فـــرداروز شهـداست همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 31 فروردين 1403

Today : Fri, April 19, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  57091 تاریخ انتشار:  1393-12-21 - 05:45 تعداد بازدید:  817
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

پیام آدینه 279
فـــرداروز شهـداست

ضمیمه
فـــرداروز شهـداست
بزرگداشت شهدا مسلماً خون شهیدان، انقلاب و اسلام را بیمه کرده است. خون شهیدان برای ابد درس مقاومت به جهانیان داده است و خدا می‌داند که راه و رسم شهادت کورشدنی نیست، این ملت‌ها و آیندگان هستند که به راه شهیدان اقتدا خواهند كرد و همین تربت پاک شهیدان است که تا قیامت مزار عاشقان، عارفان، دلسوختگان و دارالشفای آزادگان خواهد بود. امام خمینی(ره)
کسی نیست که به ارزش از خودگذشتگی شهدا و دستاوردهای ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی بیش از 200 هزار نفر شهید بزرگوار انقلاب اسلامی در 8 سال دفاع مقدس واقف و معترف نباشد، ولی به هر حال به عنوان اقدامی نمادین در تقویم جمهوری اسلامی ایران روز 22 اسفندماه به عنوان روز تجلیل از شهدا نامگذاری شده است و در این روز معمولاً مردم در سراسر کشور بر سر مزار شهدا حاضر شده و ضمن ادای احترام به پرستوهای خونین بال میهن، با آرمان‌های آن الگوهای ایثار و استقامت، شجاعت، شهامت و پاسداران حریم ولایت تجدید میثاق می‌كنند تا در ادامه راه و در مواجه با ظلمت‌های دنیوی به قول استاد شهید مرتضی مطهری از نور شهدا که “شمع محفل بشریت‌اند” بهره بجویند.
شهدا دارای زندگی ابدی هستند و راه را به آیندگان نشان می‌دهند و بفرموده قرآن کریم “و لا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتاً بل احیاءٌ عندَ ربهم یرزقون، فرحین بما آتاهم الله من فضله و یستبشرون بالّذین لم یلحقوا بهم من خلفهم الا خوف علیهم و لا هم یحزنون." آل عمران (170-169) «کسانی را که در راه خدا کشته شده‌اند مرده مپندارید که زنده‌اند و نزد پروردگارشان به ایشان روزی می‌دهند، از فضیلتی که خدا نصیبشان کرده است شادمانند و به آنها که در پی ایشان هستند و هنوز به آنها ملحق نشده‌اند بشارت می‌دهند که بیمی بر آنها نیست و اندوهگین نشوند.» 
از باده دوست، گشته سرمست شهید/ زان رو، سرو جان نهاده بر دست شهید
او کرده سفر، زخاک تا کوی خدا / هرگز، تو مپندار که مرده است شهيد
شهادت پربارترین، عمیق‌ترین و بالنده‌ترین واژه‌ای است که از قداست، شکوه و نورانیت و جذبه خاصی برخوردار است و با بار غنی و محتوای وسیعی که دارد، نموداری است از تکامل ایمان، عمل صالح، مقاومت، تمحیص، شناخت و مبارزه و جهاد. کلمه‌ای که به تنهایی، فرهنگی گسترده دارد که سطر سطر و جمله جمله‌اش گویای بعد والايی است در حیات بشر، فرهنگی که حرف حرفش از حضور، نظارت، آگاهی، دقت، انتخاب، روشن‌دلی، روشن‌گری، تسلیم، رضا، توکل، ایثار، تقوی، عبودیت و ایمان حکایت می‌کند.
شهادت در لغت به معنای حضور در صحنه، آگاهی و ادراک با حواس ظاهری و یا باطنی، ظهور عینی و ملموس، گواهی و قضاوت بر مبنای یقین و اعتقاد است. در مجموع شهادت، یعنی گواهی همه‌جانبه که از طریق حضور کامل در صحنه و برمبنای آگاهی حاصل می‌شود. در قرآن کریم نیز این کلمه و دیگر واژه‌های هم‌ریشه آن چون شهید، شهدا، شاهد، شهود و استشهاد به همین معنا آمده است نه به معنی کشته شدن در راه خدا، شهادت به معنای واقع و کامل کلمه ابتدا و ذاتاً متعلق به پروردگار متعال است، که قرآن کریم فرمود “ان الله کان علی کل شیئی شهیدا” نساء- 33 (بی‌تردید خداوند بر همه چیز گواه و شاهد است).
در مرتبه بعد شهادت از ویژگی‌های پیامبر و ملائکه خداست و در مراتب بعد شهدا را هم شامل می‌شود.
اما در اصطلاح شهادت به معنی کشته شدن در راه خداست که ائمه معصومین(عليهم‌السلام) نیز این کلمه را با همین معنی به کار برده‌اند.
شهید، دارای خصوصیات و ویژگی‌های است از قبیل حضور، نظارت، آگاهی، دقت، روشن‌دلی، احساسات پاک، نورانیت، ادراکات صحیح، روشنی، روشنگری، قدرت تحلیل و ارزیابی، قضاوت درست، برد عملی وسیع، تأثیر مثبت و بالنده، تسلیم در برابر حق، معتدل و متوسط و بدون گرایش به چپ و راست، مطیع خدا و پیامبر، همگام با پیامبران همراه با صدیقین، همکار با صالحین و خلاصه راهی راه خدا که تنها خدا از عهده اجر و پاداش او بر می‌آید، اینها در مجموع بیانگر ظرفیت معنوی و محتوای پربار و غنی (شهادت) است و شهادت و شهید در زبان قرآن دارای این چنین ویژگی‌ها و مختصاتی است.
حالا آنچه باید دقت شود این است كه آیا این مقام سزاوار چه کسی است و یا چه کسانی در خور نیل به چنین مقامی هستند، از آیات کریم قرآن در این باب نکاتی به چشم می‌خورد که باید مورد دقت قرار گیرد.
در سوره توبه پس از بیان والايی شهادت و این معامله سراسر سود و فايده‌ای که با خدا انجام می‌شود و در برابر دادن جان، بهشت جاوید نصیب می‌گیرد در آیه 112 به صفاتی اشاره کرده است که بیانگر درجه کامل ایمان رزمندگان و شهیدان است و با این صفات مؤمنینی که سزاوار چنین معامله‌ای هستند را توصیف می‌کند.
از مجموعه آیات به دست می‌آید که قوانین و برنامه‌های دینی در چارچوبه مرزهای مشخص ترسیم می‌شود که یک فرد مذهبی اجازه بیرون رفتن و تعدی از آن مرزها و حدود را ندارد؛ بنابراین نگهبانی از حدود، یعنی پاسداری از مرزهای دینی و قوانین الهی، هم در مورد خود و هم دیگران، هم مراقب دشمن باشد که به این مرزها ضربه وارد نسازد و هم مراقب دوستان باشد که از این حدود خارج نشوند که با حصول این اوصاف، ایمان به درجه والا و بالایی رسیده و مؤمن به مرحله‌ای نائل شده است که از صرف جان و مال نه تنها دریغ نمی‌ورزد بلکه داوطلبانه به ایثار و جهاد قدم نهاده و شهادت را پذیرا می‌شود.
گفته‌اند هیچ عبادتی درست نیست مگر به توبه و رجوع و هیچ توبه‌ای نصوح نیست جز به سپاس و ستایش و اینها تمام نیست جز به سیاحت و ریاضت، و اینها هیچ یک حاصل نشود مگر به مداومت رکوع و سجود و هیچ یک از کارها سازگار نباشد مگر به امر به معروف و نهی از منکر و اینها همه را مرز و حدی است که نگهبانی و پاسداریش ضروری است که پاسدار این حد و مرزها شهدا هستند.
یکی دیگر از آیاتی که در خور این مقام است و شایسته این مقال آیه 191 آل‌عمران به بعد است. در آیات 185 تا 189 سخن از مرگ است و آزمایش‌هاي الهی، میثاق و پیمان خداوندی و بیان ارجمندی آخرت، معنویت و فریب و کم بهایی دنیا و مادیات. آنگاه آیات از انسان‌های اندیشمند و فرزانه (اولوالالباب) یاد می‌کند که اینان به جهان خلقت می‌اندیشند و به نیایش حق می‌نشینند و در همه وقت و همه حال از خدا می‌گویند و خدا می‌جویند و در اشتیاق لقای حق می‌سوزند و پیاپی دعا می‌کنند و خداوند دعایشان را به اجابت مقرون می‌سازد، سپس آماده هجرت، آوارگی و تحمل اذیت در راه خدا شده و مبارزه با دشمن را تا سر حد شهادت دنبال می‌کنند و خداوند نیز از گناهانشان می‌گذرد و آنها را در بهشت برین جای می‌دهد.
به همین مناسبت است که ائمه اطهار(علیهم‌السلام)، این آیات را در نماز شب می‌خوانند و به دیگران سفارش می‌کنند. وقتی «سعدبن‌ربیع» از رسول خدا می‌خواهد که شهادت نصیبش شود، حضرت او را به مداومت خواندن همین آیات توصیه می‌کند؛ زيرا این آیات از ویژگی‌های خردمندانی سخن می‌گوید که دعایشان به اجابت مقرون و شهادت برای آنها مرقوم شده است.
- یاد خدا بودن در همه حال
- به جهان خلقت اندیشیدن در همه وقت
- از عذاب الهی ترسناک بودن
- دعوت پیامبران را لبیک گفتن
- به خدا و معاد مؤمن شدن
- به گناه و خطاهای خویش نزد خدا اعتراف کردن
- سرانجام با نیکوکاران شدن
- آرزوی پیاده شدن وعده‌های الهی 
اینها همه را با همه جان قبول داشتن و با همه وجود تعقیب کردن، تا آنجا که همه زحمات را برای خدا تحمل كردن، زمینه را برای نیل به مقام شهادت آماده می‌سازد.
