زنگ خطر ورشکستگی صنعت مرغداری همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

Today : Thu, March 28, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  118896 تاریخ انتشار:  1400-05-04 - 08:39 تعداد بازدید:  720
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

قیمت مصوب مرغ پاسخگوی هزینه‌های تولید نیست
زنگ خطر ورشکستگی صنعت مرغداری

داخلی

■ قیمت واقعی مرغ بین ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان است

ملایر- سحر یوسفی - خبرنگار همدان‌پیام: با وجود تشکیل صف‌های طولانی مردم برای تأمین مرغ و التهاب در بازار این کالای اساسی، اما این روزها صنعت مرغداری حال خوشی ندارد؛شواهد از تعطیلی تعداد زیادی از مرغداری‌ها و غیرفعال شدن روند تولید آنها حکایت دارد. طیف وسیعی از شاغلان در این صنعت از نبود انگیزه و رغبت برای ادامه فعالیت می‌گویند و معتقدند اگر چالش‌های پیش‌ روی این واحد‌های تولیدی تداوم یابد و چاره‌ایی اندیشیده نشود ادامه این وضعیت منجر به تعطیلی گسترده‌تر مرغداری‌ها و افزایش قیمت مرغ خواهد داشت موضوعی که هم به زیان تولیدکننده و هم مصرف‌کننده تمام می‌شود.
یکی از مرغداران بخش سامن ملایر که پس از سال‌ها فعالیت در این صنعت، 3 سال مداوم نتوانسته است مرغ تولید کند به خبرنگار ما گفت: مشکلات مرغداری‌ها زیاد است یک روزه که ما به اینجا نرسیدیم، چندین دوره پشت سر هم ضرر کردیم در نهایت با مواجه شدن ضررهای هنگفت از گود خارج شدیم.
رضا سلیمانی بیان کرد: برای اینکه مرغداری‌ام خالی نماند و در، پنجره،  کابل و لوله‌ها و دودکش و... دزدیده نشود مجبورم آن را به صورت دوره‌ای اجاره دهم که حداقل سرمایه اولیه‌ام حفظ شود.

 تولید به واسطه‌ها وابسته است
وی گرانی و تأمین نشدن به‌موقع نهاده‌ها و وجود واسطه‌ها از صفر تا 100 تولید را از جمله معضلات مرغداران برشمرد و افزود: در زمان فعالیتم بار سویا سفارش داده بودم چون دیر آمد از جای دیگری تأمین کردم زمانی که بار اولی را می‌خواستم برگشت دهم در عرض ۲۰دقیقه ۱۹دست گشت، اکنون حساب کنید هرکدام مبلغی جزئی روی بار سود کنند در نهایت سویا با چه قیمتی به دست مصرف‌کننده می‌رسد!
سلیمانی کمبود نقدینگی را از دیگر دلایل ورشکستگی در این صنعت عنوان کرد و گفت: مرغداری‌ام مکانیزه و مجهز است، اما نقدینگی لازم جهت جوجه‌ریزی ندارم. برای تأمین نقدینگی از برج 8 سال 1399برای اخذ تسهیلات اقدام کرده‌ام، پرونده‌ام تکمیل شد حتی وثیقه هم به بانک بردم آخر کار گفتند اعتبار نداریم، اگر اعتبار ندارید چرا می‌گویید درخواست وام بدهید و اکنون پس از چند ماه پیگیری این را می‌گویید؟!
وی افزود: یکی از مشکلات عمده ما این است که در زمان جوجه‌ریزی هیچ کس کاری با ما ندارد، اما به محض فروش از پاسگاه و تعزیرات و... می‌رسند می‌گویند به قیمت آزاد نفروشید این در حالی است که تمام هزینه‌های تولید به قیمت آزاد بوده است، قیمت مصوب حاشیه سود اندکی دارد و پاسخگوی این‌ همه زحمت و هزینه نیست.
سلیمانی گفت: مجبوریم مرغ را در ازای دریافت چک ۷۰ روزه به کشتارگاه بفروشیم این در حالیست که تمام مؤلفه‌های تولید را نقدی می‌خریم، اگر بخواهیم به صورت نقدی به کشتارگاه بفروشیم کیلویی ۲۵۰ تا ۳۰۰ تومان از قیمت مرغ می‌کاهند.
وی افزود: منِ تولیدکننده که این همه زحمت کشیدم تازه پس از ۷۰ روز تنها یک چک در دست دارم، با این همه مشکل 3 سال است که خانه‌نشین شده‌ام و به خاطر چنین مشکلاتی نمی‌توانم به فعالیت ادامه دهم.
سلیمانی بیان کرد: برای رونق تولید، دولت می‌بایست تولیدکننده را حمایت و پشتیبانی کند، اما متأسفانه یک مرغدار عملاً از هیچ حمایت و پشتوانه‌ایی برخوردار نیست و نتیجه‌اش این می‌شود که یکی پس از دیگری ورشکسته می‌شوند.
یکی دیگر از تولیدکنندگان مرغ در ملایر که پس از ۴۰ سال تولید مداوم حدود یک سالی است مرغداری‌اش را تعطیل کرده است به همدان‌پیام گفت: در حال‌حاضر مرغدارها نهادهای طیور را به نرخ آزاد تهیه می‌کنند، اما در زمان فروش اگر بخواهند به نرخ آزاد بفروشند با تعزیرات و جریمه‌های سنگین مواجه می‌شوند و اگر بخواهند با نرخ مصوب دولتی بفروشند هم ورشکسته می شوند.
ترکاشوند با بیان اینکه هزینه‌های تولید چند برابر افزایش داشته است، افزود: کسی نیست بگوید مرغداری که ۲۰هزار جوجه ریخته، دان دولتی به او بدهید، اما موقع فروش می‌گویند باید به نرخ دولتی بفروشد.
وی با اشاره به اینکه سرمایه‌اش در بیابان به مخروبه مبدل شده است، گفت: اکنون که کار نمی‌کنم و ضرر می‌دهم خیالم راحت‌تر است تا جوجه بریزم و با هزار مشکل روبه‌رو شوم.
ترکاشوند با بیان اینکه تعاونی هم دیگر کاری برای مرغداران نمی‌کند، افزود: چندسال پیش یک تعاونی معتبری داشتیم که مرغداران از طریق آن به اندازه سهمیه جوجه‌ریزی حواله دان و ذرت و سویا می‌گرفتند و بازرگانی نیز برابر حواله مذکور گوشت مرغ از مرغداران تحویل می‌گرفت.

