ttttt1405-05-101405-05-20bool(false) 1405-05-101405-05-20bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 20 مرداد 1405

کد خبر : 112198
 
صفحه ویژه خبر گزاری ها امروز "خبرگزاری ایسنا همدان"

از غوره تا مویز شهر جهانی انگور
تاریخ خبر : 1399-07-09
     
 
 
     
متن خبر :

 این روزها یاقوت‌های سبز، سنگفرش کوچه باغ‌های شهر جهانی انگورند، شهری که ورودی و خروجی آن با این دانه های زرین آذین بندی شده و به استقبال مهمانانش می‌رود، دانه‌هایی که شیره جانشان کام مردم را شیرین می کند.
در تاریخ دهم آذرماه سال ۹۷ نظام تولید انگور درّه‌جوزان ملایر در استان همدان به عنوان دومین میراث کشاورزی جمهوری اسلامی و پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) به ثبت رسید و برند انگور ملایر جهانی شد.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان ملایر در این باره به خبرنگار ایسنا می گوید: از ۲۲ هزار و ۳۶۰ هکتار از باغات این شهرستان ۱۰ هزار و ۷۰۰ هکتار مربوط به باغات انگور است که ۱۵ هزار باغدار را مشغول به کار کرده است.سیدمهدی میرباقری میانگین برداشت انگور در هکتار را ۲۴ تن و میانگین تولید سالانه آن را ۲۲۰ تا ۲۴۰ هزار تن عنوان می کند و ادامه می دهد: افزون بر ۳۰ رقم انواع انگور در این شهرستان تولید می شود، از جمله انگور عسگری، بی‌دانه قرمز، لعل، صاحبی، شصت‌عروس، شاهانی، انگور سیاه، خلیلی و یاقوتی که رقم اصلی آن با ۸۵ درصد سطح زیرکشت، انگور کشمشی بی‌دانه سفید است.

 آبغوره نخستین محصول تاکستان های ملایر
اما باید به عقب تر برویم، به اواخر تیرماه، زمانی که آب در این دانه های سبز می دود و این یعنی وقتش رسیده است که بخشی از این یاقوت های سبز به آبغوره تبدیل شوند.
میرباقری در این باره می گوید: در مجموع ۲۴ درصد از انگور شهرستان به مشتقات آن تبدیل می‌شود و سهم آبغوره از این میزان سه درصد است.
خانم حیدری از اهالی روستای توچغاز ملایر نیز در این باره به خبرنگار ایسنا می گوید: بعد از گرفتن آبغوره، حتی تفاله غوره‌ها را هم بعد از آبگیری دور نمی‌ریزند و برای تهیه گردغوره از آن استفاده می‌کنند. او ادامه می‌دهد: تفاله‌ها را در آفتاب پهن می‌کنیم و بعد از خشک شدن آن را آسیاب کرده و به عنوان چاشنی و یا ادویه در غذا استفاده می‌کنیم.

 خواص آبغوره و گرد غوره
کارشناس مواد غذایی شبکه بهداشت و درمان شهرستان ملایر از خواص آبغوره می گوید: آبغوره دارای اسید سوکسینیک، اسید مالیک، اسید گلوکولیک، اسید فرمیک، اسید اگزالیک و قند است و خواص بی شمار و مفیدی برای سلامتی از جمله تقویت سیستم گوارشی با دفع صفرا و کمک به هضم غذا، کاهش وزن، کمک به جذب آهن و مصرف به عنوان منبع ویتامین C دارد.
مرتضی عابدینی ادامه می دهد: پتاسیم یک ماده معدنی بسیار مفید برای درمان درد سیاتیک و مشکلات ناحیه کمر و ناراحتی‌های رماتیسمی است و آبغوره دارای پتاسیم بسیار است. علاوه بر این مصرف آبغوره باعث درمان رماتیسم و کاهش پادرد و سایر ناراحتی‌های عضلانی و مفصلی می‌شود.
وی مصرف بیش از اندازه آبغوره برای زنان باردار را توصیه نمی‌کند چراکه باعث سقط جنین می‌شود و اظهار می‌کند: مصرف آبغوره برای افرادی که دچار مشکلات معده مانند زخم معده و بالا بودن اسید معده هستند، هرگز توصیه نمی‌شود.

