دستکند صالح آباد-آبرومند چشم انتظار تأمین اعتبار همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 10 فروردين 1403

Today : Fri, March 29, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  131737 تاریخ انتشار:  1402-02-12 - 10:06 تعداد بازدید:  467
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

پس از چهارسال از انجام فصل اول کاوش
دستکند صالح آباد-آبرومند چشم انتظار تأمین اعتبار

مادستان


 صالح آباد- میناابراهیمی- خبرنگار همدان پیام: سال 1395بود که اهالی شهر صالح آباد متوجه وجود دستکندی در اراضی کشاورزی روستای آبرومند ودر حریم شهر صالح آباد شدند که باروی کار آمدن شورای دوره پنجم موضوع مداوم پیگیری شد تا اینکه در سال 1398 برای کاوشهای باستان شناسی  پای گروه باستان شناسی به این دستکند باز شد که با تخصیص اعتبار اولیه 50میلیون تومان ازسوی شهرداری صالح آباد برای مطالعات فصل اول کاوش دستکند باهمکاری سازمان میراث فرهنگی استان همدان آغاز شد وبه سرعت خبر کشف این دستکند نه تنها در رسانه های داخلی بلکه رسانه های بیگانه نیز بازتاب های فراوانی داشت.

بر اساس اشیا کشف شده و بررسی‌های صورت گرفته، قدمت این اثر به قرن ۶ و ۷ هجری شمسی بازمی گردد. در مطالعات اولیه صورت گرفته، این دستکند دارای ۶ فضا است و بیش از پنج هکتار وسعت دارد. در فاصله اطراف این دستکند فضاهایی شناسایی شده که کارشناسان احتمال می‌دهند با دستکند مرتبط باشد. این دستکندکه پر از خاک است و برای کسب اطلاعات بیشتر باید خاک آن تخلیه شود.

این دستکند در حریم شهر صالح آباد  ودر اراضی روستای آبرومند واقع شده است و در ۱۵ کیلومتری شهر همدان واقع شده است. در فاز نخست کاوش این اثر، ۶ فضا و چند راهرو شناسایی شد که هر کدام از طریق دریچه‌هایی به عنوان هواکش به سطح زمین راه دارند. ورود خاک کشاورزی از طریق این دریچه‌ها، فضای دستکند را پر و کاوش را دشوار کرده است.

باوجود واجد ارزش بودن این اثر تاکنون اقداماتی جهت ثبت ملی اثر وفصل های بعدی کاوش انجام نشده است ودرحالی که استان همدان به دلیل وجود دستکندهای فراوان  برازنده دیار دستکندها است  اما  حال و روز این  شهرهای زیرزمینی و دست کندها ، خوب نیست وبسیاری از این مجموعه‌ها بدون کاوش باستان‌شناسی به حال خود رها و طعمه‌ی حفاران غیرمجاز شده‌اند و برخی نیز به دلیل نبود حفاظت صحیح، درحال فروریختن هستند.

که وضعیت این دستکند نیز تاسال گذشته وخیم بود به گونه ای  خبر ریزش و دیده شدن ترک‌هایی در آن  باعث شد در سال گذشته سازمان میراث فرهنگی بخشی از ورودی که دچار تخریب شده بود و حفاظ وهواکش آن  را مرمت کند.

 شهر زیرزمینی صالح آبادوآبرومند  به دلیل فاصله نزدیک باجاده اصلی  این مزیت را دارد که به مقصد گردشگری گردشگران داخلی وخارجی تبدیل شود   ضمن اینکه نزدیکی به کاروانسرای تاج به عنوان تنها کاروانسرای مدور غرب ایران که  به زودی ثبت جهانی خواهد شد، ونیز واقع شدن در نزدیکی روستاهای هدف  گردشگری وهنان وحیدره قاضی خان شرایط حضور گردشگران را تسهیل می کند.

 زمینه مطالعات فصول بعدی دستکند فراهم شود

جلال بهزاد مقدم، رئیس شورای اسلامی شهر صالح آباد دراین باره گفت: مطالعات اولیه کاوش دستکند سال 1398با تخصیص 50میلیون تومان اعتبار ازسوی شهرداری باهمکاری کارشناسان باستان شناسی میراث فرهنگی استان آغاز شد که پس از واجد ارزش بودن آن توسط کارشناسان باکشف آثار وبقایای تاریخی ومحوطه دستکند که بیش از هفتصد سال قدمت دارد تاکنون اقدامی از سوی میراث فرهنگی برای ادامه کاوشها یاثبت در آثار ملی صورت نگرفته است که چندین بار هم تقاضای بازدید از اثر توسط مدیر کل میراث فرهنگی برای ادامه کاوشها را داشته ایم که تاکنون محقق نشده است وباتوجه به باارزش بودن این اثر تاریخی انتظار داریم سازمان میراث فرهنگی همه ساله بااختصاص بودجه برای فصل های مختلف کاوش زمینه بازدید مسافران وتوریست ها رادر چند سال آتی  فراهم کند.

 ثبت دستکند وساماندهی آن در گرو انجام فصل دوم کاوش هاست.

سرپرست معاونت سازمان میراث فرهنگی استان همدان نیز گفت: باانجام فصل دوم کاوش دستکند زوایای تاریخی بیشتر مشخص می شود، همچنین در این فصل می توان طرح ساماندهی آن را دنبال کرد که آیا این دستکند قابلیت بازدید گردشگر را دارد یانه؟

اتابک صفری ادامه داد: بعد از انجام فصل دوم  ثبت این اثر در فهرست ملی تعیین تکلیف می شود که قابلیت ثبت اثر وجود دارد یانه؟

وی تصریح کرد: اولویت اول در این دستکند پس از کاوشهای باستان شناسی تملک آن است که همکاری دستگاههای ذیربط از جمله شهرداری واداره راه وشهرسازی و.. را می طلبد.

وی افزود: حفظ اثر، بازدید گردشگران و اجرای طرحهای گردشگری پس از اجرای دومین فصل کاوش وتملک اثر مشخص می‌شود.

مسئول واحد باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی استان همدان نیز گفت: سال گذشته ورودی دستکند که دچار تخریب شده بود بااعتبارات سازمان مرمت گردید، همچنین حفاظ و هواکش مجموعه نیز برای جلوگیری از تخریب بیشتر تعبیه  گردید.

سید جلیل رحمانی اضافه کرد: همچنین درخواست تامین اعتبار استانی برای  فصل دوم کاوش به مبلغ 500میلیون تومان را داده ایم که درصورت تخصیص  فصل دوم کاوش آغاز می شود.

  رحمانی افزود: برای اجرای فصل دوم کاوشهای باستان شناسی نیازمند کمک شهرداری وشورای اسلامی شهر صالح آباد خواهیم بود.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com