ttttt1405-05-251405-06-04bool(false) 1405-05-251405-06-04bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 4 شهريور 1405

کد خبر : 147232
 
مانع ناهماهنگی
تاریخ خبر : 1405-03-23
     
   
     
متن خبر :

نگاه دولت‌ها به مقوله حفاظت محیط زیست در کشور ما ثابت کرده این موضوع برغم تأکیدات سفت و سخت و محکم مسئولان بر رعایت آن  در اصطلاح بیشتر برای جوری جنس و همخوان با نگاه تفننی است.
به همین دلیل است که شاخص‌های مرتبط با محیط زیست کشور به جای اینکه رشد کند هر سال بدتر شده و نیازمند توجه بیشتر می‌شود.
در برنامه‌های بالادستی هم همواره تأکیداتی بر حفاظت محیط زیست بوده اما در عمل با مانع بزرگ ناهماهنگی دستگاه‌ها مواجه شده و کاری از پیش نرفته است.
در برنامه هفتم نیز احکام جامع و کاملی برای ساماندهی مسائل زیست‌محیطی کشور پیش‌بینی شده است که پیش بینی آن است که به سرنوشت دیگر قوانین همچون قانون هوای پاک دچار خواهد شد.
از مجموع احکام پیش‌بینی شده در قانون هوای پاک، تنها بخش محدودی اجرایی شده و بخش قابل توجهی یا ناقص اجرا شده یا اساساً به مرحله اجرا نرسیده است.
در کنار این دستگاه تخصصی و حرفه ای حفاظت محیط زیست کشور نیز با چالش‌های بسیاری مواجه است که حل آنها بر حفاظت محیط زیست ارجحیت دارد مسائلی چون کمبود نیرو و امکانات، حفاظت از زیستگاه‌ها و حیات وحش را با چالش مواجه کرده تا موضوع تقویت یگان حفاظت، تأمین تجهیزات مورد نیاز و پیگیری قانون به‌کارگیری سلاح برای محیط‌بانان ابتدا پیگیری شود.
البته حفاظت محیط زیست تنها وظیفه یک دستگاه نیست و وزارتخانه‌های جهاد، نیرو، نفت، صمت و سایر دستگاه‌های مرتبط باید در اجرای تکالیف قانونی هم‌پوشانی و همکاری بیشتری داشته باشند تا مدیریت کانون‌های گرد و غبار، نظارت بر تولید و توزیع سوخت استاندارد، تأمین حقابه‌های زیست‌محیطی و بهره‌برداری اصولی از ظرفیت‌های گردشگری طبیعی در یک همکاری و هم افزایی پیگیری شود.
در موضوع مهم محیط زیست شهرداری‌ها جایگاه ویژه ای دارند به طوری که یکی از نمایندگان مجلس خواستار این شده که؛ شهرداری‌ها  ملزم شوند منابع حاصل از عوارض آلایندگی را در همان حوزه‌های مرتبط با محیط زیست هزینه کنند.
وی ادامه داده؛ در بسیاری از موارد منابع حاصل از آلایندگی در اختیار شهرداری‌ها قرار می‌گیرد اما صرف وظایف محیط زیستی نمی‌شود و بخش قابل توجهی از آن به پروژه‌های عمرانی اختصاص می‌یابد.
با این اوصاف بخش عمده عوارض آلایندگی در شهرداری‌ها صرف امور غیرمرتبط می‌شود، در حالی که می‌توان از این اعتبارات برای کاهش آلایندگی‌ها، جمع‌آوری فلرهای نفتی و اجرای طرح‌های زیست‌محیطی استفاده کرد.
همچنین این نماینده پیشنهاد داده؛ جرایم بازدارنده‌ای برای صنایع آلاینده در نظر گرفته شود تا علاوه بر کاهش آلودگی، منابع لازم برای تأمین تجهیزات و نیروی انسانی سازمان حفاظت محیط زیست فراهم شود. وی تأکید کرده؛ آموزش و فرهنگ‌سازی باید از مدارس آغاز شود و در کنار آن تجهیزات، ساختمان‌ها و امکانات ادارات محیط زیست در شهرستان‌ها تقویت شود.
آنچه درباره محیط زیست مشخص است همچون بسیاری از حوزه‌های دیگر، قوانین بالادستی و... در این حوزه تدوین شده و مشکل نبود قوانین نیست. برای اقدام هم راهکارها زیاد است اما متاسفانه نبود هماهنگی و ویترینی بودن محیط زیست دلیلی شده تا حفاظت محیط زیست چندان در انجام ماموریت‌های اصلی توفیقی نداشته باشد. 
البته در استان همدان به نظر حفاظت  محیط زیست توفیقاتی داشته اما هنوز نیاز به هماهنگی‌های بیشتر به ویژه در حوزه مدیریت پسماند، مدیریت و حفظ تالاب‌ها و کاهش آلودگی‌ها در استان هست، هماهنگی‌هایی که با عبور از موانع ممکن خواهد شد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.