 
 *عناصر شهادت
شهادت در راه خدا دارای عناصری است که جهت رعایت اختصار فقط به ذکر آدرس آیات قرآن کریم در این خصوص بسنده می‌شود:
1- ایمان و اعتقاد (آیات 13 و 41 سوره مبارکه بقره )
2- علم و عرفان(آیه 83 سوره مبارکه مائده)
3- اراده و انتخاب (آیه 145 سوره مبارکه آل عمران)
4- فی سبیل الله بودن (آیات 154و 190 سوره مبارکه بقره و آیه 167 سوره مبارکه آل عمران)
*شفاعت شهید
از مجموع آیات و احادیث چنین استنباط می شود که شفاعت ابتدا و بالاصاله در اختیار پروردگار عالم است که می‌فرماید: "قل لله الشفاعه جمیعا له ملک السموات والارض" (سوره زمر) یعنی بگو همه‌گونه شفاعت و در همه ابعادش از مال خداوند و متعلق به اوست که مالک زمین و آسمانهاست و هیچ‌کس حق ندارد و نمی‌تواند بدون اجازه خداوند از کسی شفاعت کند، که، نه شفاعتش قبول می‌شود (لایقبل منها شفاعه) (48 بقره) و نه نتیجه‌ای خواهد داشت (لا تنفعها شفاعه)(123 بقره) بلکه برای شفاعت باید اجازه حق باشد (من ذالذی یشفع عنده الاباذنه) (255 بقره). یعنی چه کسی می‌تواند به پیشگاه خداوند شفاعت کند بجز با اجازه و اذن او؟ بنابراین شفاعت کردن که از آن خدا و در اختیار اوست، از سوی او و با اجازه او، به افرادی داده می‌شود که آنها از بندگان خدا شفاعت خواهند کرد. البته آنها هم از هر کسی شفاعت نمی‌کنند، بلکه از کسانی که قابلیت و لیاقت شفاعت کردن داشته باشند (آیه 28 انبیا).
و اما در مورد شفاعت‌کنندگان نیز، از آیات به دست آمده است که آنها افرادی خواهند بود که به پیمان خدا عمل کرده و شاهد حق بوده است و خدا از آنها راضی باشد که در این صورت اجازه شفاعت داده خواهد شد، بنابراین آنچه ذکر شده است پیغمبران، اوصیا، مؤمنین، شهدا، کودکان و علما جزو شفاعت‌کنندگان هستند که به هر کس بنا بر درجاتی که دارد اجازه شفاعت داده خواهد شد. در روایات اهل بیت معصومین(ع) وارد است که هر مؤمنی در قیامت حداقل از صد نفر شفاعت خواهد کرد.
فیلسوف شهید استاد حوزه و دانشگاه، مرحوم مرتضی مطهری در خصوص شفاعت شهید می‌گوید: “در حديث است كه خداوند شفاعت سه طبقه را در قيامت قبول مى‌كند، يكى طبقه انبيا، بعد از آنها طبقه علما (در اينجا چون اسم اوصيا ذكر نشده است و در روايت هم از ائمه ما هست، پس مقصود از علما، علماى ربانى هستند كه در درجه اول شامل خود ائمه اطهار(ع) مى‌شود و در درجه بعد شامل علمايى كه واقعاً راه آنها را پيش گرفته‌اند.) سپس فرمود:
( ثم الشهداء) از اين 2 طبقه كه بگذريم طبقه‌اى كه در قيامت براى شفاعت ظهور مى‌كند، طبقه شهدا هستند. اين شفاعت، شفاعت هدايت است و ظهور و تجسم حقايقى است كه در دنيا وقوع يافته است. اميرالمؤمنين(ع) مى‌فرمايد: «خدا شهدا را در قيامت با عظمت و نورانيتى وارد مى‌كند كه اگر انبيا از مقابل اينها بگذرند و سوار باشند به احترام آنها پياده مى‌شوند. اينگونه خدا شهيد را با جلالت وارد عرصه قيامت مى‌كند.»
همچنین شهید مطهری در پاسخ به این سؤال که چرا و به چه دليل، حق شهدا از حق ساير خدمتگزاران بيشتر و عظيم‌تر است؟ می‌فرماید: “همه گروه‌هاى خدمتگزار ديگر، مديون شهدا هستند، ولى شهدا مديون آنها نيستند يا كمتر مديون آنها هستند، عالم در علم خود و فيلسوف در فلسفه خود و مخترع در اختراع خود و معلم اخلاق در تعليمات اخلاقى خود نيازمند محيطى مساعد و آزادند تا خدمت خود را انجام دهند، ولى شهيد آن كسى است كه با فداكارى و از خودگذشتگى خود و با سوختن و خاكستر شدن خود محيط را براى ديگران مساعد مى‌كند. مثل شهيد مثل شمع است كه خدمتش از نوع سوخته شدن و فانى شدن و پرتو افكندن است تا ديگران در اين پرتو كه به بهاى نيستى و تمام شده بنشينند و آسايش بيابند و كار خويش را انجام دهند، آرى شهدا شمع محفل بشريت‌اند، سوختند و محفل بشريت را روشن كردند. اگر اين محفل تاريك مى‌ماند هيچ دستگاهى نمى‌توانست كار خود را آغاز كند يا ادامه بدهد."
برخی از سخنان امام خمینی(ره) در مورد «شهید و شهادت» آنقدر از اسلام و اولیاي اسلام روایات وارد شده است بر فضل شهید که انسان متحیر می‌شود. در روایتی از رسول اکرم(ص) نقل شده است که برای شهید 7 خصلت است، که اولی آن عبارتست از اینکه نخستين قطره‌ای که از خون او بر زمین برزید، تمام گناهی که کرده است آمرزیده می‌شود و مهم این آخرین خصلتی است که می‌فرماید که برحسب این روایت که “شهید نظر می‌کند به وجه الله” و این نظر به وجه‌الله برای هر نبی و هر شهید راحت است.
این آخرین کمال برای انسان است. در این روایتی که در کافی نقل شده است، در این روایت انبیا را مقارن شهدا قرار داده است که در جلوه‌ای که حق تعالی بر انبیا می‌کند، همان جلوه را بر شهدا می‌کند. شهید هم “ینظر الی وجه الله” حجاب را شکسته است همان‌طور که انبیا حجاب را شکسته بودند و آخر منزلی است که برای انسان ممکن است باشد. مژده داده‌اند که برای شهدا، این آخر منزلی که برای انبیا هست، شهدا هم بر حسب حدود وجودی خودشان به این آخر منزل می‌رسند.
این‌طور مطلبی که برای شهید گفته شده است برای کم کسی هست. آنها را قرینه انبیا قرار داده‌اند. در روایتی هست که هر خوبی بالاتر از او هم خوبی هست تا برسد به قتل در راه خدا، شهادت در راه خدا بالاتر از او دیگر خوبی در کار نیست.
-ما شهادت را یک فوز عظیم می‌دانیم و ملت ما هم شهادت را به جان و دل قبول می‌کند.
-شما پیروزید برای اینکه شهادت را در آغوش می‌گیرید. آنهایی که از شهادت و از مردن می‌ترسند، آنها شکست خورده‌اند.
++++++
نسل امروز و لزوم ترویج فرهنگ ايثار و شهادت
فيض‌ا... مظفرپور
همدان‌پيام: 22 اسفندماه با روز بزرگداشت شهدا مصادف است؛ اين مناسبت از تأسيس بنياد شهيد و ايثارگران به دست امام راحل عظيم‌الشأن برگرفته شده است.
 22 اسفندماه سال 58 نهادي تأسيس شد كه متولي امور شهدا و ايثارگران باشد. در بخشي از اين پيام چنين آمده است: «ملت شريف ايران مي‌دانند كه نهضت اسلامي و پيروزي انقلاب اسلامي مرهون فداكاري قشرهاي مختلف ملت است كه در صف اول بايد شهدا رحمه‌ا... عليهم و كساني كه در اين راه معلول و آسيب‌ديده شده‌اند، محسوب داشت، لهذا بايد رسيدگي كامل به خاندان شهدا و به آسيب‌ديدگان و معلولين در اين‌ راه چه در حال انقلاب و چه قبل و بعد آن به نحو احسن و با مراعات احترام آنان شود.»
موضوع شهيد و شهادت را می‌توان همزمان با گسترش اسلام در شبه جزيره عربستان و جنگ‌هايي كه بين سپاهيان اسلام و كفار قريش صورت گرفت، همزاد دانست. همانگونه كه در تاريخ آمده است: ياسر و سميه اولين شهداي راه اسلام هستند و كساني مثل حمزه عموي پيامبر كه در جنگ اُحد به شهادت رسيد و به سيدالشهداي جنگ اُحد معروف گشت، نام برد. بعد از دوره رسالت پيامبر نيز امامان معصوم(س) همگي در راه خدا به شهادت رسيدند و علي(ع)، اولين شهيد محراب در تاريخ اسلام است و اوج قله شهادت را امام حسين(ع) و يارانش در روز عاشوراي سال 61 هجري فتح كردند.
انقلاب اسلامي ايران نيز كه به رهبري امام راحل پايه‌ريزي شد در همان راستاي فرهنگ عاشورا به بار نشست و با تقديم بيش از 70 هزار شهید در 22 بهمن‌ماه 57 به پيروزي رسيد. و در ادامه همان راه در 8 سال دفاع مقدس ملت ايران و رزمندگان عزيز اسلام با الهام از شهداي كربلا و شهداي انقلاب اسلامي نهايت ايثار و از خودگذشتگي را به منصه ظهور رساندند و با فرهنگ ايثار و شهادت توانستند در مقابل تمامي دنيای كفر و شرك و نفاق ايستادگي کرده و دشمن را به شكست وادار نمايند و تقديم 200 هزار شهيد در جنگ تحميلي گوياي شهادت‌طلبي ملت ايران است؛ همچنين هزاران جانباز و آزاده كه به عنوان شهداي زنده نمونه‌هاي بارز ايثار و شهادت هستند.
