امروز روز جهانی کوهستان و کوهنوردی است. سازمان ملل متحد روز ۱۱ دسامبر که مصادف با ۲۰ آذر میشود را در سال ۲۰۰۲ به عنوان روز جهانی کوهستان و کوهنوردی عنوان کردهاست. این سازمان فائو را مسئول کرده تا هر سال یکی از کشورهای جهان را دعوت کند تا با اجرای نمایش ها و آئینهای فرهنگی خودشان، مسئولیت هماهنگی مراسم روز جهانی کوهستان و کوهنوردی را بر عهده بگیرند.
استان همدان به جهت موقعیت جغرافیایی خاص خود دارای کوهها و قلل مرتفعی است که در تمام فصول سال مورد بازدید کوهنوردان، صخره نوردان و طبیعت دوستان قرار میگیرد و این خصیصه موجب میشود روز جهانی کوهستان زیر آسمان این دیار بیش از هر جایی خودنمایی کند. این مناسبت بهانهای است تا به واسطه آن یادمان بماند گریز زدن به الوند آنقدر برای همدان بس است که از هر برندی بینیاز میشود
از مهم ترین ارتفاعات استان همدان میتوان به قله الوند با ارتفاع ۳۴۷۵ متر از سطح دریا که بلندترین قله استان همدان است، کوه گرین (گرو) در جنوب نهاوند با ارتفاع ۳۳۱۶ متر، کوه لشگر در جنوب شرق ملایر با ارتفاع ۲۹۲۸متر، کوه خانگرمز با ارتفاع ۲۸۶۸متر، کوه سیاهدره در تویسرکان با ارتفاع ۲۸۱۸، کوه سفید در جنوب غربی ملایر، کوه سرده و کوه گرمه در ملایر، کوه آلما قلاغ در حد فاصل اسدآباد و بهار و کوه بوقاطی در کبودرآهنگ اشاره کرد.
رشته کوه الوند یکی از ویژگیهای طبیعی و جذاب استان همدان است که از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده و استان همدان را به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم کردهاست.
این کوهستان شامل ۱۲ قله مرتفع و زیباست که به ترتیب از شمال غربی به جنوب شرقی عبارتند از: آلما قلاغ، کرکس، قزل ارسلان، دائم برف، کلاغلان، الوند، تاریکدره، کمرلرزان، چهارقله، گاوبره، شاهنشین، سرخبلاغ و کلاهقاضی و بیتردید نام هر کدام از این قلهها نشان از زیبایی پنهان آن و اشارهای به فرهنگ کهن تاریخ و تمدن استان همدان دارد.
روز جهانی کوهستان و کوهنوردی
زمانی که سازمان ملل متحد این روز را به عنوان روز جهانی کوهستان و کوهنوردی نام گذاری کرد نمادی هم برای آن در نظر گرفتند. این نماد از سه مثلث متساوی الاضلاع تشکیل شده است.
هر کدام از این سه مثلث نمادی از فرایند و نقشهایی است که کوه در زندگی ما دارد. اگر بخواهیم به اختصار هر کدام را شرح دهیم اولین مثلث از سمت راست که علامتی سبز رنگ دارد نشانی از سرسبزی و محصولاتی که در دامنه کوهها رشد میکند را همراه خود دارد. دومین مثلث یک دایره نارنجی در دل خود دارد، که این نشان میدهد که در دل کوه گنجهایی بهصورت منابع طبیعی نهفته است.
در آخر به نوک قله کوه میرسیم که رسیدن به آن باعث فتح قله کوه میشود، یک الماس آبیرنگ در بالای این کوه قرار دارد، این به معنای حفظ دمای محیط زیست و همینطور حفظ دمای زمین است.