ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 21 مرداد 1405

کد خبر : 117190
 
مصرف آب همدانی‌ها20 درصد بیشتر شد

بحران‌آب بیخ گوش همدان
تاریخ خبر : 1400-02-05
نویسنده : غزل اسلامی
     
 
 
     
متن خبر :

بحث بحران آبی در همدان از اواسط نوروز آغاز شد. درست زمانی که معاون وزیر، خطر بحران آب را برای 7 کلانشهر مطرح کرد و همدان را جزو کلانشهرهای مواجهه با بحران آبی در تابستان 1400 اعلام کرد.
تاکنون کاهش نزولات آسمانی مهمترین دلیل کم‌آبی در همدان اعلام می‌شد اما به نظر می‌رسد علاوه بر بارش کم، الحاق روستاها به شهر همدان و افزایش مناطق و تعداد مشترکان  هم یکی ازعوامل تعیین‌کننده در سطح ذخایر آبی است.
در زمان برنامه‌ریزی برای الحاق 3 روستای حسن‌آباد، قاسم‌آباد و علی‌آباد اغلب کارشناسان مخالف تصویب آن بودند و شهرداری نیز موافق الحاق‌ها نبود. حرف کارشناسان بر سر این بود که مشاور طرح جامع نمونه‌های موفق و شکست‌خورده در خصوص الحاق روستاها به شهر را مطالعه کرده و آن را در جلسات کارشناسی ارایه بدهد تا ضوابط و مشکلات آن برای همه مشخص شود اما آن‌طور که پیش‌بینی می‌شد براساس برخی سیاست‌ها کار جلو رفت و برای این 3 روستا مصوبه الحاق از شورای عالی شهرسازی و معماری صادر شد. باوجود همه مشکلاتی که در یک سال گذشته رویت شد و ساکنان این 3 روستا را در اعتراض به الحاق‌ها تا تشخیص مصلحت نظام کشاند برخی‌ها به‌دنبال آن هستند تا موافقت الحاق چند روستای دیگر از جمله جورقان، حیدره، سیلوار و ... را هم از استان بگیرند و آن را به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری برسانند! این تلاش‌ها برای الحاق ها، ظاهرا بی‌توجه به عواقب بعدی آن است، چنانچه امروز یکی از ده‌ها مشکلی که کارشناسان از آن نام می‌بردند خودنمایی کرده و بحران جدی آب را برای تابستان 1400 همدان رقم زده است. به‌طوری که حمیدرضا نیکداد معاون بهره‌برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان همدان روز گذشته از افزایش ۲۰ درصدی مصرف آب در همدان خبر داده و گفته که مصارف آب در همدان نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش یافته است.
این درحالی است که همدان سال‌هاست که با کمبود بارش و در نتیجه خشکسالی مواجه است. این خشکسالی هرچند در سراسر کشور در حال رُخ‌دادن است و هر روز نام استانی به این لیست اضافه می‌شود اما با کنترل‌ها و مدیریت‌های به‌جا می‌توانست نام همدان در لیست استان‌های مواجهه با بحران آبی یا استان دارای خشکسالی نباشد. و همانند سال‌های گذشته که شهروندان بسیاری از استان‌ها با قطعی آب منازل مواجه می‌شدند و همدانی‌ها همچنان بدون قطعی تابستان خود را سر می‌کردند امسال هم دچار بحران آبی نشویم. توجه به تمام عوامل تأثیرگذار در ایجاد بحران آب نشان می‌دهد الحاق روستاها به همدان هم بی‌تأثیر نبوده کما اینکه پیش از این هم چنین بحرانی قابل پیش‌بینی بود.
نیکداد گفته است: امسال سال کم‌بارشی است و میزان مصرف آب به علت رعایت پروتکل‌های بهداشتی افزایش یافته اما از طرفی با الحاق روستاها به شهر همدان گسترش مناطق شهری و افزایش سالانه ۱۰ تا ۱۱ هزار مشترک جدید به مشترکین این شرکت می‌تواند دلیلی بر افزایش مصرف آب شده باشد.
وی در یک ماه اخیر بارها اعلام کرده که در صورت ایجادنشدن منابع جدید آبی با بحران جدی آب در همدان مواجه می‌شویم زیرا در حال حاضر حدود 40 درصد از سد اکباتان خالی است و سد آبشینه و رودخانه‌های عباس‌آباد و خاکو هم که بخش دیگری از ذخایر آبی ما را تشکیل می‌دهند در صورت عدم بارش، ذخایر رودخانه‌ای نیز از دسترس خارج خواهند شد.
 وی تأکید کرده که وضعیت منابع آبی اصلاً خوب نیست و در حال حاضر میزان مصرف آب در همدان ۱۸۰۰ لیتر در ثانیه است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۲۰ درصدی دارد و با افزایش دمای هوا و روشن شدن کولرها قطعاً افزایش خواهد داشت.
نیکداد با اشاره به شناسایی مشترکین پرمصرف، یادآور شد: مشترکین پرمصرف شناسایی شده و در مرحله اول به آنها اخطار داده می‌شود و در صورت تداوم مصرف و عدم توجه به اخطار مشترکین به شرکت آب و فاضلاب فراخوانده می‌شوند.
معاون شرکت آبفای استان همدان درباره وضعیت آب روستایی، بیان کرد: اکثر روستاهای استان از منابع چاه، چشمه و قنات استفاده می‌کنند که کاهش بارندگی به طور قطع منجر به کاهش تولید آب روستاها خواهد شد که درخواست ما همیشه از روستائیان و مشترکین شهری این است که مدیریت مصرف را در برنامه خود قرار دهند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.