ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 13 مرداد 1405

کد خبر : 114128
 
صفحه ویژه خبر گزاری ها امروز "خبرگزاری فارس همدان"

بودجه کافی برای پژوهش اختصاص بیابد
تاریخ خبر : 1399-09-18
     
 
 
     
متن خبر :

■ پژوهش‌ باید کاربردی باشد

تحقیق و پژوهش شاهراه ورود به خودکفایی و استقلال همه‌جانبه است تا جامعه‌ای از نظر علمی جایگاه مورد قبولی در جهان کنونی نداشته باشد نمی‌تواند از استقلال سخن بگوید.
پژوهشگران و دانشمندان کشور ایران همواره به‌دنبال رونق صنعت، پزشکی، علوم انسانی و سایر رشته‌ها بوده‌اند تا شاهد رشد و شکوفایی در این حوزه در کشور باشیم؛ هفته پژوهش بهانه‌ای شد تا به سراغ یکی از آنها برویم و از وضعیت این مقوله در کشور و استان همدان بدانیم.
به گزارش فارس، غلامحسین مجذوبی که پژوهشگر برتر گروه فنی و مهندسی دانشگاه بوعلی‌سیناست در این زمینه اظهار کرد: پژوهشگران برتر در دانشگاه نه با یک معیار بلکه با معیارهای مختلفی انتخاب می‌شوند.
وی با اشاره به اینکه چاپ مقاله، کیفیت مقالات، چاپ کتاب، تحقیقات، افتخارات علمی، شرکت در جشنواره‌ها، حایز رتبه بودن در جشنواره‌ها و داوری در انتخاب پژوهشگر مؤثر است، گفت: در هر رشته‌ معیارهای مختلفی برای انتخاب یک پژوهشگر لحاظ می‌شود.
این پژوهشگر برگزیده گروه فنی و مهندسی دانشگاه بوعلی سینا با بیان اینکه تمام معیارها امتیازاتی دارند و ممکن است فردی مقالات خوبی ارائه کرده و فرد دیگری کتاب خوبی نوشته باشد و آن دیگری کارهای تحقیقاتی زیادی انجام داده باشد، خاطرنشان کرد: تشکیل شرکت دانش‌بنیان، کار در شرکت‌های فناور و... در انتخاب پژوهشگر برتر مؤثر است.
وی با اشاره با اینکه مهم‌ترین پژوهشگران برتر استان و دانشگاه بوعلی در ۶ شاخه علمی انتخاب می‌شوند که رشته فنی مهندسی، کشاورزی، علوم و شیمی، هنر و معماری، علوم انسانی را شامل می‌شود، افزود: در هر کدام از این رشته‌ها تعدادی از افراد برگزیده می‌شوند؛ مثلا در سطح استان ۲۵ پژوهشگر برتر در این چند شاخه شناخته شدند که به‌طور متوسط در هر کدام چند نفر انتخاب شده‌اند.
مجذوبی با تأکید به اینکه در دانشگاه بوعلی ۵۰ تا ۶۰ پژوهشگر برتر داریم که به پژوهشگر برتر دانشکده، دانشگاه و گروه تقسیم می‌شوند، گفت: بنده به‌عنوان پژوهشگر دانشکده فنی مهندسی انتخاب شدم و پژوهشگر برتر دانشگاه در رشته فنی- مهندسی فتاح‌الحسینی است.
وی با اشاره با اینکه بنده در چاپ مقاله امتیاز دارم و سال گذشته ۱۵ مقاله عمدتا در نشریات بین‌المللی چاپ کردم، عنوان کرد: 2 کتاب نیز تألیف کردم که چاپ امسال هستند.
این پژوهشگر برگزیده گروه فنی و مهندسی دانشگاه بوعلی با بیان اینکه معیار دیگر ارزیابی تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی است که ما آنها را فارغ‌التحصیل می‌کنیم، خاطرنشان کرد: سال گذشته 2 یا 3 دانشجوی دکتری و 2 دانشجوی ارشد فارغ‌التحصیل کردم.

