نماید بعنوان نمونه ارتش شوروی سابق پس از اتمام جنگ جهانی دوم مایل به ترک خاک کشورمان نبود ولی دولت وقت در سال 1325 با توسل به همین مکانیسم به شورای امنیت رجوع و با استفاده از سایر ابزارهای دیپلماتیک، آن نیروها را وادار به خروج از کشور نمود.
 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com