ttttt1405-06-161405-06-26bool(false) 1405-06-161405-06-26bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 26 شهريور 1405

کد خبر : 124216
 
ماجرای لیست بناهای خطرساز همدان چیست؟

آتش‌سوزی و ریزش درکمین ساختمان‌های شهر
تاریخ خبر : 1401-03-24
نویسنده : شکوفه رنجبر
     
 
 
     
متن خبر :


 ماجرای ساختمان‌های ناایمن شهر همدان سابقه‌ای چندساله دارد که پس از حادثه پلاسکو پر رنگ شده و برخی از ساختمان‌های ناایمن با پیگیری‌های قضائی برای رفع نواقص این ساختمان‌ها انجام دادند اما با بروز حادثه متروپل آبادان در 2 خرداد بار دیگر این زخم کهنه سر باز کرد.
بنابر اطلاعات منابع غیررسمی در همدان 195 ساختمان ناایمن وجود دارد که هر لحظه ممکن است خطرساز شود. اگرچه برای این لیست اعداد مختلفی از سوی مسئولان  اعلام می‌شود اما به نظر می‌رسد با استناد به لیستی که از منابع مختلف در اختیار همدان پیام قرار گرفته است، این لیست نسبت به تعداد ساختمان‌ها و فضای شهری همدان مقبول‌تراست و آن طور که گفته می‌شود مبنای این پایش مشکلات فنی ساختمان‌ها می‌باشد ونتیجه نهایی ضریب ایمنی و بررسی فنی پس از پایش اعلام می‌شود.
در طول این چند روز اخیر و پس از ورود رسانه‌ها به‌خصوص همدان پیام، برای جلوگیری از تکرار حوادث ساختمانی در همدان، واکنش‌های متفاوتی از سوی مدیران شهری در این باره مشاهده شده است که تازه‌ترین آن مربوط به کمیسیون خدمات شهری شورا است که در آن، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی همدان گفته است تعداد این ساختمان‌ها 240 مورد است که از بین ۸۰۰ ساختمان و منطقه مشکوک به خطر پایش شده بیرون آمده و برایشان اخطار هم صادر شده است.

مراکز درمانی، تجاری و هتل‌ها در نوک پیکان
در این لیست متأسفانه 36 ساختمان درمانی و بهداشتی، 33 ساختمان تجاری و مرکز خرید که روزانه محل تردد حجم بالایی از مردم هستند و 13 هتل و مهمانپذیر وجود دارد که نیازمند اصلاحات اساسی می‌باشند و مابقی مربوط به ساختمان‌های ادارات دولتی، خصوصی و مراکز تفریحی، فرهنگی ورزشی است.
همچنین معاون امور عمرانی استاندار همدان در گفت‌وگو با خبرنگار ما در این‌باره گفت: آتش‌نشانی، ساختمان‌هایی که به لحاظ حریق و پایداری دچار مشکل هستند را شناسایی کرده که در حال ادامه است و مطالعات متعددی در این زمینه صورت گرفته است.
فرزاد تیموری ادامه داد: اغلب ساختمان‌های اداری بازبینی شده است و گزارش‌های لازم تهیه و ارائه شده که چه اقداماتی باید صورت گیرد و چه اتفاقاتی باید بیافتد تا برای ساختمان‌های همدان حادثه ای مشابه متروپل به‌وجود نیاید.
تیموری تصریح کرد: وقتی مسائل فنی در ساخت وساز رعایت شود، روی باتلاق هم می‌توان ساخت‌وساز کرد.