 امسال بیش از هزار و ۷۰۰ مقاله isi در استان چاپ شده است
وی با بیان اینکه در شاخه‌های دیگر نیز فعالیت و طرح تحقیقاتی داشتم که به‌عنوان طرح برگزیده کشوری هم از سوی وزارت آموزش عالی انتخاب شد، افزود: اقدامات دیگری نظیر داوری مقالات هم بوده و در مجموع این امتیازات موجب شده به‌عنوان پژوهشگر برتر دانشکده فنی مهندسی انتخاب شوم.
مجذوبی با بیان اینکه در دانشگاه 2 وظیفه دارم که یکی کار آموزش است و تدریس و دیگری پژوهش، گفت: کار پژوهش عمدتا از طریق پایان‌نامه‌های دانشجویی در سطح ارشد و دکتری صورت می‌گیرد.
وی بیان کرد: از سال ۶۸ که وارد کار آموزش شدم همزمان کار پژوهشی را آغاز کردم و به‌تدریج دستاوردهای دیگری به دست آمد.
این پژوهشگر برگزیده گروه فنی و مهندسی دانشگاه بوعلی سینا با بیان اینکه سال ۷۸ دانشیار شدم و پس از 4 سال استاد شدم، افزود: 2 سال نمونه کشوری بودم، سال ۹۵ به‌عنوان پژوهشگر برتر نمونه کشوری انتخاب شدم.
وی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از ۱۴۰ مقاله در ژورنال‌های بین‌المللی و تعدادی هم در روزنامه‌های داخلی داشتم و ده کتاب نوشته‌ام، خاطرنشان کرد: تعدادی از کارهای تحقیقاتی را در سطح ملی انجام داده‌ام. مجذوبی با بیان اینکه ثبت اختراعاتی داشتم که حضور ذهنی از تعداد آنها ندارم، گفت: برخی آنها طرح تحقیقاتی و برخی با قرارداد با نهادهایی ثبت اختراع شده‌اند که می‌توان گفت با کار تحقیقاتی ثبت اختراع هم انجام دادم.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه اختراعات شما در چه زمینه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد؟ گفت: در زمینه‌های مختلف بوده و برای نمونه دستگاه تست خستگی سایشی نوسانی با لاین متغیر را برای یکی از نهادهای کشور اختراع کردیم که بیشتر در صنایع هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این پژوهشگر برگزیده گروه فنی و مهندسی دانشگاه بوعلی سینا نسبت به سطح پژوهش در استان اظهار کرد: شرایط بد نیست و امسال بیش از هزار و ۷۰۰ مقاله isi در سطح استان چاپ شده که 2/2 درصد کل مقالاتی بوده که در کشور چاپ شده است.
وی تصریح کرد: جمعیت استان همدان 2 درصد ایران است و تعداد مقالات هم 2/2 درصد و این نشان می‌دهد بالاتر از جمعیت استان مقالات داریم و شاخص مثبت است.
مجذوبی بیان کرد: در زمینه فناوری کتاب نیز وضعیت بدی نداریم البته موفقیتی که در اقدامات فناورانه در چاپ مقاله داشتیم در شرکت‌های فناور نداشتیم و تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان کشور باید بیش از این تعداد موجود باشد و در زمینه اقدامات فناورانه باید تلاش بیشتری داشت.
وی در پاسخ به اینکه چه کمبودهایی در این زمینه احساس می‌کنید و آنچه مدنظر شماست اما خیلی با آن فاصله داریم چیست؟ گفت: دانشگاه باید پژوهش خود را در مجامع نشان دهد و صرف تنها چاپ مقاله حلال مشکلات کشور نیست به‌ویژه اینکه دانشگاه رسالتی دارد تا علاوه‌بر حرکت در ورای علم و تولید علم بتواند مشکلات جامعه را حل کند.
این پژوهشگر برگزیده گروه فنی و مهندسی دانشگاه بوعلی با اشاره به اینکه این اقدام از طریق ارتباطات جامعه و صنعت با دانشگاه صورت می‌گیرد، افزود: این ارتباطات آنچنان قوی نیست که شاید دلایل متعددی داشته باشد. وی ادامه داد: بخشی به کم‌کاری دانشگاه برمی‌گردد اما بخش عمده به صنعت و جامعه مربوط می‌شود که آنچنان خواهان نیستند چون تعداد اندکی از صنایع را تحت توسعه داریم.

