همدانپیام: ششم مرداد به عنوان روز جهانی هپاتیت به افتخار تولد پروفسور ساموئل باروخ بلومبرگ، کاشف ویروس هپاتیت B انتخاب شده است. هپاتیت B یک عفونت ویروسی بالقوه خطرناک است و میتواند موجب بیماری حاد و مزمن کبدی گردد. این بیماری تهدیدی جدی برای بهداشت عمومی بوده و میتواند حیات بیماران را با خطر مواجه نماید. هپاتیت C بیماری مسری کبدی است که از طریق ویروس هپاتیت C ایجاد میشود. این بیماری میتواند منجر به سیروز و سرطان کبد گردد. ویروسهای هپاتیت B و هپاتیت C از طریق تماس با خون و سایر مایعات بیولوژیک بدن انتقال مییابند.
در همین ارتباط مدیرکل انتقال خون استان همدان گفت: سازمان انتقال خون ایران به عنوان سازمانی خدمترسان در حوزه سلامت، فعالیتهای خود را در جهت تأمین خون و فراوردههای خون سالم و حفظ و ارتقای سلامت و بهبود کیفیت زندگی بیماران و با رعایت استانداردهای ملی و جهانی انجام میدهد.
افشین محمدی افزود: بر این اساس در استان همدان شیوع هپاتیت B در جامعه اهداکنندگان خون از 3/0 درصد در سال 87 به کمتر از 15/0 درصد در سال 92 و در زمینه هپاتیت C از 23/0 درصد به 07/0 درصد رسیده است؛ این در حالی است که شیوع هپاتیت B در جامعه عادی بیش از 2 درصد و در مورد هپاتیت C، 5/0 درصد گزارش شده است.
وی کنترلهای مراقبتی در اهدای خون که منجر به کاهش شیوع هپاتیت در جمعیت اهداکنندگان خون نسبت به جمعیت عمومی شده است را شامل دریافت کارت ملی هنگام ثبتنام، انتخاب دقیق اهداکنندگان و حذف گروههای نامناسب به منظور افزایش ضریب اطمینان و امنیت خون، غربالگری آزمایشگاهی به روش اتوماسیون و با استفاده از کیتهای غربالگری استاندارد اعلام کرد و گفت: برنامه خودحذفی محرمانه اجرا میشود. براساس این برنامه، افرادی که برای اهدای خون مراجعه میکنند ممکن است نتوانند بسیاری از سؤالات را به درستی پاسخ دهند به همین دلیل به صورت محرمانه و کتبی از آنان سؤال میشود که آیا میخواهند خونشان به مصرف بیماران برسد یا خیر؟
وی حذف خون جایگزین و استفاده و بهرهبرداری از نرمافزار از اهدا تا توزیع خون و فراورده آن را از دیگر کنترلهای مراقبتی بیان کرد و افزود: جمعیت اهداکنندگان مستمر به عنوان مناسبترین الگوی اهدای خون (اهداکنندگان مستمر افرادی هستند که سالانه حداقل 2 بار مبادرت به اهدای خون میکنند) افزایش داشته و فرهنگسازی و آموزش اهداکنندگان در زمینه سلامت خون و خودمراقبتی انجام شده است.
محمدی اظهار کرد: کاهش چشمگیر هپاتیت در جامعه اهداکنندگان خون دستاورد بزرگی در زمینه سلامت خون است و همین موجب شده است تا ایران از بهترین شاخصهای سلامت خون در بین کشورهای منطقه برخوردار باشد.
وی در ادامه با اشاره به چهلمین سال تأسیس انتقال خون گفت: شعار امسال انتقال خون، «40 میلیون خون اهدا شده در 40 سالگی است.»
مدیرکل انتقال خون استان بیان کرد: در مدت تأسیس انتقال خون طی 30 سال، 20 میلیون خون اهدا شد که تنها در 10 سال گذشته با توجه به فرهنگسازی در این زمینه به رقم 20 میلیون خون اهدایی رسیدیم که این به معنای 50 درصد رشد بوده است.
محمدی اظهار امیدواری کرد که امسال با مشارکت مردم نوعدوست استان بتوانیم جوابگوی بیماران باشیم.