آنچه كه امروز درباره بزرگداشت شهدا بدان نيازمنديم ادامه راه آن شهيدان و گسترش و ترويج روزافزون فرهنگ ايثار و شهادت است و بايد همواره مصداق اين آيه شريفه قرآن باشيم كه مي‌فرمايد: «از مؤمنان مرداني هستند كه به پيماني كه با خدا بسته بودند وفا كردند، بعضي بر سر پيمان خويش جان باختند و بعضي چشم به راهند و هيچ پيمان خود دگرگون نكرده‌اند.» (سوره احزاب، آيه 23)
نسل امروز بيش از هر چيز ديگر به فرهنگ ايثار و شهادت نيازمند است تا همانگونه كه انقلاب و 8 سال دفاع مقدس با فرهنگ ايثار و شهادت به پيروزي رسيد همچنین در ادامه راه و در مقابله با تهاجم فرهنگي دشمنان و جنگ نرم آنان كه بسيار پيچيده‌تر و سخت‌تر از جنگ سخت است پيروز شوند و با پيروي از رهبر فرزانه انقلاب که خود بهتر از هر كس ديگري فرهنگ ايثار و شهادت را تبيين، ترويج و پاسداری مي‌كنند.
مقام معظم رهبري مي‌فرمايد: «زنده نگه داشتن ياد شهدا كمتر از شهادت نيست.» و امام راحل عظيم‌الشأن نيز فرمود: «نگذاريد پيشكسوتان جهاد و شهادت در پيچ‌وخم زندگي روزمره به دست فراموشي سپرده شوند.»
امام خميني همچنين در پايان فرمان تأسيس سازمان بنياد شهيد انقلاب اسلامي در 22 اسفندماه 58 تذكر مهمي به مسئولان مي‌دهند و مي‌فرمايند: «ضمناً متذکر می‏شود که اگر سازمان در موارد مرقومه به اشکالی برخورد نمود و یا از طرف بعضی متصدیان اهمالی شد، اینجانب را مطلع نمایند تا در رفع آن به‏طور مقتضی عمل نمایم.»
كه این نشان مي‌دهد امام خود پيگير امور شهدا و ايثارگران بوده است و از متصديان امر نيز انتظار داشته است که اهمال و كوتاهي در مورد آنان نكنند. حال بايد گفت همه ما در مقابل خون شهيدان مسئول هستيم و بايد ادامه‌دهنده راه آنان بوده و خانواده معزز آنان را تكريم کنیم و بدانيم كه راه شهادت همچنان باز است و به قول آن شاعر "اگر آه تو از جنس نياز است/ در باغ شهادت باز باز است"
و به قول استاد شهريار: "شهادت برترين معراج عشق است/ گهش پروازي از جبريل، برتر"
+++++
نظارت جدي بر بازار شب عيد؛ انتظار مهم شهروندان
 
 با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، بازار خرید‌و‌فروش شب عید نیز شلوغ شده است و خانواده‌ها در تلاش برای تهیه کالاها و لوازم مورد نیاز خود برای ایام نوروز هستند.
به طور معمول با افزایش تقاضا و رونق خریدو‌فروش کالا در بازار، بحث قیمت‌ها و به دنبال آن نظارت بر روند حاکم بر بازار نیز بیش از پیش مطرح می‌شود. در این میان، عمده نگرانی‌ها و دغدغه‌های مردم در خصوص گرانفروشی، کم‌فروشی و نوسانات غیرمعمول قیمت برخی از اقلام از جمله كالاهاي پرمصرف است که به دنبال آن ضرورت نظارت دقیق و حساب شده بر بازار را دوچندان می‌کند تا خانواده‌ها با آسودگي و بدون نگرانی نسبت به تهیه کالاهای موردنیاز اقدام كنند.
البته به‌تازگي مدیرکل هماهنگی امور استان‌های سازمان تعزیرات حکومتی کشور تأکید کرده است که در ایام نوروز پرونده‌های تخلفات در زمینه گرانفروشی و کم‌فروشی خارج از نوبت رسیدگی می‌شوند.
وی حتی از ابلاغ بخشنامه‌ای از سوی معاونت حقوقی و نظارت سازمان تعزیرات حکومتی به استان‌ها خبر داده است که علاوه بر برگزاری جلسات مشترک با سازمان‌های ذی‌ربط، با واحدهای بازرسی شورای اصناف و سازمان صنعت، معدن و تجارت در سراسر کشور نیز هماهنگی داشته باشند. 
بر این اساس انتظار می‌رود با فعالیت‌های جدی و حساب شده سازمان تعزیرات حکومتی و دیگر دستگاه‌های ذی‌ربط و مسئول در زمينه عرضه کالا و نحوه قیمتگذاری‌ها، شاهد روند متعادل و قانونمند در بازار باشیم و فروشندگان و عرضه‌کنندگان کالاهای مورد نیاز مردم با رعایت قوانین و ضوابط مشخص شده، عمل كنند.
این موضوع در خصوص کالاهای پرمصرفی که این روزها مردم مشغول تهیه آن هستند، اهمیت بیشتری دارد و به تبع آن، انتظار برای نظارت دقیق‌تر در این زمینه و تنظيم دقيق بازار نیز بالاست. کمااینکه مدیرکل هماهنگی امور استان‌های سازمان تعزیرات حکومتی کشور نيز تأکید کرده است که بیشترین نظارت در این ایام بر عملکرد واحدهای فروش کالاهای پرمصرف مردم صورت مي‌گيرد. 
تجربه سال‌های گذشته نشانگر آن است که معمولاً در ایامی که بازار شلوغ مي‌شود، موارد متعددی از مسائل و مشکلات در وضعيت بازار و بعضاً تخلفات مشاهده می‌شود که برای مردم خوشایند نیست.
آنچه برای مردم اهميت بيشتري دارد، نظارت دقیق و بدون نقص بر بازار و برخورد سریع و به موقع با متخلفان است که چنانچه درست انجام شود، تأثیر فراوانی در تنظيم بازار و جلوگيري از نوسانات غيرمعمول و همين‌طور حل مشکلات و رفع نگرانی‌های مردم دارد.
فراموش نكنيم كه تبعات ناشي از به هم خوردن آرامش بازار، كنترل ضعيف قيمت‌ها و روند عرضه كالاهاي مورد نياز مردم، بيشتر متوجه قشرهاي كم‌درآمد و آسيب‌پذير جامعه مي‌شود كه در اين صورت اصل عدالت اجتماعي نيز خدشه‌دار خواهد شد. از اين رو انتظار مي‌رود براي حمايت از قشرهاي ضعيف جامعه و همين‌طور جلوگيري از سوء‌استفاده بعضي افراد از شلوغي بازار شب عيد، نظارت بر روند عرضه كالا، قيمتگذاري‌ها و كنترل بازار در روزهاي پاياني سال جدي‌تر انجام شود تا مردم به‌ويژه قشرهاي آسيب‌پذير و كم‌درآمد بدون هرگونه نگراني و دغدغه‌اي خريدهاي شب عيد خود را انجام دهند و با خيال راحت به استقبال سال نو بروند.
به هرحال در شرایطی که بازار خرید و فروش کالاهای گوناگون رونق بیشتری گرفته است و مردم سخت مشغول تهیه اقلام مورد نیاز خود هستند، نظارت جدی و دقیق بر واحدهای عرضه و فروش کالا و جلوگیری از گرانفروشی، کم‌فروشی و هرگونه تخلف در عرضه کالا از اهمیت بسزایی برخوردار است و می‌تواند به ثبات بازار شب عيد كمك و زمينه‌هاي لازم راحتي و آرامش شهروندان را فراهم كند.
 
+++++++
آیین‌های سنتی نوروز در همدان
 
 عید نوروز در پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین نیز همچون دیگر نقاط ایران جایگاه ویژه‌ای دارد و همیشه مراسم آن با آداب و سنن خاص و کهن برگزار می‌شده است.
شناخت سنت‌های مردم همدان در ایام نوروز و بررسی ریشه‌ها و اصل و مبنای این آیین‌ها و مقایسه سنت‌های اولیه با سنت‌های کنونی خالی از لطف نیست.
اکنون با گذشت سال‌های متمادی از برگزاری سنت‌های عید نوروز بر آن شدیم تا اندکی در کوچه پس کوچه‌های قدیمی همدان قدم بگذاریم و از مردان و زنان پرتجربه و سختی روزگار گذرانده در این شهر از آداب و رسوم شهر تاریخ و فرهنگ و تمدن ایران زمین بیشتر بدانیم70 سال پیش در همدان بیش از چند محله قدیمی وجود نداشت، جولان محله، کبابیان، دوگوران، باغ میرعقیل، بنه‌بازار و قلعه کهنه از نام آشناترین‌های این محلات بوده‌اند.
کودکان همدانی در آستانه عید حال و هوای دیگری پیدا می‌کردند و در کوچه‌های این محلات که با سنگ‌های سیاه قلوه‌ای سنگ‌فرش شده بود در آستانه بهار شادی می‌کردند و در شور و شوق خرید لباس نو بودند.
عباس فیضی، یکی از محققان فرهنگ عامه همدان در این‌باره در کتاب خود در خصوص آداب و رسوم قدیم همدان در آستانه نوروز نوشته است: مردم همدان در پانزدهم اسفند هر سال کرسی‌ها را برمی‌داشتند و دیگر به قول خودشان در سرد جا می‌خوابیدند و از آنجا که آنها جزيی از طبیعت سرد همدان بوده است و قوانین طبیعت بر آنها نیز حاکم بود، دوست داشتند همچون درختان که از خواب بیدار می‌شوند و جوششی برای رویش برگ‌های تازه دارند آنها نیز تمامی مظاهر زندگیشان را نو کنند و کهنه‌ها را به دور اندازند. به همین سبب نزدیکی‌های عید را علف‌جوشان می‌گفتند.
