ttttt1405-05-011405-05-11bool(false) 1405-05-011405-05-11bool(false) 1405-05-011405-05-11bool(false) 1405-05-011405-05-11bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 11 مرداد 1405

کد خبر : 137604
 
کابوس استرس شب امتحان نزدیک است
تاریخ خبر : 1403-02-09
نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد
     
 
 
     
متن خبر :


والدین دانش آموزان را تحت فشار قرار ندهند


 با آغاز فصل امتحانات، اضطراب ناشی از شرکت دانش‌آموزان و دانشجویان در آزمون، به یکی از دغدغه‌های والدین تبدیل می‌شود؛ راهکاری که روانشناسان و مشاوران آموزشی در این زمینه ارائه می‌کنند، اولویتبندی مطالعه و مدیریت زمان است.

نگرانی‌های مرتبط با امتحان در مدارس و مراكز آموزشی و استرس حاصل از آن یكی از چالش‌های مهم دانش‌آموزان و خانواده‌های آنها به‌ویژه در پایان سال‌تحصیلی است. موضوعی كه برخی پزشكان، آن را به‌شرط كنترل و هدایت و به‌كارگیری از روش‌های آرامش بخش، برای كسب نتایج بهتر آموزشی مفید می‌دانند.

كارشناسان آموزشی نیز دراین‌باره گفته‌اند، هرچه دانش‌آموزان از ابتدای سال تحصیلی برنامه‌ریزی درستی داشته باشند و از اوقات خود به خوبی برای مطالعه و درس خواندن استفاده كنند، هنگام امتحانات پایان سال با مشكل كمتری برخورد می‌كنند و استرس و نگرانی كمتری دارند. همچنین اگر والدین از دوران كودكی روش صحیح مطالعه را در كنار سایر موارد زندگی به فرزندان خود آموزش دهند، آنها به تدریج روش‌های صحیح را می‌آموزند و با استفاده از آن اضطراب كمتری در هنگام امتحانات دارند.

یکی از مشکلات اغلب خانواده‌هایی که فرزند دانش‌آموز یا دانشجو دارند، فصل امتحانات آنان است زیرا اضطراب ناشی از شرکت در امتحانات پایان ترم، بر فضای کلی حاکم بر خانواده نیز اثرگذار است و والدین تلاش می‌کنند ضمن همراهی با فرزند خود، فضا را به گونه‌ای مدیریت کنند که بتواند با موفقیت این مرحله را پشت سر بگذارد.

این درحالی است كه برخی كارشناسان حوزه سلامت معتقدند كه استرس به خودی خود مخرب نیست به‌شرط آنكه هدایت و كنترل شده و در مسیر كسب نتیجه مطلوب به كار برده شود.

ستایش دانش‌آموز 15 ساله بر این باور است که از زمانی که ارزشیابی دانش‎آموزان در مدارس اجرا شد آسیب بزرگی به نوع آموزش دانش‌آموزان و معلمان وارد کرد زیرا دانش‌آموزان تا سال 6 ابتدایی آشنایی کافی با نمره ندارند و آن‌طور که باید و شاید آن را جدی نمی‌گیرند از همین‌رو برایشان نمره 20 با 17 هیچ فرقی با یکدیگر ندارند و کسی که نمره 17 می‌گیرد با کسی که نمره 20 می‌گیرد تفاوتی ندارد و هردو نفر در جایگاه بسیار خوب قرار دارند درحالی که اگر همانند سال‌های پیش از همان دوران تحصیلی ابتدایی نمره برای دانش‌آموزان تعریف می‌شد شاید دانش‌آموزان استرس و اضطراب آن‌چنانی شب امتحان نداشتند.

محیا دانش‌آموز دیگری است که در ادامه صحبت‌های ستایش می‌گوید: من از همان دوران ابتدایی دانش‌آموز درسخوان و سخت‌کوشی بوده‌ام و بیشترین هدف را بر پایه یادگیری قرار داده‌ام اما نمی‌توان این برداشت را کرد که صرفاً کسی که نمره بالایی می‌گیرد به‌طورحتم دانش‌آموز درس‌خوان و موفقی است، اگرچه متأسفانه این فرهنگ در بین خانواده‌ها و دانش‌آموزان نیز این موضوع جا افتاده است که هرکسی نمره بالایی می‌گیرد، صرفاً دانش‌آموز سخت‌کوش و موفقی است.