 کشمش بی‌دانه سفید، غالب رقم انگور ملایر
به شهریورماه آغاز برداشت انگور در ملایر می‌رسیم که تا اواسط مهرماه ادامه می‌یابد. همانطور که گفته شد رقم انگور ملایر غالباً کشمش بی دانه سفید است که قابلیت تبدیل به کشمش را دارد و این سبب شده که شهرستان ملایر سالانه ۳۵ تا ۴۰ هزار تن تولید کشمش داشته باشد.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان ملایر از سهم ناچیز شهرستان در صادرات تازه خوری انگور سخن می گوید: با توجه به اینکه صادرات ما در تازه‌خوری انگور بسیار ناچیز است، به دنبال کشت ارقام جدید تازه خوری هستیم بنابراین اگر اعتبار بگیریم بر روی پیوند ارقام جدید تازه خوری به باغات قدیمی که بازدهی آنها کاهش یافته، کار خواهیم کرد.
کارشناس مواد غذایی شبکه بهداشت و درمان شهرستان ملایر نیز درباره خواص تازه خوری انگور بیان می کند: انگور دارای ویتامین های C ،B ،A و K و سرشار از مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، آهن، فسفر و منیزیم است و به سبب داشتن آنتی اکسیدان و پتاسیم به سلامت قلب و عروق و کاهش فشار خون کمک می کند.
وی جلوگیری از یبوست و مشکلات گوارشی را از دیگر خواص انگور برشمرده و می گوید: انگور به علت داشتن فیبر و آب فراوان سبب کاهش التهاب روده ها و دفع سموم از دستگاه گوارش و نیز سبب جلوگیری از ابتلا به بیماری های چشم مانند آب مرواید می شود.
عابدینی ادامه می دهد: انگور قرمز سبب تنظیم میزان کلسترول خون می شود همچنین به علت داشتن آنتی اکسیدان و فلاونوئید خاصیت ضدسرطان و ضدالتهاب دارد.

 کشمش تیزابی
یکی از باغداران ملایری به خبرنگار ایسنا می گوید: انگورهای کشمشی را بعد از برداشت از تاکستان ها به صورت خوشه ای درون سبدهایی می چینند سپس سبدها را به مدت سه تا چهار دقیقه درون محلول تیزاب کشمش قرار می دهند.
آقای زندی ادامه می دهد: این محلول از کربنات پتاسیم، روغن سبزکننده و آب تشکیل شده است و بعد از آن خوشه ها را روی گونی هایی که از قبل روی زمین پهن کرده اند، می چینند به گونه ای که به یکدیگر برخورد نکنند.وی اضافه می کند: مدت زمان خشک شدن کشمش ها در این روش سه تا چهار روز است و در نهایت پس از آماده شدن این کشمش های تیزابی را از خوشه جدا می کنند.

 کربنات های تقلبی
زندی در این باره اعلام می کند: امسال ۳۰ گونی ۵۰ کیلویی از انگورهایش توسط تیزابی تقلبی از بین رفته است به طوریکه به جای کربنات پتاسیم، کربنات سدیم وارد بازار کردند که رنگ کشمش‌ها را قرمز کرد و پوک شدند.
آقای ترکاشوند که در روستای می آباد مشغول باغداری است، نیز به خبرنگار ایسنا می گوید: این کربنات های تقلبی علاوه بر تغییر رنگ کشمش، مدت زمان خشک شدن را افزایش داده به طوریکه هر سال سه روزه کشمش را جمع می کردیم اما امسال هفت روز است که کشمش ها روزی زمین مانده و هنوز خشک نشده است.

 اما مشکل کجاست؟
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشمش در این باره اظهار می کند: کربنات پتاسیم را قبلاً اتحادیه تعاونی های روستایی کشور که تحت پوشش سازمان تعاون روستایی است، وارد می کرد و بدون غل و غش در شرکت های تعاون روستاها توزیع می شد و تا آن زمان مشکلی در واردات این محصول نبود.
منوچهر رضایی ادامه می دهد: در راستای خصوصی سازی، همان مدیر سازمان تعاون روستایی بعد از بازنشستگی، امتیاز واردات این محصول را گرفت و چهار، پنج سال است که در واردات پتاسیم کربنات تقلب صورت می گیرد.
وی می‌گوید: کربنات تقلبی را با پتاسیم کربنات مخلوط می کنند و به باغدار می فروشند، از طرفی قیمت کربنات تقلبی یک دهم قیمت کربنات پتاسیم است و بنده بارها در مکاتبات و جلسات رسمی با استانداری یا حتی سال گذشته با وزیر جهادکشاورزی به این موضوع پرداخته و آن را پیگیری کردم اما هنوز مشکل حل نشده و هر ساله باغداران و کارخانجات بسیاری متحمل زیان می شوند.

 آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم
اما شاید کلید رفع این مشکل در دست جوانان خوش فکر و نخبه ملایر باشد. طبق گفت‌وگوی هفته گذشته ایسنا با کارشناس مسئول مرکز رشد و فناوری ملایر، نتایج آزمایشات طرح تولید کربنات پتاسیم در این مرکز موفقیت آمیز بوده و آماده تجاری سازی است اما حالا این جوان خوش فکر که برای ساخت کارخانه تولید پتاسیم کربنات مجبور به فروش آپارتمان خود هم شده با مشکلات بانکی مواجه شده و به علت نداشتن سرمایه کافی برای تأسیس کارخانه، کار نیمه تمام رها شده است. قطعاً حمایت چنین طرحی، کشور را در زمینه صنایع تبدیلی انگور خودکفا خواهد کرد و از طرفی دسترنج سبز باغداران آغشته به کربنات تقلبی نخواهد شد.

