ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 29 شهريور 1405

کد خبر : 118604
 
حق‌آبه کشاورزان در گروی پرداخت پول

اهالی روستای سوزن حق‌آبه می‌خواهند
تاریخ خبر : 1400-04-17
     
 
 
     
متن خبر :

 درگزین ـ یوسف امینی- خبرنگار همدان پیام: کشاورزی در این برهه از وضع اقتصادی کشور یکی از اساسی‌ترین موضوعات اشتغالزایی است که با کمبود نزول باران به خطر افتاده است و همین اتفاق سبب شده کشاورزان به منابع زیرزمینی و سدها روی آورند.
بر همین اساس با خشک شدن قنات‌ها و کمبود آب‌های زیرزمینی تنها امید کشاورزان به آب سدهاست. سال‌هاست زمین‌های کشاورزی روستای سوزن در شهرستان درگزین از حق‌آبه سد شنجور بهره می‌گیرند.
روستای سوزن  در تولید انگور استان رتبه خوبی دارد. انگور را از دیرباز به نام این روستا می‌شناخته‌اند. هرساله با آغاز فصل برداشت انگور در استان فارس، خوشه‌های پر بار این میوه بهشتی در پیشخوان میوه‌فروشی‌ها و در سبد خانواده‌ها خودنمایی می‌کند.
روستای سوزن با دارا بودن باغ‌های انگور بیش از 200نفر از آن درآمدزایی می‌کنند. این روستا که در گذشته‌های دور به خاطر آب طبیعی فراوان چندین آسیاب آبی در آن وجود داشته است و از اطراف و اكناف مردم برای آرد كردن گندم به این روستا می‌آمدند، اما در سال‌جاری با تحویل ندادن آب از سد شنجور مواجه شده‌اند و بیش از 200هکتار از باغات در معرض خشک شدن قرار گرفته است.
نعمتی یکی از اعضای 400نفره تعاونی مهرکشاورزان سوزن گفت: در سال 96، 6 میلیون تومان و در سال 97 5میلیون تومان و در سال 99 نیز 15میلیون تومان بابت 300هزار مترمکعب به امور آب واریز کرده‌ایم، ولی متأسفانه در تاریخ 1400/3/2 ابلاغیه تحویل ندادن آب بابت کمبود آب در سد شنجور به ما صادر شد که پیگیری‌هایمان تاکنون نتیجه نداده است.
امور آب در پاسخ به پیگیری‌های همدان‌پیام اعلام کرده است که 70میلیون تومان باید کشاورزان بابت حق‌آبه پرداخت کنند تا مقدار 80 هزار مترمکعب یعنی 1/4مترمکعب کمتر از سال‌های گذشته آب تحویل بگیرند.
این در حالی است که کشاورزان می‌گویند اگر آب نیست چطور است که با پرداخت 70میلیون تومان به کشاورزان آب تعلق می‌گیرد.مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای استان همدان در گفت‌وگو با شبکه استانی گفته است: از آب سد شنجور حق‌آبه کشاورزی و صنایع تأمین می‌شود که ترازهای مختلف آبگیری دارد. متأسفانه به خاطر نباریدن باران و خشک بودن رودخانه، آبی وارد سد نشده است و آب موجود در کمترین تراز آب کشاورزی است و نمی‌توانیم به کشاورزان آبی تحویل دهیم. اعلام کردیم کشاورزان از طریق پمپ‌ها آب پمپاژ کرده و استفاده کنند.
منصور ستوده در پاسخ به پرسش درخواست 70میلیون تومان از کشاورزان گفته است: چون آبی در رودخانه نیست و از آب ذخیره استفاه می‌شود کشاورزان این مبلغ را باید پرداخت کنند.
حال چندین پرسش پیش می‌آید این همه کشمکش حق‌آبه کشاورزان راه‌حلی ندارد؟ نمی‌توان آب موجود را طوری مدیریت کرد تا باغ‌ها خشک نشوند تا کشاورزان بتوانند امرارمعاش کنند؟ با پرداخت 70میلیون مشکل ذخیره‌سازی حل می‌شود؟ از طرفی این ذهنیت روستاییان که مسئولان توان احقاق حق‌آبه به عنوان یک حق ثبت شده برای این روستاها را ندارند، مسأله‌ای است که نباید به سادگی از آن گذشت، زیرا قطعاً قوت گرفتن این ذهنیت تبعات بسیاری را نه تنها برای این منطقه که حتی بر مناطق اطراف آن که با این مشکل مواجه هستند خواهد داشت. اگر راهکار، مدیریت بی‌طرف سدهاست باید هرچه سریع‌تر به انجام برسد تا تبعات اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی این شرایط بیش از این دامنگیر این منطقه و البته استان نشود. باید در نظر داشت زمین و محصولات کشاورزان تشنه هستند و خشک شدن باغ‌ها خسارت‌های جبران‌ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
با وجود تلاش‌های مکرر خبرنگار همدان‌پیام برای دریافت پاسخ این پرسش‌ها از مدیرعامل آب‌منطقه‌ای استان و شهرستان موفقیتی حاصل نشد و متأسفانه این پرسش‌ها بی‌پاسخ باقی ماند، ولی اصحاب رسانه همچنان پیگیر مسأله حق‌آبه روستاهای یاد شده خواهد بود و منتظر پذیرای پاسخ مسئولان به این مطالبات مردمی است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.