چادرهای رنگارنگ و حجم نامنظم اقامت مسافران در سطح شهر، بوستانها و فضاهای سبز همدان و حتی پیاده روهای شهر قطع یقین شما را هم در روزهای اخیر متعجب کرد.
آخرین روزهای باقی مانده از تابستان مسافران از هرکجای ایران راهی میشوند تا یک سفر مفت را تجربه کنند . ساماندهی نشدن آنها در روزهای شلوغ سفر موجب شده است تا منظر و سیمای شهری دچار آسیب شدهه و شهروندان نیز در استفاده از خدمات شهری دچار مشکل شوند.
با نزدیک شدن به مهرماه خانواده ها ترجیح می دهند پیش از آغاز سال تحصیلی جدید به مسافرت بروند و در این واپسین روزهای تابستان آب و هوای همدان هر گردشگری را به سمت خود می کشد. زمانی که آفتاب سوزان در برخی از شهر های کشور پر پروانه را می سوزاند، اینجا در همدان، خنکای هوا، کولرها را خاموش می کند و گویا دیار هگمتانه در شهریور بوی پاییز می دهد.
هرچه به روزهای پایانی تابستان نزدیکتر می شویم حجم تعداد مسافران در این شهر بیشتر می شود و پیش از هرچیز این حجم از مسافر به دنبال اسکان و اقامت هستند.
آمارهای اعلام شده حکایت از ورود بیسابقه مسافران تابستانی به شهر همدان دارد، مسافرانی که به دلیل قیمت بالای اماکن اقامتی یا صرفه جویی در هزینه های خود ترجیح می دهند تا در زمان سفر از چادرهای مسافرتی استفاده کنند.
به طور حتم وقتی تصمیم به مسافرت گرفته می شود، تعیین مکان اسکان در مقصد گردشگری جزء اولین اولویت هاست. یکی به دنبال بهترین هتل، یکی به دنبال ارزانترین مکان و دیگری نیز به دنبال کمپینگ در دل طبیعت است. دو اصل مسافر همدان را به سمت چادرهای مسافرتی هدایت میکند.
نخست اینکه تعداد هتل های همدان محدود است و تعداد هتل های مقرون به صرفه کم و این اصلی انکار ناپذیر است و دوم اینکه مکانی برای مدیریت مسافران چادری نه درست و حسابی پیش بینی شده است و نه اطلاع رسانی...
برای همین مسافران در همدان با برپایی چادر چند نفره مسافرتی، مقرون به صرفه ترین روش را برای اقامت انتخاب می کنند.
اطلاع رسانی برای مکان برپایی چادر بسیار مهم است و باید از لحاط امنیت، آرامش، دسترسی به سرویس بهداشتی، دسترسی به فروشگاه ها و بسیاری از موارد دیگر دارای شرایط لازم باشد اما در همدان همچنان مسافران با سردرگمی دریافت خدمات در تعطیلات اخیر دست و پنجه نرم کردند و اینگونه شد که هر کس هر کجا دلش خواست بدون نظارت چادر را برپا کرد .
در گزارشات متعدد مشاهده شد که مسافران همدان در کنار خیابان و یا در وسط بلوار و حتی زیر سایه هتلهای شهر و زیر تابلوهای چادر ممنوع ، چادر مسافرتی برپا کرده و شب را در این مکان گذرانده اند. این کار در کنار اینکه باعث سلب آسایش خود مسافران شد از طرفی جلوه ای ناخوشایند برای شهر ایجاد کرد و از سویی دیگر خطرات حوادث رانندگی جان مسافران را تهدید میکرد که هیچ واکنشی برای مدیریت آن دیده نشد .
۳ پیک سفر تا پایان ۱۵ مهرماه
معاون گردشگری کشور با حضور در پنجاه و هفتمین جلسه ستاد هماهنگی خدمات سفر که به مناسبت مدیریت سفرها در دهه پایانی ماه صفر و دهه پایانی ماه شهریور با حضور نمایندگان ۲۸ دستگاه اجرایی در پایتخت برگزار شد، گفت: در حال حاضر با سه پیک سفر مواجه هستیم که تعطیلات پایان ماه صفر و تعطیلات نیمه نخست مهرماه را در بر خواهد گرفت. البته همدان هیچ ستاد سفری را تشکیل نداد .
استقرار ۳ پاویون گردشگری در ورودیهای اصلی همدان
رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر همدان در گفتگوی از استقرار سه پاویون گردشگری در سه ورودی اصلی شهر همدان خبر داد و گفت: عدم جانمایی مکانی مناسب به منظور هدایت مسافران و کمپینگ آنها ضعف ماست که میپذیریم.