 آیین علف‌جوشان از آیین‌های کهنی است که در آستانه سال نو در بین مردم این دیار رواج داشت و مردم همدان در این آیین با گرفتن خون از گرده پشت و تیغ زدن به گوش، خون کهنه را بدور می‌ریختند تا خون تازه جایگزین آن شود که هنوز هم می‌توان آثار شیارهای خون گرفتن (حجامت) را در بدن افراد 70 ساله این شهر پیدا کرد، آنها بر این اعتقاد بودند که اول باید خون تازه پاک شود تا زندگی جریان خوبی داشته باشد.
 کوسه‌گلین نیز از مراسم مهم ایام عید بود که پس از گرم شدن زمین و به اصطلاح نفس آشکار ظاهر می‌شدند و پیام‌آور رفتن زمستان بودند. کوسه معمولاً به شخصی گفته می‌شد که یک پوستین پشمی را بر عکس می‌پوشید، یعنی آستریش به بیرون آشکار بود و زنگوله‌ای بزرگ به خود آویزان می‌کرد و ریسمان ضخیمی به کمر می‌بست و گلیمی هم معمولاً پسر 18 ساله‌ای بود که چادر بسر می‌کرد با همراهان خود که یک دهل زن و یک حامل کیسه بودند که گندم، بلغور و دیگر هدایایی که مردم به آنها می‌دادند حمل می‌کردند رهسپار کوچه‌های قدیم همدان می‌شد.
 جمعه آخر سال نیز در همدان آیین خاص خود را داشت به طوری که خیابان باباطاهر را در قدیم خیابان «لا‌اله‌الا‌الله» می‌گفتند؛ زیرا در محل امامزاده‌عبدا... کنونی، قبرستان همدان قرار داشت و تمام خیابان پر از کوزه‌های سفالی تازه بود؛ مردم که به قبرستان می‌رفتند برای مردگان خیرات می‌دادند و پس از برگشتن از قبرستان از اجناس لالجین خریداری می‌کردند و معتقد بودند که سال نو نیز باید کوزه نو داشته باشد.
حمام عید از دیگر رسوم مردم قدیم همدان بود که در این مراسم رفتن به حمام در آستانه عید آیین و رسوم خاص خود را داشت و از آنجا که اغلب محلات یک حمام بیشتر نداشت؛ لذا با بوق، حمام مردانه یا زنانه می‌شد. حمام‌ها در نزدیکی‌های عید برای به دست آوردن انعام و عیدی سبزه و سفره پهن می‌کردند و عیدانه می‌گرفتند و سلمانی‌ها نیز با گذاشتن سبزه در دکان یا محل کار خود یا به قول امروزی‌ها مغازه از مردم پول و انعام می‌گرفتند.
خرید عید هم که معمولاً از یک ماه به عید آغاز می‌شد و مردم از لباس، کفش و پیراهن گرفته تا آجیل و شیرینی و حتی قرض کردن فرش برای انداختن به خانه‌های خود و نیز کرایه کردن آن از سمساری‌ها به استقبال عید می‌رفتند.
 مراسم چهارشنبه‌سوری که همدانی‌های قدیم به آن چهارشنبه کُلِه می‌گفتند و در آن موقع وسایل آتش‌بازی همچون امروزه که وجود نداشت و بیشتر از جاروهای کهنه، کارکرده و به صورت کوتاه درآمده دیگر قابل استفاده نبود برای آتش‌زدن استفاده می‌کردند. آتش‌بازی شب چهارشنبه آخر سال تا نیمه‌های شب ادامه داشت.
مردم همدان در سیزده بدر نیز معمولاً به هفت‌لانجین (سنگی بزرگ بود که 7 گودی مثل لانجین (ظرف کشک سابی سفالی) داشت) که در مسیر رودخانه دره مرادبیگ وجود داشت می‌رفتند و یکی از گودی‌ها در زیر سنگ بزرگ بود که می‌گفتند آن لانجین قهره کرده و به پایین آمده و گروهی هم به اطراف امامزاده خدر(خضر) و بعضی هم به اطراف مجسمه سنگ شیر رفته و بخصوص دختران و خانواده‌ها مراد خود را با مالیدن شیره به سنگ و چسباندن ریگ و سنگریزه به شیرسنگی برای باز شدن بخت خود طلب می‌کردند.
با نگاهی اندک به سنت‌های دیروز و مقایسه‌اش با امروز در می‌یابیم که آن سنت‌های زیبا امروزه جای خود را به چشم و هم‌چشمی داده و این آیین‌ها که در گذشته با بهایی اندک شادی فراوانی را برای اهل خانه هدیه می‌داد، امروزه جای خود را به خریدهای اضافه و غیرضروری از کیف، کفش و لباس گرفته تا مبل، پرده و حتی تعویض کابینت‌های آشپزخانه داده است. بسیاری از مردم با صرف هزینه‌های گزاف به بهانه آمدن سال جدید با تمامی اجناس سال قبل خداحافظی می‌کنند و در بعضی مواقع حتی با دریافت قرض‌ها و وام‌های سنگین اقدام به تعویض وسایل منزل می‌كنند.
این عادت غلط در سال‌های اخیر لذت شادی عید را از مردم گرفته و در عوض غم و غصه‌ای را به آنها هدیه می‌دهد که حتی پس از پایان یافتن عید برایشان تا مدت‌ها به یادگار می‌ماند. بیاییم برای دلچسب‌تر و خوشایندتر کردن سال جدید در این روزهای آخر سال از هزینه‌های غیرضروری دست برداریم و شادی را تنها با خرید چند گلدان زیبا، طبیعتی سبز و بهاری به فضای خانه‌ها هدیه کنیم و نفسی تازه در کالبد جسم و روح افرادخانه بدمیم. همچنین این دگرگونی باید در نگرش افراد در خصوص سنت زیبای چهارشنبه‌سوری نیز که در گذشته موجب نشاط، شادی و جمع شدن خانواده‌ها به دور هم می‌شد تغییر یابد؛ زيرا این آیین سراسر شادی و فرح، امروزه به یک فضای رعب‌انگیز و خطرآفرین تبدیل شده است که این امر موجب می‌شود خانواده‌های ایرانی به جای اینکه فرزندانشان را با سنت‌های زیبای نیاکانمان آشنا کنند آنها را به دليل نبود امنیت جسمی و روحی از این مراسم‌ دور نگه می‌دارند. فرهنگ کهن پیشینیان ما، ایجاد آرامش، نشاط و سرزندگی برای همگان است و چه زیبا است که در شب چهارشنبه آخر سال به سنت گذشتگانمان احترام گذاریم و جشن آن شب را همانند آنها پرشور، بانشاط و بی‌خطر برپا کنیم.
+++++++
خــط قــرمـز افزایش دستمزد سال آینده کارگران
 شمارش معکوس برای تعیین حداقل دستمزد کارگران برای سال آینده آغاز شده است و تا 2 روز دیگر نتایج تصمیم‌گیری‌ها اعلام خواهد شد. از شورای عالی کار نیز به گوش می‌رسد که کارگران و کارفرمایان در جلسه‌ای با برخی وزرای اقتصادی خواهند داشت تا درباره میزان افزایش حقوق سال 94 کارگران تصمیم بگیرند.
در حال حاضر سناریوهای مختلفی برای دستمزد سال آینده کارگران مطرح است؛ از رقم 150 هزار تومان تا رقم مورد تأکید کارگران که حدود 260 هزار تومان است؛ اگرچه کارگران معتقدند که برای جبران کاهش قدرت خرید سال‌های گذشته، 366 هزار تومان باید روی حقوقشان افزوده شود. اما با این حال، تأکید دارند که خط قرمزشان درباره میزان افزایش دستمزد رقم 260 هزار تومان است و در صورتی که پایین‌تر از این رقم پیشنهاد شود، کارگران قبول نمی‌کنند.
*بررسی فرمول‌های مختلف برای دستمزد کارگران
هم‌اکنون دولت در حال بررسی فرمول‌های مختلف برای تعیین دستمزد سال آینده کارگران است تا مشخص شود چه اندازه روی حداقل دستمزد 609 هزار تومانی امسال کارگران خواهد رفت. نمایندگان کارگری معتقدند که امسال، سال سختی در تعیین دستمزد است و تا دقیقه 90 مشخص نخواهد شد که چه اتفاقی خواهد افتاد. رئیس کارگروه تخصصی مزد و بهره‌وری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفت‌وگو با خبرآنلاین در این خصوص توضیح داد: آنچه که مسلم است، این‌ است که نمایندگان دولت 366 هزار تومان کاهش قدرت خرید سال‌های 1392 و 1393 را پذیرفته‌اند، اما با این حال اعلام کرده‌اند که جبران یکباره آن در توان کارفرمایان نیست. به همین دلیل کارشناسان اداره کار، عددی در حدود 260 هزار و 100 هزار تومان را به ما گفتند که ما نیز آن را قبول کردیم، اما جالب بود که باز هم گفتند این رقم خیلی غلیظ است.
فرامرز توفیقی متذکر شد: قرار شده است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در یک فرمول ترکیبی مثل حقوق، حق مسکن، حق بن خواروبار و حق پایه سنوات کار کند و چند مدل بیاورد و روی این چند مدل صحبت کنیم تا ببینیم چه اندازه می‌توانیم به عدد 260 هزار تومان نزدیک شویم.
رئیس کارگروه مزد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره جزئیات فرمول احتمالی دولت برای میزان افزایش دستمزد، گفت: ما به دلیل این‌که از بدنه دولت نیستیم، نمی‌دانیم نحوه محاسبه چگونه خواهد بود، اما نکته مهم اینجاست که ما سالیان سال در تعیین دستمزد همکاری کردیم و از اعداد و ارقام خودمان کوتاه آمدیم.
توفیقی با بیان اینکه کارگران سعی می‌کنند امسال نیز همکاری‌های لازم را داشته باشند، افزود: امسال نیت نمایندگان کارگری کارشکنی نیست و دنبال همراهی و همگامی با دولت هستند؛ ضمن اینکه باید نیم‌نگاهی به بخش کارگری داشته باشیم.
