شهرستان تویسرکان با برخورداری از طبیعتی سحرانگیز و جذاب، بهشت غرب ایران نام گرفته و اگر طبیعت چشمنواز آن را مهمترین داشته این شهرستان بدانیم به بیراهه نرفتهایم.
اگر قرار باشد طرحی تخصصی برای نابودی طبیعت بینظیر شهرستان تویسرکان ارائه کنیم، بهترین راه همین روندی است که در سالهای اخیر شکل گرفته و این طرح خارج کردن پر حجم چوب درختان مثمر و غیر مثمر و قاچاق چوب از این شهرستان است!
مردم تویسرکان در سالهای اخیر بارها و بارها شاهد این صحنه تکراری بوده و هستند که کامیونهای بزرگ و خودروهای باری کوچکتر به صورت روزانه و مرتب چوبهای درختان تویسرکان را به راحتی از این شهرستان خارج میکنند، گرچه در موارد بسیار محدودی برخی از این بارها از سوی پلیس توقیف میشوند!
گاهی با یک حساب سرانگشتی متوجه میشویم که برخی از روزها بین 10 تا 17 خودروی باری یعنی 100 تا 170 تن چوب از شهرستان تویسرکان خارج میشود و اذهان عمومی پاسخ قانعکننده و روشنی در این باره دریافت نکردهاند.
اگر مزیت کم نظیرگردشگری در بخش طبیعت را از تویسرکان بگیریم، بهشت غرب در آیندهای نه چندان دور به شهرستانی تبدیل خواهد شد که دیگر هیچ نام و نشانی از بهشت ندارد و وقتی آن روز فرا برسد، پشیمانی و حسرت خوردن هیچ سودی ندارد.
این پرسش در مورد خارج شدن چوب درختان مثمر و غیر مثمر از تویسرکان در مقطع مدیریتی فرماندار دولت دوازدهم سید رسول حسینی در افکار عمومی شکل گرفت.
فرماندار سابق تویسرکان در واکنش به سؤالات مطرح شده در این مورد گفتهبود: خریداران و فروشندگان چوب باید طبق مصوبه جلسه رسمی در مورد ساماندهی و مدیریت پدیده خرید و فروش چوب، در مکانی محصور و مسقف فعالیت کنند، در غیر این صورت اجازه کار ندارند.
رسول حسینی افزود: اتحادیه مربوط به این بخش باید در نحوه کار کردن فعالان عرصه خرید و فروش چوب اعم از ورود و خروج، صدور و اخذ بارنامه رسمی ، تأمین ایمنی مورد نیاز و مواردی از این دست حوزه نظارت داشتهباشد که متأسفانه در شهرستان این اتحادیه تعطیل است.
وی ابتدا از بررسی صحت و سقم خروج چوب درختان از تویسرکان سخن گفت اما پس از اینکه روشن شد این حقیقت تلخ واقعیت دارد به صراحت اعلام کرد: 4 مرکز خرید و فروش چوب در تویسرکان که مسقف نیستند فعلاٌ تعطیل شدند و از این پس باید دوربینهای مدار بسته در این مراکز نصب شود و دفتر ویژه خرید و فروش مجاز چوب ایجاد شود تا کاملاً مشخص باشد که خریداران، چوب را از چه کسی و از کجا خریدهاند.
حسینی متذکر شدهبود که قطع درختان و فروش و حمل آنها با مجوز رسمی و قانونی دستگاه های اجرایی مرتبط مانند جهاد کشاورزی، اداره منابع طبیعی واداره صنعت، معدن و تجارت و با بارنامه معتبر باشد.
اکنون پس از گذشت چندین ماه از این اظهارنظر فرماندار سابق تویسرکان، نه تنها روند خارج کردن چوبها از تویسرکان متوقف نشده بلکه شاید بیشتر هم شدهباشد.
دستگاههای متولی برای ساماندهی بازار چوب وارد میدان شوند
فرمانده انتظامی تویسرکان گفت: هر گونه کالا از جمله چوب، بدون مدارک و مجوزهای قانونی از شهرستان خارج شود از نظر ما غیرقانونی است و در صورت اطلاع و گزارشهای مردمی این محموله ها توقیف میشوند.
رضا نوری با بیان اینکه قطع درختان باغی براساس قانون در حیطه زمینهای داخل شهر به مجوز رسمی شهرداری و در باغها و خارج از شهر به مجوز اداره جهادکشاورزی و اداره منابع طبیعی نیاز دارد متذکر شد: در عین حال در مورد چوب درختان مثمر و غیر مثمر ابهاماتی وجود دارد چون تویسرکان یک شهرستان برخوردار از درختان جنگلی محسوب نمیشود.
وی تأکید کرد: باید مراکز خرید و فروش چوب در شهرستان به صورت دقیق ساماندهی و شناسنامهدار شوند و معاملات این بخش با در نظر گرفتن مؤلفههای قانونی، سازماندهی شود که در این صورت قاچاق چوب درختان به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا میکند.
نوری افزود: در برخی از موارد قطع درختان و فروش چوبها شاهد تخلفات افراد سودجو نظیراشخاصی که میخواهند کاربری باغی زمینهای خود را تغییر دهند، هستیم.