حمید بادامینجات در گفتوگو با همدان پیام با اعلام اینکه در حال حاضر مسافران و گردشگری میتوانند در چهار بوستان شهروند، بهشت، نماز و بخشی از ارم به نصب چادر اقدام کنند، اظهار کرد: از آنجا که گردشگران نسبت به محل پارکها آشنایی ندارند، در تابلوهای نصب شده آدرس پارکهای مجاز به روشQr code با لینک به آپهای نقشه مسیریاب پیشبینی شده که با سهولت به این پارکها هدایت شوند.
وی افزود: متأسفانه این موضوع درست اطلاعرسانی نمیشود و مردم از بدو ورود به شهر همدان نمیدانند کجا باید بروند به طوری که تابلوهای فوق تنها در پارکهای در نظر گرفته شده نصب است.
بادامینجات ادامه داد: از بدو ورود به شهر از سه مبادی جاده تهران، کرمانشاه و ملایر یک مسیر درست اطلاعرسانی برای مردم وجود ندارند تا مسافران و گردشگران از جاذبههای گردشگری، تاریخی و محل ارائه خدمات مطلع شوند.
وی با بیان اینکه امسال تأکید کردهایم ردیف بودجه برای استقرار سه پاویون گردشگری در سه ورودی شهر همدان تعریف شود، مطرح کرد: در ورودی جاده کرمانشاه ساختمانی ساخته شده و آماده است که باید تغییر کاربری دهد و از اداری به گردشگری تبدیل شود.
رئیس کمسیون گردشگری شورای شهر همدان اضافه کرد: برای دو ورودی دیگر در میدان امام حسن(ع) و فرودگاه همدان نیز دو کانس مناسب با طراحی گردشگری توسط شهرداری منطقه ۳ آماده میشود که به حوزه گردشگری تحویل میدهیم.
وی اظهار کرد: این پاویونهای گردشگری یا توسط بخش خصوصی یا شهرداری مدیریت خواهد شد تا مردم را راهنمایی کرده و ارائه خدمات گردشگری را انجام دهند و حتی رزرو محل اسکان و اقامت را از این محل داشته باشند.
بادامینجات در ادامه یادآور شد: با افرادی که در پارکها و بوستانهای خارج از لیست اقدام به برپایی چادر میکنند، نمیتوان برخورد قهری انجام داد چرا که وجهه خوبی ندارد و نارضایتی گردشگران را به دنبال دارد، بنابراین باید قبل از نصب چادر تذکر لازم داده شود.
وی اعلام کرد: این ایام فرصت خوبی است تا در کمیسیون گردشگری جلساتی بگذاریم و مشکلات را احصاء کرده و در جهت رفع آنها برآییم تا برای تعطیلات نوروز کاستیها را رفع کرده و پذیرای گردشگران و مسافران باشیم البته در این مسیر به کمک میراث فرهنگی و شهرداری بسیار احتیاج داریم.
ضرورت ساماندهی چادرهای مسافرتی
رئیس کمیسیون سرمایه و گردشگری شورای اسلامی شهر همدان همچنین در این باره گفت: مشکلات اقتصادی و سفر با حداقل هزینه باعث روی آوردن مسافران به چادرنشینی شده است.
حمید بادامی نجات افزود: این رویه قطع به یقین مناسب شهر تاریخی و گردشگری همدان نیست اما نمیتوانیم در شرایط فعلی اقدامی را برای جمع آوری چادرها انجام بدهیم چرا که نمیپذیریم مسافران با خاطره ناخوش این شهر را ترک کنند.
وی اضافه کرد: ساماندهی نصب چادر مسافران نیاز به طرح و برنامه هدفمند دارد و تابستان امسال کوتاهی صورت گرفت اما برای برای سال آینده دستگاههای اجرایی مرتبط نظیر شهرداری و میراث فرهنگی باید فضاهایی را برای اقامت این دسته از مسافران جانمایی کنند.
ساماندهی نصب چادر مسافران نیاز به طرح و برنامه هدفمند دارد و تابستان امسال کوتاهی صورت گرفت اما برای برای سال آینده دستگاههای اجرایی مرتبط نظیر شهرداری و میراث فرهنگی باید فضاهایی را برای اقامت این دسته از مسافران جانمایی کنند.
بادامی نجات ادامه داد: گسترش نصب چادرهای اقامتی مسافران در بوستانهای مختلف شهر همدان، نحوه نظارت و خدمات دهی را با مشکل مواجه میسازد و مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت.