وی یادآور شد: کارگران در سال‌های گذشته قدرت خرید خود را آنچنان از دست داده‌اند که دیگر چیزی برای از دست دادن ندارند، به همین دلیل ما نگران مسائل اجتماعی، روانی و روحی کارگران هستیم.
رئیس کارگروه مزد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: تمام تلاشمان این است که دولت و کارفرمایان را درک کنیم، اما آنچه مسلم است، اینکه بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها کارفرمایان با افزایش قیمت‌ها توانستند تا حدودی رشد هزینه‌های خود را جبران کنند.
توفیقی ادامه داد: در واقع اگر دولت سهم تولید را از هدفمندی یارانه‌ها نداد، اما کارفرمایان با افزایش قیمت‌ها توانستند سهم خود را از جامعه بگیرند. این در حالی است که متأسفانه کارگران نه‌تنها نتوانستند سهم خود را بگیرند، بلکه در نخستین سال اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها با فشار دولت 9 درصد به حقوق کارگران اضافه شد. برای همین کارگران چیزی برای از دست دادن ندارند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر خط قرمز کارگران مجموع 260 هزار و  هزار 100 تومان برای افزایش دستمزد است، اظهار کرد: ما باید ببینیم دولت چه فرمولی پیشنهاد می‌کند، اما در صورتی که پایین‌تر از این رقم پیشنهاد شود، کارگران قبول نمی‌کنند.
رئیس کارگروه مزد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: این موضوع به معنای دهان‌کجی یا لجبازی نیست، بلکه کارگران جایی برای کوتاه آمدن ندارند. اما باز هم باید ببینیم در این شرایط وزرا چه تمهیداتی می‌اندیشند.
توفیقی متذکر شد: به ‌هرحال دولت نیز باید یک سهمی را بپذیرد و ممکن است در قالب بسته‌های حمایتی این اتفاق بیفتد.
وی خاطرنشان کرد: آن زمان مدل گفتمان تغییر خواهد کرد، اما تا این لحظه چون هیچ‌گونه سهمی را نپذیرفته‌اند و هیچ‌گونه مدل کمک‌های حمایتی نصیبمان نشده است؛ در این شرایط، کوتاه نخواهیم آمد.
 
*حفظ شرایط موجود کارگران
نماینده کارگران در شورای عالی کار نیز درباره جلسات شورای عالی کار در زمینه میزان افزایش دستمزد سال آینده کارگران، گفت: ما در حال حاضر نمی‌توانیم عدد یا درصدی را اعلام کنیم، چون جلسات سه‌جانبه است و هر گروهی نظرات خود را اعلام می‌کند.
ولی‌ا... صالحی افزود: فعلاً روی کلیات بحث می‌شود، اما هر یک از گروه‌های کارگری، کارفرمایی و دولت یک نظری دارند. برای مثال، کارگران راجع به اطلاعاتی که برای سبد معیشت جمع‌آوری کرده‌اند، تأکید دارد.
وی با بیان اینکه تعیین دستمزد یک کار سه‌جانبه است و نظر شخصی نیست، عنوان کرد: در حال حاضر کار به چانه‌زنی رسیده و توان چانه‌زنی باید بالا باشد و تلاش خود را بکنیم که بتوانیم نظرات کارگران را تأمین کنیم.
صالحی متذکر شد: پیشنهاد من در تعیین دستمزد همیشه این بوده که ضمن اینکه هر عددی در شورای عالی کار برای مزد سال آینده تصویب می‌شود، کنترل قیمت‌ها نیز مورد توجه قرار گیرد. یعنی باید قیمت کالاهایی که مورد مصرف جامعه کارگری و دهک‌های پایین است، تثبیت شود و یا روند رشد آن همچون سنوات گذشته نباشد تا عددی که به مزد کارگر اضافه می‌شود، بتواند حداقل همین شرایط فعلی کارگران را حفظ کند.
نماینده کارگران در شورای عالی کار با ذکر این نکته که هم‌اکنون گزینه‌ها و سناریوهای مختلفی برای دستمزد کارگران مطرح است و روی این گزینه‌ها بحث و بررسی می‌شود، بیان کرد: متأسفانه کارگران از نظر معیشتی در مضیقه هستند؛ به خصوص کارگرانی که در سطح حداقل‌بگیر قرار دارند و این کار اینگونه حل خواهد شد که از یک سو افزایش مزد و از سوی دیگر، کنترل قیمت‌ها اتفاق بیفتد. این 2 باید به موازات یکدیگر به صورت همزمان برنامه‌ریزی شود.
به‌هرحال با توجه به آنچه گفته شد، باید منتظر بمانیم و ببینیم چه تصمیمی برای جامعه کارگری درباره دستمزد گرفته می‌شود و آیا آخرین جلسه شورای عالی کار لبخند رضایت را به لبان کارگران می‌نشاند یا خیر.
++++++++
ازخرید عید تا حراج اخلاق
 امروزه شلوغی و ازدحام جمعیت در خیابان‌ها و معابر صحنه عجیبی نيست، اما همگان بر این امر اذعان دارند که اسفندماه به نوبه خود شلوغ‌ترین ماه سال برای بازارها و مراکز خرید است. اینکه بنابر یک رسم دیرینه، اعضاي خانواده به صورت فردی و جمعی برای خرید البسه، میوه و شیرینی، آجیل و شکلات و یا احتمالاً برخی اقلام مصرفی روزمره و تزئینی کراراً در این اماکن حضور پیدا کرده و ساعت‌ها وقت خود را در میان مغازه‌ها، فروشگاه‌ها و حتی دست‌فروشان لب خیابان می‌گذرانند. اگرچه ممکن است در نگاه نخست این شلوغی و تراکم چندان مسأله جدی و خاصی محسوب نشود و نهایتاً تنها مشکل اصلی هم در کندی رفت‌وآمد و یا زحمت جابجایی وسایل، گرفتن تاکسی، سوار شدن اتوبوس و... جلوه کند؛ اما متأسفانه به‌رغم همه خوش‌بینی‌ها همیشه هم اینگونه نیست.
رفتارشناسان و تحلیلگران مسائل اجتماعی بر این باور هستند که با توجه به تغییر اوضاع روحی و روانی افراد جامعه، نسل امروز با نسل‌های یکی، 2 دهه پيش تفاوت‌های اساسی دارند؛ از یک‌سو آستانه تحریک‌پذیریشان بسیار پایین و در دیگر سو آستانه رضایت‌مندی‌هاي آنها از مسائل به مراتب كمتر شده است؛ به اين دليل كه نسل فعلی و یا در نگاه کلی مردم امروزه به مجرد نخستین رخداد نامطلوب به راحتی عصبانی شده و حتی بعضاً عقلانیت خویش را گم می‌کنند. امروزه ما با جامعه‌ای طرف هستیم که به شدت احساساتی و تحریک‌پذیر شده و ممکن است با کوچکترین حادثه عکس‌العمل‌هايی را از خود بروز دهند که اصلاً از شخصیت آنها انتظار نمی‌رود.
به هر شکل جوامع انسانی مجموعه‌هایي از افراد بهنجار و نابهنجار هستند؛ اگرچه اكثراً بر این باور هستیم که تعداد اشخاص نابهنجار کمترین سهم آماری را در کل دارا هستند، اما بازهم همین تعداد کم با برخی رفتارهای خویش می‌توانند نظام رفتاری و آرامش افراد کثیری را برهم زده و چالش‌آفرین باشند. مثال اینگونه افراد بخصوص در چنین ایامی که بازارها و مراکز خرید، فروشگاه‌ها و مغازها مملو از جمعیت است، متأسفانه زياد مشاهده می‌شود. گو اینکه فرق نمی‌کند این افراد زن باشند یا مرد؛ مجرد باشند یا متأهل! مهم رفتارها و اعمال آنها در میان جمع است که موجب می‌شود بسیاري از خانوادها بخصوص آقایان و همسران با دید اکراه و بي‌ميلي به حضور در این مراکز بنگرند و حتی در صورت حضور اجباری هم سعی کنند این سنت خرید را بدون در نظر گرفتن ملاحظه‌هاي اقتصادی در کوتاه‌ترین زمان به پایان رسانده و از این اماکن و معابر مملو از فشار انسانی و فکری خارج شوند.
باید قبول کرد که در جامعه ما آقایان براساس نوع تفکر، فرهنگ و حتی دید مذهبی خاص خود نسبت به رعایت حریم و فاصله بیگانگان با همسر یا فرزندانشان در این موارد و اماکن بسیار حساس هستند و طبیعتاً نیز برنمی‌تابند که هیچ فردی(خواه مذکر یا مؤنث) ولو به دليل خرید و یا عبور‌ومرور بیش از حد متعارف به خانواده آنها نزدیک شوند. اما به هر تقدیر در چنین ایامی به موازات شلوغی اماکن، بعضاً شاهد چنین صحنه‌هایی هستیم که به احتمال قریب به یقین هم سهوی و غیرمتعمدانه است، اما به دلیل وجود نوع خاصی از خُلق‌هاي آمیخته به غیرت و تعصب در آقایان ممکن است سبب شود که آنها نتوانند با این مسأله به سادگی کنار آمده و هربار هم با دید اغماض به آن نگاه کنند و ممکن است بانوان نیز به دلیل مشغله فکری و تمرکز بیش از حد در خرید، از این امر غافل باشند و یا متوجه آنچه که در اطراف‌ آنها رخ می‌دهد نشوند و ناخواسته عامل بروز چنین رویدادهايی باشند و یا حتی نوجوانان و کودکان به دلیل سن كم، درک صحیحی از منظور و مفهوم این برخوردها، تنه‌زدن‌ها که البته عمدتاً ممکن است از روی سهو باشد هم نداشته باشند اما در هر حال نمی‌توان نسبت به همه این موارد نیز با بی‌تفاوتی و چشم‌پوشی نگریست و یا آن را به حساب شرایط خاص محیطی گذاشت. 
