تالوار و تالار شیشه‌ای روی دست مانده است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

Today : Thu, April 25, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  72203 تاریخ انتشار:  1395-04-15 - 05:45 تعداد بازدید:  4098
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

15 سال از سفر رهبر معظم انقلاب به استان گذشت
تالوار و تالار شیشه‌ای روی دست مانده است

سرمقاله

امروز درست 13 سال از سفر رهبر معظم انقلاب به استان همدان می‌گذرد. صبح چنین روزی در تیرماه 1383 مردم استان مهیای میزبانی و استقبال از میهمانی می‌شدند که دیدن و شنیدن سخنانش از نزدیک خود افتخاری به حساب می‌آید. اگر چه سفرهای عالی‌ترین مقام نظام اسلامی به استان‌ها همواره با برکاتی دیگر همچون تخصیص اعتبارات قابل توجه و پیش‌بینی پروژه‌های کلان همراه است. از این‌رو در میزبانی از این سفرها علاوه بر شور و شوق روحانی و عمیق‌تر شدن رابطه ولایی امت با پیشوای خود، توسعه جهش‌گونه مناطق و رفع آلام و کمبودهای اقتصادی یکی از امیدواری‌های مسئولان استان‌ها بوده است. در سفر 15 سال پیش حضرت آیت‌ا... خامنه‌ای به همدان بالغ بر 65 مصوبه در قالب 416 پروژه برای استان به تصویب رسید که 410 پروژه یعنی 98 درصد آن به طور کامل محقق شده که نقش بسزایی در توسعه، عمران و پیشرفت استان داشته است.
تعهد کل سفر از لحاظ اعتباری برای پروژه‌ها در سال 83 نیز بالغ بر 1295300 میلیون ریال تعیین شد و برای اتمام پروژه‌ها تا تیرماه سال 93،‌ 913 هزار میلیون ریال اعتبار هزینه شد.
اگرچه بخش عمده‌ای از پروژه‌های سفر مقام معظم رهبری به استان که 27 دستگاه استان را دربر می‌گرفت نهایی شده اما در این میان پروژه‌های باقی مانده به واسطه درشتی هنوز به قول عامه توی ذوق می‌زنند و رشدی فرسایشی داشته‌اند.
در میان پروژه‌های کلان باقی مانده از سفر رهبر معظم انقلاب 3 پروژه بزرگ راه‌آهن، آبرسانی از سد تالوار و تالار شیشه‌ای شهر هنوز هم علی‌رغم وعده‌های متعدد روی دست شهر مانده است. نگاهی به وضعیت هریک از پروژه‌ها نشان‌دهنده رشد آن است. این در حالی است که بنابر تأکید رهبر معظم انقلاب در سفرهای استانی بیش از یادآوری لحظات سفرها دستاوردهای آن برای مردم و استان‌ها مهم است که البته فارغ از 3 پروژه آورده شده در زیر برکات فراوانی در مقطع خود در رشد و ترقی استان داشته است.
 تالار شیشه‌ای بلاتکلیف
احداث تالار قرآن همدان توسط شهرداری در زمینی به مساحت 14 هزار متر مربع بنا نهاده شد که شامل سالن اجتماعات اصلی به ظرفیت هزار و400 نفر و 8 سالن فرعی با ظرفیت حدود هزار نفر، اتاق‌های ترجمه همزمان، نمایشگاه، موزه،کتابخانه و سالن قرائت خواهران و برادران با پوشش خاص گنبدی شکل و نیمکره‌ای به قطر 61 متر و مساحت 8 هزار و500 متر در 3 طبقه و با اعتباری بالغ بر 148 میلیارد ریال و 93 درصد پیشرفت فیزیکی در دست احداث است.
برای تکمیل و بهره‌برداری پروژه نیاز به 100 میلیارد ریال اعتبار است. قصه تالار شیشه‌ای موسوم به تالار قرآن درست به اندازه سال‌های طولانی شدنش داستان داشته است. از اعتبارات کلان و میلیاردی مقطعی که برای تکمیل آن اختصاص می‌یابد تا درماندن مدیران شهری در تکمیل سازه شیشه‌ای گنبد که خود به معضلی بدل شده است.
 شورای شهر شهرداری را مؤظف به تکمیل و تعیین تکلیف بنای شیشه‌ای می‌داند و شهرداری مشاور را. می‌گویند طراح اولیه گنبد به خوبی نقشه ساخت آن را ترسیم کرده اما با رفتن وی به آلمان بعدی‌ها از پس تکمیل این سازه منحصر به فرد بر نیامدند تا اینگونه روی دست مدیران شهری بماند و برای تالار ناتمام سالانه رقمی هنگفت هزینه نگهداری پرداخت کنند.
شورای شهر همدان در آخرین نشست خود در این‌باره تأکید ویژه‌ای روی تکمیل آن تا پایان دوره خود یعنی سال آینده داشته اما آنچنان که از ظواهر و فحوای امر بر می‌آید تالار شیشه‌ای ناتمام حالا حالاها در ردیف پروژه‌های ناتمام سفر مقام معظم رهبری جا خوش کرده است.
 آبی از سد تالوار نیامد
آبرسانی از سد تالوار به شهر همدان یکی دیگر از پروژه‌های کلانی بود که در سفر رهبر معظم انقلاب به استان مصوب شد. این خط انتقال 138 کیلومتری قرار بوده که با اقطار هزار و400 تا هزار و600 میلیمتر و دبی 7/3 متر مکعب در ثانیه آب این سد که در استان زنجان واقع شده را به همدان انتقال دهد. در خط پیش‌بینی تصفیه‌خانه، تلمبه‌خانه (3 واحد) 6 مخزن و جاده دسترسی به طول 140 کیلومتر با اعتباری بالغ بر هزار و317 میلیارد ریال در دست اجرا بوده است.
