سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به استان همدان در هفتههای اخیر فرصتی فراهم کرد تا موارد خاص از سوی نمایندگان رسانه در نشست با وی مطرح شود.
سفر معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همدان نیز فرصت دیگری را فراهم کرد تا اینبار مطالبات و موارد مربوط به حوزه رسانه را طرح موضوع کنیم. نوشتار ذیل گزیدهای از نکاتی است که نصرتا... طاقتیاحسن، مدیرمسئول روزنامه همدانپیام به نمایندگی از مدیران مسئول در نشست با وزیر فرهنگ و ارشاداسلامی مطرح کرد.
در بند ۲ از اصل ۳ قانون اساسی آمده است، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است همه امکانات خود را برای بالا بردن سطح آگاهیهای عمومی در همه زمینهها با استفاده صحیح از مطبوعات و رسانههای گروهی و وسایل دیگر به کار برد.
نقش استان در حوزه فرهنگ و توسعه فرهنگ و هنر تاریخ ایران بیبدیل است. جایگاه رسانهها و مطبوعات و چاپ و نشر استان در غرب کشور به عنوان مرکزیت و قطب رسانه و چاپ مشهود است.
شمارگان توزیع نشریات در استان نشاندهنده ضریب نفوذ روزنامهخوانی استان نسبت به سایر استانهای مشابه و همتراز است. چالشهای مطبوعات محلی استان و کشور همچنان حایز اهمیت است، چالش آموزش از اصلیترین موارد است. چالش آموزش نیروی انسانی فعال در رسانهها و کمک به رسانهها برای توسعه در حوزه دیجیتال آموزش عمومی مردم جهت ارتقای دانش سواد رسانهای در جامعه و آموزش مدیران و مسئولان دولتی و حاکمیتی از اصلیترین موارد است.
چالش دیگر در حوزه رسانه هزینهها است، هزینه چاپ با سهمی بیش از نصف ۵۰ درصد که بخش اعطم آن را کاغذ زینک در بر میگیرد قابل توجه است، امروز لاغر شدن رسانه کاغذی به منزله لاغر شدن اندیشه و تفکر در جامعه است که باید این مهم مورد توجه قرار گیرد. در حالحاضر هزینههایی چون حقوق پرسنل و توزیع مطبوعات ۳۰ درصد، بیمه ۵ درصد و اجاره محل کار ۵ درصد را در کنار هزینه ۱۰درصدی مربوط به تجهیزات و امکانات دفاتر رسانهها به خود اختصاص میدهد.
سومین چالش درآمد و اقتصاد رسانهها است. تحریمها و شرایط نامساعد حاکم بر کشور، کرونا و ناهمخوانی تعداد ریالی حمایتی در قبال آسیب وارد شده و توسعه شبکههای اجتماعی از دیگر موارد قابل بحث در حوزه فعالیت رسانههاست.از سوی دیگر نابرابری رشد تورم با حمایتهای یارانهای وزارتخانه و افزایش سهم یارانهای استانهای برخوردار را نمیتوان مورد توجه قرار نداد.
در زمینه بررسیهای دیگر همچنین رقابت مطبوعات دولتی با رسانههای بخش خصوصی ملی/محلی و رقابت منفی صدا و سیما با رسانههای بخش خصوصی ملی/محلی را نباید نادیده گرفت.
لازم است در زمینه اعمال حمایت نکردن وزارتخانه از نشریات ۴ صفحهای و انتشار نامنظم و قوانین آن بازنگری انجام شود، همچنین ناتوانی و نداشتن ابزارهای اعمال فشار اداراتکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در اجرای دقیق دستورالعمل اجرایی توزیع و انتشار آگهیهای دولتی حالا به یک معضل جدی تبدیل شده است .
در این زمینه باید مواردی مورد توجه قرار گیرد که دلیل عدم تمکین برخی ادارات و نهادها و شرکتهای دولتی از قانون به دستورالعمل اجرایی توزیع و انتشار « آگهیهای دولتی» چیست.
در زمینه جایگاه مدیران، سردبیران و اصحاب رسانه باید بازنگری لازم انجام شود اینها کارآفرینان، تولیدکنندگان و اشتغالزاهای جامعه ما هستند نگاه صنعتی را به رسانه گسترش دهیم و صرفاً در نگاه صنفی و ابزار دولتی و حاکمیتی نماییم. همچنین درخواست داریم وزارتخانهای شیشهایتر باشد تا بتوان به واسطه آن توسعهدهنده فرهنگ در جامعه باشیم.
امیدواریم کمک به ارتقای جایگاه رسانههای بخش خصوصی در اکوسیستم اطلاعرسانی و فرهنگسازی کشور جدی گرفته شود. با راهکارهای حمایتی همچون افزایش سریع یارانه حمایتی حداقل بر مبنای تورم حاکم بر جامعه و تأکید و تسریع در اجرای «دستورالعمل اجرایی توزیع و انتشار آگهیهای دولتی»" و یادآوری مجدد در جلسه هیأت وزیران، توسعه مراکز عرضه مطبوعات محلی، حمایت از گردش آزاد اطلاعات و حمایت از فعالیت رسانهای در کنار امکان توسعه و تقویت تشکلهای صنفی و بازنگری و اجرای قانون رتبهبندی نشریات که معطل مانده است شاهد ارتقای جایگاه رسانه باشیم.
مواردی نیز مورد درخواست رسانههاست، از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد، اصلاح تعرفه آگهیهای م/الف دولتی بر اساس میزان تورم جامعه و حمایت از برگزاری جشنوارههای محلی/منطقهای/ملی و فراملی رسانهها همچنین اصلاح قانون مطبوعات و ارائه لایحه به مجلس و تعامل و تفاهم با قوه قضائیه به جهت حفظ شأن اصحاب رسانه در رسیدگی به دعاوی و اختصاص شعبات بازپرسی و رسیدگی تخصصی را به عنوان یک مطالبه جدی از سوی رسانههای استان موردنظر قرار دهد.
همچنین میتوان ابراز امیدواری کرد با تعامل و تفاهم با سازمانها، ارگانها، نهادها و شرکتهای خدماترسان به اصحاب مطبوعات به جهت مساعدت در جذب همکاری و تخفیفها و مزایا برای رسانهها و واگذاری برخی پروژهها و پیوست رسانهای به روزنامهها و اصحابرسانه شاهد شرایطی مطلوبتر برای فعالیت رسانه باشیم.