 در زمینه فناوری عقب هستیم و نیازمند فعالیت بیشتر
مجذوبی عنوان کرد: هر صنعتی بخواهد با دانشگاه ارتباط برقرار کند باید واحد تحقیق و توسعه داشته باشد اما متأسفانه تقریبا از هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی در همدان ۱۵ تا ۱۶ مورد واحد تحقیق و توسعه دارند که ۷ یا ۸ مورد آن هم فعال است.
وی با بیان اینکه این مسأله ارتباط بین دانشگاه و صنعت را کند می‌کند، افزود: دانشگاه باید تحول ایجاد کند که البته یکطرفه نیست و حتما باید صنعت بخواهد و مراجعاتی داشته باشد.
این پژوهشگر برتر با بیان اینکه متأسفانه در زمینه فناوری عقب هستیم و نیازمند فعالیت بیشتر خواستار توجه به این موضوع شد.
وی در پاسخ به اینکه در این زمینه دانشجویان با چه مشکلاتی مواجه هستند؟ گفت: در کوتاه‌مدت درگیر کرونا هستیم و دانشگاه ماه‌هاست که فعلا به حالت نیمه‌تعطیل درآمده و دانشجویان هم اکثرا نیستند و کارهایی که نیازمند تحقیق است عمدتا در دانشگاه‌ها تعطیل شده است.
مجذوبی گفت: از تاثیرات کوتاه‌مدت که بگذریم امروزه دانشجویان ما به دلیل تحریم‌ها با کمبود تجهیزات مواجه هستند و بسیاری از دستگاه‌های ما خوابیده و قابل استفاده نیست و مواد بسیار سخت به‌دست می‌آید.
وی با بیان اینکه قیمت‌ها نسبت به افزایش بودجه دانشگاه و گرندی که به استان برای تهیه مواد دستگاه در اختیار قرار می‌گیرد بالا رفته است، افزود: قیمت‌ها بسیار افزایش یافته و گاهی تا ده برابر قیمت یک دستگاه افزایش داشته درصورتی‌که بودجه دانشگاه مثلا ده تا ۲۰ درصد افزایش یافته است.
این پژوهشگر برگزیده گروه فنی و مهندسی دانشگاه بوعلی سینا یادآور شد: بودجه‌های تأمین مواد و دستگاه موجب شده کمی در کارهای پژوهشی با مشکل مواجه شویم.
وی گفت: پژوهش به‌عنوان نوآوری در دوران تحصیلات تکمیلی اتفاق می‌افتد و هر دانشجویی یک پایان‌نامه در دکتری و ارشد دارد که باید انجام دهد اما همه دانشجویان مانند هم نیستند و برخی علاقه وافری دارند و مرتب مقاله‌هایی از کار خود چاپ می‌کنند یا در کارهای فناورانه قدم می‌گذارند و بسیار موفق هستند اما برخی تنها به‌دنبال این هستند که کار خود را انجام دهند و فارغ‌التحصیل شوند و دیگر هیچ.
مجذوبی خاطرنشان کرد: این با تجربه‌ای که تقریبا ۱۳ دکتر و بیش از صد دانشجوی ارشد فارغ‌التحصیل داشتم، به‌دست آمده که نشان می‌دهد هر کدام از افرادی که در کار خود علاقه نشان دادند و بیشتر تلاش کردند موفق بودند.
وی با بیان اینکه توصیه می‌کنم دانشجویان بیشتر به سمت پژوهش‌های کاربردی بروند در ادامه در پاسخ به اینکه ایام کرونا پژوهش‌هایی در زمینه این بیماری انجام داده‌اید؟ افزود: در مورد تولید مواد ضدعفونی کارهایی صورت گرفته است.
 در کشورهای پیشرفته ۲ تا ۴ درصد تولید ناخالص ملی به پژوهش اختصاص دارد در ایران ۰/۴ درصد
وی تصریح کرد: مهندس قادری هم در رشته شیمی دارویی ایجاد کرده که به گفته وی برای درمان کرونا مؤثر است اما مراحل ثبت دارو را کامل انجام نداده است.
مجذوبی با بیان اینکه پژوهش مبنای رشد و تحول هر جامعه‌ای است و کشورهایی این راه را رفته‌اند و ما نیز طبیعتا باید همین اقدام را انجام دهیم‌ اما نیازمند سرمایه‌گذاری است، گفت: درحال‌حاضر در کشورهای پیشرفته بین ۲ تا ۴ درصد تولید ناخالص ملی به امر پژوهش اختصاص داده شده درصورتی‌که این روند در کشور ما ۰/۴ درصد است.
وی گفت: بودجه پژوهشی ما در سال به یک میلیارد دلار نمی‌رسد درحالی‌که کشوری مثل کره‌جنوبی ۶۰ برابر ما بودجه پژوهشی دارند که نتیجه کار آنها خودروی هیوندا و خودروهای با کیفیت بالا می‌شود و نتیجه کار ما خودروهای ایران خودرو و کارخانه‌های موجود که تولیداتی با کیفیت پایین و نازل دارند.
این پژوهشگر برتر با بیان اینکه کشوری که بخواهد پیشرفت کند باید از پژوهشگران خود حمایت و کارها را تسریع کند، بیان کرد: استان نیز وضعیت کشور را دارد و باید به صنعت بها داد و واحدهای تحقیق و توسعه را ارتقا داد؛ در یک کلمه باید اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی و رشد و توسعه را در استان به وجود آورد.
وی خاطرنشان کرد: رشد و توسعه یک مقوله یک بعدی نیست و نیازمند چیزهای بسیاری است و همه باید کمک کنند تا رشد صورت گیرد.

