ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 11 مرداد 1405

کد خبر : 142016
 
دهکده شیلات غیرساحلی کشور به دنبال ایجاد صنایع تبدیلی
تاریخ خبر : 1403-12-09
     
 
 
     
متن خبر :


 شهرستان نهاوند به‌عنوان قطب آبزی‌پروری غیرساحلی استان همدان است که می‌تواند با ایجاد بسترهای لازم سرمایه‌گذاری، صنایع تبدیلی و توسعه در این بخش در آینده‌ای نزدیک به قطب شیلات کشور تبدیل شود.

وجود رودخانه گاماسیاب و سراب‌های متعدد در نهاوند، این شهرستان را به قطب تولید آبزیان در استان همدان تبدیل کرده است. این شهرستان با ظرفیت ۷۰ درصدی حجم تولیدات شیلاتی استان، در حال حاضر ۹۰ مزرعه آبزی‌پروری بزرگ و کوچک دارد که با مجوز تولید ۴هزار تن ماهی قزل‌آلا و ۳۶۵ میلیون تفریخ و تکثیر، توانسته علاوه بر تأمین بخشی از بازار داخلی، در2 سال گذشته، هزار تن ماهی سردآبی به روسیه صادر کند.

این شهرستان با تولید سالانه ۲۵ میلیون بچه ماهی چشم‌زده و ۲۰۰ میلیون تخم ماهی نقش مهمی در جلوگیری از واردات تخم چشم‌زده ماهی به کشور و خروج ارز از کشور دارد. که با این ظرفیت، شهرستان نهاوند با تولید ۴۰ درصد تخم چشم‌زده و ۳۷ درصد بچه ماهی در کشور، از خروج ارز از کشور در این بخش جلوگیری خواهد کرد.

 تولید ۷۰ درصد ماهی قزل‌آلای استان همدان در نهاوند

مسئول شیلات جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند گفت: شهرستان نهاوند از قابلیت فراوانی در بخش شیلات و آبزی‌پروری برخوردار است، به‌طوری‌که به‌عنوان قطب شیلات استان، بیش از ۷۰ درصد ماهی قزل‌آلا مورد نیاز استان همدان را تأمین می‌کند.

مصطفی کزازی با بیان اینکه نهاوند با این ظرفیت به‌عنوان دهکده شیلاتی غیرساحلی کشور نام‌گذاری شده است، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ۹۰ مزرعه گرمابی و سردابی پرورش و تولید ماهی در این شهرستان فعالیت می‌کند که سالانه 4هزار تن ماهی سردابی و ۲۷۰ تن ماهی گرمابی تولید می‌کنند.

وی با بیان اینکه این میزان ماهی تولیدی در شهرستان در بازارهای داخلی و خارجی مصرف می‌شود، ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد از مزارع پرورش ماهی شهرستان فعال هستند و بنا داریم میزان تولید ماهی در شهرستان را با ۱۰۰۰ تن افزایش، به ۴۲۰۰ تن برسانیم.

 احیای بزرگترین مزرعه اصلاح نژاد ماهی غرب کشور

کزازی افزود: در2 سال گذشته، ۲۶ مزرعه پرورش ماهی در شهرستان با ظرفیت تولید ۴۵۰ تن در سال که به علت بیماری آبزیان چند سال تعطیل شده بودند، به چرخه تولید بازگشتند.

وی تصریح کرد: همچنین در 2سال گذشته و با انجام پیگیری‌ها، مزرعه «قزل دانش» نهاوند که بزرگترین مزرعه استراتژیک اصلاح نژاد در غرب کشور و بزرگترین مزرعه سردآبی استان است، پس از 8سال احیاء و دوباره راه‌اندازی شد.

وی با بیان اینکه مزرعه «قزل دانش» دارای ظرفیت اسمی هزار تن پرورش و ۲۸۰ میلیون تکثیر و تفریخ در سال است، اضافه کرد: با راه‌اندازی مجدد این مزرعه بزرگ و به پیک رسیدن تولید آن، از ورود ۴۰ درصد تخم چشم‌زده خارجی به کشور جلوگیری شده و ۲۵ درصد بچه ماهی قزل‌آلای کشور تأمین می‌شود.

کارشناس امور شیلات و آبزی‌پروری جهاد کشاورزی نهاوند، یادآور شد: یک شرکت تولید ماهی قزل‌آلا در شهرستان با اخذ کد IR برای صادرات ماهی به کشورهای اوراسیا، موفق شده از سال ۱۴۰۱ تاکنون سالانه هزار تن صادرات ماهی به روسیه داشته باشد و در سال گذشته موفق به کسب مقام نخست ملی کشوری شده است.