 پیشگیری از آسیب در ساختمان‌ها نیازمند کمک جدی مالکان است
با این حال صادق پورسینا، مدیرعامل آتش‌نشانی همدان می‌گوید: ساختمان‌هایی در دوران‌های گذشته در این شهر ساخته شده که اگرچه با مجوزهای قانونی احداث شده‌اند اما به دلیل گذشت زمان و تغییر ضوابط، ایمنی‌های لازم را ندارند.
او بهترین راهکار برای رفع خطر را کمک گرفتن از مالکان ساختمان‌های پرخطر دانسته و افزوده است: بیشتر ساختمان‌های فاقد ایمنی لازم با مشکل سازه‌ای مواجه هستند که بر این اساس بخش فنی و سازه‌ای در تخصص سازمان آتش‌نشانی نیست بلکه سازمان متولی باید در این زمینه نظارت دقیق داشته باشد.
این در حالی است که دادستان همدان نیز در گفت‌وگو با همدان پیام در پاسخ به پرسشی مبنی بر انتشار خبری که حکایت از ناایمن بودن مرکز خرید قائم را داشت، گفت: بیشتر از ۱۰ روز است که مناطق شناسایی شده شهر را در اختیار فرمانداری همدان و شهرداری گذاشته‌ایم که به دلیل حساسیت بالا و اینکه بیش از  ۴۰۰ نفر در این پاساژ فعالیت دارند در مکاتبه‌ای با فرماندار همدان، قرار شد ظرف مدت ۲ ماه مشکلات آن احصا و راهکارهایی برای ایمن‌سازی و افزایش مقاومت ساختمان ارائه شود.

 تکرار پلاسکو و متروپل دور از همدان نیست
حسن خانجانی همچنین تأکید کرد: متروپل‌ها همیشه درس عبرت ‌تجربه‌ساز هستند اما باید دید مسئولان چقدر به این اتفاقات توجه نشان می‌دهند. متأسفانه در سطح شهر، برخی از ساختمان‌ها وجود دارد که اگر رسیدگی نشود، تکرار پلاسکو و متروپل در همدان دور نیست.
محمدعلی محمدی، فرماندار همدان نیز در پاسخ به همدان‌پیام در خصوص تعیین تکلیف این ساختمان‌ها به خصوص تأکیدی که دادستان درباره پاساژ قائم دارد،گفت: با دستور دادستان جلساتی در دستور کار است که به زودی مصوبات آن منتشر خواهد شد.

 مجتمع‌های تجاری پاسخگوی ایمنی در برابر حریق نیست
در همین خصوص اما رئیس کمیسیون فنی و عمرانی شورای شهر می‌گوید: آتش‌سوزی، مهم‌ترین تهدیدی است که ایمنی ساختمان‌های همدان را نشانه گرفته است.
مهدی حیدری در گفت‌وگویی که با خبرنگار ما داشته است، افزود: مجتمع‌های تجاری در شهر همدان جوابگو با ضوابط روز ایمنی در برابر حریق نیست و متأسفانه جزو یکی، دو مورد مابقی پایان کار ندارند که این موضوع یک نگرانی بسیار جدی است از آن طرف هم در شهرداری قانونی وجود ندارد که اگر ساختمانی گواهی پایان کار نداشت بتوانیم آن را پلمب کنیم، از سمت دیگر هم مالکان و سرمایه‌گذاران را داریم که معتقدند ضوابط ایمنی در برابر حریق سختگیرانه است و توان انجام آن را ندارند. بنابراین بسیاری از این حوادث که در مراکز تجاری و ساختمان‌های بلندمرتبه رخ داده است نظیر آنچه در متروپل و پلاسکو بود با آتش‌سوزی شروع شده و می‌توان گفت عمده مشکل ساختمان‌های همدان، ایمنی در برابر اطفاء حریق است که باعث می‌شود در زمان حادثه، آتش استحکام ساختمان را پایین بیاورد و باعث ریزش سازه شود.
وی تأکید کرد: اگر در سازه‌های مهم شهر ابزار دقیق و در واقع تجهیزاتی نصب کنیم که تغییر شکل‌های کوچک را اعلام کند و از یک حدی که بیشتر شد آژیر آن به صدا درآید، می‌توانیم از بروز حوادث جدی در ساختمان‌های شهر جلوگیری کنیم.
 وی بیان کرد: برخی از مراکز خرید در خیابان بوعلی تخلفات عجیب ساختمانی دارند که چون به حجم این تخلفات در سال‌های مختلف اضافه شده از توانایی انجام و رسیدگی کارشناس خارج و متراژهای آن برای اجرای اصول دقیق قانونی گیج‌کننده شده است.
 حیدری با اشاره به اینکه مراکز خرید و مجتمع‌های تجاری همدان به طور عمده مصوبات ماده 5 را دارند، عنوان کرد: مشکل اصلی مجتمع‌های تجاری شهر نداشتن گواهی پایان کار است که متأسفانه در حال حاضر کاربرد آن در یک فهم اشتباه برای مالکان تنها در زمان نقل و انتقال مهم می‌شود که یک روند اشتباه و غلط است. وی وجود ساختمان‌های تجاری و مراکز درمانی شهر در بین ساختمان‌های در معرض خطر را یک هشدار جدی دانست و گفت: رصد و سر و سامان دادن ساختمان‌ها و اعمال قوانین مربوطه برای الزام به ایمن‌سازی و همچنین رعایت قوانین شهرسازی به شکل قاطعانه باید در دستور کار مسئولان شهر قرار گیرد اما متأسفانه برخی مجریان قانون خود نقص‌کنندگان آن هستند.

