مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان: هماهنگی نشده بود
تولیدکنندگان: درخواست پرداخت خسارت داریم
در اجرای مصوبه هیأت وزیران، دیروز نخستین روزِ قطع برق شهرکهای صنعتی استان بود که با بیبرنامهگی و اطلاعرسانی ضعیف انجام شد و باعث اعتراض بسیاری از تولید کنندگان و متضرر شدن آنان شد.
تابستان در راه است و داستان قطعی برق واحدهای تولیدی که سالهاست در زمان پیک برق با آن دست به گریبان میشوند نیز آغاز شد.
امسال هم مانند سال گذشته با افزایش دما بحث خاموشیها مطرحشده است این کار شاید راحتترین راه باشد اما هزینههای زیادی را به صنایع، واحدهای تولیدی و همچنین اقتصاد کشور متحمل میکند.
واحدهای تولیدی و صنعت گران ایرانی که این روزها به جای ظاهر شدن در بازارهای جهانی با محدودیتهای مالی، کسادی بازار، مشکل تأمین مواد اولیه، تحریم، بحران اقتصادی و تورم دست و پنجه نرم می کنند، از زیان قطعی برق و مشکلات که با آن روبرو می شوند گلایهها می کنند حال تصور کنید این قطعی بدون برنامه و بدون اطلاع هم باشد.مسئلهای که منجر به ورود خسارات زیادی به صنایع بهویژه صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی استان ازجمله آسیب دیدن دستگاههای صنعتی، استهلاک دستگاههای خط تولید، از دست رفتن یک روز کامل کاری و آماده نشدن سفارشها در سالهای قبل شده است.
با توجه به زیانی که قطعی برق به صورت سالانه متوجه واحدهای تولیدی است به طوریکه رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران با اشاره به قطعی برق غیرمنظم در سال ۱۴۰۰، به خصوص در شهرکها و نواحی صنعتی، گفته است: بر اساس آمار اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی، تابستان ۱۴۰۰ بخش صنایع ۷ میلیارد دلار از قطعیهای نامنظم و مکرر برق متضرر شده است. این پرسش مطرح می شود که اقدامی می تواند ضرر واحدهای تولیدی را به حداقل برساند؟
شاید در میان تمام ناچاری ها تنها اطلاع از قطعی برق بتواند مرهمی بر زخم صنعت باشد که آن هم روز اول با ضعف بسیار همراه بود.
براساس توافق شرکت برق با سازمان صنعت معدن و تجارت مقرر شد حداکثر یک روز از ۱۱ صبح تا ۱۱ شب برق شهرکها قطع شود. این اقدام امکان برنامهریزی برای واحدهای صنعتی را فراهم میکند و موجب میشود تا بنگاههای تولیدی ضرر کمتری از قطعی برق ببینند.
هر چند دولت نیز هرسال اعلام میکند که خسارات وارده را جبران میکند اما تاکنون گزارشی مبنی بر جبران خسارات صنایع منتشرنشده است البته طبق گفته فعالان صنعتی، نمیتوان برآورد دقیق از خسارت ناشی از قطعی برق در صنایع و واحدهای تولیدی داشت چراکه علاوه بر استهلاک دستگاهها، مواد اولیه نیز در حین قطعی برق طی روند تولید خراب میشوند.
دراینبین با توجه به خسارات و مشکلات زیادی که سال گذشته برای صنایع به وجود آمد، دولت اعلام کرد که برای امسال قطعی برق صنایع با برنامه خواهد بود؛ یعنی برخلاف سالهای قبل که صنایع حین کار با قطعی برق مواجه میشدند امسال قطعیها از قبل اعلام میشود و نهایتاً یک روزبه طول میکشد.
حالا در نخستین روز قطعی برق که دیروز برای شهرک صنعتی بهاران بود، ظاهراً این قطعی روز دوشنبه بود که به اشتباه برای روز سه شنبه اجرا شد.
درهمین ارتباط با مدیر عامل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تماس گرفتیم که موفق به برقراری ارتباط نشدیم.
