ظرفیت های بی بدیل وهنان رهاشده، درگرو توجه مسئولان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 31 فروردين 1403

Today : Fri, April 19, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  124907 تاریخ انتشار:  1401-04-23 - 07:00 تعداد بازدید:  202
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

وهنان بهشت پنهان،روستای مقصد گردشگری نیازمند زیرساخت های گردشگری
ظرفیت های بی بدیل وهنان رهاشده، درگرو توجه مسئولان

نویسنده : میناابراهیمی/ عکس: حبیب ا... طاقتی احسن

مادستان

 بهار _میناابراهیمی _خبرنگار همدان پیام:مقصد گردشگری این هفته ما روستایی است که عنوان بهشت پنهان را یدک می کشد، آری روستای وهنان که یکی از روستاهای هدف گردشگری استان همدان در ۲۲کیلومتری  واقع شده است و دارای هزار و520 نفر جمعیت ثابت و ۳۵۰ خانواراز 7قبیله که از گروس بیجار،سوقل کلیایی‌سنقر،عشایر،کردها،موئیجینی ها،وتیمیجان  تویسرکان وکوروش به این روستا مهاجرت کرده وبه این دلیل بااکثریت زبان ترکی وتعدادی نیزبه زبانهای کردی ولری تکلم می کنند.  شغل اکثر اهالی روستا باغداری با محصولاتی نظیر گردو، آلوبخارا، آلوسیاه، دامداری و دامپروری سنتی است و به‌صورت میانگین سالیانه ۶۰۰ تن گردو و ۸۵۰ تن آلو بخارا و ۴۰۰ تن آلوسیاه تولید می‌شود که مورد استفاده اهالی روستا و هم‌استانی‌ها قرار می‌گیرد.
طبیعت بکر و چشم‌نواز وهنان که درمحاصره قله های متعددی چون کرکسین، گرگز و قزل ارسلان و دائم برف قرارگرفته است درکنار  در برگیری هزار هکتار جنگل‌ها و باغات و رودخانه‌هایی که از قله‌های اطراف سرچشمه می‌گیرد و در میان کوه‌های  و دره خیلی زیبا که به روستاهای منطقه سیمین و زاغه منتهی می‌شود در واقع روستای وهنان را به بهشت پنهان و روستای مقصد گردشگری و کوهنوردی با ارتفاعات بیش از ۲ هزار متری در استان تبدیل کرده است که همه ساله در فصل گردشگری و حتی زمستان مسافران و توریست‌های زیادی چه داخلی و خارجی را به خود جذب می‌کند و در فصل سرما نیز با چشم‌انداز بسیار عالی بر اسدآباد و  روستاهای پایین‌دست وهنان مناظر زیبایی را رقم زده و می‌زند.
همچنین وجود ارتفاعات گوناگون درروستا زمینه پرورش گیاهان دارویی ارگانیگ همچون گل کوفته،آذربه،آویشن،ریواس،غازیاغی،کنگر،گیل آقا،گزنه،باباریشی،پونه،بنفشه،سلف،گل ختمی  و....را فراهم آورده است وتعدادی ازاهالی با برداشت  وفروش محصولات کوهی امرار معاش میکنند.
وهنان از جنوب درمجاورت روستای کهنوش تویسرکان،ازشمال روستای نورآباد،ازشرق حیدره قاضی خان وکوه الوند وازغرب درهمسایگی قاسم آباد شهرستان اسدآباد واقع شده است.
براساس ساختار زمین‌شناسی همدان، از قله آلمابولاغ خط‌رأس الوند به‌طور کامل تا قله کلاه قاضی تماماً از سنگ‌های آذرین درونی تشکیل شده است بدین صورت که  سنگ‌های منطقه سنگ‌هایی نیستند که آتشفشان به بیرون پرتاب کرده باشند، بلکه  خودش از درون جوشیده و به‌صورت قله درآمده است و به همین منظور جوشش سنگ‌ها که مذاب بوده، ناخالصی‌هایی هم در کنار قلوه‌سنگ‌ها و سنگ‌ها به وجود آورده و ممکن است یک قلوه‌سنگ چندین رنگ و جنس را در خود جای داده باشد.
