ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 16 مرداد 1405

کد خبر : 128217
 
مدیرکل آثار میراث فرهنگی در ارزیابی پرونده ثبت جهانی همدان اعلام کرد

انتقال ساختمان حوزه هنری
تاریخ خبر : 1401-09-01
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


 بررسی چالش‌های پرونده ثبت جهانی «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» در هفته های گذشته روند جدی تری را پشت سر گذاشته است . این اتفاق موجب شد در دو روز گذشته همدان میزبان قائم مقام وزیر میراث فرهنگی و هیأت همراه برای بازدید مسیر جهانی شدن منظر تاریخی و شهری  تعریف شده در پرونده جهانی همدان که به منظور حضور در  نشست اعضای انجمن                 میراث فرهنگی استان ، باشد .

پرونده ثبت جهانی «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» شامل تپه هگمتانه، بازار و بافت تاریخی است که برای ثبت جهانی آماده‌سازی شده است.منظر تاریخی هگمتانه در شهر همدان مسیر «آرامگاه بوعلی تا آرامگاه باباطاهر» را شامل می شود که با ثبت این اثر، میراث فرهنگی این محدوده شامل بافت تاریخی، بازار سنتی، مسجد جامع و پیاده راه‌های شهر همدان حفظ می‌شود.

براساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پرونده ثبت جهانی هگمتانه به یونسکو ارسال شده و در بین آثار تاریخی و فرهنگی ایران برای ثبت جهانی در یونسکو، «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» تنها اثری است که به یونسکو ارسال می‌شود. استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارای بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی و گردشگری است که بیش از یک‌هزار مورد از آنها ثبت ملی شده اند.

مدیرکل دفتر ثبت آثار وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی وزارتخانه گفت :  وزارتخانه تمایل بسیاری داشت به جای ماسوله، پرونده ثبت جهانی هگمتانه را به یونسکو ارسال کند چرا که ما معتقدیم این پرونده اهمیت به‌سزایی داشته رقابت فرهنگی در حوزه میراث جهانی در دنیا بسیار جدی است. ما مثل بعضی کشورها همچون عربستان در کمیته بین دول حضور نداریم که بتوانیم با لابی‌های سیاسی روند پیگیری پرونده را پیش ببریم همین مهم موجب می‌شود پرونده برای به نتیجه رسیدن از هر حیث آماده و بی‌نقص به یونسکو ارسال شود.

مصطفی پور علی، افزود : پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی شهری از هگمتانه تا همدان از میان هزاران پرونده که داریم را تلاش می‌کنیم به ثمر برسانیم اما به نتیجه رسیدن آن مستلزم رفع یک سری نقایص است.

وی عنوان کرد: بر اساس برنامه‌ریزی‌ها دی ماه 1401 پرونده همدان راهی یونسکو می‌شود و مرداد سال 1402 ارزیابان یونسکو به مدت 5 روز در همدان مستقر خواهند شد تا عرصه و حریم مشخص شده مسیر جهانی شدن همدان را بازدید و بررسی کنند. شرایط بررسی‌ها اینگونه نیست که فقط خود آنها تصمیم‌گیر باشند. 14 نفر باید همراه این تیم اظهارنظر کنند. در حال حاضر آنچه در بازدید ما از همدان جای نگرانی داشت ساختمان حوزه هنری بود که باید قبل از ورود ارزیابان به همدان موارد و نقایص آن تعیین تکلیف و حل شود. موضوع پرونده جهانی شدن همدان شبیه هیرکانی نیست که فقط منطقه مدنظر باشد و مردم درگیر آن نباشند.

پورعلی همچنین افزود : در پرونده همدان اظهارنظر جامعه محلی در مورد جهانی شدن همدان برای ارزیابان نقش حیاتی در نظر کارشناسی آنها خواهد داشت. موضوع پرونده جهانی همدان موضوع استانداری همدان یا وزارتخانه میراث فرهنگی نیست این موضوع، مسأله جمهوری اسلامی ایران است.

برای پیشرفت نواقص پرونده جهانی همدان حمایت استاندار، همراهی جامعه محلی و حمایت‌های کشوری لازم است. پرداختن به موضوع خیابان اکباتان برای پرونده همدان جهانی بسیار اهمیت دارد. ارزیابان این مسیر را با ماشین نمی‌آیند آنها بارها مسیر را با حوصله پیاده طی خواهند کرد.

این مقام مسئول تأکید کرد : آنها مسیر را پلاک به پلاک بررسی می‌کنند کاروانسرای حسین خانی ظرفیت بسیار مطلوبی است باید اعتبار لازم برای آماده کردن آن تا آمدن ارزیابان اختصاص داده شود. از منظر دیگر توجه کنید موضوع گردشگری برای ارزیابان اهمیت ویژه‌ای دارد آنها حتی بررسی می‌کنند که یک تور خارجی چطور به همدان وارد و در سطح شهر هدایت می‌شوند. در محور مشخص شده ساخت و سازها باید مدیریت شود چرا که این بسیار نگران کننده است باز هم تأکید می‌کنم ساختمان حوزه هنری در محور مشخص شده ایجاد نگرانی می‌کند.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.