نشستی استانی برای چالش نهر شعبان در نهاوند همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

Today : Thu, March 28, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  121959 تاریخ انتشار:  1400-11-05 - 10:03 تعداد بازدید:  1570
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

نشستی استانی برای چالش نهر شعبان در نهاوند

تیتر یک

 نهاوند- کمالوند- خبرنگار همدان‌پیام: کمیته برنامه‌ریزی شهرستان نهاوند روز گذشته با محوریت بررسی مشکلات کشاورزان متنفع از نهر شعبان که تقریباً به یک چالش در سال‌های اخیر تبدیل شده است، با حضور مدیران استانی این حوزه برگزار شد.

مواردی از قبیل پرداخت نشدن حق‌آبه‌ها توسط کشاورزان و درنهایت تعطیلی و یا غیرفعال شدن تعاونی آب‌بران و تلاش برای تخصیص اعتبارات موردنیاز برای این نهر از اولویت‌هایی بود که در این نشست مطرح و درنهایت هم برخی راهکارها به عنوان مصوبه برای رفع این چالش‌ها مطرح شد.

نهر اصلی شعبان دارای ۱۴کیلومتر طول با ۴۶۰ دریچه آبگیری است که تاکنون ۱۱۵کیلومتر در آن با احتساب انهار فرعی بتونی شده و حدود ۵۰ کیلومتر دیگر نیاز به بتونی شدن دارد.

همچنین یک میلیارد و 60 میلیون تومان اعتبار نهر در سالجاری(1400) بوده است که تاکنون 66درصد معادل 680میلیون تومان آن تخصیص یافته است.

 ضرورت مدیریت پیش از بحران در فصل کشت و کار
سرپرست فرمانداری نهاوند هم با بیان اینکه انتظار ما از مدیران شهرستان این است که با جدیت اجرای طرح‌ها و جذب اعتبارات برابر موافقت‌نامه‌ها را پیگیری کنند و برای تخصیص اعتبارات به ویژه از منابع ملی با تعامل و ارتباط مستمر با مدیران تلاش کنند، گفت: نهر شعبان مهمترین و اصلی‌ترین منبع آب برای باغات و بخش زراعت در نهاوند است که از مجموع اراضی زراعی و باغ‌های شهرستان ‌هزار و ۸۰۰ هکتار برابر با 95 درصد آن را باغات شامل می‌شود.
جعفر سلگی با بیان اینکه در 2سال گذشته وضعیت رودخانه به خاطر کاهش بارندگی و آبگرفتگی با مشکلاتی رو‌به‌رو شده است، افزود: با توجه به ظرفیت‌های تولید در بخش کشاورزی و باغات شهرستان نهاوند انتظار می‌رود با تلاش مسئولان و تعامل جهاد کشاورزی، بخشداران، دهیاران و اهالی منطقه شاهد الگوی مصرف مناسب آب و رونق تولیدات کشاورزی باشیم.

 افزایش حق‌آبه‌ها بر اساس شرایط است
وی در پاسخ به بحث افزایش نرخ حق‌آبه کشاورزان هم گفت: امسال با توجه به افزایش قیمت‌ها و همچنین بالا رفتن دستمزد میرآب‌ها حق‌آبه نیز افزایش داشته که البته این رقم مورد قبول بهره‌برداران نیست، ولی تعیین حق‌آبه بر اساس شرایط هر سال تعیین می‌شود.
وی تصریح کرد: تخصیص اعتبارات ملی در حوزه کشاورزی برای انجام بتنی کردن نهرهای خاکی و سنتی و همچنین اجرای طرح‌های فنی و زیربنایی می‌تواند در کاهش مصرف آب راه‌گشا بوده و ضمن کاهش هزینه‌ها، موجب افزایش تولید محصولات کشاورزی و اطمینان خاطر بهره‌برداران شود.

 سفر رئیس‌جمهوری فرصتی برای مطالبه اعتبارات
سرپرست فرمانداری نهاوند از سفر احتمالی رئیس‌جمهوری در آینده‌ای نزدیک به استان همدان خبر داد و گفت: در این سفر نسبت به اخذ اعتبارات برای تکمیل و ساماندهی نهر شعبان اقدام و تلاش خواهد شد.

 مصوبات
سلگی در پایان از برخی مصوبات در این جلسه از جمله اینکه اداره تعاون روستایی با اقدام به تشکیل شرکت تعاونی موظف به فعال کردن آن شد و امور آب هم باید 35 درصد حق‌آبه دریافتی را در نهر شعبان هزینه کند.

کاهش ۴۲ درصدی بارش‌های نهاوند در بلندمدت
سرپرست آب منطقه‌ای استان با اعلام اینکه میزان بارش‌ها نسبت به بلندمدت  در نهاوند با کاهش ۴۲ درصدی مواجه شده است و از طرفی هم کاهش 65درصدی میزان روان آب نسبت به سال گذشته و ۴۵ درصدی در بلندمدت، این کاهش‌ها را زنگ خطری برای منابع آبی دانست و بر مدیریت شرایط فعلی تأکید و تصریح کرد: برای فصل آبیاری، نیاز است با همراهی و مشارکت کشاورزان این تنش را مدیریت کرده و با توجه به کاهش روان آب باید انتظارات کشاورزان را بر اساس واقعیت موجود تنظیم کنیم.
محمد ضروری این نکته را هم یادآور شد که با محدودیت منابع مالی و بودجه‌ای موجود امکان تأمین اعتبار همه طرح‌ها نیست و همین موضوع مدیریت شرایط را تشدید می‌کند.

50درصد آب‌های سطحی استان در دشت نهاوند است
رئیس گروه بهره‌برداری و نگهداری از تأسیسات آبی آب منطقه‌ای استان هم در این نشست گفت: برخلاف اینکه خواستار حذف پرداخت آب‌بها برای کشاورز هستند پرداخت پول آب‌بها توسط کشاورزان بار بسیاری از مشکلات این نهر را برطرف می‌کند 50درصد آب سطحی استان در نهاوند مصرف می‌شود اگر اعتباراتی برای توزیع باشد بر اساس شاخص‌ها باید 50درصد آن در نهاوند هزینه  شود.
آرش کولیوند همچنین با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که در نهر شعبان با آن مواجهیم، سنتی بودن سر بندها و اجرا نشدن شبکه‌های اصلی است، تصریح کرد: شرایط شبکه‌های فرعی هم مورد تأیید نیست و نهر شعبان هم با توجه به اعتبارات متعددی که به آن اختصاص داده شد 4 کیلومترآن اجرایی نشده است و در این شرایط هم نهر در تأمین آب اراضی و باغات پاسخگو نیست و کشاورز مجبور می‌شود از سربند استفاده کند و آب مازاد ببرد و در نتیجه سبب چالش‌های موجود و بحران می‌شود.

3درصد محصول هزینه آب‌بهاست
وی گفت: بحث حق‌آبه هم مبلغ زیادی نیست چراکه تنها 3 درصد محصول را شامل می‌شود در حقیقت هر جریب زمین کشاورزی 30 هزار تومان است که همین هم پرداخت نشده است.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com