پژوهشکده انگور و کشمش ملایر، چالشها و آسیبهای انگور و کشمش را بررسی کرد
نقشه راه انگور تدوین شد
ملایر- سحر یوسفی- خبرنگار همدان پیام: پنجمین همایش ملی انگور و کشمش روز گذشته با محورهای فرصتها و چالشهای بومی و اقلیمی، بهنژادی و بهباغی انگور، مدیریت منابع و بهرهوری عوامل تولید، صنایع تبدیلی و تکمیلی اقتصاد و تجارت و پایداری و سلامت تولید در دانشگاه ملی ملایر برگزار شد .
در این همایش که با حضور پژوهشگران، محققان، باغداران و کشاورزان از استانها و شهرهای انگورخیز کشور همراه بود موضوعاتی همچون ، ارزیابی محدودیت بیواقلیمی و قابلیت اراضی انگور آبی در منطقه ازندریان با استفاده از سیستم میکرولیز، چالشهای انگور کاری ایران، اثر کیفیت نور بر ویژگیهای فتوسنتزی و تبادلات گازی انگور رقم یاقوتی تحت تنش شوری در گلخانه، راهکارهای بهبود بهرهوری مصرف آب در تاکستانها با محوریت راهکارهای بهباغی، پیشرس کردن انگور در گلخانه، بررسی تجارت بینالملل کشمش و انگور در ایران و دنیا، معرفی محصولات دانشبنیان کوهرنگ، اتحادیه باغداران و سیاستهای کلان کشور در حوزه انگور و کشمش مطرح شد .
با ارائه آموزشهای واقعی به باغداران ،محصولات با کیفیت تری تولید کنیم
رئیس دانشگاه ملی ملایر با اشاره به اینکه، وظیفه و رسالت مهم دانشگاه ملایر، آموزش و تربیت نیروی انسانی مناسب و فعالیت پژوهشی و تحقیقاتی است ،گفت: در این راستا تمرکز دانشگاه روی ایجاد فرصتهای مناسب برای باغداران و کشاورزان است تا با ارائه آموزشهای واقعی، محصولات باکیفیتتری تولید کنند.
ابراهیم محمدیمنش با اشاره به فعالیتهای پژوهشکده انگور و کشمش به صورت تخصصی در این زمینه ، خاطرنشان کرد: دانشگاه ملایر تمایل دارد اعتباراتی را در این زمینه هزینه کند و برگزاری اینگونه همایشها نیز جزیی از این اقدامات به شمار میرود.
وی بخشی از اقدامات پژوهشکده انگور و کشمش ملایر را ، برگزاری کارگاههای آموزشی، نهالکاری، هرس کردن و احصای نقاط قوت و ضعف حوزه انگور و کشمش برشمرد و افزود : بخش دیگری از وظایف دانشگاه و پژوهشکده انگور و کشمش، شناسایی مشکلات در عرصه پژوهش در حوزه آب و خاک و کشت است تا با انجام تحقیقات مورد نیاز و استفاده از تحصیلات تکمیلی، بتوانیم برای انگور و کشمش به عنوان نماد جهانی، مثمرثمر باشیم.
محمدیمنش گفت : برای اجرایی شدن این اهداف باغداران باید ارتباط بیشتری با پژوهشکده انگور و کشمش برقرار کنند .
وی افزود : باید فضا را به گونهای سازماندهی کنیم که از لحاظ کمی و کیفی، محصولات تولیدی را ارتقاء دهیم و به سلامت جامعه کمک کنیم.
محمدیمنش با تأکید براینکه ، وظیفه پژوهشکده انگور و کشمش ، شناسایی چالشها، آسیبها و پیشرفتها است، بیان کرد: این پژوهشکده موظف است طرحها و پژوهشهایی را اجرایی کند که بر مبنای آن بتوان تحقیقات را پیش برد و اجرایی کرد.
وی بیان کرد : بیش از ۷۰ درصد مشکلات ما در حوزه انگور و کشمش در سطح استان و این شهرستان، با استفاده از انرژی و توان نیروی انسانی و اندیشمندان و اساتیدمان قابل حل است و برای اجرای یک طرح و ایده نو نیز نیاز به سرمایهگذاری و استفاده از نیروهای جوان و نخبه داریم که امیدواریم این پژوهشکده بتواند تمامی این اهداف و برنامهها را محقق کند.
نقشه راه انگور تدوین شد
رئیس جهاد کشاورزی ملایر در این همایش ، با بیان اینکه برای حفظ و ارتقای بهرهوری باغات ، از سال گذشته اقداماتی انجام دادیم ، افزود : در این راستا برای تمام محصولات کشاورزی نقشه راه تهیه کردیم که مفصلترین آن برای انگور بوده است .
یوسف کاکاوند گفت : تمام جزئیات ارقام مختلف انگور از جمله نوع و زمان کاشت ، نوع برداشت ، فرآوری ، آفات و بیماریها، اقلیم مناسب ، نحوه و عملکردی که منجر به افزایش بهرهوری میشود دیده شده و بزودی با وزیر جهاد کشاورزی رونمایی میشود.
وی با اشاره به طرح الگوی کشت ، گفت: در حال پیگیری ارائه راهبردهای خوبی در تولید محصولات استراتژیک هستیم تا محصولات مرغوبی تولید کنیم .
کاکاوند ، یکی از بزرگترین مشکلات باغهای انگور ملایر را نوع و نحوه آبیاری دانست که با شرایط اقلیمی و کاهش منابع آبی موجود سازگاری ندارد و گفت : از سال گذشته سیستم آبیاری طراحی کردیم که با سیستم خرده مالکی ، حق آبه و حجم آب ورودی منطبق است .
