ttttt1405-05-021405-05-12bool(false) 1405-05-021405-05-12bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : دوشنبه ، 12 مرداد 1405

کد خبر : 114861
 
آیا حذف یارانه 3 دهک بالا در سال 1400 اجرایی خواهد شد؟

اما و اگر حذف بودجه 20 میلیون نفر در لایحه بودجه 1400
تاریخ خبر : 1399-10-14
نویسنده : محمد ترابی
     
 
 
     
متن خبر :


 بودجه سال آینده مورد اختلاف برخی از نمایندگان مجلس و دولت در چند ماه اخیر بوده است، در پایان هفته گذشته کلیات لایحه بودجه سال 1400 در کمیسیون تلفیق بودجه با حضور نوبخت با ۲۳ رأی موافق، ۱۹ رأی مخالف و یک رأی ممتنع تصویب شد.
قابل ذکر است، پس از بررسی کمیسیون تلفیق، در ابتدای بررسی لایحه بودجه در صحن علنی، پیشنهاد نمایندگان درباره میزان چنددوازدهم مطرح و درصورت تصویب نشدن نسبت به عدد چنددوازدهم پیشنهادی دولت رأی‌گیری می‌شود. در این‌صورت در گام بعدی کلیات لایحه بودجه در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار گرفته و پس از تصویب کلیات، ‌به پیشنهادهای مربوط به درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار بودجه عمومی دولت رسیدگی می‌شود و سقف آن نیز به تصویب خواهد رسید.
شاهد این مسأله هستیم که برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر رد کلیات لایحه بودجه تأکید دارند. پژمان‌فر رئیس کمیسیون اصل 90 در این‌باره گفته است که کلیات لایحه بودجه باید در صحن و توسط نمایندگان رد شود. وی درباره دلایل لزوم این کار تصریح می‌کند که مجلس تنها می‌تواند اصلاحات جزئی بر لایحه بودجه دولت ایجاب کند، حال این لایحه دولت نیاز به اصلاح در کلیات دارد.
نمایندگان مخالف لایحه بودجه بر این مدعا هستند که لایحه تقدیم شده به مجلس توسط دولت براساس واقعیت نبود و تأمین مالی نخواهد شد و باید منابع تأمین بودجه تغییر و یا واقع‌بینانه‌تر شود.
البته در این میان نیز برخی از دولتمردان، برخی مخالفان بودجه را در مجلس به سیاسی‌کاری و اختلافات حزبی متهم کرده‌اند.  این اختلافات توجه و واکنش مسئولان کشور را به خود معطوف کرده است. این مسأله در میان مسئولان استانی نیز وجود دارد. البته با توجه به اینکه 3 تن از نمایندگان استان همدان در کمیسیون برنامه و بودجه حضور داشته و حمیدرضا حاجی‌بابایی علاوه‌بر ریاست کمیسیون برنامه و بودجه عضو کمیسیون تلفیق بودجه نیز است، توجهات به بودجه سال آینده بیش از پیش در استان مورد توجه قرار گرفته است.  یکی از موارد ذکرشده در لایحه بودجه دولت که این روز‌ها مورد توجه قرار گرفته، مربوط به بند یک تبصره ۱۴ است. طبق این بند، «وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است با استفاده از همه بانک‌های اطلاعاتی در اختیار و براساس معیارها و ضوابطی که توسط این وزارتخانه تعیین می‌گردد نسبت به شناسایی و حذف 3 دهک بالای درآمدی از فهرست یارانه‌بگیران، با ارائه دلیل و مدرک به افراد، اقدام کند.»
به گزارش منتشرشده از خبرگزاری تجارت‌نیوز، علی‌رغم وجود این تبصره در بودجه سال آینده، درحال‌حاضر حدود ۷۸ میلیون نفر یارانه نقدی می‌گیرند و برای سال آینده نیز دولت پیشنهاد داده که در لایحه بودجه همان رقم ۴۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان امسال برای پرداخت این یارانه درنظر گرفته شود.
مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه‌وبودجه در محاسبه‌ای اعلام کرده بود که طبق لایحه بودجه، برآورد می‌شود اگر شناسایی‌ها صورت گیرد احتمالا یارانه ۲۰ میلیون نفر در سال آینده حذف شود که از این طریق در حدود ده هزار میلیارد تومان از منابع صرفه‌جویی می‌شود.
با این‌حال گفتنی است که دولت دوازدهم در 3 ‌سال گذشته دولت خود نیز در لایحه بودجه حذف 3 دهک بالا را تکلیف کرده است که تاکنون اجرایی نشده است.
 گفتنی است که یارانه‌های پرداختی دولتی با انتقاد‌های زیادی در این سال‌ها روبه‌رو بوده و حتی دولت یازدهم و دوازدهم نیز از منتقدان آن محسوب می‌شود. کاهش چندین برابری ارزش یارانه نقدی که با تبدیل ریالی آن به دلار در سال‌هایی که این مبلغ از سوی دولت پرداخت شده است می‌توان به اختلاف آن پی برد.
از سوی دیگر مشکلات اقتصادی و معیشتی در کشور سبب شده از که خانوار‌های بیشتری نسبت به گذشته به یارانه‌ نقدی و افزایش آن نیازمند شده‌اند. گفتنی است که بحث یارانه‌ نقدی نیازمند بررسی دقیق و عملکرد مناسب از سوی دولت در سال آینده خواهد بود.  از آنجایی که ماه‌های پایان عمر دولت دوازدهم را پشت سر می‌گذاریم، می‌توان گفت که لایحه بودجه سال آینده توسط دولتی تنظیم خواهد شد که مسئول اجرای آن نبوده و مسئولیت آن با دولت آینده خواهد بود.
از این‌رو همکاری نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای اصلاح بودجه تقدیم شده از سوی دولت بیش از گذشته حائز اهمیت خواهد بود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.