وی با تأکید بر اینکه با همافزایی و نظارت دستگاههای متولی میتوان از خروج بیرویه چوب درختان از شهرستان تویسرکان جلوگیری کرد یادآور شد: گاهی برخی محمولههای چوب را توقیف میکنیم اما در مراحل بعد با طرح موضوعاتی مانند اینکه این چوبها مربوط به درختان غیر مثمر و خشک شده بودهاند، مقام قضایی دستور رفع توقیف را صادر میکند.
فقط درختان خشک شده را قطع میکنیم
تأکید یکی از فعالان بخش بازار خرید و فروش چوب در تویسرکان گفت: ما برای فروش چوب برخی درختان فقط شاخههای خشک شده درختان، درختان غیر مثمر و گاهی درختان آفتزده را قطع میکنیم.
وی اظهار کرد: از سالها قبل بعضی از گونههای درختی که ثمردهی نداشتند به طور کلی با هدف رشد و سپس قطع و فروش در برخی باغ های شهرستان کاشته میشدند و در واقع کاربرد دیگری ندارند.
این فعال بازار چوب ادامه داد: در برخی موارد نیز شاهد تراکم بیش از حد درختانی مانند درختان گردو در قطعه زمینهایی با مساحت بسیار کوچک هستیم که قطع برخی درختان در این گونه باغها به بهرهوری و بازدهی محصول آن باغ کمک زیادی میکند و عملاً قطع آنها مفیدتر است.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که با یک نگاه گذرا و حتی غیر تخصصی متوجه قرارگرفتن درختهای مثمر و گاهی با چند دهه عمر در میان بار چوبهای خارج شده، از تویسرکان هستیم.
از سوی دیگر این سؤال نیز به اذهان خطور میکند که مگر باغهای شهرستان تویسرکان چقدر درختان و شاخههای خشک شده و غیر مثمر دارند که روزانه و در خوشبینانهترین حالت حدود 100 تا 170 تن چوب از آن خارج میشود؟!
برای قطع درختان مجوز صادر نمیکنیم
مدیر اداره جهاد کشاورزی تویسرکان گفت: اکنون برای قطع درختان باغی شهرستان هیچ گونه مجوزی صادر نمیکنیم. سجاد محمد اصغری که به تازگی به سمت مدیرجهاد کشاورزی تویسرکان منصوب شده اظهار کرد: بر اساس دستور صریح فرماندار و دادستان تویسرکان فعلاً برای قطع هیچ درختی در باغهای تویسرکان از سوی اداره جهاد کشاورزی مجوز رسمی و قانونی صادر نمیشود.
وی تصریح کرد: جلوگیری از قطع درختان مثمر در باغها به طور قطع از وظایف قانونی است که به عهده جهاد کشاورزی گذاشته شده و تمام تلاش ما در این بخش اجرای قانون است.
ساختمانهای بزرگ باغی چهره طبیعت تویسرکان را میخراشند
درکنار خارج شدن حجم بالای چوب به عنوان یک عامل مهم در تخریب طبیعت تویسرکان یادآوری این نکته نیز ضروری است که گرچه تویسرکان یک کلانشهر برخوردار از زیر ساختهای متعدد و پرشمار خدماتی، مراکز متنوع اقتصادی نیست اما بیشک یه کلان باغ شهرروح افزا با برخورداری از اقلیم و آب و هوایی دلپذیراست که میتواند به لطف طبیعت سحر آمیز و جاذبههای گردشگری خود میزبان گردشگران پرشمار داخلی و خارجی باشد. بخش اندوهبار ماجرا اما از زمانی آغاز شد که به تدریج، خانه باغیهای ساده که با حد و اندازههایی برای حد برآوردن نیازهای ضروری در دل طبیعت بکر تویسرکان ساخته میشدند، در سالهای اخیر تبدیل به ساختمانهای بزرگ و پرشمارباغی شدهاند که چهره طبیعت باغ شهر تویسرکان را میخراشند.
تویسرکان-بهشت غرب ایران- بدون طبیعت بکر و دلنشینش دیگر بهشت نیست و هویت اقلیمی، جغرافیایی و گردشگری خود را از دست میدهد اما رشد فزاینده و سرسامآور ساختوسازهای خارج از ضابطه در باغهای این شهرستان آن چنان با سرعت به مسیر ویرانگر خود ادامه میدهد که با نگاهی گذرا و به سادگی میتوان حدس زد که در سالهای نه چندان دور آینده چه فاجعه هولناکی در انتظار زیستبوم کمنظیرتویسرکان است.
قطع برخی درختان مثمر و ساختوسازهای غیر قانونی و خارج از ضابطه در باغهای تویسرکان در واقع 2 عامل در هم تنیده شده هستند که نتیجه استمرار آنها نابودی طبیعت تویسرکان است. به نظر میرسد در این زمینه نیز شاهد ناهماهنگیهای دستگاههای متولی و مرتبط اجرایی در این حوزه و نبود عزم و اراده جدی از سالهای قبل بودهایم و عملاً علاوه بر ساختوسازهای غیر قانونی در باغها به دلیل مشکلات متعدد و پیچیده در طرح جامع شهری این معضل گریبانگیر زمینهای برخوردار از کاربری باغی در محدوده شهری نیز شدهاست.
این در حالی است که علی بهادری دادستان تویسرکان به صراحت اعلام کرده که با استفاده از ابزارهای قانونی و با همافزایی و همکاری همه دستگاههای اجرایی مرتبط، به روند خارج شدن بی رویه چوبها از تویسرکان ورود کرده و تا رسیدن به نتیجه مطلوب این کار را ادامه میدهیم.