از طبیعت بکر و زیبای وهنان همین بس که وقتی در بلندای این روستا قرار می‌گیری، از هر نقطه‌ای چشم‌انداز زیبایی را ملاحظه می‌کنی که زیبایی‌های آن را دوچندان می‌کند.
همچنین این روستا به جهت داشتن قله قزل ارسلان ارزش کوه‌نوردی بالایی داشته و این قله به یکی از زیباترین قله‌های همدان مشهور است ضمن اینکه دارای قدمت تاریخی نیز  می‌باشد.
در وجه تسمیه کوه قزل‌ارسلان روستا به اذعان روستاییان و شنیده‌ها حاکی از آن است که در زمان سلجوقی یک قلعه و اردوگاه در این کوه موجود بوده که از بقایای آن دوره است و از زیر قله قزل ارسلان به طرف پایین یک دره سرسبز زیبا است که به زحمت روستاییان به باغ‌هایی تبدیل شده که بسیار فرح‌انگیز و دلنواز است.
باعبور از جنگل های سرسبز وداخل روستا به امامزاده ابراهیم  می رسیم که درواقع برفراز ارتفاعات قرار دارد وزیبایی روستای  وهنان ازمنظره اطراف امامزاده که درپایین دست قراردارد و جنگل ها اطراف آن را پوشانده است،دوچندان می شود.
حسین پاینده رئیس شورای اسلامی و حسین مرادی عضو شورای اسلامی روستای وهنان درامامزاده ابراهیم به استقبالمان می آیند.
 به گفته اهالی روستاشجره نامه این امامزاده که ازنوادگان امام جعفر صادق (ع)است برروی سنگی حکاکی شده بود که به مرورزمان ازبین رفته است واین امامزاده حاجتگاه  بسیاری از اهالی روستا بوده ودرگذشته برای برکت بیشتر در برداشت محصولات کشاورزی به ویژه گندم زمان کاشت وبرداشت محصول اهالی درامامزاده گوسفند قربانی می کردند وباعث ازدیاد و برکت زیادمحصول نیز می شد .
این امامزاده 9سال پیش به همت اهالی  واوقاف بازسازی و مرمت شده است و در کنار ظرفیت‌های بکر گردشگری روستا در جذب مسافر و توریست بی‌تأثیر نبوده و توریست‌هایی که برای گردش و تفریح به این روستا می‌آیند با زیارت امامزاده ابراهیم سفرشان به سفری تفریحی و معنوی تبدیل می‌شود.
به گفته  رئیس شورای اسلامی روستا 345چشمه جوشان و 17جوی پرآب اهالی را  باوجود کم آبی لحظه ای بی آب نگذاشته  وباکیفیت بالای آبهای معدنی که ازقله ها  وچشمه ها نشات می گیرد اهالی رابه آب شرب تحت پوشش اداره آبفا بی نیاز کرده است وباجوشاندن آب  هیچگاه رسوباتی از خود باقی نمی گذارد.
حسین پاینده بابیان اینکه محصولات کاملا  ارگانیگ  باغات وهنان همچون گردو،آلو بخارا از کیفیت بسیار بالایی  برخوردار است واین درحالی که به دلیل عدم فراوری وخام فروشی سود آن به جیب دلالان می رود تاکشاورز، اتخاذتدابیری  برای جذب سرمایه گذاران فرآوری محصولات باغی ونیز تشکیل تعاونی باغداران برای سود کشاورزان وحتی صادرات این محصولات راخواستار شد.
وی مرمت آسفالت وتعریض خیابان اصلی ورود به روستا باتوجه به حجم تردد بیش از 500وسیله نقلیه در ایام تعطیل، لزوم خط کشی ونصب علایم هشدار دهنده باوجود پرتگاههای مختلف برای مسافران نا آشنا به مسیر، احداث مدرسه دخترانه رقیه که چندسال پیش تخریب شده ونیمه کاره رهاشده است، بیکاری جوانان در6ماه ازسال ونبود اماکن ورزشی برای گذران اوقات فراغت جوانان وپیشگیری از اعتیاد آنان را از عمده معضلات روستا بیان کرد که نیازمند توجه وورود جدی مسئولان است.