باید قبول کنیم امروزه نه شهر ما و نه هیچ جامعه انسانی دیگری به معنای واقعی نتوانسته است به مدینه فاضله آرمانی سالم مبدل و عاری از هرگونه کجی و ناهنجاری شود، گو اینکه در اینگونه خاص هم اگر رخدادهای ناهنجاری هم وجود دارد، بیشتر ریشه در سهویات و بی‌مبالاتی‌هاي قربانیان و فرصت‌طلبی‌های متعمدانه و مغرضانه افرادی محدود دارد؛ وگرنه بیشترین حادثه‌ها مربوط به افرادی است که ناخواسته اما بی‌توجه به حقوق دیگران و عرف حاکم در جامعه و بی‌توجه به شرایط و افراد اطراف خویش بی‌مهابا و با عجله راه می‌روند، صف‌ها را در می‌نوردند، بدون توجه به شلوغی مغازه وارد جمع می‌شوند و حتی بی‌توجه به حال خردسالان و کودکان آنها را به زیر دست و پا می‌اندازند. در این میان اگرچه حفظ حریم فردی واجب است؛ لیکن آیا می‌توان به مجرد دیدن هر برخورد یا تماس، سریع دست به یقه شد و به مشاجره پرداخت؟ آیا می‌توان به صرف بروز برخی رخدادهای ناخوشایند و حتی احتمال وجود سارقان و جیب‌برها در این ایام اصلاً به بازار و مراکز خرید نرفت؟ آیا می‌توان تردد در جامعه را نیز به مانند طرح ترافیک به مذکر و مؤنث تقسیم کرد؟ آیا می‌شود چشم بر همه چیز بست و با عینک خوش‌بینی فقط نیمه پر لیوان را در حماقتی خودساخته دید؟ 
 تصور یک پدر در عصر یکی از روزهای اسفندماه که با مشکلات مالی دست به گریبان و در افکار خویش غوطه‌ور شده است در کنار همسری که برای خریدی ساده؛ وی را وادار به پیاده‌روی در بازارهای شلوغ مي‌كند و از دیگر سو نق زدن‌های کودکانی که دیگر از این همه وسواس‌ها و پرسه‌زنی مادر و یا هل دادن و تنه خوردن از عابران بی‌مبالات خسته مي‌شوند، شما را به یاد بشکه باروتی می‌اندازد که فقط کافی است یک جرقه به آن برسد و احتمالاً هم آن جرقه بروز برخی رفتارهای نابهنجار و بی‌مبالات از سوی عابران است که ممکن است آنها هم برای خرید به بازار آمده باشند اما خواسته و ناخواسته موجب می‌شوند که بازار خرید شب عید به یکباره مبدل به حراجی ارزش‌ها و اخلاقیاتی شود که کالاهای آن نیز چیزی جز داد و فریاد، ناسزا و بدوبیراه و یا شاید مشت و لگدی كه نهایتاً پاسگاه و کلانتری و دادگاه نیست. صرفاً به این دليل که شاید بسیاري از ما هنوز نمی‌دانیم راه رفتن در بازار و پیاده‌رو هم دارای فرهنگ خاص خود است، درست چیزی مثل رانندگی در خیابان. اینجا هم حق تقدم صدق می‌کند. گردش به طرفین باید با قاعده باشد. توقف نابجا، سرعت زياد و حتی رعایت فاصله و...
و اما یکی دیگر از نکات حايز اهمیت که در این ایام باید بدان توجه خاص کرد آستانه تحمل و دقت در خلق‌وخوی خود و جمع حاضر است که می‌طلبد براي جلوگیری از هرگونه پیش‌آمد نامطلوب سعی کنیم چند نکته اساسی را در خصوص حضور در اماكن شلوغ و پرازدحام مدنظر بگیریم اینکه برای جلوگیری از خستگی، آشفتگی و هدررفت انرژی و زمان باید خریدها و حضورها را مدیریت کنیم. ساعت‌هاي خلوت هم وجود دارد، مراکز خلوت‌تر هم وجود دارد گو اینکه اگر دیگران هم در رفتارهای خود مرتکب بی‌مبالاتی هستند ما هم نباید بی‌توجه به رفتار خود باشیم. مراکز جمعیتی را آنالیز کنیم. مسیرها را قبلاً انتخاب کنیم، خلق‌وخوی همراهان و بخصوص همسران را در نظر بگیریم. یادمان باشد بعداً هم می‌شود سر فرصت و آرامش خرید کرد. اصرار به چانه‌زنی و وسواس نداشته باشیم، اگر چه قرار است مدت زیادی در بازار باشیم در یک مکان خلوت‌تر کمی نیز به استراحت بپردازیم. همه خرید عید را یک روزه نمی‌توان انجام داد این کار فقط خسته‌کننده و ملال‌آور است و اینکه گاهی فراموش نکنیم برخی رخدادها در اصل متأثر از عملکردهای خود ماست که دیگران بدان می‌نگرند. از تعصب‌هاي خشک دست برداریم اما حریم‌ها را هم جدی بگیریم. حقوق خود را محترم بشناسیم اما به همین نام به حقوق دیگران تجاوز نکنیم، خریدهای گروهی بسیار لذت‌بخش است، معبر و خیابان را در تملک جمع دوستانه خود درنیاوریم و اینکه حق خرید از هر فروشگاه و مغازه برای ما محفوظ است اگر بدین مبحث هم توجه کنیم که نمی‌توان به اسم این حق، از سروکول نفر مقابل(خواه مرد و یا زن و حتی بچه) بالا رفت. کمی آداب‌دان و مودب‌پیشه و مؤقر باشیم؛ زيرا هیچ‌کس از ادب و نزاکت ضرر نكرده است و در حدیث داریم "آنچه برای خود نمی‌پسندی برای دیگران هم نپسند"، پس بیايید با کمی صبر و ادب، بازار خرید شب عید را به حراجی ارزش‌های انسانی، اخلاقی و دینی مبدل نكنيم.
 
++++++++
رنگ و بوي انتخابات در فاصله يكسال 
تا موعد برگزاري
 
محمد سهرابی
 تا دهمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي  کمتر از يكسال باقي‌مانده است. انتخاباتي كه همزمان با آن پنجمين دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبري هم برگزار خواهد شد.
بدون شك در طول اين يكسال تحولات زيادي را در فضاي سياسي كشور شاهد خواهيم بود و هرچقدر از زمان باقي‌مانده به 2 انتخابات مهم و سرنوشت‌ساز مجلس شوراي اسلامي و مجلس خبرگان رهبري كاسته شود، فضاي سياسي و اجتماعي كشور بيشتر رنگ و بوي انتخابات را به خود خواهد گرفت.
از طرفي تحركات و تلاش‌هاي فعالان سياسي در طيف‌هاي مختلف از مدت‌ها پيش و به طور مشخص اوايل پاييز كه كنگره‌ها و همايش‌هاي سياسي و بعضاً ميتينگ‌هاي رسمي و غيررسمي احزاب و گروه‌هاي سياسي پررنگ‌تر شده است كه اين از تكاپوي احزاب و گروه‌ها در زمينه‌سازي براي حضور موفق در انتخابات سال آتي است. كمااينكه محور اصلي اين همايش‌ها بحث انتخابات و چگونگي ورود به عرصه رقابت‌هاي انتخاباتي بوده است.
نکته حايز اهميتی که  فعالان سياسي نيز آن را به طور جدي دنبال مي‌كنند، آرايش انتخاباتي 2 طيف اصولگرا و اصلاح‌طلب و در كنار آنها ديگر گروه‌ها و طيف‌هاي سياسي و اجتماعي كه موجب شده است حركت‌هاي تازه‌اي را در فضاي سياسي جامعه شاهد باشيم.
در این میان آنچه از نگاه سیاسی اهمیت خاصی دارد، تکاپو‌ها، تحرکات احزاب و جریان‌های سیاسی است که امروزه غالباً در 2 جناح عمده سیاسی، یعنی اصولگرایان و اصلاح‌طلبان به صورت جسته و گریخته، اما جدی و حساس دنبال می‌شود.
برگزاری نشست‌ها و همایش‌های متعدد از سوی احزاب و تشکل‌های سیاسی در چند ماه گذشته، آن‌هم با حضور شخصیت‌های کلیدی و تأثیرگذار در تهران و برخی شهرستان‌ها، خود گواه روشنی بر اینگونه حرکت‌ها و تلاش‌های چشمگیر و پررنگ است.
در کنار این حرکت‌ها و تلاش‌ها، رسانه‌ها نیز به نوعی وارد میدان شده‌اند و از مدت‌ها قبل بحث 2 انتخابات سرنوشت‌ساز مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری را به طور جدی دنبال می‌کنند.
از طرفي عده‌ای از چهره‌های مطرح در درون جريان‌هاي سياسي اصولگرا و اصلاح‌طلب با تشكيل اتاق فکر و برگزاري جلسات هم‌انديشي به دنبال يافتن راهكارهاي مناسب جهت ورود موفقيت‌آميز به عرصه انتخابات و همين‌طور سامان‌دهی فعالیت‌های انتخاباتی خود هستند.
در واقع مي‌توان گفت در شرايط فعلي گروه‌های سیاسی مختلف به دنبال چیدن زمین بازی خود برای ورود به انتخابات هستند و سعی می‌کنند با مهره‌های اصلی خود وارد این رقابت نفس‌گیر شوند تا از طریق آنها، مسیر پیروزی خود را هموار کنند.
در كنار اين حركت‌ها و تلاش‌هاي پيدا و پنهان احزاب و گروه‌هاي سياسي، برخي از كانديداهاي احتمالي مجلس نيز با حضور پررنگ در محافل مختلف سعي در همراه كردن افكار عمومي با خود دارند كه البته اين نوع حركت‌ها به تبليغات زودرس نيز تعبير شده است.
آنچه مسلم است در شرايط كنوني كه درست يكسال تا زمان برگزاري انتخابات باقي‌مانده است، فضاي جامعه به نوعي حال‌وهواي انتخابات را به خود گرفته است. در اين ميان مباحث گوناگوني در محافل سياسي و رسانه‌اي مطرح است كه هم براي فعالان سياسي و هم مردم حايز اهميت است.