 در برخی موارد کمیسیون ماده ۵ مقصر است
در همین راستا رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر همدان نیز در جلسه چند روز پیش این کمیسیون گفته است: مدیریت بحران و آتش‌نشانی شهرداری همدان باید طبق برنامه‌ریزی‌ها، مانورهای مختلف را برگزار کنند تا آمادگی لازم برای مواجه با بحران و سوانح ناگوار را داشته باشد.
علی اکبر نظری برای جلوگیری از بحران و آسیب در این خصوص پیشنهاد کرده است تا  جلساتی با دستگاه‌های مرتبط و اصناف برگزار شود تا قبل از بروز هر بحرانی پیشقدم باشیم.
وی خطاب به مجموعه شهرداری همدان تأکید کرد: شورای شهر با تصویب مصوبات خود انتظار اجرای به موقع آنها را دارد و شهرداری باید در اسرع وقت نسبت به این مهم اقدام کند و در غیر این صورت باید پاسخگو باشد چراکه اعضای شورا به عنوان نمایندگان مردم در پارلمان محلی در قبال وظایف خود مسئول بوده و باید پاسخگوی مردم باشند.
وی یادآور شد: شهرداری در ساخت وسازها نوک پیکان است و مدیریت شهری باید به پاساژهایی که طبقات منفی دارند توجه بیشتری داشته باشد.
وی با اشاره به اقدام شهرداری همدان در خصوص اخطار رفع خطر ساختمان‌های پرخطر به مالکان، تأکید کرد: تنها تذکر و ابلاغ دافع مسئولیت نیست و شهرداری باید پیگیری‌های لازم را نیز در این زمینه داشته باشد.نظری از ساخت و سازها در بستر رودخانه‌ها انتقاد کرد و گفت: در بعضی از ساخت و ساز‌ها کمیسیون ماده ۵ نیز مقصر است چراکه نباید اجازه تغییر کاربری به این گونه موارد داده شود.
بر همین اساس روزنامه همدان پیام به عنوان نماینده افکار عمومی به صورت جدی پیگیر پرونده ساختمان‌های ناایمن شهر بوده و به طور مداوم با متولیان مربوط در ارتباط می‌باشد و در نهایت موفق شده است فهرست ساختمان‌های ناایمن همدان را براساس منابع مختلف گردآوری نماید که تأیید لیست و اقدامات انجام شده برای ایمن سازی و نظارت بر ساخت و سازها را متولیان مربوطه باید گزارش دهند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.