ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : دوشنبه ، 12 مرداد 1405

کد خبر : 138293
 
انتقاد از نگاه یک‌جانبه به هنر

مسئولان فقط هنرهای بومی را جدی می‌گیرند
تاریخ خبر : 1403-03-23
نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد
     
 
 
     
متن خبر :


 اگر بخواهیم به صنایع‌دستی همدان بپردازیم باید لیست بلندی از هنرهای مردمان این شهر را مورد بررسی قرار دهیم. صنایع‌دستی هر منطقه و هر شهر معمولاً برگرفته از تاریخ، فرهنگ، موقعیت جغرافیایی و منابع طبیعی آن محل است. شهر همدان نیز با در برداشتن تمامی این ابعاد بسیار غنی می‌باشد، بنابراین همان‌طور که انتظار می‌رود صنایع‌دستی جالب توجهی نیز در این شهر تولید می‌شود.

صنایع‌دستی همدان نه تنها در ایران، بلکه در خارج از کشور نیز شهرت و محبوبیت زیادی دارند و برخی از این هنرها از جمله محصولات صادراتی این شهر محسوب می‌شوند. از قالیبافی و سفالگری گرفته تا چرم‌سازی و صنایع‌دستی چوبی که به نوعی می‌توان گفت سبب محبوبیت شهر همدان در بین سایر شهرهای کشور شده است.

اما در این بین صنایع‌دستی دیگری هم وجود دارد که اگرچه جزو صنایع‌دستی معروف همدان به شمار نمی‎آیند اما توانسته جایگاه شغلی برای هنرمندان ایجاد کند، گیپوربافی یک هنر و نوعی تکنیک بافت است که این هنر تکنیکی برای ساخت دست بافته‌های با دوام و تشکیل شده از گره‌ها و حلقه‌ها است. با آن می‌توان اکسسوری‌های زیبا و متنوعی مانند یقه لباس و آستین، زیورآلات، رومیزی، دیوارکوب و حتی لباس بافت. دست بافته‌های گیپوربافی براساس طرحی تشکیل شده از حلقه‌ها و کمان‌ها بافته می‌شوند. اساس گیپوربافی گره‌های جفتی با استفاده از نخ است.

سعیده حسینی هنرمند 45 ساله‌ای است که از سال 80 هنر گیپوربافی را آغاز کرده است اما به گفته خودش از سال 98 به‌طور جدی  این هنر گیپوربافی را دنبال کرده و از آن سال تاکنون توانسته به‌گونه‌ای برای خودش شغلی را دست‌وپا کند از همین‌رو به بهانه هفته صنایع‌دستی به گفت‌وگو با این هنرمند پرداختیم:

 لطفاً در آغاز صحبت‌های خود از زندگی هنری و آموزش هنری بگویید؟ چگونه وارد عرصه هنر شدید؟

از همان دوران دبیرستان وارد رشته فنی‌وحرفه‌ای شدم و کار صنایع‌دستی را از همان سال‌ها آغاز کردم، با توجه به اینکه مادرم هم قالیبافی می‌کرد کم‌کم به هنرهای صنایع‌دستی علاقمند شدم و پس از آن تصمیم گرفتم به این هنر به‌عنوان یک کسب‌وکار نگاه کنم، اما از آنجایی که هنر گیپوربافی، هنردستی است که بین عموم شناخته شده نیست، بنابراین پس از تحقیقات گسترده متوجه شدم که با کمترین هزینه این هنر را می‌توان دنبال کرد، از همین‌رو  از سال 98 تاکنون این هنر را ادامه داده‌ام و موفق به دریافت مجوز صنایع‌دستی شدم.

 کمی درمورد هنر گیپوربافی برایمان توضیح دهید؟

گیپوربافی، هنری است که اصل آن مربوط به آلمان است و تکنیک بافت این هنر پیچیده و بسیار زمان‌بر است، این هنر تکنیکی برای ساخت دست بافته‌های بادوام و تشکیل شده از گره‌ها و حلقه‌ها است. با آن می‌توان اکسسوری‌های زیبا و متنوعی مانند یقه لباس و آستین، زیورآلات، رومیزی، دیوارکوب و حتی لباس بافت. دست بافته‌های گیپوربافی براساس طرحی تشکیل شده از حلقه‌ها و کمان‌ها بافته می‌شوند. اساس گیپوربافی گره‌های جفتی با استفاده از نخ است زیرا که بافت از تعداد زیادی گره تشکیل می‌شود. در صورت بافت اصولی و دقیق، گره‌ها بسیار محکم بوده و هرگز شل نمی‌شوند.

 همدان از لحاظ فضای هنری به نظرتان چگونه شهری است؟

همدان، یک شهر هنردوست در بین مردم جا افتاده است به همین خاطر هم است که صنایع‌دستی مختلفی مانند سفال لالجین و هنرهای دستی مانند چرم‌سازی، صنایع‌دستی چوبی و ...  در این شهر وجود دارد، اما متأسفانه آن‌طور که باید و شاید این هنرهای دستی فروش آن‌چنانی ندارند، از طرفی دیگر نیز هنرهای دستی دیگری مانند گیپوربافی که جزو هنرهای اصیل همدان به‌شمار نمی‌آیند به آن توجه کافی نمی‌شود.

 از لحاظ زیست هنری، در همدان چقدر فضای رشد برای هنرمندان فراهم است؟

متأسفانه مسئولان، هنری را که مربوط به هنرهای اصیل همدان نباشد و فقط هنرهای بومی را  جدی‌ می‌گیرند، ولی در حال حاضر با توجه به فعال‌ بودن فضای مجازی در بین مردم توانستیم بسیار پرکاربردتر از سال‌های پیش فعالیت کنیم.

 بزرگترین مشکل صنایع دستی در حال حاضر چیست؟

به نظر من دریافت تسهیلات برای افراد هنرمند بزرگترین مشکل و چالش است زیرا باید مراحل طولانی را بگذرانند تا یک وام کم‌بهره برای راه‌اندازی یک کسب‌وکار دریافت کنند که این امر نیاز به توجه بیشتر مسئولان صنایع‌دستی دارد.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.