اينكه آيا انتخابات آتی چندقطبی خواهد بود يا نه؟ آیا امكان دوقطبي شدن انتخابات وجود دارد؟ احزاب و جریان‌های سیاسی چقدر در شكل دادن به رفتار انتخاباتي مردم تأثيرگذار خواهند بود؟ همزماني 2 انتخابات مجلس شوراي اسلامي و مجلس خبرگان رهبري چه تأثيري در رقابت‌ها، شور و نشاط انتخاباتي خواهد داشت؟ و از اين دست سؤالات؛ بحث‌هاي جدي و مهمي است كه ذهن خيلي‌ها را از هم‌اكنون به خود مشغول كرده است.
اما آنچه در ميان اين مباحث بيشتر به چشم مي‌آيد تدارك گسترده 2 جناح عمده سياسي كشور يعني اصولگرايان و اصلاح‌طلبان و تلاش‌هاي آنها براي حضور موفق در انتخابات است كه هر كدام دغدغه‌هاي خاص خود را در اين راستا دارند. در اين ميان كم كردن فاصله‌ها، از بين بردن اختلاف‌ها و نزديك شدن به اجماع و وحدت درون‌گروهي از جمله اهداف مهم هر يك از جريان‌هاي سياسي مذكور است. 
البته نوع نگرانی‌ها و چالش‌های اصولگرایان و اصلاح‌طلبان تا حدود زیادی باهم متفاوت است و حتی فرصت‌های پیش‌روی آنها هم در مواردی فرق می‌کند.
اصولگرایان با 5 همایشي كه تاكنون برگزار كرده‌اند، تلاش كرده‌اند تا اختلاف‌هايي را که درون اين طيف سياسي عمده ديده مي‌شود و البته امروزه نمود آن قدري بيشتر از گذشته است را پوشش دهند و به حداقل برسانند.
البته گروه‌های اصولگرا به‌رغم تلاش‌های گسترده و چشمگیر خود، هنوز نتوانسته‌اند موانع ریز و درشتی را که روند انسجام و اجماع میان آنها را تحت‌الشعاع قرار داده است، از میان بردارند. هرچند از اظهارات و مواضع برخی چهره‌های شاخص اصولگرا چنین برمی‌آید که فعالان حزبی این جریان سیاسی امیدواری زیادی به تحقق چنین اجماعی دارند، آنها حتی تجربه انتخابات ریاست جمهوری گذشته را هم که شاهد نوعی پراکندگی میان گروه‌های اصولگرا بودیم، اینگونه تحلیل می‌کنند که اجماع در انتخابات مجلس متفاوت از ریاست جمهوری است و تجربه نشان داده که توافق و اجماع در خصوص کاندیداهای مجلس بسیار آسان‌تر از گزینه ریاست جمهوری است. 
اصلاح‌طلبان نیز با برگزاری همایش سراسری و چند كنگره و همايش حزبي به اجماع و کسب حداکثر کرسی‌های مجلس می‌اندیشند. 
در حالی که امروزه اصولگرایان موانع و مشکلات زيادی را پیش‌روی خود می‌بینند و بیم و امیدهای آنها برای وحدت و انسجام درون‌گروهی زیاد است، اصلاح‌طلبان خوشبینانه به چنین موضوع مهمی نگاه می‌کنند و امیدوار هستند در انتخابات آتی یکپارچه و منسجم با حضور همه تشکل‌های همسو وارد میدان رقابت شده و موفقیت‌های زیادی را به دست آورند. در این میان تجربه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم که در آن شاهد حرکت منسجم اصلاح‌طلبان و ائتلاف تاریخی آنها با جریان اعتدال‌گرا که منجر به شکل‌گیری جبهه اصلاح و اعتدال شد، موجب شده تا گروه‌های اصلاح‌طلب امید زیادی به نقش‌آفرینی این جبهه در اسفند‌ماه 94 داشته باشند. 
از طرفی امروزه اصلاح‌طلبان به پشتوانه حرکت‌های منسجم و منظم شورای مشورتی اصلاح‌طلبان که متشکل از شخصیت‌های مجرب و تأثیرگذار در این جریان است و در واقع اتاق فکر گروه‌های اصلاح‌طلب به شمار می‌آید و همچنين شورای هماهنگی اصلاح‌طلبان، خود را در جایگاه ممتازی می‌بینند و امیدوار به حضور قوی و موفق در 2 انتخابات آتي هستند.
به هرحال آنچه مسلم است گروه‌های مختلف سیاسی خود را آماده حضور در انتخابات مجلس دهم می‌کنند و با توجه به این شرایط، قطعاً انتخابات اسفندماه 94، از رقابتی‌ترین انتخابات‌های مجلس در مقایسه با دوره‌های گذشته خواهد بود؛ زيرا هم اصولگرایان و هم اصلاح‌طلبان سعی می‌کنند برای این رقابت نیروهای قوي، کارکشته و با تجربه خود را وارد بازی کنند، تا آنها با میدان‌داری خود عرصه را بر رقیب تنگ کنند. همین معنا اهمیت نیروهای تأثیرگذار در زمین بازی انتخابات مجلس را بیش از بیش نمایان می‌کند. ضمن اينكه اهميت و حساسيت موضوع موجب شده تا از مدت‌ها قبل بحث انتخابات در فضاي سياسي و رسانه‌اي كشور مطرح شده و مورد توجه قرار گيرد.
+++++++
رويش بيابان در استان سرسبز همدان
دشت‌هایی که انتظار مرگ را می‌کشند
 
 در حالی جهان، پايتخت مادها را به عنوان استانی سرسبز می‌شناسد که با بروز بحران كم‌آبی شاهد رويش بيابان در استان همدان هستيم. 
كارشناسان كشاورزی از بحرانی بودن وضع آب‌های زیرزمینی در دشت‌های بهار و اسدآباد همدان سخن می‌گویند و در شهر سراب‌ها، یعنی نهاوند نیز كه همواره یكی از قطب‌های كشاورزی استان بوده است خبرهایی از فروكش كردن شدید آب‌های زیر زمینی داده مي‌شود به طوری كه به نظر می‌رسد همه دشت‌های استان خط نهایی برداشت آب از منابع آبی را شكسته‌اند تا جایی كه ۸۰ درصد آب مورد نیاز استان از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود. 
در این بین، نهادهایی كه نقش حراست از منابع طبیعی را دارند و بهره‌گیری از روش‌های افزایش بهره‌وری بیش از پیش مهم به نظر می‌رسد که در همین راستا مدیرکل منابع طبیعی استان همدان بر لزوم حفاظت از منابع طبیعی استان تأکید دارد. 
*47 درصد از مساحت استان همدان را منابع ملی به خود اختصاص داده است
محمدرضا همتی در گفت‌وگو با مهر با اشاره به اینکه ۴۷ درصد از مساحت استان همدان را منابع ملی به خود اختصاص داده است، گفت: این نهاد در وظیفه ذاتی خود ابتدا باید به شناسایی منابع استان چون آب، خاك و پوشش طبیعی بپردازد تا از آن حفاظت كند به طوری که در ۸۹ درصد از عرصه‌های طبیعی استان سند مالكیت آن به نام دولت صادر شده است. 
وی با بیان اینکه هزار و ۴۴۱ هکتار جنگل در استان همدان وجود دارد که از نظر سرانه کشوری مطلوب است، ادامه داد: ۴۲ هزار هکتار بدون پوشش گیاهی و ۸۲۲ هزار هکتار نیز مرتع در استان وجود دارد. 
همتي بیان كرد: 2 هزار و ۴۴۰ هزار هکتار از مراتع فقیر استان آبخیزداری شده است تا از بالاترین نقطه حوزه تا محل خروج، آب مدیریت شود. 
وی با اشاره به اینکه با تقویت پوشش گیاهی و كارهای مكانیكی، چون ایجاد بند و تراس، می‌توان منابع آب را مدیریت كرد، افزود: با اقداماتی كه انجام می‌شود آب‌های روان مدیریت شده و در همان محل حرکت نفوذ کرده و در پایین دست از طریق چشمه قنات قابل بهره‌برداری می‌شود. 
مدیرکل منابع طبیعی استان همدان اظهار کرد: آبخوان‌داری مکمل آبخیزداری است به طوری که هدایت آب‌ها به سفره‌های زیرزمینی آبخوان‌داری نامیده می‌شود و در چند نقطه کشور سد زیرزمینی زده شده است که به دنبال الگوبرداری از آن هستیم. 
همتی با بیان اینکه منابع طبیعی مقوله‌ای عمومی است که منافعش برای عموم زندگی بخش است، ادامه داد: این نهاد نمی‌تواند با این تعداد نیرو عرصه‌های خود را در کشور مدیریت کند. 
وی با اشاره به اینکه مردم باید در حفاظت از منابع طبیعی کوشا باشند، بیان كرد: شادابی و طراوت با پوشش گیاهی عجین شده است و مردم در این خصوص باید دغدغه داشته باشند. 
مدیرکل منابع طبیعی استان همدان اظهار کرد: نمی‌توان گفت آب‌و‌هوا در استان روال عادی خود را دارد؛ زيرا بخشی از مشکلات جهانی و بخشی داخلی است که خود تشدیدكننده این وضع شده است. 
همتی با بیان اینکه تغییرات اقلیمی آب‌و‌هوا، كمبود آب شیرین و بیایان از مهمترین مشکلاتی است که جهان با آن مواجه است، گفت: سوخت‌های فسیلی و شهرنشینی موجب شده است كه در 2 قرن اخیر دمای کره زمین بالا رفته و تبعات آن روی اكوسیستم طبیعت اثر بگذارد. 
وی با تأکید بر اینکه با کاهش بارش و کم شدن پوشش گیاهی تغییر الگوی فصل در همدان کاملاً مشهود است، افزود: ایجاد پدیده‌هایی چون سونامی در دیگر نقاط جهان از تأثیرات تغییرات دمایی است و ایران نیز که در نوار خشک قرار داده شده است از این وضعيت اثر می‌پذیرد. 