مهدی دانش‌آموز 17 ساله‌ای است که کم‌کم خودش را برای آزمون کنکور آماده می‌کند هم دراین‌باره می‌گوید: متأسفانه هر زمان که اسمی از کنکور برده می‌شود تمام بدنم از استرس و اضطراب این آزمون می‌لرزد از طرفی دیگر امتحانات نهایی غول دیگری است که هرسال سطح سؤالات سخت‌تر از سال پیش می‌شود به این منظور که سؤالی که در امتحانات طرح می‌شود با آن چیزی که در کلاس تدریس می‌شود بسیار متفاوت است.

معصومه مادر یک دانش‌آموز 10 ساله‌ای است که نیز در این باره می‌گوید: آن‌قدری که من برای آموزش فرزندم وقت می‌گذارم و یک مطلب را برای چندمین بار به فرزندم آموزش می‌دهم فکر می‌کنم معلم مدرسه‌اش آن چنان وقت نمی‌گذارد، تغییراتی که در نظام آموزشی رخ داده است سبب دوچندان شدن مشکلات والدین شده است زمانی که پسرم در مدرسه مطلبی را درست متوجه نشود و خیالش راحت است که کسی در خانه می‌تواند به او آموزش دهد و جای نگرانی ندارد.

 مدارس به سمت تفکر موازی‌سازی پیش می‌روند

یک دکترای تخصصی روانشناسی با بیان اینکه اضطراب و استرس پیش از امتحان در بین دانش‌آموزان یک امر طبیعی است، می‌گوید: امتحان دادن برای همه افراد اضطراب ایجاد می‌كند و این امری طبیعی است اما باید این اضطراب در مسیری قرار گیرد كه به افزایش راندمان افراد كمك كند، اما گاهی اوقات این اضطراب نابه‌هنجار می‌شود و تمام شرایط روحی و جسمی دانش‌آموز را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

احمد قره‌خانی در گفتگو با همدان‌پیام می‌افزاید: گاهی اوقات شدت اضطراب یک فرد به حدی زیاد می‌شود که ممکن است اختلالات جسمی را برای فرد ایجاد کند در حالی که منشأ اصلی آن به روح و روان فرد برمی‌گردد.

او با اشاره به اینکه امروزه برخی از مدارس به سمت تفکر موازی‌سازی پیش می‌روند، تأکید می‌کند: متأسفانه برخی از مدارس هم بر این باورند که هرچه بیشتر دانش‌آموزان را در مرحله رقابت قرار دهند، میزان موفقیت هم افزایش می‌یابد در حالتی که نتیجه عکس خواهد داد و به‌نوعی ناکامی‌‌های جبران ناپذیری برای دانش‌آموزان ایجاد خواهد کرد که می‌تواند آثار مخربی را در آینده دانش‌آموزان به جا بگذارد.

این روانشناس در ادامه تصریح می‌کند: بیشترین آسیب‌ها در حوزه بهداشت روان دانش‌آموزان اضطراب، استرس و عزت نفس پایین است ،زمانی که عزت‌نفس پایین بیاید دانش‌آموزان دچار تیک عصبی می‌شوند در این حالت است والدین باید برای حفظ سلامت فرزندان، آنها را تحت فشار قرار ندهندو باید این را بدانند كه هر فرد به اندازه استعداد خود می‌تواند فراگیری داشته باشد و همه دانش‌آموزان نمی‌توانند شاگرد اول باشند بلكه تحصیل، یك عرصه رقابت است كه عوامل زیادی در آن دخالت دارند كه از جمله آن می‌توان به هوش و توانایی افراد، عوامل محیطی و نحوه درس خواندن و مطالعه كردن اشاره كرد.

گفتنی است که در مواردی مشاهده شده است كه برخی دانش‌آموزان یا دانشجویان برای بیدار ماندن در شب امتحان به مصرف افراطی برخی موادغذایی مانند قهوه یا برخی داروها روی می‌آورند.

این درحالی است كه به گفته پزشكان، مصرف دارو به‌منظور افزایش تمركز و شب‌بیداری در ایام امتحانات سبب بروز افسردگی و روان‌پریشی در طولانی مدت می‌شود.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.