1403-01-221403-02-01bool(false) جایگاه مجلس شورای اسلامی در قانون اساسی همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

Today : Sat, April 20, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  105821 تاریخ انتشار:  1398-11-23 - 11:52 تعداد بازدید:  133
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

جایگاه مجلس شورای اسلامی در قانون اساسی

نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد

داخلی


 مجلس در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و محور بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها، قانون‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها است و چراغ هدایت دولت و ملت را به دست دارد. مجلس پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه حضور و مشارکت واقعی مردم در تصمیم‌گیری‌ها و مظهر اراده ملی است.
با توجه به به نقش مؤثر و مهم مجلس در نظام کشور، وظایف عمده مجلس در 2 بخش خلاصه می‌شود:
قانون‌گذاری و نظارت
حال برای اطلاع و آگاهی از جایگاه مجلس شورای اسلامی در قانون اساسی و همچنین نحوه اداره مجلس بر اساس آئین‌نامه داخلی و آشنایی با بخش‌های مختلف مجلس شورای اسلامی که مسئولیت ارتباط با مردم را به اشکال مختلف بر عهده دارند به‌طور خلاصه اطلاعاتی ارائه می‌شود، بدیهی است محققان و صاحب‌نظران می‌توانند با مراجعه به قانون اساسی آئین‌نامه داخلی مجلس، مشروح مذاکرات مجلس و همچنین انتشارات مجلس شورای اسلامی اطلاعات کمتری را نسبت به مجلس شورای اسلامی کسب کنند.
■ مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت که به‌طور مستقیم و با رأی مخفی انتخاب می‌شوند، تشکیل می شود.
■  دوره نمایندگی مجلس 4 سال است.
■ مذاکرات مجلس شورای اسلامی باید علنی باشد و گزارش کامل آن باید از رادیو، روزنامه رسمی برای اطلاع عموم منتشر شود.
■ هر نماینده در برابر تمام ملت‌ مسئول است و حق دارد همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهارنظر نمایند.
یکی از افراد که از فعالان فرهنگی و سیاسی است و خود را مظفرپور معرفی می‌کند، در این باره گفت: مجلس شورای اسلامی وظیفه عمده دارد که عبارت است از تصویب قوانین که معمولاً در قالب لوایح و طرح‌ها که پس از تصویب در کمیسیون‌های تخصصی در صحن مجلس تصویب و پس از تأیید شورای نگهبان به قانون تبدیل می‌شود.
لایحه از طرف دولت تنظیم و به مجلس ارائه می‌شود و طرح نیز به وسیله نمایندگان پیش از تعطیلات در مجلس تهیه و به هیأت رئیسه ارائه شد و طرح خروج از NPT‌ (پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) بود که باید به مجلس دهم پس از تعطیلات کنونی آن را بررسی کنند.
دومین وظیفه اصلی مجلس نظارت بر حسن اجرای قوانین در کشور است نمایندگان مجلس این نظارت ابتدا با رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت و تشکیل کابینه شروع می‌کنند. یعنی اگر وزیری صلاحیت لازم را نداشت رأی اعتماد نمی‌گیرد و پس از آن نیز همواره وزرا در معرض سوال و استیضاح نمایندگان مجلس هستند تا تخلف از قانون و ضعف عملکرد نداشته باشند.
نجفی که خود را یکی از مدیران معرفی می‌کند و تمایلی به معرفی کامل شغل خود ندارد در این باره به خبرنگار همدان‌ پیام می‌گوید: مهمترین و اصلی‌ترین وظیفه مجلس شورای اسلامی، وظیفه قانون‌گذاری است مجلس در هر زمینه‌ای که لازم ببیند، می‌تواند قانون را وضع کند و به طور کلی می‌توان گفت مجلس شورای اسلامی در عموم مسائل در حدود مقرر در قانون اساسی می‌تواند قانون را منع کند.
یک کارشناس سیاسی که در یکی از دانشگاه‌های همدان مشغول فعالیت است در رابطه با راهکارهای مهم مجلس این‌گونه بیان کرد: راهکار مهم که توسط خود نماینده بیان شود، می‌تواند جایگاه واقعی خود را در دوره یازدهم احیا کند.
وی در ادامه، با نزدیک شدن به یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتظار می‌رود مجلس یازدهم، باید تنوع افکار و آرای سیاسی در آن حاکم باشد تا در یک وضعیت کمی و کیفی مطلوب به تضارب آرا و اندیشه بپردازد تا از دل همین تضارب آرا و تصمیماتی حیاتی و کارساز بیرون آید و همچنین نبود نظارت کافی بر رفتار نمایندگان و اجرای صحیح قانون است که می‌تواند یکی از مهمترین ضعف‌های مجلس باشد هر چند که در مجلس ساز و کاری به نام هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان در نظر گرفته شده است.
همه درگیری که از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، توجه جدی به تصویب قوانین اقتصادی کارآمد در شرایط تحریم است و با توجه به اینکه دشمن روزبه‌روز به دامنه جنگ اقتصادی حوزه علمیه جمهوری اسلامی می‌افزاید و در این شرایط مجلس یازدهم باید مصوبات و قوانینی منطبق با جنگ اقتصادی به تصویب برساند که با در نظر گرفتن شرایط جنگ اقتصادی و آگاهی به اصول قانون‌نویسی در حوزه اقتصادی و ضرورت‌های معیشتی و اقتصادی کشور خلاء قوانین کارآمد اقتصادی را جبران کند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com