همتی با اشاره به اینکه از عواقب دستکاری در طبیعت، روی دادن کم‌آبی است به طوری که خشكسالي در استان محسوس است، گفت: در کشور ایران با پدیده کاهش پوشش گیاهی که موجب بیابان‌زایی می‌شود، مواجهیم. در حالی كه در ۱۰ سال پیش، میزان بیابان‌ها در استان همدان به 2 تا 3 هزار هكتار شوره‌زار می‌رسید، اكنون ۶۵ هزار هکتار از استان که از دشت قهاوند تا منطقه شیرین‌سو را در بر می‌گیرد در معرض بیابانی شدن است. 
*برای مقابله با بیابان در استان، تنها ۵۰ میلیون تومان بودجه در سال جاری دریافت كرده‌ایم
وی با تأكید بر اینكه خطر بیابانی شدن همدان را تهدید می‌کند و برای مقابله با بیابان در استان تنها ۵۰ میلیون تومان بودجه در سال جاری دریافت كرده‌ایم، ادامه داد: پمپاژ آب‌های زیرزمینی و حفر چاه‌های غیرمجاز این آسیب‌ها را برایمان به ارمغان آورده است و باید منابع را به گونه‌ای استفاده کرد که به آینده آن نیز نگاه کنیم. 
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان نیز معتقد است كه این علم به تولید آب و جلوگیری از فرسایش كمك می‌کند. 
محمد رسولی با اشاره به اینكه آبخیزداری علم نوینی است که همه عرصه‌های طبیعی در چرخه آن قرار گرفته است، بیان كرد: بیش از یك میلیون هكتار از عرصه‌های استان از نظر رسوب و فرسایش در وضعیت بحرانی قرار دارند. 
وی ادامه داد: عملیات اجرایی و آبخیزداری در سطح ۲۳۶ هزار هكتار از مراتع و ۸۵ هزار هكتار در حال انجام است كه معادل ۱۳ درصد از سطح استان و ۲۷ درصد از سطوح بحرانی است. 
رسولي با بیان اینکه در برنامه پنجم توسعه قرار بود پیشنهادی برای سطح اجراي آبخیزداری براي ۷۴۷ هزار هكتار، یعنی ۳۷ درصد استان افزایش یابد، گفت: به ازای هر هکتار عملیات آبخیزداری ۸۱ مترمکعب آب استحصال می‌کنیم و 2 تن فرسایش خاک نیز مهار خواهد شد. 
*تاكنون ۷۱ میلیون مترمکعب روان آب در استان همدان تثبیت شده است
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان همدان گفت: تاكنون ۷۱ میلیون مترمکعب روان آب در استان تثبیت شده و ۲۱ میلیون مترمکعب آب نیز با عملیات آبخیزداری استحصال شده است. 
رسولی گفت: تاكنون ۵۲۸ هزار تن کنترل فرسایش خاك صورت گرفته است که خود موجب احیا و رونق پوشش گیاهی می‌شود. اما مردم باید در عرصه مختلف وارد شوند و تا زمانی که مشارکت مردمی در این بین شکل نگیرد، عمل یک جانبه دولت اثر چندانی ندارد. 
سرپرست سازمان محیط زیست استان همدان نیز از وضع خشك شدن تالاب‌های استان نگران است و آن را از عوامل تشدید گرد‌وخاك عنوان می‌کند. 
عادل عربی با اشاره به اینكه یکی از مهمترین عوامل به وجود آمدن پدیده ریزگردها چالش آب است که کشور را چند سالی است با مشکلاتی مواجه کرده، بیان كرد: پدیده ریزگردها عامل مهمی در هدررفتن خاک، ایجاد خسارات اقتصادی و از همه مهمتر عامل تهدید سلامت در زندگی انسان‌هاست. 
وی ادامه داد: با وجود تنش آبی و شدت تشکیل ریزگردها، متأسفانه شاهد خشک شدن تالاب‌ها و از بین رفتن زیستگاه‌های آبی در کشور و استان هستیم.
عربي با اشاره به اینکه استان همدان در شرایط ویژه کم‌آبی قرار دارد، اظهار كرد: اقداماتی مانند آب مجازی، اصلاح الگوی کشت، اجرای سیستم‌های نوین آبیاری و... در راستای عبور از بحران آب انجام شده است. 
وی با بیان اینکه به دلیل نبود مدیریت صحیح آب در استان همدان، ۱۷ فروچاله ایجاد شده است، افزود: با ورود ریزگردها در سال ۸۸ به استان همدان، تالاب‌های طبیعی خشک شده و تاکنون احیا نشده‌اند. 
به گزارش مهر، سرپرست سازمان حفاظت محیط زیست همدان بيان كرد: به دلیل چرای بیش از حد دام‌ها، اراضی ملی دچار فرسایش شدید شده که تأثیر زیادی در افزایش ریزگردها داشته است.
وی نابودی تنوع زیستی و ریزگردها را اصلی‌ترین چالش‌های محیط زیست کشور دانست و افزود:‌ شناسایی منبع و منشأ ریزگردها، ‌درختکاری در سطوح مختلف، حفظ مراتع و پوشش‌های گیاهی،‌ ایجاد کمربند سبز در اطراف شهرها و کنترل منابع آبی از مهمترین راهکارهای مقابله با پدیده ریزگردهاست. 
عربي تأکید کرد: کمبود آب تالاب‌ها و به این ترتیب خشکی برخی از آنها بر شدت وجود ریزگردها تأثیر می‌گذارد و خطر دیگری از جمله نشست دشت‌ها را به دنبال دارد و خشکسالی فعلی، زنگ خطری برای دشت‌های استان همدان است. 
سرپرست محیط زیست استان همدان گفت: با توجه به شرایط فعلی احتمال وجود ریزگردها در فصل بهار سال آینده برای همدان دور از انتظار نیست. 
*در بازه زمانی اردیبهشت تا تیرماه احتمال وجود ریزگردها در استان دور از انتظار نیست
عربي ادامه داد: در حال حاضر با توجه به خشکسالی و کاهش بارش‌ها شاهد روشن شدن موتورهای آب کشاورزی در برخی مناطق هستیم که این موضوع زنگ خطری بزرگ برای تمامی مسئولان و مردم است که باید با همکاری یکدیگر این مشکل را حل کنیم و مردم با صرفه‌جویی در مصرف آب و کشاورزان با عدم کشت‌های آب‌بر و سایر ارگان‌ها نیز در حد توان خود نهایت همکاری را داشته باشند تا مشکل خشکسالی به بحران جدی تبدیل نشود. 
سرپرست حفاظت محیط زیست همدان گفت: همدان جزو ۲۴ استانی است که تحت‌تأثیر خشکسالی قرار داشته است و در بازه زمانی اردیبهشت تا تیرماه سال آتي احتمال وجود ریزگردها در استان دور از انتظار نیست. 
همچنين مديركل هواشناسي همدان تابستاني بحرانی را برای همدان پيش‌بيني كرده است. 
عبدالرضا زندی در آخرين اظهارنظر خود در كارگروه مديريت بحران استان با اشاره به اينكه روند نزولی بارش در ۴۰ سال آماری کاملاً مشهود است به طوری که در این روند حدود ۴۰ میلیمتر کاهش بارش مشاهده می‌شود، ادامه داد: پارامترهای دمایی نیز بیانگر افزایش دما نسبت به سال گذشته و حتی بلند مدت در استان همدان است. 
وي با بیان اینکه روند صعودی دما در دوره آماری ۴۰ ساله ملموس است به نحوی که 5/2 تا 5/3 درجه سلسیوس افزایش دما در درازمدت مشاهده می‌شود، بیان کرد: براساس نقشه‌های پیش‌بینی فصلی نیز بارش در ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خردادماه نرمال پیش‌بینی شده است و پارامترهای دما نیز در کل استان تا پایان خردادماه بین نیم تا 5/1 درجه سانتیگراد افزایش خواهد داشت. 
مدیرکل هواشناسی استان همدان با بیان اینکه میزان بارش زمستان امسال همدان ۲۴ میلیمتر بوده است که در طول ۴۰ سال گذشته بی‌سابقه است، بیان کرد: در ۴۰ سال گذشته در سال ۸۱ میزان بارش حدود ۱۸۰ میلیمتر بوده و در سال‌های دیگر بارشی کمتر از ۵۶ میلیمتر رخ نداده است.
زندی با بیان اینکه براساس عکس‌های ماهواره‌ای سطح پوشش برف در استان همدان در سال‌جاری در مقایسه با سال گذشته بسیار کم و اندک است، اظهار كرد: استان از نظر میزان کمبود بارش در سال جاری نسبت به بلندمدت رتبه ۱۳ و نسبت به سال زراعی گذشته رتبه نهم را در بین ۳۱ استان کشور دارد. 
از سوی دیگر، شنیده می‌شود عشایر در استان خوزستان با توجه به خشكسالی‌های چندساله و نبود مراتع، قصد حضور زود هنگام در ماه جاری در مراتع آسیب‌پذیر استان را دارند، كه خود بر مشكلات پیش‌رو خواهد افزود. 
با توجه به اینكه بیش از ۹۰ درصد منابع آبی در بخش كشاورزی مصرف می‌شود و بخش عمده‌ای از آن در بخش باغات و زراعتی که همچنان به روش سنتی آبیاری می‌شود، به مصرف می‌رسد مسئولان استان باید با اقدامی فوری و مدیریت استفاده از آب برای بخش كشاورزی مشكل خشكسالی را در سال آتی بدون كمترین تنش پشت سر بگذارند و از سوی دیگر مردم نیز با صرفه‌جویی در استفاده از آب آشامیدنی این چالش پیش‌رو را بدون مشكل پشت سر بگذارند، تا باز هم روی سخاوت آسمان بر این استان باز كشد. 
 

بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com