 صادرات کشمش از ملایر
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان کشمش در ادامه گفت‌وگو با ایسنا، مطرح می کند: تعداد کارخانجات کشمش فعال در سطح شهرستان ملایر ۳۰ واحد است و بسته به عملکرد سالیانه به طور میانگین حدود ۳۰ هزار تن کشمش در این شهرستان تولید می شود.
وی به تمرکز واحدهای کشمش در ملایر اشاره می کند و می گوید: فرآوری، اشتغالزایی و صادرات کشمش بعضی از مناطق دیگر که نمونه آن را در شهرستان نداریم، هم در ملایر انجام می شود و با احتساب این میزان سالانه ۵۰ هزار تن کشمش از شهرستان ملایر خارج می شود و عمده بازار هدف ما در حال حاضر کشورهای عراق، امارات، روسیه، اکراین، لهستان و رمانی هستند.
رضایی احتمال می دهد امسال بیماری کرونا تأثیر منفی بر بازار کشمش داشته باشد و خاطرنشان می کند: کشمش یک کالای استراتژیک در سبد غذایی مردم نیست و در واقع می توان گفت یک کالای تقریباً لوکس محسوب می شود.

 کشمش آفتابی و مویز
در ادامه یکی از باغداران ملایری به خبرنگار ایسنا می گوید: برای تهیه کشمش آفتابی، انگور کشمش بی دانه سفید را به طور مستقیم در زیر آفتاب و بدون هیچ افزودنی به آن پهن می کنند تا خشک شود و بر اثر خشک شدن به رنگ قهوه ای در می آید و چون پروسه خشک کردن آفتابی طولانی تر است، تعداد معدودی از باغداران آفتابی تهیه می کنند و اگر به جای انگور کشمش بی دانه سفید از انگور شاهانی در این پروسه استفاده شود به آن مویز می گویند.

 خواص کشمش
کارشناس مواد غذایی شبکه بهداشت و درمان شهرستان ملایر از خواص کشمش برای خبرنگار ایسنا می گوید: کشمش سرشار از عناصری مانند آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامین های گروه B است همچنین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است که از تخریب سلول ها جلوگیری می کند.
وی ادامه می دهد: فیبر موجود در کشمش از سرطان کولون(روده بزرگ) جلوگیری می کند و خوردن چند عدد کشمش در روز موجب جلوگیری از ابتلا به آلزایمر و نیز تقویت حافظه خواهد شد.
عابدینی با بیان اینکه کشمش به علت داشتن سلنیوم سبب حفظ سلامت پوست می شود، تأکید می کند: کشمش به علت داشتن فیبر سبب کاهش کلسترول و بهبود عملکرد روده ها و نیز به علت داشتن پتاسیم سبب کاهش فشارخون می شود.

 مویز سرشار از آنتی اکسیدان
وی مویز را بهترین و پرخاصیت ترین نوع کشمش عنوان می کند چراکه آنتی اکسیدان موجود در آن دو برابر کشمش معمولی است و به همین علت تأثیر آن در جلوگیری از ابتلا به آلزایمر و سرطان بیشتر از دیگر انواع کشمش است.
کارشناس مواد غذایی شبکه بهداشت و درمان شهرستان ملایر جلوگیری از ریزش مو، جلوگیری از پیری زودرس، درمان کم خونی، درمان پوکی استخوان، تقویت کننده اعصاب، افزایش قدرت یادگیری، کمک به سلامت قلب و چشم، پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان‌ها را نیز از جمله خواص مویز برشمرد.

 تفاله‌هایی که سرکه می‌شوند
دهیار روستای مانیزان می‌گوید: تفاله‌های انگور را بعد از آبگیری به درون ظرف‌هایی می‌ریزند سپس در ظرف را برای مدتی می بندند تا تخمیر الکلی توسط مخمرها انجام شود، بعد آن را جوشانده و صاف می کنند. سرکه ای که از این طریق به دست می آید، سرکه ای خالص و بدون هیچ نوع ماده افزودنی است که برای تهیه انواع ترشی از آن استفاده می شود.
 معجزه سرکه انگور
عابدینی می‌گوید: سرکه انگور سبب از بین بردن باکتری های مضر دستگاه گوارش و دفع انگل های روده می شود و مصرف موضعی آن به درمان زخم های عفونی و انواع سوختگی کمک می کند و نیز شستشوی پا با سرکه انگور سبب رفع بوی بد آن می شود. وی درمان سردردهای مزمن و صفراوی و نیز بهبود متابولیسم کبد به واسطه افزایش سوخت و ساز در کبد را از دیگر معجزه‌های سرکه انگور عنوان می‌کند و می‌گوید: سرکه انگور به ویژه انگور قرمز غنی از آنتی اکسیدان است بنابراین تقویت‌کننده دستگاه ایمنی بدن است همچنین عملکرد قلب را به علت داشتن پتاسیم بالا و سدیم پایین بهبود می‌بخشد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.