7 سال با شیره پزان مانیزان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : چهارشنبه ، 29 فروردين 1403

Today : Tue, April 16, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * 1402، مهار تورم و رشد تولید
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  73879 تاریخ انتشار:  1395-07-11 - 05:45 تعداد بازدید:  2356
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

گزارشی از سنتی که می‌تواند جاذبه گردشگری باشد
7 سال با شیره پزان مانیزان

اخبار آنلاین

 ملایر- سمانه رضایی- خبرنگار همدان‌پیام: هفتمین جشنواره شیره‌پزی روستای هدف گردشگری مانیزان امسال هم با شکوه‌تر از سال‌های گذشته با حضور چشمگیر و گسترده مردم، مسئولان استانی و شهرستانی، علاقمندان و گردشگران به آیین‌های بومی و محلی از سراسر ایران و البته کشورهای فرانسه و امریکا با معرفی 3 شیره برتر در روز پنجشنبه به کار خود پایان داد.
این مراسم با قدمتی حدود 700 سال یکی از کهن‌ترین آیین‌های شهرستان ملایر است که به صورت نمادین در روستای هدف گردشگری مانیزان چندین سال است برگزار می‌شود و پس از اینکه سال 90 این جشنواره ثبت ملی شد، امسال ظرف 2 روز میزبان علاقمندان بود.
پیچ جاده را که رد می‌کردی بنرهای سراسر مسیر، ورود و خروج خودرو‌ها با پلاک‌هایی خارج از استان و شلوغی جاده روستای مانیزان، نوید روزی دیگر را برای اهالی این روستا و مردم باصفای آن می‌داد.
در مسیر، زمین‌های مملو از خوشه‌های زرین و انباشته از کشمش و باغداران باصفا و خونگرم در حال چیدن انگور و پهن کردن آن بر روی دشت‌های کنار جاده رنگ و بوی دیگری به روستاها داده بود و تماشای آنها حالت را خوب می‌کرد.
به ورودی روستا که می‌رسیدی، خودرو‌های پارک شده در کوهپایه و ایستی که مانع از ورود خودروها به داخل روستا می‌شد، خبر از ازدحام و شلوغی را می‌داد.
در همان ورودی روستا، چای ذغالی وسوسه‌ات می‌کرد تا اندکی تأمل کنی، چایی بنوشی و مسیر را تا محل برگزاری مراسم طی کنی. چای را که می‌نوشیدی کمی جلوتر پارچه‌ها و بنرهای نصب شده بر سر در خانه‌های کاهگلی و قدیمی، تو را وادار به توقف می‌کرد؛ باسلق، شیره، شربت آب انگور و انواع ترشی‌هایی که بر روی میزها قرار گرفته بود، بازار داغی داشتند و حاضرین مزه مزه می‌کردند و برخی می‌خریدند، برخی عکس می‌گرفتند و برخی رد می‌شدند.
پل رودخانه روستا و آب روان جاری از زیر پل منظره‌ای بود که بیشتر از همه میهمانان خارج از استان و شهرستان را متوقف می‌کرد و دمی با نگاه به آب روان، آرامشی می‌گرفتی و نمی‌توانستی از عکاسی بگذری.
پیچ آخر را که رد می‌کردی، نوای موسیقی و بوی آش بیشتر از همه توجه‌ات را جلب می‌کرد. اینجا شلوغی جمعیت و صف خرید آش‌های محلی داغ داغ بود. البته برخی هم علاوه بر آش ، شیره و انگور، خوش‌سلیقگی کرده و صنایع دستی را در معرض نمایش گذاشته بودند.
بنر کارگاه شیره‌پزی بر سردر برخی خانه‌های روستا، گردشگران را جذب می‌کرد تا از نزدیک با آیین سنتی شیره‌پزی آشنا شوند و رفت‌وآمد به این خانه‌ها شلوغ بود.
نرسیده به جایگاه، غرفه‌های صنایع‌دستی قرار گرفته بود که باز هم مانند هر مرکز خرید، مورد توجه بانوان و البته برخی آقایان. مسئولان را هم می‌توانستی لابه‌لای جمعیت ببینی.