انتقال آب از تالوار به استان به دنبال بحران خشکسالی و نزول منابع زیرزمینی به سبب کاهش نزولات آسمانی در سال‌های گذشته بود که به عنوان چاره‌ای اساسی برای تأمین آب اندیشیده شد. پروژه تالوار اما پس از تصویب در سال‌های مختلف با پستی و بلندی‌هایی روبه‌رو شده که از مخالفت زنجانی‌ها با انتقال آن تا سهم‌خواهی کردستانی‌ها و کمبود اعتبارات در استان را شامل می‌شد.
تازه‌ترین تصمیم هم که خبر ناامیدکننده‌ای بود که همدانی‌ها از تالوار شنیدند. خبر این بود که سد تالوار آبگیری مناسبی نداشته و ظرفیت آب پیش‌بینی شده را محقق نکرده است و به همین دلیل استان در حال مطالعه برای منبع جایگزین آن است.
اینها بخشی از آخرین وضعیتی بود که معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای استان از تالوار به رسانه‌ها داده است. این یعنی هوا شدن 370 میلیارد تومان هزینه ناقابلی که تاکنون برای این خط انتقال و 122 کیلومتر لوله‌گذاری و تجهیزاتی که برای آن تهیه شده است. بماند که چند نفرساعت انرژی نیروی انسانی صرف این پروژه 15 ساله شده است. حالا طرح جایگزین آن هم به گفته اسدا... بداغی معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای استان که انتقال آب از کردستان باشد برابر همین هزینه انجام شده اعتبار می‌خواهد. با این وضعیت حتی اگر اعتبارات تالوار همچنان ادامه پیدا کند پیش‌بینی مسئولان استان پایان پروژه تا سال 97 است. تالوار را با این گفته‌ها باید یک پروژه شکست خورده برای استان به حساب آورد. باید خدا را شکر کرد که با بارش‌های کم نظیر بهار امسال فعلاً خطر بحران آب از روی استان رفته است. اما از تالوار آبی برای استان نیامد.
  همدان در حسرت سوت قطار
خط راه‌آهن تهران به همدان و در نهایت سنندج یکی دیگر از مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب به استان در سال 83 بود. طول این راه‌آهن 418 کیلومتر است که 268 کیلومتر آن در مسیر تهران-همدان با 11 ایستگاه و 150 کیلومتر دیگر آن در جاده همدان- سنندج با 7 ایستگاه در دست ساخت است. این مسیر ریلی 8 قطعه اجرایی دارد که 5 قطعه آن در راه‌آهن تهران- همدان و 3 قطعه دیگر در راه‌آهن همدان- سنندج واقع شده است. ساخت این مسیر از سال 84 آغاز شده اما علی‌رغم وعده‌های متعدد در دولت قبل و کنونی هنوز همدانی در حسرت شنیدن صدای سوت قطار مانده‌اند. راه‌آهن تهران - همدان یک خطه، برای‌ سرعت 160 کیلومتر در ساعت در قطار‌های مسافری و 120 کیلومتر بر ساعت در قطار‌های باری در نظر گرفته شده است. ساخت و تکمیل این راه‌آهن می‌تواند رونق اقتصادی، تجاری منطقه غرب کشور را به همراه داشته باشد چرا که ادامه راه‌اهن تهران - همدان به راه آهن همدان - سنندج و در نهایت به مرز خسروی رسیده و در صورت احداث و تکمیل راه‌آهن همدان - سنندج، اتصال به راه‌آهن‌های کشورهای همسایه ایجاد می‌شود. از دیگر مزیت‌های راه‌آهن تهران - همدان می‌توان به گسترش و توسعه گردشگری به عنوان اولویت نخست سرمایه‌گذاری در همدان اشاره کرد که به دلیل سهولت در حمل‌ونقل، گسترش گردشگری را هم فراهم می‌کند.
این پروژه که طبق برنامه‌ریزی‌ها قرار بود تا پایان سال 93 به اتمام برسد اما هنوز پس از گذشت 10 سال نیازمند به ریلی است که در کشور وجود ندارد. سال گذشته که رئیس‌جمهور با کاروان تدبیر و امید راهی همدان شد به مردم این استان وعده داد که پروژه راه‌آهن همدان-تهران تا پایان سال 95 به بهره‌برداری می‌رسد. استاندار هم چندی پیش در نشست با خبرنگاران استان از پیش آمدن مانعی در ریل‌گذاری خط در ساوه خبر داد و ابراز امیدواری کرده بود که تا پایان سال 95 به اتمام برسد. به گفته نیکبخت 271 میلیارد تومان اعتبار از محل سفر ریاست‌جمهوری به استان به این پروژه اختصاص یافته و طرح مشکلی از لحاظ تأمین اعتبار ندارد و تنها مشکل تأمین ریل است که باید انجام شود. با این وضعیت و در صورت تأمین ریل شنیدن سوت قطار برای همدانی‌ها نزدیکتر از شنیدن صوت قرآن از تالار شیشه‌ای و خوردن آبی است که از تالوار قرار بوده انتقال پیدا کند.



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com