نهاوند- کمالوند-خبرنگار همدان پیام: موضوع فرزندآوری حمایت و بررسی موانع موجود ضمیمه جدی نشست های فرهنگی شهرستان شده است.
اینکه وظایف هر کدام از دستگاهها و متولیان چه خواهد بود و علت رغبت نداشتن خانوادهها از فرزند آوری چه مواردی می تواند باشد؟!
یک طرف موضوع امیدآفرینی است و نباید مردم را از وضع موجود ناامید کرد، از طرفی هم مردم نسبت به نتایج رفتارشان بهعنوان اعضای جامعه و یک کشور باید آگاه باشند چرا که پیامد منفی آن دامن خود و فرزندانشان را در آیندهای نه چندان دور خواهد گرفت و نمیشود، به بهانه موانع و مشکلات موجود موضوع مهمی مثل فرزند آوری و جوانی جمعیت را مورد غفلت قرار داد.
حالا موانع میتواند اقتصادی،فرهنگی،آموزش و یا هر موضوع دیگری باشد که کم کم کشور را وارد تله جمعیتی میکند و فاجعهای که آن زمان دیگر هیچ اقدامی پاسخگو یا به قولی رفع بلا نخواهد کرد.
ایران ۳۰ سال دیگر پیر می شود و شاید دیگر نامی در میان کشورهای جهانی از خود مطرح کند و از طرفی هم سالانه ۶۵هزار نفر از کشور مهاجرت می کنند،در نهایت هم همین سبب شده تا ایران را در رده پیرترین کشورهای منطقه ببینیم.
یک برنامه علمی و نظارتی دقیق و اجرایی موفق نیاز است تا موانع را بررسی آسیب شناسی و در تأمین و هموار شدن مسیر اقدام شود تا بلکه بتوان فرزندآوری را جدی گرفته و بهعنوان یک اولویت در جامعه تعریف کرد آن هم در شرایطی که ۳۰ درصد جامعه هدف با فراهم بودن شرایط ،تک فرزندی دارند و از عواقب این موضوع برای آینده فرزندانشان غافلند.
تغییر رفتارها و تقویت روشها، بررسی نیازها آموزش،بهداشت،تأمین مسکن و نیازهای اولیه،بستههای حمایتی،تشویقی و... از جمله راهکارهای مورد نظر در شرایط فعلی است.
فرهنگ سازی و نظارت بر اجرای درست مصوبات
همه مشکلات را می دانند و در جلسات هم به خوبی صحبت میکنند و همه هم نسبت به وضعیت موجود در حوزه جمعیت و فرزندآوری گلایه مندند، اما اینکه کدام متولی کدام ارگان چه اقداماتی اجرایی شده و به نتیجه مطلوب ما در اجرای این طرح رسیده است؟ در بحث دیگر اینکه نظارت ها در چه مراحل و کیفیتی اعمال می شود؟
اینکه برخی قوانین در بحث حمایت از فرزنداوری مصوب می شوند اما اجرایی نمیشود و نظارتی هم نیست و اینکه پزشکان نهاوند بهدلیل کم بودن هزینه زایمان طبیعی تمایلی به انجام آن ندارند و اغلب تشویق به سزارین می کنند.
همچنین صفهای چندین ساله برای دریافت مبلغ اندک تسهیلات فرزندآوری که انگیزه خانوادهها را به کما برده است. که اینجا هم نظارتی نیست.موضوع فرهنگسازی و اطلاعرسانی و آگاهی بخشی هم که طبق معمول در این مورد هم حلقه مفقوده و فراموش شده است.
در نهایت پنهان کردن آمار و غافل کردن مردم از وضعیت موجود و هم چنین آثار و نتایج منفی آن در آینده هم میتواند یکی از عامل های ناموفق بودن متولیان در تشویق به فرزندآوری و رسیدن به نتیجه مثبت دانست.
آموزش و بهداشت و درمان
شبکه بهداشت در نشستی باعنوان جوانی جمعیت و بررسی چالشهای این موضوع در شهرستان و پیامد های منفی غفلت از کاهش جمعیت جوان و نیروی انسانی در آینده نزدیک، از اقدام جامع با عنوان مربیان هادی،خبر می دهد.
آموزش ،مشاوره فرزندآوری، ناباروری و جلوگیری از سقط جنین از جمله این برنامه برای جامعه هدف تا۵۴ سال است.
بلاتکلیفی در تحویل زمین های 3و ۴فرزندی
به گفته رئیس راه و شهرسازی نهاوند در بحث جوانی جمعیت خانوارهای دارای سه فرزند ۷۶۱ نفر ثبت نام داشته اند که ۷۸ نفر زمین دریافت کرده و ۲۱نفر هم تأیید و ۵۷۴ نفر هم در حال بررسی است.
