ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : دوشنبه ، 12 مرداد 1405

کد خبر : 123770
 
15 درصد مادران استان نابارور هستند

زنگ خطر کاهش نرخ باروری به صدا درآمد
تاریخ خبر : 1401-02-29
نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد
     
 
 
     
متن خبر :


 ناباروری یکی از مشکلات اساسی سلامت هر جامعه است که در سال‌های اخیر به دلیل لزوم ارتقای نرخ باروری کلی و توجه به افزایش جمعیت جوان، موضوع ناباروری مورد توجه ویژه قرارگرفته است.
آمارها نشان می دهد که میانگیـن نرخ نابـاروری در جهــان ۱۵ درصد است، عددی کـه در ایــران به ۲۲ درصـد هـم می‌رســد و از هر ۵ زوج، یک زوج نابارور است، این به آن معناست که تقریبا 4 میلیون زوج نابارور در کشور وجود دارد که ســهم نابــاروری در آقایــان و خانــم‌هــا تقریبــاً برابــر است، بــه عبارتــی نابــاروری چیــزی در حـدود یک دوازدهــم جمعیــت کشـورمان را مســتقیم یا غیرمـستقیم درگیــر کرده است.
برخی از این زوج‌ها بیش از ۱۰ سال است که ازدواج کرده‌اند و سالهاست به دنبال درمان هستند، اما هزینه‌های بالای درمان ناباروری مشکل اساسی پیش روی این زوج‌هاست. برخی از این زوج‌ها از ۱۰ میلیون تومان تا ۸۰ میلیون تومان هم برای درمان هزینه کرده اند.
براساس آمار وزارت بهداشت سالانه حدود ۷۰ هزار عمل انتقال جنین در کشور انجام می‌شود که حدود ۲۵ تا ۲۷ آن‌ها منجر به تولد نوزاد می‌شود. یعنی این زوج‌های نابارور سالانه حدود ۱۸ هزار و ۹۰۰ نفر به جمعیت کشور اضافه می‌کنند.
  ۶۲ هزار زوج در استان همدان نیازمند خدمات باروری هستند
میزان ناباروری در کشور ما به‌میزان سال‌های گذشته و در مقایسه با سایر کشورها بسیار بالاست، آمارها نشان می‌دهند که نرخ ناباروری در کل کشور با میانگین جهانی فاصله زیادی دارد، هرچند از لحاظ پیشرفت علم پزشکی و در درمان ناباروری، ایران جزو کشورهای پیشگام بوده و متخصصان روش‌های متنوعی را در این خصوص ابداع نموده و با موفقیت هم مواجه بوده‌اند ولی هزینه‌های درمانی ناباروری در حال حاضر بسیار بالا بوده و مشمول انواع بیمه‌ها نیز نیست، البته سرپرست اداره کل بیمه سلامت استان نیز با اشاره به اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۰ در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، بیمه سلامت مکلف به ارائه تمام خدمات نازایی و ناباروری در مراکز دولتی و خصوصی شده است به طوری که ۹۰ درصد هزینه‌های مصوب سرپایی و بستری برای آنها پرداخت خواهد شد.
به گفته رضا طهماسبی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان، جمعیت زنان ۱۵ تا ۴۵ سال این استان بیش از ۴۴۵ هزار نفر است که از این تعداد ۱۳.۹ درصد معادل ۶۲ هزار و ۱۰۰ نفر نیازمند دریافت خدمات باروری هستند که15 درصد مادران معادل ۱۵ هزار نفر نابارور بوده که طبق مصوبه سال گذشته می توانند از خدمات آی.آر.تی نظیر «آی.وی.اف» و «آی.یو.آی» سه نوبت در سال استفاده کنند. در عین حال باید توجه داشت حق مادرشدن با توجه به تفاوت‌های فردی و موقعیت و شرایط جغرافیایی، نژادی، تغذیه، آداب و رسوم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین تعیین محدوده سنی برای ازدواج و بارداری، مغایر با حقوق مادری و تشکیل خانواده است. آنچه مسلم است، تغییرات جدی و محسوس در ابعاد مختلف سبک زندگی در ایجاد و گسترش دامنه این مشکل بی‌تأثیر نبوده است .
همچنین عوامل متعددی  چون آلاینده‌های زیست‌محیطی آب، خاک و هوا که تحقیقات علمی به دست آمده حاکی از آن است که این ترکیبات در جلوگیری از تشکیل نطفه، سقط جنین، رشد نکردن مناسب جنین، ایجاد ناباروری و... مؤثر شناخته شده‌اند و جذب سرب از راه هوا و آب و غذا موجب عقیمی بزرگسالان، زایمان زودرس، سردرد، خستگی و... می شود.
