ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 25 مرداد 1405

کد خبر : 124772
 
همدان و بحران کم‌سابقه آب
تاریخ خبر : 1401-04-18
نویسنده : اردشير مظاهری
     
 
 
     
متن خبر :

 زمستان سال گذشته و بهار امسال در حالی سپری شد که مردم به خصوص آنها که سن و سالی را سپری کرده‌اند چنین فصول کم‌بارشی را در ذهن خود سراغ ندارند چراکه از دیرباز همدان با زمستان‌های پربرف، ناودان‌های یخ‌آویز، کوه‌ها و دشت‌های سفید پوشش شهرت داشته و رایج بود هر شهروند همدانی به هرنقطه از کشور سفر می‌کرد به محض اطلاع از همدانی بودنش از وی سرما و زمستان‌های طولانی را سراغ می‌کردند.
اما چند سالی است آن زمستان‌ها و برف‌هایش و بهار و باران‌هایش را تنها می‌توان در قاب تصویر دید و تردید نباید کرد همدان زیبا، غم‌بارترین فصول بارش را در یکی 2 سال گذشته تجربه کرده به‌طوری که این روزها که آغازین فصل تابستان  است مسئولان ذی‌ربط شمارش معکوس برای پایان ذخیره‌گاه‌های آب شهر از جمله سد اکباتان به عنوان اصلی‌ترین منبع تأمین آب شرب همدان را آغاز کرده‌اند.
کمبود منابع آب در همدان در حالی خودنمایی می‌کند که مدیرعامل آب منطقه‌ای استان در روزهای اخیر اعلام کرد؛ از مجموع ۱۳ محدوده مطالعاتی آبی استان4 محدوده از جمله همدان ممنوعه و در شرایط بحرانی است.
محمد ضروری بیان کرد: آخرین پایش‌ها در منابع آب‌های زیرزمینی همدان، نشان‌دهنده افت 5/3 متری منابع است و این در حالی است که امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۰ میلیون متر مکعب بیشتر از ظرفیت، از آب‌های محدوده شهرهای همدان و بهار برداشت شده است که این برداشت 5/2 برابر حجم سد اکباتان است.
این مسئول با اشاره به اینکه امسال نسبت به سال گذشته ۴۶۱ میلیون‌مترمکعب بیش از منابع زیرزمینی استان برداشت شده است، هشدار داد که افت آب در شهرهای استان در ۳۰ سال گذشته به مرز بسیار خطرناکی رسیده است.
ضروری با اشاره به اینکه امسال استان کاهش ۱۱۰ میلی متری بارش را نسبت به سال گذشته تجربه کرده گفت: باید از بذل و بخشش در منابع موجود آب به شدت پرهیز کنیم، مکلف هستیم ۳۱۰ میلیون مترمکعب کاهش مصرف آب داشته باشیم.
وی با بیان اینکه هدف ما تأمین آب پایدار برای شرب و 2 حوزه کشاورزی و صنعت است، تأکید کرد: دستگاه‌ها باید به گونه‌ای با برنامه عمل کنند که ناچار به بلوکه کردن آب نشویم.
از سویی بحران منابع آبی همدان به حدی هشداردهنده شده که یک مسئول در شرکت آبفای همدان اعلام کرد: اگر منابع آبی جدیدی به همدان اضافه نشود، ذخیره سد اکباتان تا مردادماه بیشتر پاسخگوی شهر نیست.
معاون بهره‌برداری شرکت آبفای همدان گرمای هوا و روآوری مردم به استفاده از کولرهای آبی و دیگر دستگاه‌های خنک کننده، را یادآور شد و با تأکید بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب، گفت: در حال حاضر ذخیره آب پشت سد اکباتان کمتر از ۸ میلیون متر مکعب است که ناچار هستیم تا آخرین لحظه از این آب استفاده کنیم.
بحران آب در همدان همچنین زمینه‌ساز واکنش استاندار شد، به‌طوری که این مقام مسئول در چند مورد با دعوت از مردم برای صرفه‌جویی در مصرف آب به‌ ویژه در 2 حوزه کشاورزی و شرب، تأکید کرده و گفته است: اگر در مصرف این عنصر حیاتی صرفه‌جویی نشود با قطعی آب مواجه خواهیم بود.علیرضا قاسمی فرزاد گفت: ما در یک تنش آبی بسیار جدی و شدید قرار داریم و باید مردم، همراهی لازم را در بخش کشاورزی و آب شرب داشته باشند.
وی با اشاره به کاهش محسوس نزولات آسمانی و ذخایر آبی استان  خاطر نشان کرد: اگر در فصول پیش‌رو به‌ویژه تابستان صرفه‌جویی نکنیم با قطعی آب مواجه خواهیم شد.
استاندار با بیان اینکه در حوزه سرزمینی خودمان منابع قابل اتکایی نداریم، و به این دلیل مجبور شدیم انتقال آب از استان زنجان را در دستور کار داشته باشیم، افزود: با وجود مشکلات فنی و پیچیده پروژه انتقال آب و روند اجرا با تلاش 2 شرکت آبفا و آب‌منطقه‌ای استان شبانه‌روز در حال پیگیری هستیم.
قاسمی فرزاد اظهار کرد: متأسفانه کم‌توجهی به تأمین آب شرب پایدار برای شهر همدان موجب شده میزان استفاده از منابع زیرزمینی افزایش پیدا کند و منابع استان را در خطر قرار دهد.
وی با تأکید بر اینکه دولت مصمم است مسأله آب شهر همدان  مورد رسیدگی قرار دهد، گفت: در عین حال بعضی اقدامات غیرقابل پیش‌بینی است و ممکن است با موانعی مواجه شود.
قاسمی فرزاد با تأکید بر اعمال مدیریت هدفمند بر مصرف آب حوزه کشاورزی تأکید کرد: چند ماه سخت را پیش رو داریم و با توجه به محدود بودن منابع آب موجود، صرفه‌جویی و مدیریت هوشمندانه آب یک ضرورت است.
به هر حال این وضعیت که کم توجهی به آن می‌تواند فراتر از بحران باشد طلب می‌کند علاوه بر مسئولان، دلسوزان جامعه، تشکل‌های مردمی، نهادهای مذهبی و صاحبان تریبون به‌ویژه اصحاب قلم و رسانه پا در میدان گذاشته و با هم‌افزایی لازم، علاوه بر فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی به هنگام، مسئولان ذی‌ربط را برای عبور جامعه از این مقطع حساس و دشوار یاری دهند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.