 ارائه ۱۲۰ طرح تحقیقاتی در حوزه کرونا در همدان
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا از ارائه ۱۲۰ طرح تحقیقاتی در حوزه کرونا در همدان خبر داد.
سعید بشیریان نسبت به اقدامات پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی همدان در حوزه ویروس کرونا اظهار کرد: تاکنون در زمینه کرونا ۱۲۰ طرح تحقیقاتی داشتیم.
وی با بیان اینکه طرح‌های فناوری از جمله تولید ماسک‌های نانو نمونه‌ای از اقدامات است و کارهای زیادی در این زمینه انجام شده است، گفت: دانشگاه‌های کشور در حوزه کرونا فعالیت‌هایی داشتند و ما هم به همان نسبت کار کرده‌ایم.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا با بیان اینکه مقالات زیادی چاپ شده و تاکنون تقریبا ۶۵ مقاله در مجلات معتبر در زمینه کووید-۱۹ در استان چاپ شده است، افزود: هرکدام از تحقیقات در حوزه‌ای مهم و مؤثر بوده است.
وی با بیان اینکه در زمینه داروی کرونا 5 طرح داشتیم که برخی به نتایجی رسیدند اما تمام داروهای موجود در دنیا مکمل است و هیچ کدام مدعی درمان قطعی ویروس نیستند، تصریح کرد: همه این داروها کمکی است که شرایط بیمار را بهبود می‌بخشد.
بشیریان با بیان اینکه کار تحقیقاتی در زمینه پلاسمادرمانی، استفاده از سلول‌های بنیادی و... در استان انجام شده است، بیان کرد: برخی تولیدات داروهای روتین بوده و یا جنبه کمکی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون نیز تحقیقات درحال انجام است که کار برخی از طرح‌ها به اتمام رسیده و برخی درحال انجام است.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا در پاسخ اینکه وضعیت استان در کشور چطور است؟ گفت: طبق گزارش‌های ارائه شده هماهنگ با فعالیت‌های کشوری قدم برمی‌داریم و اقدامات انجام شده در حد قابل قبول است و وضعیت بد نیست.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.