  اسداله حسن زاده مدیر کل ثبت احوال نیز به کاهش آمار ولادت در استان اشاره کرد و گفت: سال گذشته 23 هزار و 36 مورد ولادت در استان به ثبت رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل که 23 هزار 459 مورد بود، 8/1درصد کاهش یافته، به طور متوسط در هر شبانه‌روز 63 نوزاد و در هر ساعت 3 نوزاد در سطح استان متولد شده‌اند.
  حدود 15 تا 20 درصد موارد
علت ناباروری نامشخص است
کارشناس باروری و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان  نیز در این باره بیان کرد: ناباروری معمولاً به باردار نشدن پس از یک سال تماس جنسی منظم و بدون پیشگیری از بارداری تعریف می‌شود. به طور معمول ناباروری تقریبا 15 درصد از زوج ها را در طول زندگی تحت تأثیر قرار می دهد. تقریبأ 40 درصد ناباروری ها ناشی از عوامل مرتبط با زنان ، نظیر بسته بودن لوله های رحمی یا نداشتن تخمک گذاری است و حدود40 درصد نیز ناشی از عوامل مرادانه می باشد و حدود 15 تا 20 درصد موارد علت ناباروری نامشخص است.
مریم بگلری در گفت و گو با همدان پیام افزود: هرچند امروزه استفاده از روش‌های کمک باروری می تواند به بسیاری از زوجین برای فرزند‌‌دارشدن کمک کند، ولی هنوز بسیاری از خانم‌ها از میزان موفقیت و محدودیت‌های روش‌های کمک باروری و افزایش خطرات ناشی از تأخیر در فرزندآوری مانند: زایمان زودرس،مرده‌زایی و سزارین آگاهی ندارند و عوامل متعددی نیز وجود دارد که باروری زوجین را تحت تأثیر قرار می‌دهد که برخی از این عوامل می‌توان به بالا رفتن سن، سیگار، فشار روحی، وزن، ورزش های سنگین، الکل،بیماری‌ها وشرایط زمینه ای اشاره کرد. وی خاطرنشان کرد: ناباروری مشکل زن و شوهر است و لازم است که هردو با هم بررسی شوند. برای بررسی علل ناباروری زوجین نابارور با مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی می‌تواند از خدمات مشاوره و ارجاع به مراکز درمانی بهره مند شوند، در حال حاضر درمان‌های ناباروری تحت پوشش بیمه قرار گرفته و هزینه های درمانی در این زمینه به طور چشم‌گیری کاهش یافته است.
این کارشناس در ادامه تأکید کرد: افزایش سن در آقایان نیز موجب کاهش قدرت باروری در آنها می‌گردد به نحوی که زمان مورد نیاز برای بارداری همسر در مردان بالای 45 سال 5 برابر مردان 25 ساله است. همچنین افزایش سن مردان با افزایش مشکلات کروموزومی در جنین همراه بوده وشانس ابتلا به برخی بیماری‌های شدید روانی ( مانند اسکیزوفرنی) و اوتیسم را در فرزندان بیشتر میکند.
 خانواده‌ها باید فرزندان خود را از لحاظ رفتاری نیز حمایت کنند
مدیرکل امور بانوان استانداری همدان نیز بیان کرد: یکی از اصلی‌ترین نکات در موضوع فرزندآوری تشکیل خانواده است که برخی از خانواده ها علاوه بر حمایت های مالی باید فرزندان خود را از لحاظ رفتاری نیز حمایت کنند که این موضوع حائز اهمیت است. ربیعه علی‌محمدی با اشاره به اینکه هماهنگی دستگاه‌های مسئول در خصوص فرزندآوری مورد توجه بوده است،گفت: فرزندآوری به علل و عواملی بستگی دارد که یکی ایجاد اشتغال برای خانواده است و دیگری تعامل بین اعضای خانواده، به طوری که ارتباط زناشویی هرچه قدر بهتر و تعامل زوج بیشتر باشد، احتمال فرزندآوری هم در این خانواده‌ها بیشتر می‌شود. متأسفانه نرخ رشد جمعیت ایران در سال‌های اخیر روند خوبی نداشته و تخمین‌زده می‌شود در صورت ادامه شرایط فعلی، این عدد تا سال ۱۴۱۰ به صفر می‌رسد.
شرایط جمعیتی همدان حال و روز خوبی ندارد به طوری که طبق آمار سال گذشته، همدان رتبه چهارم سالمندی را در کشور به خود اختصاص داد که با برخورداری از ۷.۳ درصد جمعیت بالای ۶۵ سال، در این موقعیت قرار گرفته و زنگ خطر در این زمینه به صدا درآمده است و بسیاری از کارشناسان نیز در این زمینه هشدار داده‌اند که اگر خانواده‌ها تصمیم به فرزندآوری نکنند کشور تا ۲۰ سال آینده با سونامی پیری مواجه می‌شود.



 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.