ttttt1405-05-021405-05-12bool(false) 1405-05-021405-05-12bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : دوشنبه ، 12 مرداد 1405

کد خبر : 118398
 
ساخت ساختمان و بادگیر باغ دولت‌آباد یزد در مینی‌ورلد ملایر
تاریخ خبر : 1400-04-07
     
 
 
     
متن خبر :

 به همت شهرداری ملایر باغ دولت‌آباد که یکی از باغ‌های قدیمی شهر یزد است  و در تاریخ 23 /۱۲/۱۳۴۶ به شماره ۷۷۴ در ردیف آثار ملی ایران قرار گرفته‌ و همچنین یکی از باغ‌های ایرانی ثبت شده در میراث جهانی یونسکو است در حال ساخت   است.
شهردار شهر ملایر با بیان این خبر گفت: باغ دولت‌آباد در یزد در اواخر دوره افشاریه و در سال ۱۱۶۰ ه‍..ق توسط علی رضائیان صباغ معروف به(خان بزرگ) که وی سرسلسله خاندان خوانین یزد بود احداث شد. آن زمان، باغ دولت‌آباد خارج از محدوده شهر یزد قرار داشت، اما با گذشت سال‌ها و پیشروی شهر یزد، امروز این باغ را در مرکز شهر و محله چهارمنار می‌بینیم.
حسین بابایی در ادامه افزود: خان بزرگ ابتدا قناتی به طول ۶۵کیلومتر را احداث کرد و آب را از مهریز به یزد و محل کنونی باغ رساند و سپس مجموعه حکومتی خود را بنا کرد. این باغ با مساحتی در حدود 70هزار مترمربع شامل ساختمان‌ها، حوض‌ها و آبنماهای بسیاری بوده که در فضای بین آنها باغ‌هایی با درختان انار، انگور و کاج و... با گل‌های فراوان زینت‌بخش محیط بوده‌اند.
به گزارش روابط‌عمومی شهرداری شهر ملایر، وی گفت: باغ دولت‌آباد از دیدگاه گونه‌شناسی عملکردی«باغ سکونتگاهی-حکومتی»است. به نحوی که باغ بیرونی محل انجام تشریفات حکومتی، مراسم ورزشی و اداره امور شهر بوده‌ است و باغ اندرونی، بخش خصوصی و اقامتگاهی مجموعه به ‌شمار می‌رفته‌ است.
بابایی افزود: عمارت هشتی از مهمترین بخش‌های مجموعه به ‌شمار می‌رود که در آن، تلفیق جریان هوا و آب به زیباترین شکل صورت گرفته‌ است و در این ساختمان با تلفیق باد و آب که در حوض‌های داخل ساختمان در جریان است هوای خنک از زیر بادگیر به قسمت شاه‌نشین و تالارها انتقال پیدا می‌کند.
 شهردار ملایر در ادامه گفت: شاخصه اصلی و منحصربه‌فرد باغ دولت‌آباد، بادگیر آن است که با ارتفاع 33.8 متر بلندترین بادگیر خشتی جهان شناخته می‌شود. این بادگیر برخلاف دیگر نمونه‌های خود که به ‌شکل مستطیل ساخته می‌شوند، ظاهری 8 ضلعی دارد که موجب می‌شود باد از هر سمتی که بوزد، به‌ راحتی وارد دریچه‌های بادگیر شده و به سمت پایین هدایت شود.
بابایی بیان کرد: هوشمندی دیگری که در معماری این بادگیر دیده می‌شود، حوض آبی است که در قسمت انتهایی آن قرار دارد. باد گرم و کویری یزد، وارد بادگیر شده، از میان پره‌های چوبی می‌گذرد و بخشی از حرارت خود را از دست می‌دهد، در طول مسیر و به‌خصوص با وزیدن بر روی سطح آب، خنک می‌شود.
وی در خصوص ساخت بنای این باغ در مجموعه مینی‌ورلد افزود: عمارت و بادگیر خشتی آن  و حوض اصلی باغ در مجموعه جهان کوچک در حال ساخت است که بنای عمارت  آن با ابعاد70/14 در10/14متر و مساحت 210 مترمربع از نظر ابعاد نصف ابعاد واقعی و از نظر مساحت یک‌چهارم ابعاد واقعی و ارتفاع بادگیر آن5/17 متر نصف ارتفاع بادگیر اصلی ساخته می‌شود. حوض جلو عمارت هم به طول 46 متر و عرض 6 متر ساخته شده است.
بابایی گفت: ساخت این بنا در مجموعه جهان‌کوچک از نظر مصالح به کار رفته شبیه بنای واقعی است.
 وی بیان کرد: امیدواریم عملیات عمرانی آن تا اواخر مردادماه اتمام و به بهره‌برداری برسد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.