به گفته کزازی، طبق برنامه‌ریزی‌های انجام گرفته قرار است این میزان صادرات به ۲هزار تن افزایش یابد و مراحل دریافت مجوز بسته‌بندی برای صادرات انجام شده است.

 افتتاح نخستین کارخانه بسته‌بندی و فرآوری تخم ماهی قزل‌آلای کشور در نهاوند
کزازی در ادامه خاطرنشان کرد: همچنین بزودی در نهاوند شاهد افتتاح کارخانه بسته‌بندی و فرآوری تخم ماهی قزل‌آلا برای نخستین بار در کشور خواهیم بود و علاوه بر آن، معرفی سرمایه‌گذار برای دریافت موافقت اصولی راه‌اندازی کارخانه سوسیس، کالباس و همبرگر قزل‌آلا به مدیران سازمان انجام شده است.

وی با بیان اینکه این مهم منجر به جلوگیری از ورود ۴۰ درصد تخم چشم‌زده به کشور و صادرات سالانه هزار تن ماهی از مجموع تولید 3‌هزار تن تولید ماهی شده است.
کزازی در ادامه از راه‌اندازی کارخانه فرآوری استیک ماهی و آبزیان در نهاوند نیز خبر داد و گفت: مقدمات راه‌اندازی کلینیک آبزیان نیز در حال انجام است.

مسئول شیلات جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند، نهاوند را یکی از مهم‌ترین مراکز آبزی‌پروری در غرب کشور دانست و با اشاره به اقدامات کارشناسی برای استفاده از این ظرفیت، افزود: در این زمینه پروانه تأسیس کارخانه فرآوری استیک ماهی و آبزیان با ظرفیت تولید سالانه ۵۰۰ تن که در حال حاضر ۳۰ درصد پیشرفت دارد گرفته شده و مقدمات راه‌اندازی کلینیک آبزیان با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی نیز در حال انجام است.

وی با بیان اینکه همچنین تولید خوراک ماهی قزل‌آلا در نهاوند در آینده نزدیک افتتاح می‌شود، اضافه کرد: با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در آینده نزدیک شاهد افتتاح خوراک اکسترود قزل‌آلا در شرکت دانه‌های غرب با ظرفیت تولید روزانه ۴۰ تن در یک شیفت کاری خواهیم بود که تا 2شیفت کاری یعنی ۸۰ تن در روز نیز قابل افزایش است.

کزازی با بیان اینکه سیاست وزارت جهادکشاورزی بر گسترش این صنعت در مناطق مستعد است، تأکید کرد: با توجه به اینکه نهاوند از ظرفیت‌های بالایی در پرورش شیلات برخوردار است و با توجه به سهم آن در زمینه میزان تولید استان و لزوم اجرای طرح‌های توسعه‌ای، باید سطح تشکیلات اداری این واحد متناسب با جایگاه شهرستان ارتقاء یابد.

وی تأکید کرد: با توجه به اقدامات انجام گرفته در این بخش لازم است برای ایجاد اقدامات زیربنایی، بازنگری جدی در تخصیص اعتبار صورت گیرد.

 ظرفیت‌های نهاوند در بخش کشاورزی و شیلات به درستی شناسایی و معرفی نشده‌اند

نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: نهاوند شرایط خوبی در بخش کشاورزی، تولیدات زراعی و باغی دارد و قطب شیلات استان است، ولی متأسفانه ما در شهرستان نتوانسته‌ایم این ظرفیت‌ها را بشناسیم و معرفی کنیم.

علیرضا نثاری اظهار کرد: با توجه به وجود سراب‌ها و قنوات بسیار در شهرستان و ظرفیت خوب نهاوند در بخش شیلات باید نهاوند دهکده شیلاتی فعال و مؤثر داشته باشد تا از این طریق بتوانیم اصلی‌ترین مشکل شهرستان که اشتغال است را تا حدودی حل کنیم.

نثاری با اشاره به اینکه تولیدکنندگان‌ بخش شیلات در شهرستان برای بازار فروش و صنایع تبدیلی گلایه دارند، ادامه داد: شهرستان در بخش پرورش ماهی‌های زینتی و پرورش خاویار و سایت‌های تولیدی و مزارع کوچک مقیاس هم ظرفیت زیادی دارد و باید در این بخش‌ها هم مورد توجه قرار بگیرد.

عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: همچنین در بخش شیلات شهرستان بحث تسهیلات و حمایت از زنجیره فروش باید انجام شود و باید بتوانیم بسترهای لازم سرمایه‌گذاری را در این بخش فراهم کنیم.

نثاری با اشاره به نبود اداره شیلات در نهاوند و تذکر به وزیر جهاد کشاورزی، گفت: برای حمایت از شیلات شهرستان به‌عنوان قطب شیلات غیرساحلی کشور و تأسیس اداره شیلات در شهرستان نهاوند که از مطالبات مهم فعالان این حوزه است، پیگیریم و به وزیر مربوطه در مجلس نیز تذکر داده‌ام.

وی با بیان اینکه بحث امنیت غذایی به‌صورت مستقیم با امنیت ملی کشور ارتباط دارد، تأکید کرد: ارتقاء سطح سلامت مواد غذایی بسیار مهم است و در این بخش نباید کیفیت را فدای تولید کنیم.

 نهاوند صاحب شهرک شیلاتی می‌شود

فرماندار نهاوند هم درباره شیلات نهاوند گفت: نهاوند بزودی صاحب شهرک شیلاتی می‌شود و ایجاد این شهرک، ایجاد اشتغال را به دنبال خواهد داشت.

ضرغام احمدوند افزود: یکی از ظرفیت‌های مهم در بخش کشاورزی و شیلات، قنوات هستند و رودخانه گاماسیاب و سراب‌های شهرستان نهاوند یکی از بهترین ظرفیت‌ها در این بخش است.

وی تصریح کرد: ماهی در سبد و چرخه غذایی جایگاه مهم و مفیدی را دارد و پرداختن به این موضوع در نهاوند به‌عنوان قطب شیلات غیرساحلی کشور با دبی آب مناسب، نیازمند توجه تخصصی و بیشتری است.

احمدوند تأکید کرد: ۲۵ درصد ماهی قزل‌آلای کشور را نهاوند در ۴۸ مزرعه سردآبی متراکم تأمین می‌کند که این ظرفیت امروز به ۴۰۰ تن افزایش یافته است.

احمدوند یادآور شد: بزرگ‌ترین مزرعه استراتژیک اصلاح نژاد با تولید سالانه ۲۰۰ میلیون قطعه تخم چشم‌زده یکی از نادرترین منابع تولید کشور در نهاوند است.

فرماندار نهاوند در ادامه اضافه کرد: باید واحدهای تولیدی در بحث شیلات افزایش یابد و بر همین اساس هم2 شهرک شیلاتی برای شهرستان نهاوند تعریف شده و مقدمات کار انجام و در حال تحقق است.

به گفته وی، با وجود سراب‌های متعدد در شهرستان نهاوند، نیاز ایجاد این شهرک به منظور توسعه شیلات و ایجاد اشتغال اهمیت دارد.

احمدوند تأکید کرد: نگاه مسئولان شهرستانی به این موضوع مثبت است، زیرا توسعه شیلات و غذاهای دریایی به اصلاح سبک زندگی مردم و ایجاد اشتغال کمک می‌کند.

فرماندار نهاوند در خاتمه گفت: با ایجاد این شهرک، اراضی بایر احیاء و آب‌های بدون استفاده پس از مصرف در پرورش ماهی به رودخانه و مصرف بهره‌برداران بخش کشاورزی و باغات هدایت می‌شود.

به گزارش ایسنا، نقش شیلات در تأمین قسمتی از پروتئین با ارزش مورد نیاز جامعه و حصول منابع ارزی و درآمد ملی بر هیچ‌کس پوشیده نیست و صنعت شیلات می‌تواند نقش بسیار مهمی در درآمدزایی، اشتغال و تأمین نیازهای پروتئینی مردم داشته باشد.

 با توجه به ظرفیتی که شهرستان نهاوند در بخش شیلات دارد، با اقدامات تخصص و ویژه مانند ایجاد شهرک شیلاتی فعال و پویا، ایجاد کلینیک آبزیان، ایجاد اداره شیلات، ایجاد صنایع تبدیلی و سرمایه‌گذاری و حمایت از تولیدکنندگان در این بخش، به‌طور قطع توسعه اقتصادی و اشتغال پایدار را برای این شهرستان محقق خواهد کرد.


 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.