1403-01-251403-02-04bool(false) معظل آب علت حال بدِ رزن است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : سه شنبه ، 4 ارديبهشت 1403

Today : Tue, April 23, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  74828 تاریخ انتشار:  1395-09-03 - 05:45 تعداد بازدید:  411
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

معظل آب علت حال بدِ رزن است

نویسنده : بهمن هوشمندی

یادداشت

چالش‌های پیش‌روی جامعه جهانی ‌از جمله تغییرات آب‌وهوایی و استفاده نابه‌جا از آب، معضلی است که در سال‌های آینده بسیار جدی خواهد بود.
از سوی دیگر طبق گفته‌های کارشناسان امر، تا سال 2050 میلادی تقاضا برای آب در سطح جهانی با ‌رشدی 55 درصدی همراه خواهد بود؛ این در حالیست که اتمام 20 درصد از منابع زیرزمینی ‌آب ‌در جهان، تهدید بزرگی برای روند کنونی خواهد بود.
رزن هم از این قاعده مستثنی نبوده و افت سالانه 90 سانتیمتر از سطح آب‌های زیرزمینی در دشت رزن- قهاوند از سال 67 تاکنون منجر به قرار گرفتن این شهرستان در صدر شهرستان‌های مقابله با کمبود آبی استان همدان قرار گرفته است.
بیش از 5 روستای بی‌آب و 11 روستای کم‌آب، خشک شدن قنات‌ها و رودخانه‌های سطحی، مهاجرت روستاییان و رشد حاشیه‌نشینی، محصول استفاده‌های بی‌رویه از منابع آبی زیرزمینی شهرستان رزن در سال‌های اخیر بوده است.
از دیگر سو با روی کار آمدن مسئولان ارشد دولت یازدهم در استان همدان حفظ منابع آبی در از اولویت‌های دولتمردان همدان هم قرار گرفت و زنگ تشکیل کارگروه‌های کارشناسی متعدد در استان به صدا در آمد.
تشکیل 8 جلسه با 48 مصوبه از نتایج این جلسات به شمار می‌رود؛ اما توجه به این نکته لازم و ضروری است که تشکیل کارگروه‌های متعدد چه میزان مثمرثمر بوده است!
به اذعان فرماندار رزن از 151 میلیون مترمکعب آب صرفه‌جویی شده در استان همدان، شهرستان رزن با انسداد 282 حلقه چاه غیرمجاز، 88 میلیون متر مکعب آب صرفه‌جویی کرده است.
فتحعلی حسینی معتقد است عمده مشکلات حوزه آب ناشی از مدیریت ناصحیح بوده و تنها بخشی از مشکلات متوجه کاهش نزولات آسمانی از قبیل برف و باران است.
اما آنچه که قریب به اتفاق کارشناسان آب به آن اتفاق نظر دارند، «نهادینه ساختن فرهنگ مصرف صحیح آب» در مقابله با بحران بی‌آبی است؛ بنابراین در این زمینه، ورود و حس مسئولیت آحاد مردم محسوس است و این کار جز با همفکری عموم مردم میسر نیست.
NGO آب شهرستان رزن به عنوان نخستین سمن استان همدان در صیانت از منابع آبی در دی‌ماه سال گذشته تشکیل شد و به گفته مهدی بکند، دبیر انجمن صیانت از منابع آبی شهرستان رزن، «مدیریت استراتژیک منابع آبی برای حفظ منابع آب» از اهداف عالی این نهاد به شمار می‌رود.
وی معتقد بود آگاهی‌بخشی و ایجاد حساسیت در افراد جامعه در خصوص محدودیت منابع آبی زیر زمینی می‌تواند گام مؤثری در حفظ منابع آب باشد.
اما در این میان مردم رزن نظری متفاوت دارند و بزرگترین دلیل کم‌آبی منطقه را ازدیاد چاه‌های غیرمجاز و همچنین سوء برداشت‌های چاه‌های مجاز در سالیان اخیر عنوان می‌کنند؛ این در حالیست که 12 مهرماه امسال مهدی مصطفی‎پور، دادستان رزن در کارگروه حفظ منابع آب با تأکید بر اینکه «با متخلفان به گونه‎ای برخورد خواهد شد که خود آنها به انسداد اقدام کنند»، عکس‌العمل خود نسبت به انسداد چاه‌های غیرمجاز را نشان داد.
همچنین در این جلسه بود که محمد سلطانی، بخشدار قروه‌درجزین از وجود هزار حلقه چاه غیرمجاز ثبت نشده، خبر داد و خواستار تعیین‌تکلیف آنها شد که فرماندار رزن با اشاره به صحبت‌های بخشدار گفته بود: چاه‌های غیرمجاز طبق اولویت مسدود خواهند شد.
مردم شهرستان رزن هم فصل زمستان را فرصت خوبی برای اقدام مسئولان برای مدیریت چاه‌های غیرمجاز می‌دانند و می‌گویند با توجه به اینکه در فصل زمستان هیچگونه برداشتی از چاه‌ها صورت نمی‌پذیرد؛ بنابراین 5 ماه باقیمانده تا فصل زراعی جدید فرصت مناسبی است تا تمهیدات مطلوبی برای انسداد چاه‌های غیرمجاز انجام شود.
از دیگر نکات حايز اهمیت، وضعیت مطلوب شمال شهرستان در بحث آب‌های زیرزمینی است که به اعتقاد کارشناسان امر، اگر سوء مدیریت آبی در رزن استمرار داشته باشد، شمال شهرستان هم با خطر کمبود آب مواجه خواهد شد؛ این در حالیست که شورای اسلامی شهر رزن هم از وضعیت آبی این شهر در آینده نگران هستند و معتقدند اگر چاه‌های غیرمجاز اطراف این شهر بویژه اطراف چاه‌های آب شرب مدیریت نشود، شهر رزن بزودی با کمبود آب شرب مواجه خواهد شد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com