این عضو شورای اسلامی شهر همدان یادآور شد: همزمان با فصل گرما همه ساله مسافران زیادی از اقصی نقاط کشور به همدان سفر میکنند که تعدادی از چادر مسافرتی برای اسکان استفاده میکنند و باید این موضوع ساماندهی شود.
امکان نصب چادر چهار بوستان همدان
مدیرعامل سازمان فضای سبز شهرداری همدان نیز در این خصوص گفت: با توجه به برنامهریزی های صورت گرفته در خصوص ورود گردشگر به شهر همدان و نیز استفاده مناسب از ظرفیت اسکان این شهر، چهار بوستان در شهر برای نصب چادر از سوی گردشگران در نظر گرفته شد.
حسین خانجانی با بیان اینکه اطلاعرسانی با نصب تابلو در سطح دیگر بوستانها منطقهای نیز انجام شده است، گفت: مسافران و گردشگران میتوانند در بوستانهای ارم، شهروند، بهشت و نماز به نصب چادر در هنگام شب اقدام کنند.
مدیرعامل سازمان سیما منظر و فضای سبز شهری همدان تصریح کرد: از آنجا که گردشگران نسبت به بوستانها آشنایی ندارند در تابلوهای نصب شده نشانی پارکهای مجاز به روش Qr code با لینک به آپهای نقشه مسیریاب پیشبینی شده که با سهولت به این بوستانها هدایت شود.
کمپهای اقامتی ارزان قیمت برای مسافران ایجاد شود
یک کارشناس گردشگری راهکار این معضل را ایجاد کمپهای اقامتی ارزان قیمت برای مسافران دانست و گفت: با ایجاد این کمپها با دریافت هزینه ناچیز از مسافران بحث نگهداری این اماکن و نیروی انسانی نیز تامین خواهد شد.
جوادیه گفت : در هیچ کجای دنیا اقامت مسافران به این شکل در چادرهای مسافرتی وجود ندارد و این شیوه در کشور ما وجود دارد و همدان نیز از این موضوع مستثنی نیست.
وی با تاکید بر اینکه باید تدابیری به منظور ساماندهی مسافران و نصب چادر در پارکها اندیشیده شود، گفت: اقداماتی از سوی شهرداری همدان در پارکهای ورودی شهر برای این منظور انجام شده اما کافی نیست و باید از تجربه موفق سایر شهرها کمک گرفت.
این راهنمای گردشگری خاطرنشان کرد: باید مکانهای استانداردی به همراه زیرساختهای بهداشتی برای اقامت مسافران در شهر اختصاص داده شود تا شاهد برپایی چادر در نقاط مختلف شهر و به ویژه پارکها نباشیم.
گفتنی است ، با توجه به اهمیت گردشگری و جذابیتهای همدان در موضوع اقامتی، متاسفانه در سالهای گذشته ترک فعل اتفاق افتاده و برای جبران آن همه دستگاههای اجرایی در کنار شهرداری و شورا در این خصوص وظایفی دارند که باید به جدیت پیگیر آن باشند. باید در این خصوص نیز کمک به رونق هتلها داشته باشیم چراکه اکنون چند هتل کوچک با هزینههای قابل قبول برای اسکان مسافران نیز در شهر احداث شده است.
برخی مسافران بدون رعایت بهداشت بوستانها، زباله خود را در نزدیکترین محل نصب چادر رها کردند، عدهای به دلیل طبع غذای کبابی چمنها را از بین بردند و بودند مسافرانی که آب حاصل از مواد شوینده خود را در فضای سبز رها میکردند غافل از اینکه باعث تخریب آنها میشود.
عدهای از مسافران با خودروهای گران قیمت در پارکها و فضای سبز چادر مسافرتی برپا میکردند و نه تنها برای شهروندان عادی بلکه برای مسوولان و کارشناسان نیز حیرت انگیز بود.
حضور دسته جمعی و گروهی مسافران تابستانی با چند دستگاه خودرو و در اختیار قرار دادن بخشی از فضای بوستانها به شکل شخصی نیز بر گستره نصب چادر در این مکانها افزوده است.
با وجود ساخت تعداد زیادی هتل، کمپینگ و پارکینگ، مهمانپذیر و همچنین وجود مدارس ویژه اسکان و اقامتگاههای شخصی، هنوز هم امکانات این بخش در شهر همدان پاسخگوی نیازهای اقامتی مسافران نیست و با توجه به استفاده گردشگران از امکانات اقامتی در داخل طبیعت و به دور از زندگی ماشینی، فروش چادرهای مسافری و کوهستانی در همدان به شدت افزایش یافته و حتی بازار سیاه پیدا کرده است.