همدان پیام- محمود رمضانی: سال گذشته ۱۳۲ کیلومتر آتشبر در مناطق بحرانی آتش ایجاد شد که این آمار در سالجاری ۱۵۰ کیلومتر آتشبر بوده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان با بیان اینکه بارشها ۳۹ میلیمتر در همدان افزایش داشته است افزود: براساس برآوردهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور منطبق بر شاخصهای ماهوارهای هر یک میلیمتر بارندگی 8/0 کیلوگرم افزایش تولید علوفه را در سطح مراتع به همراه دارد.
وی ادامه داد: افزایش پوشش گیاهی نشان دهنده آسیبپذیر بودن اراضی ملی است و هماینک ۶۰ درصد منابع طبیعی همدان را مناطق بحرانی و ۴۰ درصد نیمه بحرانی از نظر بروز آتشسوزی رخ میدهد و منطقه سفید نداریم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت: همدان دارای ۴۵ هزار و ۱۶۶ هکتار جنگل، اراضی جنگلی، جنگلکاری و ذخیره گاه جنگلی است که با وجود کمترین مساحت جنگل نسبت به کشور اما این استان غنیترین جنگل را در خود جای دادهاست.
اسفندیار خزائی ادامه داد: وسعت اراضی بیابانی استان همدان به ۲۶هزار هکتار و مراتع به ۶۶۵ هزار هکتار میرسد که براساس ماده ۵۰ قانون اساسی انفال جزو ثروتهای عمومی است و حراست و نگهداری از محیطزیست و منابع طبیعی از وظایف عمومی تلقی میشود.
وی آثار تخریب منابع طبیعی را بروز سیل، طوفان، رانش زمین، بیابانزایی، ریزگردها، تبدیل اراضی جنگلی به مرتع و اراضی زراعی، فرسایش شدید خاک، کاهش حاصلخیزی زمین و نابودی مامن حیات وحش، آلودگی و خشکسالی برشمرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان همچنین علل بروز آتشسوزی را بارندگی مناسب بهاره و تقویت پوشش گیاهی بهخصوص گیاهان یکساله، کمتوجهی و سهل انگاری شهروندان، طبیعتگردان و شکارچیان، دامداران و چوپان ها، افزایش دما، ایجاد آتشسوزی طبیعی به دلیل خاصیت ذره بینی شیشههایی که به حاشیه جادهها پرتاب و طبیعت رها میشود، دانست.
به گفته خزائی، آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی و سرایت آتشسوزی به عرصههای منابع طبیعی، طمع افراد سودجو برای توسعه اراضی کشاورزی با تصرف اراضی ملی، اختلافات قومی، مسائل اجتماعی و کمبود نیرو و امکانات پیشرفته نیز در افزایش دامنه آتشسوزی مراتع مؤثر است.
وی افزود: همدان از نظر تعداد و وسعت آتشسوزی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ کمترین میزان آتشسوزی را تجربه کرد و جزو استانهای عالی در پهنه زاگرس قرار گرفت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان اظهار کرد: تنها افزایش پوشش گیاهی سبب افزایش آتشسوزی نمیشود زیراکه همدان به واسطه داشتن گون زار در فصلهای خشک سال نیز به دلیل ضعف فیژیولوژیکی گیاه، آتشسوزی در عرصه طبیعی را تجربه کردهاست.
خزائی یادآوری کرد: سال ۹۸ با افزایش بارندگیها، ۹۲ فقره با ۲۱۳ هکتار آتشسوزی رخ داد و امسال از نظر بارندگی و پوشش گیاهی در شرایط سال ۱۳۹۸ قرار دارد هر چند در سالهای بعد از ۱۳۹۸ میزان بروز آتشسوزی به کمتر از ده هکتار رسید و امسال نیز سعی در کاهش دامنه آتشسوزی است.
وی اقدامهای انجام گرفته در سالجاری برای کاهش و اطفای آتشسوزی را شامل آموزش ۲۷۵ نفر از مجریان، بهرهبرداران و دانشآموزان، آموزش ۲۴۶ محافظ همیار تنها برای جلوگیری و اطفاء آتشسوزی و آموزش ۱۳۰ دهیار دانست.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان خاطرنشان کرد: سال گذشته ۱۲ دستگاه دمنده برای اطفای آتشسوزی تحویل این مجموعه شد که ۲دستگاه در اختیار اداره کل محیطزیست همدان به منظور مهار آتشسوزی در مناطق 4گانه قرار گرفت.
وی برگزاری 8 تمرین (مانور) اطفای آتشسوزی با همکاری مدیریت بحران، ایجاد آتش بر برای حراست از ۴۵ هزار هکتار جنگل، تشکیل تیم اطفای آتشسوزی در همه شهرستانها با 5زیرگروه و ساماندهی گروههای مقابله با آتشسوزی را از دیگر اقدامات برشمرد.