همدان به عنوان قطب تولید سیبزمینی در کشور با تولید سالیانه یکمیلیون تن محصول شناخته میشود و این یعنی یک پنجم کل تولیدی سیب زمینی در کل کشور. فصل برداشت با توجه به آبوهوا از اواخر بهار آغاز میشود و تا اوایل پاییز ادامه دارد. پیشبینی میشود بیش از ۶۰۰۰ هکتار در استان همدان زیر کشت این محصول استراتژیک قرار گرفته باشد.
استان همدان قطب تولید سیبزمینی کشور و یکی از جمله استانهایی است که به طور میانگین سالیانه دارای یک میلیون تن تولید سیبزمینی بوده که بیشترین سیبزمینی تولید شده آن به شهرستانهای بهار و کبودراهنگ اختصاص دارد.
از اواسط تیر ماه فصل برداشت محصول سیبزمینی در مزارع کشاورزی همدان آغاز میشود.
کشاورزان بسیاری در شهرهای همدان، بهار، رزن، کبودراهنگ و اسدآباد مشغول کشت ارقامی از سیبزمینی چون مارفونا، بامبا، چیلی، آگریا و ساتینا هستند و ۲۹درصد اشتغال کل استان همدان هم مربوط به کشت این محصول است.
این روزها در حالی برداشت سیبزمینی تابستانه از مزارع استان همدان آغاز شده که همچنان در نبود صنایع تبدیلی کشاورزان متضرر میشوند و صادرات نیز قوت نگرفته است. سیبزمینی محصولی راهبردی است که استان همدان رتبهدار تولید این محصول در کشور است و از همدان به عنوان قطب تولید سیبزمینی یاد میشود.
این روزها برداشت سیبزمینی تابستانه از زمینهای زراعی آغاز شده ضمن اینکه برداشت این محصول هر ساله از اواخر تیر ماه آغاز شده و تا پایان شهریور ماه در مناطق مختلف شهرستان ادامه دارد.
ارقام کشت شده سیبزمینی در استان همدان آگریا، مارفونا بانبا، جلی و سانته هستند که در اسفند ماه تا اواخر فروردین ماه در زمینها کشت میشوند.
در حالی همدان قطب تولید و بارانداز سیبزمینی کشور محسوب میشود که این روزها مانع تراشیها و حمایت نکردن از بخش خصوصی سبب از دست دادن بازارهای صادراتی این محصول شده است.
دولت با هدف حمایت از تولید این محصول راهکارهایی از جمله خرید تضمینی را عملیاتی کرده و همچنین صادرات مازاد آن را تسهیل کرده است با این حال به نظر میرسد برخی مواقع برای تنظیم بازار اعمال محدودیتهایی در زمینه صادرات اجتنابناپذیر باشد.
در حال حاضر صددرصد مزارع سیبزمینی مکانیزه و بیش از ۹۵درصد سطح مزارع مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار است. با توجه به حجم بالای تولید سیبزمینی در استان، در کنار تولید، تقویت سردخانهها، صنایع تبدیلی و صادرات نیز باید مورد توجه باشد که متأسفانه در این چند حوزه آن طور که باید اقدامی انجام نشدهاست.
میانگین برداشت سیبزمینی همدان در هر هکتار ۴۰ تن از انواع ارقام خوراکی و بذری است. سیبزمینی پاییزه با مشکلات کمتری در مقایسه با سیبزمینی تابستانه از نظر ماندگاری مواجه است، بهطوریکه در انبارهای سرد ممکن است چند سال بدون آن که کیفیت اولیه آن تغییر کند، نگهداری شود.
همدان جزو استانهایی است که بیشترین سیستم آبیاری نوین را اجرا کرده، به طوریکه بیش از ۱۵۰هزار هکتار آبیاری نوین در این استان اجرا شده و در کشت سیبزمینی کشاورزی نداریم که سیستم آبیاری نوین نداشته باشد.
سیب زمینی جزو گیاهانی است که بهرهوری بالایی دارد، بهرهوری آب در کشت سیبزمینی ۶است؛ یعنی به ازای هر مترمکعب آب 5 تا 6 کیلوگرم سیب زمینی تولید میشود.
سیاست سازمان جهادکشاورزی حفظ سطح موجود با بهکارگیری سیاستهای حمایتی و ترویجی بوده و بر روی عملکرد و بهرهوری کار کنیم.
نماینده مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس نیز با تأکید براینکه با پیگیریهای انجام شده از طریق وزیر جهاد کشاورزی صادرات سیبزمینی بزودی آغاز خواهد شد.
فتح ا... توسلی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه شهرستانهای بهار و کبودراهنگ از عمدهترین تولیدکنندگان سیبزمینی در کشور محسوب میشوند و حدود ۸۰۰ هزار تن سیبزمینی در این دو شهرستان تولید میشود، اظهارکرد: از این میزان ۲۸۰هزار تن در شهرستان بهار، ۲۰۰ هزار تن در کبودراهنگ و حدود ۳۰۰ هزار تن سیبزمینی توسط کشاورزان این شهرستانها در سایر استانها تولید و در انبارهای منطقه نگهداری میشود.
وی با بیان اینکه در این 2 شهرستان صنایع تبدیلی مناسبی در حوزه سیبزمینی نداریم و کشاورزان چشم انتظار صادرات این محصول هستند تا دچار ضرر و زیان نشوند، ادامه داد: منع صادرات سیبزمینی، قیمت پایین و هزینههای بالای عوارض صادرات این محصول، کشاورزان منطقه را با مشکل جدی مواجه کرده است که برای حمایت از کشاورزان، مطالبات این قشر زحمتکش را با وزیر کشاورزی بهصورت ویژه مطرح کردیم.
توسلی گفت: در گفتوگوی تلفنی با وزیر جهاد کشاورزی و همزمان رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بر ضرورت صادرات محصول سیبزمینی تأکید کردیم که ایشان موافقت کنند بخشی از سیبزمینی منطقه صادرشود، زیراکه مقدار زیادی از این محصول در مرزها و انبارها منتظر رفع محدودیت صادرات هستند.
وی تصریح کرد: برای جلوگیری از متضرر شدن کشاورزان شهرستانهای بهار و کبودراهنگ، با توجه به دستور وزیر کشاورزی و با صدور مجوز و سهمیه چند هزار تنی این محصول و براساس قول وزیر بخشی از سیبزمینی منطقه صادر خواهد شد.
توسلی خاطرنشان کرد: مکاتبات متعدد در خصوص رفع محدودیت صادرات محصول سیبزمینی با وزارتخانه و دستگاههای مربوطه انجام شده و در این گفتوگوی کنفرانسی با وزیر جهاد کشاورزی که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز حضور داشتند، تعیین شد اختصاص سهمیه با هماهنگی مدیریت جهاد کشاورزی این 2شهرستان انجام گیرد.
استان همدان با متوسط عملکرد ۴۵ تن تولید سیب زمینی بالاترین عملکرد را نسبت به متوسط کشوری دارد.
اویس پورصالحی