در جهت رفع موانع و توسعه صنعت استان، شهرکهای صنعتی را با مشارکت بخش خصوصی میسازیم. بخشی از موارد قانونی نخستین شهرک مشارکتی در استان انجام شده و اراضی 5شهرک دیگر نیز در مراحل قانونی قراردارند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان همدان با بیان اینکه 2مشکل عمده جلوی راه توسعه صنعتی استان وجود دارد، گفت: چون همدان استانی کوهستانی است تملک اراضی برای ساخت شهرک صنعتی کار سختیست و منابعی که به توپوگرافی شهرکسازی هم بخورد، کم است.
مصطفی حقیقی با بیان اینکه برای خرید زمین جهت ساخت شهرک صنعتی معمولاً چند سال درگیر میشویم و در نهایت برای هزینههای آن دچار مشکل میشویم ادامه داد: هزینه تملک زمین برای دولت سنگین است که مانع بزرگی در توسعه شهرکها ایجاد میکند.
وی افزود: از سال گذشته جلسات متعددی برای تحقیق و بررسی راهکاری برای حل این مسأله برگزار کردهایم و مشاورههای متعددی را در این زمینه بررسی کردهایم که در نهایت به این نتیجه رسیدیم باید مالکان اراضی را در شهرکسازی مشارکت بدهیم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان گفت: شرکت شهرکها بر اساس سیستم هزینه-درآمد میچرخد و برای هزینه خرید زمین باید از منابع داخلی بپردازیم که درآمد شهرکها هم کفاف نمیدهد چون در بخشهایی به تولیدکنندگان یارانه پرداخت میشود و روی درآمد-هزینه شرکت شهرکها تأثیر میگذارد.
حقیقی با تأکید بر اینکه دولت تمایل زیادی به دادن مجوز به بخش خصوصی دارد، توضیح دارد: رویکرد ساخت شهرک صنعتی خصوصی در کشور کم است چون شهرکسازی پول زیادی میخواهد و از طرفی بازگشت سرمایه آن طولانیمدت است و برای بخش خصوصی نمیصرفد.
وی افزود: بعد از تحقیق و بررسی راهکارهای مختلف به این نتیجه رسیدیم اراضی کشاورزی که خاک و آب مناسبی برای کشت ندارند و مشکلاتی برای بهرهوری بالا در کشاورزی دارند را با مشارکت مالکان آنها، به شهرک تبدیل کنیم. به این صورت که نسبت به قیمت کارشناسی زمین و بعد از تغییر کاربری و تفکیک و ایجاد ارزش افزوده، سهم مالک را از زمینها بدهیم و یا حتی خودِ مالک هم وارد کار تولید شده و در آن سرمایهگذاری کند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان گفت: زمینهای لمیزرع زیادی در سطح استان وجود دارد که کلاس خاک 4به بالا دارند و میتوانند مناسب صنعت باشند.
حقیقی ادامه داد: با همین روش یک شهرک را تا مراحلی پیش بردهایم و مجوز دستورکار آن خورده و احتمالاً بهزودی در کشور هم ابلاغ میشود تا سایر استانها هم از این روش برای توسعه شهرکها استفاده کنند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان گفت: با استفاده از این روش و حل معضل تملک زمین، تا شهریورماه سالجاری هزارو 500هکتار زمین برای ساخت و توسعه شهرکهای صنعتی اضافه خواهیمکرد.
وی گفت: جمعاً 6قطعه زمین شناسائی کردهایم که در مراحل پایانی جهت آمادهسازی برای ساخت شهرک هستیم.
حقیقی در ادامه به بحران آب اشاره کرده و گفت: عمده آب همدان در بخش کشاورزی استفاده میشود و استفاده آن در صنعت کمتر از 2درصد است با این حال بهدنبال صنایع پرآببر نیستیم و چنین صنایعی را از اولویت خارج کردهایم و یا صنایع پرآببر فعال مانند پتروشمی که در استان وجود دارد را حتماً به سمت استفاده از پساب بردهایم و در آینده نیز همین برنامه را پیش خواهیمبرد.
حقیقی در پاسخ به اینکه آیا این برنامه برای برخیها ایجاد رانت نمیکند؟ گفت: ما یکشبه به این تصمیم نرسیدیم که نتوانیم این موارد را کنترل کنیم، ضمن اینکه شرکت شهرکها بهعنوان سازمان توسعهدهنده میتواند با بخش خصوصی مشارکت داشتهباشد.
وی ادامه داد: هنگام تصمیمگیری همه جوانب را درنظر گرفته و تمام موانع را با راهکارهایی حل کردهایم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان در پایان سخنانش گفت: توسعه استان از طریق گسترش تولید قابل مقایسه با سایر بخشها نیست چون علاوه بر اینکه به آب و خاک لطمه نمیزند میتواند ارزش افزوده و اشتغال بالائی ایجاد کرده و در نهایت توسعهای که بهدنبالش هستیم را رقم بزند.