ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 11 مرداد 1405

کد خبر : 143793
 
مدیر صنعت، معدن و تجارت بهار خبر داد

لتگاه با تولید سالیانه ۵ هزار تُن جوراب قطب تولید کشور
تاریخ خبر : 1404-04-28
     
 
 
     
متن خبر :


روستای لتگاه لالجین، قدیمی‌ترین مرکز جوراب‌بافی کشور به‌شمار می‌آید که با بیش از ۵۰ سال قدمت سبب شده تا بیکاری از چهره خانواده‌های این روستا رخت ببندد. حفظ این اشتغال پایدار نیازمند حمایت است.

روستای لتگاه به دلیل موقعیت استراتژیکی یکی از روستاهای موفق در صنایع کوچک، از جمله تولید جوراب در سطح شهرستان بهار به شمار می‌آید و خانواده‌های این روستا به صورت مورثی از سالیان گذشته در حرفه جوراب‌بافی فعالیت دارند.

به گزارش همدان پیام، وقتی در کوچه و پس‌کوچه‌های این روستا گشت می‌زنیم، مانند دیگر روستاها، اهالی و پیرمردان را در کوچه‌ها نمی‌بینیم که در حال معاشرت‌های روزانه برای گذران وقت خود باشند، بلکه همه اهالی در دالانی از خانه یا کارگاه تولیدی کوچک خود مشغول به کار هستند.

تولیدات کارگاه‌های جوراب‌بافی اهالی روستا از طریق استان‌های مرزی راهی بازار کشورهای پاکستان، ترکمنستان، آذربایجان و عراق می‌شود. جوراب‌بافی چنان چرخ معیشت روستائیان را به حرکت درآورده که کارگاه‌های کوچک جوراب‌بافی لتگاه در شب‌ها نیز دست از کار نمی‌کشند و به گفته اهالی روستا، اگر نیروی کار باشد، کارگاه‌ها سه شیفته جوراب می‌بافند.

فعالیت جمع کثیری از اهالی این روستا در حرفه جوراب‌بافی سبب شده است که این روستا جوان بیکاری نداشته باشد و همه برای کسب رزق و روزی مشغول به کار باشند.

 لتگاه روستای واردکننده نیروی کار

در همین زمینه، مدیر صنعت، معدن و تجارت شهرستان بهار از تولید سالیانه ۵۰۰۰ تُن جوراب و پاپوش در روستای لتگاه خبر داد.

محمد عقیقی شریف اظهار کرد: در روستای لتگاه، ۳۰۰ واحد جوراب‌بافی فعالیت دارند که به‌طور متوسط در این تعداد واحدهای جوراب‌بافی، ۲۵۰۰ دستگاه جوراب‌بافی فعال است.

وی با بیان اینکه هر دستگاه جوراب‌بافی روزانه ۱۵ جین شامل ۷ کیلوگرم جوراب تولید می‌کند، خاطرنشان کرد: به‌طور میانگین روزانه ۱۷ تُن و سالیانه ۵۰۰۰ تُن جوراب توسط ۲۵۰۰ دستگاه موجود واحدهای جوراب‌بافی روستای لتگاه تولید می‌شود.

عقیقی شریف با اشاره به اینکه به‌طور استاندارد هر ۵دستگاه در یک شیفت برای یک نفر اشتغال ایجاد کرده است، بیان کرد: در حال حاضر در روستای لتگاه، قطب تولید جوراب کشور، ۱۰۰۰ نفر به‌صورت مستقیم پای دستگاه کار می‌کنند، ضمن اینکه ۷۰۰ نفر نیز کارهای جانبی از جمله پنجه‌گیری و بسته‌بندی تولیدات جوراب این واحدها را در خارج از کارگاه انجام می‌دهند.

وی با بیان اینکه در روستای لتگاه، معروف به قطب تولید پاپوش و جوراب کشور، نرخ بیکاری معکوس بوده و جزء روستاهای بدون بیکار شناخته می‌شود، اظهار کرد: معمولاً از روستاهای اطراف نیز برای اشتغال به این روستا مراجعه دارند.

عقیقی شریف با اشاره به ضرورت ایجاد خوشه صنعتی در روستای لتگاه، ادامه داد: به‌طور قطع اگر خوشه صنعتی این روستا ثبت شود، کمک‌کار تولیدکنندگان جوراب و پاپوش این روستا خواهد بود و مشکلات آنان از طریق این خوشه پیگیری می‌شود.
وی اضافه کرد: متولی ایجاد خوشه صنعتی در روستای لتگاه، شرکت شهرک‌های صنعتی بوده که این موضوع توسط آنان در دست پیگیری است.

عقیقی شریف از تأسیس ۲ تعاونی تأمین نیاز جوراب‌بافان روستای لتگاه در آینده نزدیک با پیگیری نماینده شهرستان‌های بهار و کبودراهنگ خبر داد و اظهار کرد: برای حل مشکل مواد اولیه واحدهای جوراب‌بافی این روستا، ۲ تعاونی تأمین نیاز با پیگیری نماینده شهرستان در این روستا در حال تأسیس بوده که برای تأمین اقلام مورد نیاز، مانند نخ و فروش محصول وارد خواهند شد. ضمن اینکه یک تعاونی نیز در همین رابطه در این روستا دارای فعالیت است.

وی خاطرنشان کرد: مقصد اصلی تولیدات جوراب و پاپوش روستای لتگاه، تهران بوده و سپس از تهران به سایر استان‌ها ارسال و عرضه می‌شود.

آنچه پیداست، این است که جوراب‌بافی در رونق اشتغال روستای لتگاه نقش بسزایی دارد و میانگین بیکاری در روستا را به صفر رسانده است. مسئولان استان باید از اشتغال‌ها و صنایع خرد روستایی حمایت کنند تا از مهاجرت روستائیان به شهر جلوگیری شود.

 برند جوراب لتگاه در راه است

تولیدات لتگاه بیشتر به‌صورت عمده‌فروشی توسط بنکداران تهرانی خریداری می‌شود و برخی بنکداران هم محصولات لتگاه را با برندهای خود کارگاه‌ها صادر می‌کنند. خوشبختانه ۴ شرکت بازرگانی توسط جوانان تحصیل‌کرده روستا تأسیس شده و برخی از جوانان کارت بازرگانی دریافت کرده‌اند. اگر دولت کمک کند و بحث سرمایه در گردش کارگاه‌ها حل شود، این امیدواری وجود دارد که بزودی جوراب‌های لتگاه با برند خود روستا به‌صورت مستقیم صادر شود تا جایگاه قطب صنعت جوراب‌بافی ایران تثبیت گردد.

آنچه از گفته‌ها پیداست، جوانانی که با فضای مجازی آشنایی دارند، فروش اینترنتی جوراب را راه‌اندازی کرده‌اند که دورنمای روشنی دارد.

در نهایت باید گفت لتگاه روستایی صنعتی است که با داشتن امکانات اولیه مانند بهسازی روستایی و راه روستایی آسفالته می‌تواند به توسعه بیشتری در صنعت جوراب‌بافی برسد.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.