اما مدیر شرکت شهرکهای صنعتی استان همدان از هماهنگ نشدن اداره برق با این اداره گلایه داردا و می گوید: در حالی که شهرکها زیر نظر ما فعالیت می کنند کوچکترین هماهنگی با مجموعه ما انجام نشده است.
حقیقی گفت: طی تماسهایی که با شرکت برق داشتیم بارها درخواست جلسه دادیم تا شاید مشکلات حل شود.
وی با بیان اینکه هرچند به لحاظ درک شرایط یک روز قطعی برق را پذیرفتیم ادامه داد: اما اینکه این قطعی ها بی برنامه باشد آنرا قبول نداریم و در صورتی که با ما هماهنگ میشد اولویتها را به درستی مشخص و اطلاعرسانی لازم را انجام می دادیم.
بختیاری مدیر عامل شهرک بهاران نیز گفت: روز تعطیل، نامه قطعی برق را برای دفتر بنده فاکس کردند و با توجه به اینکه صبح روز بعد من دیر دفتر آمدم نامه را ندیدم تا اینکه برق قطع شد.
وی ادامه داد: آیا کسی که نامه به این مهمی را فاکس می کند نباید پیگیری کند که آیا این نامه به دست صاحبش رسیده یا نه؟
بختیاری گفت: نمیخواهم از زیربار مسئولیت در بروم و مقصراطلاع رسانی دیرهنگام هستم اما باید در برابر تولید کمی با جدیت کار کرد.
وی بیان کرد: قطعی برق یک ساعت بود و بعد از اعلام اعتراض مجدد وصل شد هر چند برخی واحدهای تولیدی دچار مشکل شدند و کارگران آنها کارخانهها را ترک کردند.
تولید کنندههای زیادی هم در تماس با همدان پیام خواستار انعکاس مشکلاتشان پس از قطعی برق شدند.
یکی از تولید کنند گان گفت: با توجه به اینکه نمی دانستیم این قطعی چقدر طول خواهد کشید کارگران خود را راهی خانههایشان کردیم و بعد از یک ساعت برق وصل شد مجدد آنها را فرا خواندیم ولی دیگر امکان بازگشت نبود.
تولید کننده دیگری هم که در صنایع غذایی فعال است قطعی یک ساعته برق آن هم بدون هماهنگی را باعث از بین رفقتن مواد غذایی در دستگاه دانست و گفت: چند تن مواد غذایی تولیدی با این بی برنامگی در دستگاه باقی ماند و پس از وصل برق مجبور به تخلیه آن شدیم که همگی هدر رفت.
تولید کننده دیگری هم با اشاره به اینکه هیچ هماهنگی برای قطعی برق انجام نشده بود افزود: کورههای ما دچار آسیب شدند چرا که مواد ذوبی و ماشینآلات مربوطه را نمیتوان به یکباره خاموش کرد بلکه جریان آن باید کمکم باشد تا کوره دچار آسیب نشود.
وی گفت: حالا آیا کسی پیدا میشود که خسارت ما را بدهد آنوقت میگویند باید تولید و تولیدکننده داخلی حمایت شوند.
با کسب اطلاع از سایر مدیران شهرکهای صنعتی استان مشخص شد که هنوز اطلاع رسانی قطعی برق به آنها ابلاغ نشده است چنانچه پوریا هادیان گفت: هنوز نامهای مبنی بر برنامه قطعی برق را دریافت نکردیم.
نخستین روز قطعی برق واحدهای صنعتی مستقر در شهرکها با گرمای هوا در همدان انجام شد اما با بیبرنامگی که باعث شد که مجدد برق پس از یکساعت به روال عادی برگردد. وزیر نیرو وعده داده بود که قطعیها با برنامه خواهد بود تا واحدهای تولیدی دچار مشکل نشوند اما این وعده در همدان محقق نشد اما این تجربهای شد که مسئولان اطلاع رسانی را جدی گرفته و با برنامه از پیش تعیین شده اهداف خود را دنبال کنند تا بخش تولید بیش از این دچار آسیب نشود.