دوخت‌های سنتی، هنری‌آرام‌بخش است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : شنبه ، 6 ارديبهشت 1404

Today : Sat, April 26, 2025




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۴؛ سرمایه گذاری برای تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  134040 تاریخ انتشار:  1402-06-06 - 13:19 تعداد بازدید:  1161
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

درگفت‌وگو با بانوی هنرمندکارآفرین:
دوخت‌های سنتی، هنری‌آرام‌بخش است

نویسنده : نیلوفربهرمندنژاد

مادستان


 سوزن دوزی هنری زیباست که برای تزئین پارچه به کار می‌رود به این صورت که با استفاده از سوزن و و قلاب و نخ‌های زنگی طرح های زیبایی که زائیده ذهن بافنده است روی پارچه ایجاد می‌شود. این کار با نخ های گلابتون و ابریشمی انجام می شود که درخشش زیبایی به کار می دهد.

در این هنر زنان و دختران با الهام از رویاهای خود و خلاقیتی که دارند روی پارچه های کتان، زربافت، ابریشمی، پشمی و پنبه‌ای روش های مختلف سوزن دوزی را اجرا می کنند و در آن از نخ های ابریشمی، پشمی، گلابتون، نقده، ملیله، سرمه و الیاف مصنوعی استفاده می شود.

"مرضیه درویشی" یکی از بانوان کارآفرین صنایع دستی است که در سوزن‌دوزی‌های سنتی و مدرن تخصص دارد؛ نزدیک به 27 سال  است در این حوزه تدریس می‌کند و تاکنون  بیش از صد نوع دوخت در زمینه سوزن دوزی‌های سنتی ومدرن، گلدوزی دستی وماشینی با ارائه مدرک از سازمان فنی حرفه ای و همچنین ارائه کارت صنعتگری از سازمان صنایع دستی همکاری داشته است.

این بانوی 56 ساله فعالیت خود را از سال  1375در کنار زنده نگه داشتن صنایع دستی برای قشر زیادی اشتغال زایی کرده است، او که با علاقه و ظرافت طرح می‌زند با عشق این طرح و نقش‌ها را به نمایش می‌گذارد.

 یک معرفی مختصری از محصولات خودتان برایمان بگویید؟

سوزن‌دوزی اصیل‌ترین و یکی از زیباترین صنایع دستی کشور به شمار می‌آید که انواع گوناگونی دار دکه می‌توان به رشتی‌دوزی گیلان، پته‌دوزی کرمان، گلابتون‌دوزی بندرعباس و بلوچ‌دوزی بلوچستان و گوشه‌دوزی مرکزی و جواهر دوزی بر روی پیراهن‌های مجلسی، ست‌های رومیزی و سرویس‌های پذیرایی اشاره کرد که معمولاً زنان و دختران خانه دار هستند با کمک سوزن نقش‌های ذهنی را که تلفیقی از پندار‌ها و بینش‌های شخصی خودشان است را به وسیله کوک‌های نخی رنگی روی زمینه پارچه پشمی ضخیم یا همان عریض می‌دوزند.

 چه شاخه‌ای از صنایع دستی را انتخاب کرده‌اید؟

درسال‌های مختلفی که فعالیت داشته‌ام توانستم در این مدت تلفیقی از دوخت‌های سنتی را با رنگ‌آمیزی مدرن و با توجه به دکوراسیون مد امروز این دوخت‌ها را باهم ادغام کنم که درنهایت یک ایده نو ایجاد شده است .

رودوزی‌های سنتی قدمت چندین هزار ساله دارد که یکسری از این سوزن‌دوزی‌ها در موزه‌های مختلف جهان هم نگهداری می‌شود؛ برخی دوخت‌ها قدمت ۵ تا ۶ هزار ساله برای آنها ثبت شده و در این میان قدمت سرمه‌دوزی به ۲۵۰۰ تا ۳ هزار سال می‌رسد و قدمت یکسری از کارها ۴ هزار سال است؛ اما در هر دوره تاریخی دوخت‌هایی رواج داشت اما بالاترین و بیشترین اوج شکوفایی سوزن‌دوزی‌ها مربوط به دوره صفویه است.

 آیا تاکنون در نمایشگاه‌ها هم شرکت کرده‌اید؟ مقامی هم به دست آورده‌اید؟

بیش از ۳0 نمایشگاه در داخل و خارج از استان  مانند استان کرمانشاه، مرکزی و تهران شرکت کرده‌ام که آخرین نمایشگاه نیز مربوط به نوزدهمین نمایشگاه بین المللی مربو ط به تیرماه بود ، حضور یافتم و خوشبختانه موفق کسب رتبه سوم کشوری از وزارت کار و امور اجتماعی شدم و همچنین چندین سال به عنوان بانوی کارآفرین در استان معرفی شدم؛خدارا شاکرم که تا به امروز توانستم بیش از 20  لوح افتخار به عنوان مربی نمونه استان از سوی سازمان فنی‌حرفه‌ای، بانوی کارآفرین، سازمان میراث فرهنگی به عنوان هنرمند نمونه استان از سال 75 تاکنون کسب کنم.

 به نظر شما صنایع دستی همدان در مقایسه با شهرهای دیگر کشور در چه سطحی قرار دارد؟

صنایع دستی همدان رشد خوبی را در این سال‌ها داشته است و به جرأت می‌توان گفت صنایع دستی همدان جزو سازمان‌هایی بوده که به صنعت‌گرانش توجه ویژه‌ای داشته است و به گونه‌ای هنرمندان را حمایت کرده است طوری که همدان از سال 89 تاکنون بالاترین رتبه بیمه‌شدگان صنایع دستی را داشته است.اکنون بالغ بر 11 هزار نفر بیمه شده در رشته صنایع دستی استان داریم.

 استقبال مردم نسبت به این صنایع دستی تا چه حد است؟

رشته صنایع دستی به ویژه رودوزی‌‌های سنتی به دلیل تنوع بالایی که دارند مردم از این صنایع استقبال زیادی می‌کنند و از طرفی دیگر دوخت‌های سنتی هنری آرام‌بخش است زیرا برخی از پارچه‌ها از جنس پشم است و همین انرژی و گرمای خاصی به شخص می‌دهد اما اکنون شرایط جامعه طوری شده است که قدر خرید مردم پایین آمده است و همین عامل نیز سبب شده که میزان درامد افراد هنرمند را تحت تأثیر قرار دهد، مواد اولیه و هنرو زمانی که هنرمند برای یک کار دستی می‌گذارد واقعاً قابل مقایسه نیست و از همین رو برای گسترده کردن کار نیاز به حمایت مسئولان داریم.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com