■ حاجیبابایی: تکمیل طرح اضطراری آبرسانی به همدان تا پایان شهریورماه
کشور ما در منطقه خشک و نیمهخشک دنیا قرار گرفته و از طرفی، توزیع بارش نیز در کشور به لحاظ مکانی و زمانی ناهمگون است.
مدیرعامل شرکت آبمنطقهای همدان در جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان که با حضور مدیران دستگاههای اجرایی در سد اکباتان برگزار شد، گفت: با خشکسالیهای سنوات گذشته، شاهد خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی بیسابقهای در سال آبی جاری هستیم به نحوی که ایستگاههای بارانسنجی شرکت آبمنطقهای همدان نشان میدهد در سال آبی جاری در استان ۲۸۰ میلیمتر بارندگی داشتهایم که در مقایسه با ۴۶۹ میلیمتر بارش سال گذشته ۴۰ درصد کاهش یافته است و استان وارد تنش آبی شده است که صرفهجویی در مصرف آب در همه بخشها در مقطع کنونی امری ضروری تلقی میشود.
منصور ستوده افزود: رواناب بخصوص منابع آب ورودی به سدهای استان کاهش شدیدی داشته و سدهای اکباتان و آبشینه به عنوان تأمینکننده آب شرب، از مهرماه قادر به تأمین آب نبوده و احتمالاً در آبانماه خشک میشوند، بنابراین با ادامه روند موجود تأمین آب شرب با مشکلاتی مواجه میشوند.
وی با بیان اینکه سد اکباتان همدان با کاهش ذخیره آبی نسبت به ماههای گذشته مواجه شده است، گفت: حجم سد اکباتان در حالحاضر به 14میلیون کاهش یافته و42 درصد از ذخیره سد پر شده است.
ستوده افزود: حجم رواناب ورودی به سد اکباتان نسبت به سال گذشته به یکسوم کاهش یافته بهطوری که در سال گذشته حدود 64 میلیون مترمکعب آب وارد دریاچه سد اکباتان شده که این میزان در سالجاری به 24 میلیون مترمکعب کاهش پیدا کرده است.
وی گفت: وضعیت منابع آبی استان همدان نسبت به سالهای گذشته با کاهش جدی مواجه است که انتظار میرود صرفهجویی لازم برای جلوگیری از بروز بحران توسط مصرفکنندگان آب در بخش شرب، کشاورزی، صنایع و خدمات انجام شود.
مدیرعامل آب شرکت منطقهای همدان افزود: به دلیل کمبود بارندگی در سال آبی جاری و وقوع خشکسالی کشت دوم محصولات کشاورزی در استان بهویژه کشت پاییزه در اراضی پاییندست سدهای اکباتان و سایر سدهای تأمینکننده آب شرب ممنوع است.
وی با اشاره به اینکه همدان امسال از ذخایر آبی مناسبی برخوردار نیست و باید صرفهجویی و رعایت الگوی مصرف در اولویت قرار گیرد، بیان کرد: تلاش بر این است تا برای تابستان امسال علاوه بر تأمین منابع آب جایگزین ذخیره مناسبی را در سدهای استان همدان نگه داریم تا دچار مشکل نشویم.
ستوده افزود: برای حراست و حفاظت از منابع آبهای زیرزمینی نیز باید با نگرشی جدیتر و اساسیتر به قانون احیا و تعادلبخشی توجه کنیم تا بتوانیم در پایان سالجاری مطابق تکلیف تعیین شده از سوی شرکت مدیریت منابع آب، ذخیره و صرفهجویی در مصرف آب داشته باشیم.
مدیرعامل آب شرکت منطقهای همدان بیان کرد: بیشترین میزان مصرف آب در استان به 2 بخش کشاورزی و خانگی اختصاص دارد که این امر نشان از ضرورت اصلاح جدی الگوی مصرف آب در این بخش و جلوگیری از کشت محصولات پر آببر و کشت دوم را دارد.
ستوده در ادامه گفت: براساس طرح اضطراری آبرسانی به همدان، موضوع تأمین آب از چاههای منطقه خالقوردی و دره مرادبیگ مدنظر قرار گرفت، گفت: این طرح چند سال گذشته مطرح شد و پس از ظرفیتیابی و شناسایی چاهها در 70 کیلومتری منطقه خالقوردی حفاری آن آغاز شد.
وی افزود: منابع تأمين و توزيع آب شرب شهر همدان شامل سدهای اکباتان و آبشینه، رودخانه عباسآباد، چشمه درهمرادبیگ و چاههاست که به میزان هزار و700 لیتر در ثانیه میباشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای از مهمترین برنامههای این شرکت را در جریان خشکسالی به هدايت آبهاي سرشاخه سيمين و ارزانفود بالادست سد اکباتان به مخزن درياچه براي مصارف شرب، اطلاعرسانی به منظور آگاهیرسانی به مردم شهر همدان درخصوص وضعیت آب همدان و درخواست رعایت صرفهجویی و تحویل آب کشاورزی روستاهای شورین سنگستان و آبشینه حداقل به میزان 2/2 میلیون مترمکعب عنوان کرد. در ادامه حسینیبیدار مدیرعامل آبفای استان برنامههای شرکت آبوفاضلاب استان را در مواجهه با خشکسالی کفشکنی، تعمیق، لایروبی و تغییر محل چاههای آب شرب فعلی برای افزایش آبدهی، حفر چاه جدید آب شرب در مناطق دارای ظرفیت، استفاده از چاههای کشاورزی و تحویل پساب به آنها، ادامه تأمین آب شرب از رودخانه خاکو و چشین، ادامه تأمین آب شرب از رودخانه دره مرادبیگ، شناسایی مشترکان پر مصرف و صدور اخطاریه و یا قطع موقت انشعاب آنها عنوان کرد.
حسن خانجانی دادستان همدان نیز گفت: اطلاعرسانی وضعیت کمآبی و خشکسالی بیسابقه به مردم جهت همکاری در رعایت الگوی مصرف بسیار ضروریست. نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست بیان کرد: طرح اضطراری آبرسانی به همدان تا پایان شهریورماه به بهرهبرداری میرسد.
حمیدرضا حاجیبابایی افزود: تأمین کسری آب شرب شهر همدان از طریق آبهای زیرزمینی، سطحی و انتقال آب و... انجام میشود.
وی گفت: برنامهریزی و تعریف پروژههای تأمین آب شهر همدان از طریق رودخانههای داخل شهر بهصورت پکیج کامل در میانمدت انجام میشود. حاجیبابایی افزود: بنده پیگیری تخصیص اعتبارات تنش آبی شرکتهای آبمنطقهای و آبفا را از خزانه کشور انجام میدهم.
وی در پایان گفت: بازنگری مطالعات فاز یک و آغاز فاز 2 آبرسانی به همدان از سد قوچم پیگیری شود تا به سرانجام برسد.
در ادامه معاون امورعمرانی استاندار همدان هم بیان کرد: حدود ۲۵ جلسه مختلف در استان درخصوص مدیریت منابع آبی در شرایط بحران ظرف 6 ماه گذشته در سال 1399و 1400 تشکیل شده است.
فرهاد فرزانه با تأکید بر لزوم جداسازی آب شرب از آبیاری فضای سبز توسط شهرداری، گفت: برگزاری جلسات شورای حفاظت از منابع استان برای پیشبرد برنامههای مدیریت منابع آبی بهویژه شرب شهر همدان و استان باید به صورت مستمر برگزار شود.