سرانجام به جایگاه می‌رسیدی؛ جایگاهی که به دلیل استقبال مردم از این مراسم در 2 سال اخیر از داخل روستا به خارج از آن انتقال یافته است.
گرمای ظهر بود؛ اما جمعیت موج می‌زد و با وجود آفتاب تیز و گرمابخش بر صندلی‌ها نشسته و منتظر برگزاری مراسم بودند.
جلوی جایگاه فضای ویژه‌ای به مسئولان اختصاص یافته بود که البته برخی از آنها تا پایان مراسم هم از آفتاب بهره بردند.
با کم شدن موسیقی و صدای مجری، جمعیت حاضر در جلوی غرفه‌ها هم به جایگاه آمدند و سرانجام برنامه آغاز شد.
 مردم را به شادمانی فرا بخوانیم
پس از تلاوت قرآن کریم و پخش سرود ملی، مجری با اشاره به اینکه نماینده ملایر در مجلس باید به تهران برگردد و نمی‌تواند تا پایان مراسم حضور داشته باشد، از محمد کاظمی دعوت کرد تا پس از شنیدن تذکر وی در مجلس خطاب به وزیر جهاد کشاورزی برای افزایش قیمت تضمینی انگور پشت تریبون برود.
کاظمی توصیه کرد: در همه مسیرهایی که در پیشرفت و توسعه کشور برداشته می‌شود مردم را مشارکت دهیم و آنچنان که گذشتگان این آیین را حفظ کردند ما هم باید تلاش کنیم آن را حفظ و زنده نگه داریم.
نماینده ملایر در مجلس گفت: بزرگان دین ما هیچگاه شادی و سرور را رد نکردند و دین ما با جشن و سرود منافاتی ندارد.
کاظمی در ادامه به پیگیری نمایندگان ملایر برای افزایش خرید تضمینی انگور اشاره و ابراز امیدواری کرد: به سمتی حرکت کنیم که این مراسم چندین بار در سال برگزار شود.
نایب‌رئیس کمیسیون قضایی مجلس، رسیدگی به نیازهای روستاییان را از اولویت‌های نمایندگان مجلس دانست و ابراز امیدواری کرد: روستای مانیزان همچنان مرکز شیره و باسلق باشد و هر سال جشن شیره‌پزی باشکوه‌تر برگزار شود و مردم را به شادمانی فرا بخوانیم.
پس از پخش سخنان محمد کاظمی در مجلس و تشویق حاضران، نوبت به گروه موسیقی رسید تا شادی را در بین جمع دوچندان کند. با خواندن چند آهنگ و همراهی مردم، هیجان در بین تماشاگران موج می‌زد.
پس از گروه موسیقی که به نخستین بخش کار خود پایان داد، مراسم آیینی طبق‌کشی برگزار شد و با ورود موسیقی سنتی و رقص پاچوپی، طبق‌ها بر دست بانوان با لباس محلی همراه بود که بر روی سن قرار گرفت.
 جشنواره بهانه‌ای برای ایجاد شور و نشاط اجتماعی
مراسم پاچوبی که به اتمام رسید، نوبت به فرماندار ملایر رسید که بر روی سن حاضر شود.
عبدالعظیم رضایی هم ملایر را به لحاظ فرهنگی و قطب انگور کشمش در استان و کشور سرآمد برشمرد و از تولید 245 هزار تن انگور در سالجاری خبر داد.
وی با بیان اینکه روستای مانیزان یکی از روستاهای ثبت شده هدف گردشگری است، گفت: از این رهگذر و پتانسیل و ظرفیت ارزشمندی که این روستا دارد، باید از امکانات و زیرساخت‌های لازم برخوردار شود، در حالی که محرومیت در روستا و معابر این روستا نامناسب است.
رضایی این موضوع را عنوان کرد که استقبال نسبت به سال گذشته قابل مقایسه نیست و اگر بتوانیم برنامه‌ای خوب تدارک ببینیم، حتماً استقبال بیشتری هم صورت می‌گیرد.