 مرغ را باید صادر می‌کردیم
نایب‌رئیس هلدینگ طیور ایران هم بیان کرد: زیرساخت و ظرفیت تولید حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور وجود دارد و نیاز مصرفی بالغ بر ۲میلیون و ۲۰۰ هزار تن است، با وجود اینکه می‌توانستیم حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن مرغ به کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان صادر کنیم، اما متأسفانه به دلیل سوء‌مدیریت وضعیت مرغ در کشور طوری است که مردم باید برای خرید در صف بایستند.
حسن روزبهانی قیمت دستوری مرغ را دلیل مشکلات به وجود آمده دانست و گفت: قبل از عید، دولت قیمت هرکیلو ذرت را ۴۰۰ تومان، قیمت هر کیلو سویا را ۷۰۰ تومان و هزینه حمل‌ونقل را ۳۶درصد افزایش داده است از طرفی سایر هزینه‌ها نیز افزایش یافته است. به عنوان مثال هزینه کارگری برای یک واحد ۲۰ هزارتنی از ۶ میلیون تومان به ۱۴میلیون تومان در هر ماه رسیده و قیمت واکسن و ریزمغذی‌ها نیز چند برابر شده است.
وی با ابراز گلایه از اینکه مشکلات صنعت مرغداری یکی، دو تا نیست افزود: نهاده‌ها را از سامانه بازارگاه می‌خریم، اما ۴۰ روز بعد به دستمان می‌رسد، با قطعی برق مواجه هستیم که طبق دستور استانداری باید به مرغداری‌ها سوخت بدهند، اما شرکت نفت به شرکت گاز پاس می‌دهد و شرکت گاز به اداره برق و... .
 جوجه یک روزه ۴۲۰۰ تومانی
در بازار نیست
دبیر انجمن مرغ گوشتی همدان گفت: دولت قیمت جوجه یک روزه را  4 هزار و۲۰۰ تومان تعیین کرده است، اما عملاً یک سال است که در بازار جوجه با این قیمت پیدا نمی‌شود و من مرغدار مجبورم جوجه را با قیمت ۹ هزار تومان بخرم.