وی بیان کرد : این طرح ، سیستم آبیاری تلفیقی شامل آبیاری کمفشار و موزعی است که در ۳۰۰ هکتار از سطح باغات انگور پیادهسازی میشود .
کاکاوند با اشاره به خسارت سنگین سرمازدگی باغات ، گفت : بحث بیمه باغات باید جدیتر دیده شود و در جانمایی باغات باید تجدیدنظر شود .
وی همچنین ، طرح فراز را روشی مؤثر در کاهش خسارت سرمازدگی باغات عنوان کرد و گفت : ارقامی که با ارتفاع و این سیستم سازگاری داشته باشند مشخص شده که در دست اقدام است .
واردات پایههای آلوده ، تهدید جدی برای باغهای کشور
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی نیز در این همایش با بیان اینکه ، این محصول مهم کشاورزی با چالشهایی همچون سرمازدگی زمستانی و بهاره، کم آبی، آفات و بیماریها و مشکل تولید نهال مواجه است، به لزوم ارائه راهکارهای مناسب برای رفع این مشکلات تأکید کرد.
حسن محمودزاده گفت : مهمترین موضوع در بحث انگور، سرمازدگی است که امسال سرمازدگی بهاره خسارت زیادی را به باغهای انگور کشور به ویژه ملایر وارد کرد.
وی جایگزین کردن یکسری ارقام مقاوم به سرما را از جمله راهکار مهم برای مقابله با سرمازدگی دانست و گفت : انگور مقاومت آنچنانی در مقابل سرمازدگی زمستانی ندارد در این رابطه راهکاریهای اجرایی وجود دارد که میتوان از نابودی باغها در برابر سرمازدگی به طور کامل جلوگیری کرد.
محمودزاده خطاب به باغداران تأکید کرد : از هر باغی اجازه نداریم قلمه بگیریم و نباید به هر باغی که نهال تولید میکند اطمینان کرد.
وی با بیان اینکه ، استفاده از پایهها تذکر جدی به مسئولان رده بالای کشوری است، افزود : احتمال واردات پایهها به صورت آلوده و انتقال آفات و بیماری برای باغهای انگور کشور وجود دارد و در سالهای آینده در این زمینه مشکل جدی خواهیم داشت.
محمودزاده تصریح کرد : به دلیل وارداتی که به صورت چمدانی و قاچاق انجام میشود، بدون شک آسیب جدی به ۳۲۰ هزار هکتار باغ انگور کشور وارد خواهد شد و باید در این حوزه آمادگی کامل داشته باشیم.
وی تأکید کرد : باید سراغ پایههای سالم و مقاوم به آفت و سرما وارد شده که نهال تولید میکنند، برویم و برای باغهای انگور، حتما از پایههایی که در ایران تولید شده، استفاده شود.
محمودزاده گفت: پس از ۱۴ سال پایههای دو رگگیری تولید و تکثیر کردیم که انگور دیگر سرطان نمیگیرد و امیدواریم در تولید نهال برای باغهای انگور کشور مورد استفاده قرار گیرد.
وی با اشاره به سنتی بودن باغهای انگور در ایران به عنوان یکی از مشکلات در این حوزه ، افزود: تمام کشورهای دنیا روی سیستمهای داربستی کار کردهاند و این سیستم میزان تولید را افزایش و هزینههای تولید را بسیار کاهش میدهد.
محمودزاده تأکید کرد : در ملایر نیز با توجه به شرایط آب و هوایی و سرمازدگی باغها، باید از روش داربستی استفاده شود.
وی گفت : در اجرای طرح داربستی باغهای انگور در این شهرستان نباید بیگدار به آب زد و اگر قرار است این سیستم گسترش یابد، باید آزمایشهای اولیه و چگونگی تغییر سیستم جدید انجام و بهترین سیستم داربستی به صورت پایلوت و آزمایشی برای منطقه اجرایی شود.
۴۵ مقاله به همایش ارائه سد
سرپرست پژوهشکده انگور و کشمش ملایر ، هدف از برگزاری این همایش را دست یابی به رسالت دانشگاه یعنی پژوهش عنوان کرد و گفت : در این همایش ، آخرین تحقیقات مرتبط با مزیتهای اقلیمی ، به زراعی و به باغی انگور و همچنین بازاریابی و تجارت محصولات و فرآوردههای انگور مطرح شد و از اساتید و سخنرانان مطرح کشوری در این حوزه دعوت شد که در این همایش ، کارگاههایی جانبی و نشستهای تخصصی برگزار کنند .
مجید دکامین با اشاره به سرمازدگی ۷۰ درصد باغهای انگور ملایر ، گفت : برگزاری چنین همایشهایی با ارائه آموزشهای لازم ، فرصتی ایجاد میکند تا در مقابل خطراتی که باغها را تهدید میکند آمادگیهای کافی را کسب کنیم.
دکامین افزود : ما در شرایطی کشاورزی میکنیم که تهدیداتی همچون خشکسالی ، تگرگ ، بارندگی بیش از حد ، سرمازدگی بهاره و ... میتواند فرصتی برای انجام تحقیقات پیشرفته در راستای رفع نیازهای شهرستان باشد .
وی گفت : ۴۵ مقاله به همایش ارائه شد که پس از ارزیابی ، ۲۷ مقاله پذیرفته و از ۴ مقاله برتر به عنوان پوستر در همایش استفاده کردیم.