ttttt1405-05-251405-06-04bool(false) 1405-05-251405-06-04bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 4 شهريور 1405

کد خبر : 100005
 
اثر افزایش نرخ دلار بر گردشگری را بررسی کرد

تغییر جریان در بازار سفر
تاریخ خبر : 1398-07-14
     
   
     
متن خبر :



 سفرهای خارجی با مبدا و به مقصد ایران، کاملا جابه‌جا شد. بررسی‌های رسانه ای  درباره تاثیر «تغییر نرخ دلار» بر «جریان ورود و خروج توریست» در بازار گردشگری ایران نشان می‌دهد یک رابطه قوی و معنادار بین نرخ ورود و خروج مسافر و نرخ ارز وجود دارد که آمار ۱۰ ساله جریان توریست، وجود آن را تایید و منعکس کرده است.
طی یک دهه گذشته، با افزایش نرخ دلار، به دلیل ارزان تمام شدن هزینه سفر به ایران، «ورود توریست خارجی» به کشور شتاب گرفته و در مقابل، تحت تاثیر گران شدن سفر توریستی برای ایرانی‌ها، از حجم «مسافرت خارجی» به مقصد کشورها به‌خصوص دو کشور اولویت سفر ایرانی‌ها کاسته شده است. سال گذشته و ۴ ماه اول امسال در پی جهش نرخ ارز، تعداد توریست‌های خارجی در بازار گردشگری ایران به ترتیب ۵۳ درصد و ۴۰ درصد افزایش یافت. در همین مدت اما خروج مسافر از ایران به کشورهای مختلف به ترتیب کاهش ۳۱ درصدی و ۷ درصدی را تجربه کرد. شبیه این اتفاق در سال ۹۱ نیز رخ داده بود. ریزش آمار توریست‌های ایرانی در امارات و ترکیه طی ماه‌های اخیر شدید بوده است که علت آن را می‌توان «جدایی نسبی سفرهای خارجی از یارانه ارزی» عنوان کرد.
تصاویر به‌دست آمده از «بازتاب نوسانات دلار بر بازار گردشگری ایران»، حکایت از وقوع «زلزله ارزی» در سفرهای خارجی ایرانی‌ها و همزمان رخداد «سونامی ورود توریست خارجی به کشور» طی ماه‌های اخیر دارد.بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از جزئیات ترکیب کامل سفرها با مبدا و به مقصد ایران – خروج توریستی ایرانیان از کشور و ورود توریست خارجی به کشور- نشان می‌دهد: هم سال گذشته و هم ۴ ماه اول امسال، تحت‌تاثیر رشد نسبی نرخ دلار، «سفر خارجی» خانوارهای ایرانی کاهش چشمگیری پیدا کرده و در مقابل، «ورود توریست به ایران» با رونق رکوردساز مواجه شده است. بر اساس آمارهای مربوط به تعداد مسافر در بازار گردشگری، سفر ایرانی‌ها به سایر کشورها در سال ۹۷ رقمی معادل ۳۱ درصد افت کرد؛ اما در مقابل ورود توریست خارجی به ایران ۵۳ درصد افزایش یافت.در چهار ماه اول امسال نیز ورود توریست خارجی به کشور حدود ۴۰ درصد رشد داشته و در مقابل، خروج توریستی ایرانی‌ها از کشور در سه ماه اول افت ۷ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته پیدا کرده است. افت نبض خروج گردشگر برای «مقاصد عمده» همچون «ترکیه» و «امارات»، شدید بوده است به‌طوری‌که در چهار ماه اول امسال، میزان عزیمت مسافران ایرانی به مقصد امارات نصف شد.
 این افت و خیز سفرهای خروجی و ورودی در بازار گردشگری ایران طی سال گذشته و ابتدای امسال با محرک ارزی اتفاق افتاده به‌طوری‌که جهش ۱۶۶ درصدی نرخ دلار در سال ۹۷ باعث شد از یکسو، «هزینه سفر خارجی ایرانی‌ها» که همواره از «یارانه ارزی» برخوردار بود، «واقعی» شود و از سوی دیگر، «ایران» طی یک‌سال میلادی اخیر به «ارزان‌ترین کشور» در بازار گردشگری بین‌المللی برای توریست‌های خارجی تبدیل شود.
سال گذشته، ریسک هزینه‌ای سفر خارجی برای خیلی از ایرانی‌ها به‌دلیل رشد نرخ ارز و کمرنگ شدن یارانه ارزی سفر، به‌گونه‌ای افزایش یافت که بخش قابل‌توجهی از متقاضیان سفرهای خارجی با انصراف از این شکل گردش و تفریح، مقصد سفر را «داخلی» تعریف کردند و مقصد را از بیرون مرزها به «شهرها و سایر مناطق کشور» تغییر دادند.سال گذشته «موج سفر خارجی‌ها به ایران» وسیع‌تر از «زلزله کاهشی سفر خارجی‌ ایرانی‌ها» عمل کرد؛ به‌طوری‌که ورود توریست به کشور به لحاظ نرخ رشد مسافر خارجی، با رشد ۵۳ درصدی،‌ رکورد ۱۰ ساله رشد را به ثبت رساند. رشد ۵/ ۱ برابری در تعداد توریست خارجی سفر کرده به ایران طی سال ۹۷ از سال ۸۸  به  بعد، سابقه نداشته است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»،‌ سیاست‌گذاری ارزی در سال‌های قبل به گونه‌ای بوده که همواره جلوی واقعی شدن بهای دلار گرفته  می‌شد تا تبعات آن به شکل سبقت «عایدی واردات» از «سود صادرات» در اقتصاد ایران ظاهر شود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.