وهنان با داشتن بیش از ۵۰ منزل مسکونی قدیمی حایز شرایط حفظ بافت تاریخی و فرسوده و استفاده بهینه از این فضاها به عنوان اقامتگاه بوم‌گردی بوده است که برخی از اهالی روستا به دنبال احداث اقامتگاه بوم‌گردی بوده که یکی از اهالی موفق به ایجاد اقامتگاه بوم گردی شده است.
همچنین وفور درختان قدیمی به قدمت بیش از 100 سال حکایت از آبادانی و سرسبزی منطقه از سالیان دور را دارد.
بااینهمه ظرفیت بکر  و روستای مقصد گردشگری اما از زیرساخت های گردشگری همچون روستاهای حیدره قاضی خانی و ورکانه خبری نیست وگویا از پنج سال گذشته که این روستا درفهرست روستاهای گردشگری قرار گرفته است،هیچ اقدامی ازسوی سازمان میراث فرهنگی  برای بهره وری بیشتر روستاییان از ظرفیت گردشگران وارائه خدمات به آنها،زیباسازی روستا ودیگر زیرساخت ها فراهم نشده است.
اگرچه در گذشته صنعت قالی بافی ونان محلی منازل از رونق زیادی برخوردار بوده ودوآسیاب آبی وموتوری گندم اهالی رابرای طبخ نان آرد می کرد امروزه دیگر خبری از قالی بافی اهالی وطبخ نان محلی که عطرآن کل روستا را میگرفت، نیست که به اعتقاد روستاییان طرح های بنیاد مسکن درروستاها کارشناسی نبوده و به سمت حذف تدریجی زندگی سنتی روستاییان می رود وبازندگی صنعتی روستاییان مشکلات وبیماری های زیادی نیز پدیدار می شود.
درادامه سفر نیم روزی سری هم به اقامتگاه بومگردی روستای وهنان بامدیریت حسین پاینده می زنیم که از چهارسال گذشته راه اندازی شده است که مسافران زیادی را از داخل وخارج از کشور به خود جذب کرده است ونیازمند حمایت مسئولان میراث فرهنگی برای پارک خودروها در زمان پیک مسافر است.
اقامتگاه بوم گردی غزل ارسلان با اورده شخصی 800میلیون تومانی و250میلیون تومانی تسهیلات میراث فرهنگی پذیرای مسافران درمساحتی افزون بر 220مترمربع  با 6اتاق مجهز به اقامتی خاطره ساز در دل روستای بهشت پنهان با غذاهای سنتی ومحلی است تا لحظات خوشی رابرای توریست ها به ارمغان بیاورد.
به گفته  دهیار این روستا، مهمترین مشکلات این روستا مسکوت ماندن احداث مدرسه 4کلاسه دخترانه روستای وهنان بوده که در سال 1396 عملیات اجرایی آن آغاز و تاکنون فقط 5 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و همین موضوع موجب شده مدرسه مختلط به صورت یک روز درمیان مورد استفاده دانش‌آموزان دختر و پسر قرار گیرد.
 مقصود سلطانی‌نراق همچنین اشباع نقشه طرح هادی روستا را از دیگر معضلات بیان کرد و گفت که نیاز مبرم به بازنگری جهت جلوگیری از مهاجرت به حاشیه شهرها را دارد و با افزایش محدوده روستا افزایش جمعیت روستا به ۳ هزار نفر خارج از تصور نیست.
همچنین تحت‌پوشش نبودن آب شرب روستا نیز از دیگر مشکلات روستا به شمار می‌رود که مسئولان امر باید تدابیر ویژه‌ای برای برخورداری از آب شرب بهداشتی برای اهالی روستا بیندیشند.
 وی ادامه داد: از میراث فرهنگی تقاضا داریم برای حفظ بافت با ارزش و قدیمی روستا که بیش از  ۵۰منزل را دربردارد، اهتمام ویژه‌ای داشته باشند. همچنین ایجاد بازارچه محلی برای عرضه محصولات کشاورزی از ملزومات اساسی روستا است تا بتوان محصولات تولیدی روستا و فرآورده‌های آن را به‌صورت مستقیم عرضه نماییم تا حمایتی ویژه از اهالی روستا صورت پذیرد.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com