۱- بررسی آماری فعالیتهای فرهنگی خانوارهای مناطق شهری و روستایی کشور در ۱۳۹۹ خورشیدی نشان می دهد که سرانه ماهیانه مطالعه روزنامه در ایران، یک ساعت و ۲۳ دقیقه است.
این مطالعات نشان می دهد که همدانی ها با دو ساعت و ۳۹ دقیقه مطالعه یعنی دوبرابر میانگین کشوری روزنامه خوانترین مردم ایران هستند.
۲- این بررسی همچنین نشان داده که تنها قریب ۲۳ درصد از مردم تا کنون در کل کشور روزنامه خواندهاند و ۷۷ درصد مطالعه روزنامه نداشتهاند.
همچنین این بررسی ثابت کرده که روزنامه همچنان به عنوان یک رسانه موثر در جامعه ایرانی مطرح است و توسعه شبکههای اجتماعی و ارتباطی جدید نه تنها از اهمیت آن نکاسته بلکه بر تاثیر آن و دایره نفوذ آن بر مخاطب افزوده است.
۳- درک این بررسی زمانی قابل تأمل خواهد بود که بدانیم سال بعد از این بررسی یعنی در سال ۱۴۰۰ ، کل بودجه فرهنگی کشور حدود ۲۳۳۰۰ میلیارد تومان بوده و ۱.۷ درصد کل بودجه کشور را به خود اختصاص داده است.
این رقم برای سال ۱۴۰۱ به ۲۲۹۶۰ میلیارد تومان رسیده که معادل ۱.۵ درصد کل بودجه است.
یعنی بهرغم افزایش بودجه کل کشور، بودجه فرهنگی ۰.۲ درصد هم نسبت به سال گذشته آب رفته است.
۴- برخی از تحلیلگران برای درک موضوع رقم بودجه فرهنگی کشور را تبدیل به دلار کرده بودند که کل بودجه فرهنگی کشور حدود ۷۶۰ میلیون دلار شده بود.
با این اقدام نتیجه گیری آنها جالب بود مثلا گفته بودند که بودجه سالانه شبکه بیبیسی بیش از ۷ برابر بودجه کل فرهنگی کشور است. یا پولی که برای واردات سالانه لوازم آرایشی مصرف میکنیم ۴ برابر بودجه کل فرهنگی کشور میشود یا سرانه هر ایرانی در سال ۹دلار بودجه فرهنگی است یا پایینترین سرانه بودجه فرهنگی همه کشورهای دنیا را داریم.
۵- این بررسی در کنار این تحلیلها از بودجه فرهنگی کشور به خوبی مشخص میکند که چرا کار فرهنگی کاری پرهزینه و پرخطر است و نباید در این کار از نهادهای سیاسی انتظار حمایت داشت و نهادهای فرهنگی هم توان و اعتبار حمایت کامل و جانانه را ندارند. آنچه فعالان فرهنگی به ویژه فعالان رسانهای را به ادامه فعالیت دلگرم میکند، علاوه بر عشق به کار، مردم علاقهمند به فرهنگ هستند که عاشقانه و عالمانه سبد فرهنگی خانوار را از کالاهای فرهنگی هر چند به سختی پر میکنند.
۶- روزنامه فعال، شاخص توسعه فرهنگی یک منطقه و موثر بر توسعه در همه ابعاد آن منطقه است و وقتی در استانی روزنامهای در رتبه یک کشوری فعال و مورد اعتماد مردم است، انتظار میرود همه موثرین در توسعه با درک این مهم از این فضا برای نزدیک شدن به مردم و ارتباط با مخاطبانی که اهل مطالعه هستند، تلاش کنند.
رسانه شناسی بخشی مهم از سواد رسانهای است، سوادی که در بررسی انجام شده، مردم همدان به خوبی آن را نشان دادهاند، حال با این نتایج نوبت مسئولان است که از رسانهشناسی مردم تبعیت کنند.
۷- فرهنگ را مردم میسازند و به همین دلیل عرف در قضا و جامعه ایرانی اهمیت زیادی دارد.
حال مردم همدان با بررسی انجام شده نشان دادهاند که فرهنگ روزنامهخوانی در این استان همچنان در حال توسعه است و مسئولان در همراهی با مردم میتوانند از این فرهنگ سازی و افزایش روزنامهخوانی در جامعه با برداشتن موانع فعالیت و محدودیتهای رسانهای حمایت کنند و در این فرهنگسازی همراه مردم شوند هر چند اصل فرهنگسازی با مردم است.