وی برگزاری این جشنواره را بهانه و زمینه‌ای برای ایجاد شور و نشاط اجتماعی دانست و گفت: از دلایل دیگر برگزاری این جشنواره این است که بتوانیم از ظرفیت‌های خوبی که در زمینه‌های فرهنگی و آداب و رسومی که در زندگی و تاریخ ما وجود دارد، به شایستگی زحمات گذشتگان را ارج نهیم.
رضایی، گریزی هم به سرشماری نفوس و مسکن زد و از همه خواست در این زمینه شرکت کنند.
 نگاه ویژه‌ به قیمت کشمش و سبزه
اما بازهم نوای موسیقی جمعیت را به وجد آورد و پس از پخش دو آهنگ دیگر، نوبت سخنرانی دیگر نماینده شهرستان ملایر رسید که از پشت تریبون نرفت و با در دست گرفتن میکروفن چندین بار جمعیت را وادار به تشویق کرد و در نهایت با «یا علی» گفتن حاضران و فرستادن صلوات صحبت‌های خود را که تا پایان با طنز و لهجه ملایری همراه بود، آغاز کرد.
حجت‌الاسلام احد آزادیخواه با ابراز امیدواری از برگزاری جشنواره ملی شیره‌پزی به رشد 3 برابری محصول تولیدی انگور در ملایر برسد.
وی از امضای 102 نماینده مجلس خطاب به رئیس‌جمهوری خبر داد تا با قدردانی از توجه ویژه دولت به کشاورزان، نسبت به ارتقای قیمت سبزه و کشمش نگاه ویژه‌ای داشته باشد.
آزادی‌خواه ادامه داد: علاوه بر این در نامه‌ای که به نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نوشتیم، قرار است در روزهای آینده قیمت کشمش افزایش پیدا کند و این خبر خوشی برای باغداران است.
وی همچنین گفت: نمایندگان مردم ملایر به دور از هرگونه نگاه‌های سیاسی، در کنار هم برای رفع مشکلات و مسائل مردم ملایر تلاش می‌کنند و غافل از نیازمندی مردم نیستند.ظرفیت فراتر از این‌هاست.
آزادیخواه این وعده را هم داد که قیمت کشمش و سبزه نگاه ویژه‌ای شود و در 6 روز آینده تکان خورد.
نوبت به گروه نمایشی سپید و سیاه رسید تا سنت کاسه‌گردون را به نمایش بگذارد و با طنازی عروسک گردان‌هایش، چند دقیقه‌ای خنده را بر لب مردم بنشاند.
همچنان حضور مسئولان داغ بود و رفت‌وآمدها گرم؛ اما مجری برنامه از بژین، گردشگر فرانسوی حاضر در جشنواره دعوت کرد تا بر روی سن برود. به رسم میهمان‌نوازی، تندیس جشنواره شیره‌پزی از سوی مردم میهمان‌دوست ملایر و روستای مانیزان به یادگار به این گردشگر خارجی تقدیم شد.
بژین که دست و پا شکسته فارسی صحبت می‌کرد، با تجمید از شیره و روستای مانیزان، کشور ایران را بسیار خوب و زیبا توصیف کرد و از علاقه‌اش به ایران گفت و اینکه بسیار خوشحال بود که اینجاست.
اما سخنران بعدی مراسم مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بود. علی مالمیر با سخنان کوتاه خود موجب تشویق از سوی حضار شد که همچنان در گرمای آفتاب نشسته بودند.
پس از موسیقی دیگر از خواننده شهرستان، حکیم محبی بر روی سن رفت تا از خواص فوق‌العاده شیره و انگور صحبت کند که با تشویق حضار نوبت به معرفی برگزیدگان رسید.
صغری بیات، سرور موسوی و لیلا بیات سه بانوای برتر در شیره پزی امسال معرفی شدند.
گفتنی است روستای مانیزان در 23 کیلومتری جنوب شرقی شهر ملایر واقع شده و به دلیل بافت سنتی و محصول منحصر به فرد شیره انگور و مشتقات آن، این روستا به عنوان روستای هدف گردشگری انتخاب شده است.
شغل اغلب مردم این روستا باغداری است که حدود 120 هکتار از زمین‌های زراعی مانیزان را باغ تشکیل داده است.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com