کشورهای همسایه به ویژه عراق، اردن، سوریه، قطر و عربستان به علت وجود بیابانهای گسترده، درگیر گرد و غبار و توفانهای ماسه هستند و با آغاز خیزش توفان، پهنههای غربی کشورمان را تحت تاثیر قرار میدهند.
سیده مریم محمدی، دبیر منطقه پنج سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: گرد و غبار رقیق نیز هم اینک آسمان استان همدان را فرا گرفته که منشا آن توفانهای گرد و غبار کشور عراق است.
وی اضافه کرد: طبق مطالعات صورت گرفته سال گذشته و نیمه نخست امسال ۹۵ درصد از رخدادهای گرد و غبارهای استان ناشی از فعالیت کانونهای آلودگی در خارج کشور بودهاست.
دبیر منطقه پنج محیط زیست کشور گفت: اجلاس بینالمللی مقابله با توفانهای ماسه و گرد و غبار ۱۸ و ۱۹ شهریور ماه به میزبانی تهران و با حضور نمایندگانی از کشورهای مختلف، فائو و سازمان ملل برگزار و در این نشست مقرر شد که تمامی کشورهای منطقه خود را ملزم و پایبند به مدیریت پهنههای بیابانی بدانند.
محمدی افزود: این کشورها نباید اجازه دهند توفانهای گرد و غبار در کشورهایشان ایجاد و با ورود به دیگر کشورها، به زیرساختها و سلامت آنها آسیب بزند که تحقق این مهم مستلزم نظارتها و پیگیری سازمان ملل متحد است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان بیان کرد: بر اساس آخرین مطالعات صورت گرفته ۲ درصد از اراضی همدان معادل ۴۸ هزار و ۸۶۸ هکتار مستعد گرد و غبار است که بخش قابل توجهی از این اراضی معادل ۱۷ هزار و ۲۷۲ هکتار شوره زار، ۱۶ هزار هکتار اراضی کشاورزی دیم، ۱۱ هزار و ۴۴۲ هکتار اراضی کشاورزی، آبی و باغی و مابقی مراتع و مناطق مسکونی هستند.
محمدی ادامه داد: به دنبال مطالعات صورت گرفته و احصای اراضی بیابانی و غبارخیز واقع در فامنین، دشت آورزمان، قهاوند و بخشهایی از کبودرآهنگ، برای هر یک از این اراضی برنامه اقدام و عمل تثبیت گرد و غبار تهیه و در اختیار دستگاه های متولی قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: باید با جذب اعتبارات در یک برنامه کوتاه مدت سه ساله و یک برنامه بلند مدت ۱۰ ساله، کانون های ریزگرد را در استان مدیریت کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان گفت: به دلیل موقعیت کوهستانی استان همدان، اراضی مستعد غبارخیزی همدان کم بوده و ۲ درصد مساحت استان را شامل میشود همچنین همدان رتبه ۲۲ کشور را از نظر غبارخیزی دارد.
محمدی اضافه کرد: از محل مصوبات سفر رئیس جمهور به استان همدان، همه شهرستان های این استان مجهز به دستگاه پایش کیفی هوا شدند.