موج جدید انتقاد‌ها به طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست‌جمهوری همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 10 فروردين 1403

Today : Fri, March 29, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  112197 تاریخ انتشار:  1399-07-09 - 09:48 تعداد بازدید:  232
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

موج جدید انتقاد‌ها به طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست‌جمهوری

نویسنده : محمد ترابی

داخلی


■ شورای مرکزی خانه احزاب: بازتعریف رجل سیاسی موجب تضعیف جمهوریت نظام می‌شود

اعضای شورای مرکزی خانه احزاب بخش زیادی از مواد طرح انتخاباتی مجلس مبنی بر بازتعریف رجل سیاسی و شرایط نامزدهای ریاست جمهوری را مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش ایلنا، در نشست دوشنبه‌شب(7 مهرماه) بررسی طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری شورای مرکزی خانه احزاب ایران، اعضای این شورای ضمن مخالفت با طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری، بازتعریف رجل سیاسی و تعریف شرایطی برای نامزدهای ریاست جمهوری، نادیده گرفتن نقش احزاب در انتخابات را مهمترین موضوعی دانستند که مجلس شورای اسلامی باید به طور جدی آن را مورد بررسی قرار دهد. براساس این گزارش، همچنین اعضای شورای مرکزی خانه احزاب بخش زیادی از مواد طرح انتخاباتی مجلس را در جهت تضعیف جمهوریت نظام عنوان کردند.

 

یکی از خلاء‌های قانون در کشورمان، که در طول سال‌های پس از انقلاب تا کنون در ابهام بوده است، علت محدودیت حضور بانوان برای حضور در عرصه رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری و رسیدن به این منسب بوده‌ است.
البته باید گفت که یکی از شرایط تایید صلاحیت کاندیدا‌های ریاست‌جمهوری شرط "رجال سیاسی" بودن است. با این حال "رجال" که در زبان عربی به معنی مردان و جمع‌مذکر معنی می‌شود، در تفسیر و حتی در قرآن کریم نیز در مفهوم جامع و فارغ از تفکیک جنسیتی معنی‌ می‌شود و از این کلمه تنها برای اشاره به مردان و یا جنس مذکر استفاده نمی‌شود.
از این رو می‌توان به این نتیجه رسید که این ابهام در قانون با تفسیر از این کلمه برطرف ‌خواهد شد. در دهه گذشته نسبت به نیاز جامعه، اقداماتی برای اصلاح قانون انتخابات ریاست‌جمهوری صورت گرفته که هر بار با مشکلاتی رو‌به‌رو شده است.
با این وجود هنگامی که مجلس یازدهم شورای اسلامی خبر ارائه طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست‌جمهوری را داد، نویدی برای رفع ابهامات و مشکلات چندین دهه انتخابات ریاست‌جمهوری در کشورمان بود.
با این حال طرح مذکور مجلس، نه تنها ابهام زا نبوده، بلکه ابهامات و مفاهیم بیشتری را که نیازمند تفسیر و مترگذاری هستند را به این قانون افزوده است.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان نیز در این رابطه با بیان اینکه دقیقا مسأله ممنوعیت‌های حضور زنان در عرصه رقابت انتخابات ریاست جمهوری قانونی نیست و پای مسائل فرهنگی در میان است در مصاحبه‌های خود گفته است که ثبت‌نام و ورود به این عرصه برای کسی ممنوع نیست. قانون اساسی مشخصاً بررسی صلاحیت‌ها را یکی از وظایف شورای نگهبان قرار داده است. آنچه در بررسی صلاحیت‌ها انجام می‌شود نظر شورای نگهبان است که در ادوار گذشته هم دیدیم.
برخی از رویه‌ها در کشورمان در طول سال‌های پس از انقلاب نسبت به شرایط جامعه تغییر کرده است. به طور مثال در کشورمان و پس از حضور چندین دولت در رأس قدرت، برای نخستین بار خانم دستجردي که در زمان ریاست‌جمهوری محمود احمدي نژاد به عنوان وزير پيشنهادي بهداشت، درمان و آموزش پزشکي به مجلس معرفي شده بود، توانست با کسب 175 راي موافق، به عنوان نخستین وزیر زن در کشور انتخاب شود.

