ttttt1405-05-101405-05-20bool(false) 1405-05-101405-05-20bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 20 مرداد 1405

کد خبر : 129240
 
چرا مشکلات اقتصادی ایران راه حل ندارد؟
تاریخ خبر : 1401-10-10
نویسنده : مرضیه شفیعی صدیق
     
 
 
     
متن خبر :


 محمدرضا یوسفی، عضو هیأت علمی دانشگاه مفید، معتقد است راه‌حل در ایجاد ثبات سیاسی، برقراری موازنه مثبت با شرق و غرب و بهبود کیفیت حکمرانی است.

کیفیت حکمرانی تابعی از متغیر‌هائی مانند حاکمیت قانون، شفافیت، پاسخگوئی و سلامت حاکمیت است. در صورتی که امور یادشده اصلاح نگردد، امیدی به بهبود معنی‌دار شرایط زندگی مردم نباید داشت.

محمدباقر قالیباف روز سه شنبه ششم دی‌ماه با چند تن از مراجع تقلید دیدار داشتند. همه مراجع، وضعیت سخت معیشتی مردم را یادآور شدند و توصیه کردند تا برای بهبود وضعیت تلاش شود.

آیه ا... سبحانی بیان کردند که «مدت‌هاست که به مردم وعده حل مشکلات را می‌دهید، اما این وعده هنوز محقق نشده است.» آیت ‌ا... مکارم شیرازی اعلام نارضایتی از شرایط فعلی کردند و آیت ا... نوری همدانی از کاسته نشدن از مشکلات مردم و گرانی‌ها گلایه کردند. البته آیت ا... جوادی آملی پا را از اقتصاد فراتر نهادند و توصیه کردند که به انسان خوب، اما غیرشایسته و یا انسان‌های بد و اختلاس‌گر مسئولیت ندهید.. که به تعبیری افراد را در جایگاه درست نمی‌دانستند.

نکته مهم این است که اساساً معضلات اقتصادی کشور، ریشه اقتصادی ندارند و راه‌حل اقتصادی آن‌ها نیز  وابسته به تحقق اصلاح راهبردی است. توضیح اینکه، برای خروج از وضعیت کنونی، رشد اقتصادی بالا و بادوام نیاز است. برای رشد اقتصادی بادوام، نیاز به سرمایه‌گذاری خصوصی و دولتی و تکنولوژی است.

بنابرخبری از رسانه ملی از سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۶، بالغ بر ۲۸۴ میلیارد دلار خروج سرمایه داشته‌ایم. (سایت الف، ۶ دی‌ماه، ۱۴۰۱) که البته این رقم به نظر می‌رسد، مبالغه‌آمیز باشد.

در سال‌های ۹۷ به بعد به دلیل تشدید تحریم، خروج سرمایه از ایران شدت بیشتری یافته است. در 3 سال متوالی رشد سرمایه گذاری خالص کشور منفی بوده‌است (اکوایران، ۶ مرداد ۱۴۰۱) و در بهارامسال نیز حتی سرمایه‌گذاری ناخالص نیز منفی شده‌است که این امر بدین معناست که اقتصاد ایران حتی نتوانسته است جبران استهلاک سرمایه را بکند.

منفی شدن سرمایه گذاری خالص به معنای بی‌آینده بودن کشور و بویژه نسل جوان است. زیرا تا وقتی سرمایه‌گذاری نشود، رشد اقتصادی بادوام تحقق نخواهد یافت. سرمایه‌گذاری دولتی نیز تحت تأثیر صادرات نفتی بوده‌است که در شرایط کنونی امکان پذیر نیست. توان دولت برای تأمین هزینه‌های خویش نیز بسیار کاهش یافته است و از کسری شدید بودجه رنج می‌برد.

سرمایه‌گذاری نیازمند امنیت اقتصادی و افقی روشن جهت بازدهی است. ایران امروز فاقد این امر است. ازطرف دیگر به دلیل رابطه با جهان غرب، تکنولوژی به خوبی به کشور منتقل نشده‌است.

سال جاری، تورم احتمالاً بالاترین نرخ خود را در حداقل 60سال اخیر تجربه خواهد کرد. این امر به دلیل رشد ۵۶ درصدی نرخ ارز از ابتدای سال تاکنون، رشد بالای نقدینگی و انتظارات تورمی ناشی از عدم اطمینان نسبت به آینده، کاهش شدید اعتماد عمومی به دولت و توانمندی آن است. در نتیجه قدرت خرید یارانه‌ پرداختی دولت در بهار امسال به نصف رسیده‌است؛ بنابراین  بهترین راه‌حل در ایجاد ثبات سیاسی، برقراری موازنه مثبت با شرق و غرب و بهبود کیفیت حکمرانی است.

کیفیت حکمرانی تابعی از متغیر‌هائی مانند حاکمیت قانون، شفافیت، پاسخگوئی و سلامت حاکمیت است. در صورتی که امور یادشده اصلاح نگردد، امیدی به بهبود معنی‌دار شرایط زندگی مردم نباید داشت.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.