  با معرفی دلال به تعزیرات ۶ ماه در لیست سیاه رفتم
روزبهانی در ادامه با اشاره به وجود واسطه‌ها و نظارت ضعیف دولت افزود: دولت اگر قیمت جوجه را  4 هزار و۲۰۰ تومان گذاشته باید آن را کنترل کند نه من تولیدکننده که دستم به جایی بند نیست، چند وقت پیش یکی از دلالان را به تعزیرات معرفی کردم همین کار سبب شد تولیدکنندگان مرغ مادر من را تا ۶ ماه در لیست سیاه قرار بدهند.
  وی با تأکید بر اینکه بازار دستوری نیست و تابع عرضه‌وتقاضاست، گفت: دولت با توجه به آنالیزی که قبل از افزایش قیمت‌ها وجود داشته است قیمت هر کیلو مرغ را برای مرغداری ۱۷هزار و ۱۰۰تومان و برای خرده‌فروشی‌ها ۲۴هزار و ۹۰۰ تومان مصوب کرده است این در حالیست که با توجه به افزایش تمام هزینه‌های تولید این قیمت منطقی نیست و منجر به ضرر مرغداری‌ها می‌شود.

  تولید مرغ توجیه اقتصادی ندارد
روزبهانی با بیان اینکه دولت به مؤلفه‌های ورودی تولید مرغ کاری ندارد، اما خروجی مرغ را دستوری نگه داشته است، بیان کرد: با توجه به این شرایط تولید برای مرغدار توجیه اقتصادی ندارد، نتیجه این اقدام به ضرر تولیدکننده و به تبع آن مصرف‌کننده می‌شود.
این تولیدکننده مرغ گفت: مسئولان حمایت خاصی از تولیدکنندگان مرغ نمی‌کنند، حتی گاهی چوب لای چرخ ما می‌گذارند به این خاطر انگیزه‌ایی برای تولید باقی نمی‌ماند، به شخصه اگر ترس از دزدیده شدن امکانات مرغداری‌ام نبود تعطیل می‌کردم.

 با شعار نمی‌توان مدیریت کرد
روزبهانی با تأکید بر اینکه با شعار نمی‌توان تولید را مدیریت کرد، افزود: دولت وقتی که قیمت مصوب برای هر کیلو مرغ از مرغدار ۱۷هزار و ۱۰۰ تومان تعیین کرده است باید جوجه  4 هزار و۲۰۰ تومانی به دست مرغدار برساند و هزینه‌های تولید را به قیمت قبل برگرداند.

 بارها شدن تولید دودش به چشم مصرف‌کننده می‌رود
دبیر انجمن مرغ گوشتی همدان گفت: وقتی تولید رها شود دود آن به چشم مصرف‌کننده می‌رود، چنانچه زمانی تولیدکنندگان مرغ مادر می‌توانستند جوجه را تولید و صادر کنند، اما اکثراً ورشکسته شدند و امروز تاوانش را تولید‌کنندگان مرغ گوشتی می‌دهند.

 قیمت مرغ گرم باید بین ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان باشد
روزبهانی بیان کرد: براساس آنالیز هزینه تمام شده واقعی قیمت هر کیلو مرغ زنده بین ۲۱ تا ۲۳هزار تومان و برای مرغ گرم بین ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان باید باشد.
 تعیین قیمت دستوری حمایت از مصرف‌کننده نیست
وی گفت: تعیین قیمت دستوری حمایت از مصرف‌کننده نیست فشار بر تولیدکننده است و با خارج شدن تولیدکننده از چرخه تولید، مصرف‌کننده آسیب می‌بیند و همین مرغ را مجبور می‌شود ۵۰ هزار تومان بخرد.  دبیر انجمن مرغ گوشتی همدان با بیان اینکه به هیچ کدام از جلساتی که در این زمینه برگزار می‌شود دعوت نمی‌شود، افزود: به طور قطع تصمیمات اتخاذ شده بدون حضور دست‌اندرکاران واقعی، خروجی مثبت و مؤثری نخواهد داشت. روزبهانی با تأکید بر اینکه نمایندگان واقعی مرغداران باید در تشکل‌ها باشند، راهکار حل معضل امروزه مرغداران را در سپردن مسئولیت به این تشکل‌ها و قیمت‌گذاری توسط آنها دانست.
 دبیر انجمن مرغ گوشتی همدان در پایان گفت : دولت باید تصدی‌گری را به بخش خصوصی واگذار کند و با مانع‌زدایی و دخالت نکردن به رونق تولید کمک کند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com