در زیر نظر چند تن از مقامات زن کنونی و اسبق کشور را می‌خوانیم:
 حضور کاندیدای زن اطلاح‌طلب قطعاً موثر است
نماینده مجلس دهم شورای اسلامی در پاسخ به اظهارات کدخدایی گفت: اینکه در اظهارات‌شان مطرح می‌کنند که زنان می‌توانند نام‌نویسی کنند؛ اما از طرفی در شورای نگهبان آن‌ها را ردصلاحیت می‌کنند، نشان می‌دهد تفسیر همان است که بود و کاری از پیش نرفته و تغییری هم حاصل نشده است.
طبق گزارش منتشر شده از فرارو، پروانه سلحشوری درباره حضور زنان در انتخابات ریاست‌جمهوری و حمایت جریان‌های سیاسی از آن‌ها می‌گوید: اگر یک جریان سیاسی مانند اصلاح‌طلبان بتوانند یک کاندیدای زن داشته باشند، قطعا مؤثرتر و بهتر خواهد بود؛ بنابراین اینکه اصلاح‌طلبان به‌عنوان یک جریان اصیل سیاسی بخواهند با یک کاندیدای زن به انتخابات ورود کنند، گامی رو به جلو است.

 مسأله حضور زنان نیستند، بلکه طیف فکری است
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در گفت‌وگوی با خبرگزاری برنا، در این رابطه گفت: خانم ها توانایی لازم برای کسب ریاست جمهوری را دارا هستند و این ظرفیت در قانون اساسی هم، وجود دارد. در قانون اساسی به وضوح می توان شاهد بود که قانون گذار با همین هدف، قانون را نوشته است. کلمه رجال قابلیت استفاده دوگانه دارد. بحث حضور زنان در انتخابات را باید از شورای نگهبان پرسش کرد، به شخصه هیچ مانعی برای حضور زنان  نمی بینم. کلمه رجال در قرآن برای زن و مرد تفسیر می شود.
معصومه ابتکار با بیان اینکه برای حضور در انتخابات برنامه‌ای ندارد، گفت: رد صلاحیت فقط به جنسیت مربوط نمی شود، مساله طیف های فکری است. متاسفانه در بعضی از دوره ها، طیف فکری که از درون انقلاب و در حاکمیت بود و مسئولیت هایی به عهده داشتند، به طور یک طرفه رد صلاحیت می‌شوند یعنی فقط بحث زنان مطرح نیستند، مساله خیلی وسیع‌تر است.

 در قانون هیچ منعی برای حضور زنان نیست
نماینده تهران در مجلس پنجم در رابطه به اظهارات کدخدایی گفت: کدخدایی واقعیت را گفته است. چرا که هیچ منع قانونی برای حضور زنان وجود ندارد. در دوره دوم آقای روحانی یکی از تصمیمات جدی ایشان این بود که وزیر زن داشته باشند.
فائزه هاشمی رفسنجانی در گفت‌وگو با خبرآنلاین، در ادامه افزود: اگر به لغت نامه فرهنگ دهخدا یا لغت نامه معین مراجعه کنید می‌بینید که رجل به معنی مرد و شخصیت برجسته سیاسی معنی شده است، در قرآن تعدادی آیه وجود دارد که از واژه رجل استفاده شده است، اما فقط به معنی مرد نیست و هم مرد و هم زن تعریف شده است.
وی در پایان بیان کرد: این قضیه اصلا ابهام ندارد، اگر بپذیریم که در قانون اساسی کلمه رجل ابهام دارد، وظیفه شورای نگهبان است که این را تفسیر کند و مشخص کند که منظور از رجل چیست.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com