حسینی همچنین گفت: برای ۴فرزندی هم ۲۴۵ نفر ثبت نام و ۵۲ نفر در شهرک امیرکبیر و ۱۷۰ نفر هم در لیست انتظار و بررسی است.در بخش خزل نیز ۶۴ نفر برای سه فرزندی و14 نفر برای 4فرزندی ثبت نام کردهاند. همچنین در بخش گیان ۲۲نفر هم برای ۴ فرزندی ثبت نام داشته اند. همچنین در بخش زرین دشت برای سه فرزندی ۴نفر و ۴فرزندی هم ۱ نفر ثبت نام کرده اند که در سه بخش گیان فیروزان زرین دشت در حال حاضر اراضی ملی نداریم و بلاتکلیفند و با پیگیریهای انجام شده در سطح شهرستان زمین به آن ها تحویل داده شود.
بر همین اساس هم فرماندار خواستار بررسی موضوع الحاق و آسیب شناسی شد تا خانوارهای متقاضی تعیین تکلیف شوند.
در بحث حمایت فرزندآوری حسینی تصریح کرد؛ اگر مشکل نقشه بردار رفع شود به محض تولد فرزند ملک به نام والدین نوزاد سند می شود تا نگرانی پس از آن نباشد.
مهاجرت معکوس اما سالخورده
بنیاد مسکن هم از مهاجرت معکوس به روستاها می گوید اما اغلب این جمعیت افراد سالخورده است از طرفی هم اغلب روستاییان در طرح جوانی جمعیت زمین شهری میخواهند و بر همین اساس هم زمینی در گلزرد شناسایی اما همکاری لازم برای بررسی موضوع و کارشناسی آن برای تحویل با شهرستان نمی شود.
زمین رایگان برای جوانی جمعیت در روستاها
رئیس بنیاد مسکن نهاوند هم گفت: در طرح جوانی جمعیت و اجرای نهضت ملی مسکن ۴۰۰ نفر مربوط به جوانی جمعیت است که زمین را در شهرک امیرکبیر تحویل گرفتهاند اما بانک مسکن وام و تسهیلات را پرداخت نمی کند.
به گفته علی جلالوند باهدف ترغیب به فرزندآوری، بنیاد مسکن بهشکل رایگان در روستاها اختصاص زمین می دهد.
جوانی جمعیت بسیار مهم است
فرماندار نهاوند در نشست مشترک شورای اندیشهورز جوانی جمعیت با رسانه های شهرستان، در بحث فرزندآوری،ازدواج و جوانی جمعیت از بررسی موضوعات مهمی در این نشست گفت و اینکه دغدغه ها در اینچنین نشستها مطرح و شنیده میشود و ضمن اینکه بر خروجیدار بودن نشست نیز تأکید داریم.
ضرغام احمدوند تأکید کرد: مقام معظم رهبری همواره بر موضوع جوانی جمعیت تأکید داشته و دارند، و از دغدغه های موزد نظر ایشان است و بارها هم ورود خاص و ویژه ای برای تأکید توجه به موضوع داشته اند.
به گفته وی نیروی انسانی جوان و کارآمد برای کشور ما در قالب جوانی جمعیت و فرزندآوری مهم و مورد توجه است، بر همین اساس هم معتقدیم موضوعات فرهنگی و آموزش در تحقق این اهداف مقدم بر وضعیت و شرایط اقتصادی است و نمونه آن ترغیب برخی خانواده ها به پرورش سگ به جای فرزندآوری است.
باید متوجه مشکلات جدی که در آینده برای تک فرزندی ها در خانواده و جامعه باشیم از دوران سالخوردگی، پیری جمعیت، و به سادگی از فرزند آوری نباید گذشت.
نیاز است دانشگاهها و مراکز آموزشی و فرهنگی وظایف مرتبط را به درستی اجرا کنند.
رفتار و رویکرد رسانه ای مهم است
تکلیف ها مشخص است، اما مطالعه و توجه به دستور العمل ها ضعیف و به سادگی از کنارشان گذشتهایم باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
رسانه و جایگاه رسانه برای موضوع فرهنگ سازی،آموزش ،سبک زندگی، مطالبه تحقق وظایف مسئولان و تعهد دستگاهها در جامعه و رفتار افراد بسیار مهم است.
بانکها موظفند به تعهداتشان عمل کنند
احمدوند گفت؛ اگر بانک ها به تعهدات عمل نمیکنند نیاز است برخی قوانین در سیستم بانکی اصلاح شود وقتی وعدهای برای مردم قانون و اعلام می شود باید در اجرای آن نظارت شود نه اینکه بی تعهد و مردم را هم با مشکل مواجه کنند.
مردم را بد اعتماد نکنیم
همچنین در تأمین زمین اگر وعده دادهایم برای فرزندآوری، باید اجرایی شود نه اینکه یک مانع و مشکل نقشه برداری اجازه پیشروی کار را ندهد و مردم را بد اعتماد کند.