ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 13 مرداد 1405

کد خبر : 129358
 
کشاورزی بدون پشتوانه حمایتی!

بیمه تنها بخشی از خسارت‌ها را می‌پردازد
تاریخ خبر : 1401-10-15
نویسنده : یاسر زارعی
     
 
 
     
متن خبر :


 به گفته هواشناسی، همدان وارد سومین سال پیاپی خشکسالی شده که به معنای آن است، در سال آینده ممکن است شاهد کاهش تولیدات کشاورزی و خسارت به محصولات دیمی کشاورزان باشیم.

بیمه محصولات کشاورزی در سال‌های گذشته به عنوان راه‌حلی برای برگشت بخشی از سرمایه از دست رفته به شمار می‌رود اما به گفته کشاورزان غرامتی که بیمه بابت خسارت محصولات کشاورزی می‌پردازد بسیار ناچیز بوده و پرداخت آن هم با تأخیر انجام می‌شود به طوری که گره‌گشای مشکلات آن‌ها نیست.

هفته گذشته همدان پیام در گزارشی به نارضایتی کشاورزان از عملکرد صندوق بیمه پرداخت که غرامت بیمه‌ای محصولات کشاورزی سبب انتقاد تولیدکنندگان در مناطق مختلف شد.

عملکرد صندوق بیمه در سال‌های گذشته و پرداخت نشدن غرامت‌ها سبب شده تا کشاورزان رضایتی از آن نداشته باشند و ادامه این روند در برخی روستاها موجب استقبال نکردن از بیمه محصولات باغی و زراعی شده‌است زیرا به گفته آنها پرداخت غرامت حتی هزینه‌های کشت را هم جبران نمی‌کند چه برسد به تمام محصول که در این سال‌های بی‌آبی میزان تولیدشان هم پایین آمده‌است.

هر ساله، بسیاری از محصولات کشاورزی به دلیل عوامل مختلفی از بین می‌روند و پرداخت غرامت ناچیز بیمه به کشاورزان آن هم با تأخیر 4، 5 ماهه نه تنها گره‌گشای مشکلات نیست که انگیزه‌ای هم برای کشاورز نمی‌گذارد و همین عاملی شده که کشاورزان از این بیمه استقبال نکنند.

در همین رابطه با مدیرعامل بیمه کشاورزی استان گفت و گو کردیم:
 
برای بیمه محصولات مشوق در نظر گرفته‌ایم

کارشناس صندوق بیمه کشاورزی استان با بیان اینکه 100هزارتومان یارانه برای بیمه هر هکتار زمین کشاورزی در نظر گرفته‌ایم،گفت: بیمه دیم هزینه 250 هزار تومانی دارد که برای کشاورز150هزار تومان است که50 هزارتومان آن را بنیاد برکت و 50تومان دیگر را وزارت جهاد کشاورزی به عنوان یارانه پرداخت می‌کند.

وحید رستمی بیان کرد: محصولاتی که بیمه کشاورزی می‌شوند، شامل گندم و جوآبی و دیم،گلرنگ، کلزا آبی، عدس دیم، نخود دیم، نخود علوفه‌ای و ماش می‌شود.

رستمی در رابطه با محاسبه پرداخت خسارت بیمه به کشاورزان گفت: پس از بیمه و مساعد شدن شرایط آب و هوایی، کارشناسان به این اراضی مراجعه می‌کنند و موقعیت زمین را براساس GPS ارزیابی می‌کنند و برای هر قطعه زمین خسارت بررسی و در نهایت به مرکز استان اعلام می‌شود که به هر قطعه بازدید شده چه میزان خسارت وارد شده‌است.

وی همچنین در خصوص پرداخت بیمه به سایر محصولات اظهارکرد: نحوه بررسی خسارت، متوسط عملکرد سالجاری و مقایسه آن با عملکرد 5 سال گذشته در همان منطقه است، هر میزان درصد اعلام شود، غرامت آن با توجه به بیمه انجام شده و بازدید صورت گرفته، پرداخت می‌شود.

وی در رابطه با گلایه‌مندی کشاورزان از پرداخت کم بیمه گفت: هزینه کشت در حال حاضر حداقل هکتاری 4 میلیون تومان است ولی تعهد بیمه‌نامه این رقم را پوشش نمی‌دهد، از ابتدای کار، بیمه‌نامه‌ای که صادر می‌شود جوابگوی کامل خسارت وارد شده به کشاورز نیست، برای این منظور باید حق بیمه افزایش پیدا کند که با توجه به شرایط موجود امکان‌پذیر نیست بنابراین بخشی از خسارت تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد.

 دریافتی بیمه با پرداختی مطابقت ندارد

سرناظر صندوق بیمه کشاورزی استان افزود: سال گذسته از 223 هکتار، کل پرداختی کشاورزها بابت بیمه برای تمامی محصولات یک میلیارد و 500 میلیون تومان بوده‌است اما پرداختی صندوق به کشاورزان تاکنون 140 میلیارد تومان غرامت تعیین شده داخل سامانه پرداخت شده‌است که پیش‌بینی می شود تا 140 میلیارد هم برای سایر محصولات برسد، این در رابطه با سال گذشته هم صدق می‌کند هیچ وقت دریافتی با پرداختی مطابقت ندارد.

رستمی در رابطه با انتقاد کشاورزان از زمان‌بر بودن پرداخت غرامت گفت: این موضوع 2علت دارد، که در مرحله نخست بازدیدها باید در زراعت‌ها انجام گیرد تا برای ارزیابی ارسال شود که همکاری کشاورزان در این زمینه بسیار مهم است که در روند پرداخت غرامت‌ها هم تأثیر دارد و قسمت دیگر تأمین مالی غرامت‌هاست، صندوق بیمه غرامتی ندارد، حق بیمه دریافتی است که آن هم چندان رقم بالایی نیست، بودجه و یارانه دولتی است که با توجه به شرایط موجود علی‌رغم تأکیدات با تأخیر انجام می‌شود.

وی در ادامه افزود: کشاورز به ازای پرداخت حداقل 130الی 150هزار تومان حق بیمه در هر هکتار تا ۲ میلیون تومان غرامت دریافت می‌کند،نظر صندوق بیمه نیز بر این است که این غرامت تنها هزینه کشت را به کشاورز پرداخت می‌کند.

سرناظر صندوق بیمه کشاورزی استان با بیان اینکه در چندسال گذشته بارها در مجلس شورای اسلامی موضوع ورود بخش خصوصی به بیمه کشاورزی مطرح شده‌است،گفت: در حال حاضر به علت مقرون به صرفه نبودن برای بخش خصوصی صرفاً بیمه محصولات کشاورزی توسط صندوق بیمه کشاورزی انجام می‌شود و هیچ شرکت خصوصی تمایلی برای ورود به این بخش ندارد چون درامدی برای شرکت‌ها نخواهد داشت و فقط کارگزارها از بخش خصوصی استفاده می‌کنند.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.