ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
يكشنبه - 11 مرداد 1405 - شماره 5476
 


امروز : دوشنبه ، 12 مرداد 1405

Today : Sun, August 2, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  103302 تاریخ انتشار:  1398-10-05 - 09:29 تعداد بازدید:  232
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

دیو خفته در بحران نیازمند مدیریت است
دست و پا زدن‌خانه‌های همدان در سیل

اجتماعی

 نامگذاری روز ملی کاهش بلایای طبیعی اگرچه به صورت نمادین است اما ایران ۳۴ نوع از حوادث موجود شناسایی‌شده در جهان را تجربه کرده و همه ساله بر اثر وقوع حوادث طبیعی و غیرمترقبه خسارت و تلفات جانی و مالی بسیاری را متحمل می‌شود.
هر چند در سال‌های گذشته روند شکل‌گیری ستادهای مدیریت بحران سرعت بیشتری به خود گرفته است و در سطوح بالا یعنی در حوزه وزارت دنبال می‌شود و در بخش‌های شهری نیز ستادهای بحران در حال شکل‌گیری منسجم هستند اما اقدامات صورت گرفته در برابر احتمال وقوع حوادث جوابگو نیست به‌گونه‌ای که سازمان و دستگاه‌های امداد و نجات فقط می‌توانند بخش بسیار کمی از نیازها را پاسخگو باشند.
وقوع زلزله و سیل در روز‌های آغازین امسال در مناطق مختلف کشور بار دیگر یادآوری کرد که ایران کشوری است که در معرض بلایای طبیعی قرار دارد.
 در جهت پیشگیری از خسارت های ناشی از این بلایا تاکنون قوانین و مقررات مختلفی به تصویب رسیده است، از جمله در برنامه چهارم توسعه در مورد مقاوم‌سازی ساختمان‌ها پیش‌بینی‌هایی شده بود که نتوانست در کاهش خسارات مؤثر باشد.
وقوع سیلاب‌های متعدد در کشور موجب جاری‌شدن میلیون‌ها متر مکعب آب در مناطق می‌شود که به اعتقاد کارشناسان می‌توان با ایجاد سدهای مربوط و استفاده از فناوری روز، کمبود آب مصرفی حوزه های مختلف را تأمین کرد.
در بارندگی‌های شدید 11 و 12 فروردین ماه امسال در استان، بخش عمده‌ای از واحدهای مسکونی و روستاهای همدان همانند 21 استان دیگر دچار خسارت شد، به عبارتی بالغ بر 27 شهر و 990 روستا از استان دچار خسارت و آسیب شد. همان ایام کارشناسان اعلام کردند بیشترین تخریب در نهاوند و ملایر به ثبت رسیده‌است و در بخش مرکزی استان آسیب کمتری مشاهده شده و کمترین آسیب نیز به بخش شمالی استان همدان وارد شده است.
با اینکه بنیاد مسکن در مصاحبه‌های مختلفی چه در ایام سیل و شرایط بحرانی استان و چه در ماه‌های اخیر از پرداخت کمک بلاعوض به 77 درصد از متقاضیان یعنی 14 هزار و 950 نفر با افتخار صحبت می‌کند اما کافی است مسئولان نگاهی گذرا در سفر‌های خود به شهرستان‌های همدان داشته باشند تا ببینند آنچه با افتخار از آن سخن می‌گویند تنها صورت‌جلسه‌ها و آمار‌های کاغذی است که دردی از دل مردم محروم و آسیب خورده از سیل دوا نمی‌کند.
بارها بنیاد مسکن از افتخارات کاغذی خود در سیل 98 سخن گفته و حتی در انتظار کاپ قهرمانی نشسته تا جایی که عنوان می‌کند در مجموع 18 هزار و 871 واحد احداثی، تعمیری و معیشتی در روستاها و شهرهای استان برای انجام اقدامات نوسازی و بهسازی شناسایی شده‌است اما آنچه در حقیقت وجود دارد در همین نزدیکی و بغل گوش شهر همدان در روستایی مانند احمد‌آباد، تپه‌خانه‌های کاهگلی زیر سنگینی خروار‌ها خاک سوغات آورده از سیل جان می‌دهند و فریادرسی نیست.
شواهد میدانی خبرنگار ما نشان می‌دهد بیش از 90  درصد از واحدهایی که در روستاهای استان تخریب شدند، کم‌دوام، بی‌دوام و فرسوده بودند با این حال تنها در برخی نقاط از استان است که می‌توان ادعا کرد به مردم سیل‌زده رسیدگی شده، درحالی که مقاوم‌سازی روستاها و خانه‌های در معرض آسیب باید یکی از تعهدات دولتمردان در قبال شهروندان باشد حال می‌خواهد با پرداخت تسهیلات بلاعوض باشد یا با کمک‌های جانبی دیگر، در هر حال نمی‌توان وظایف برخی ارگان‌ها مانند بنیاد مسکن، مدیریت بحران استانداری، کمیته‌امداد، راه‌و‌شهرسازی، اوقاف و بهزیستی را نادیده گرفت.
از طرفی در کنار طوفان ، سیل و زلزله، آتش‌سوزی مراتع خود سهم قابل توجه‌ای از بحران‌ها را به خود اختصاص می‌دهد و سالیانه ۱۵‌هزار هکتار از عرصه‌های جنگلی و مراتع ایران تحت تاثیر آتش قرار می‌گیرند تا جایی که این آمار مستند بر گفته‌های مدیر‌کل منابع‌طبیعی امسال در همدان 2 برابر گذشته اتفاق افتاده‌است.
در تمام این شرایط تنها چیزی که بیش از هر موردی جلب توجه می‌کند عملکرد مدیریت بحران استان است که خود دچار بحران ناکارآمدی شده‌است.
هر ساله با شروع موج آتش‌سوزی‌ها در مراتع مختلفی از استان دغدغه‌هایی مطرح می‌شود که حول محور مولفه‌هایی مانند آموزش شهروندان، تجهیزات مهار آتش و ... می‌گذرد و در همان شرایط مصاحبه‌ها رنگ و بوی توجه به خود می‌گیرد اما با گذر از زمان شدت این بحران و آتش‌سوزی‌ها دوباره از یاد رفته و نقطه سر خط تا سالی دیگر به فراموشی سپرده می‌شود تا جایی که امسال بیش از 80 هکتار از مراتع استان در حریق از بین رفت.
بر این اساس به‌نظر می‌رسد باید بتوان برای مهار آتش در زمین‌های کشاورزی و مراتع آتش‌نشانی مستقل تشکیل داد تا به این شکل در مهار آتش در محیط‌های شهری، روستایی و مراتع به شکل مناسب عمل کرد و هم در محیط‌های طبیعی توانایی مهار آتش در استان ایجاد شود.
متاسفانه موضوع آتش‌گرفتن مراتع و یا پوشش گیاهی در شهر همدان و یا سایر شهرهای استان همدان آنجا حساسیت پیدا می‌کند که گاهی نام مکان‌های دیدنی و تاریخی همدان نیز در بین مناطقی که آتش نشانان حضور یافته و به خاموش‌کردن آتش پرداخته‌اند، مشاهده می‌شود تا جایی که آتش‌سوزی عرصه‌های تپه هگمتانه، تپه حاج‌عنایت و مواردی از این دست در تابستان امسال در خبرها مخابره شد.
طبق بررسی‌ها و آمار به دست آمده استان همدان دارای ۹۰۵ هزار هکتار منابع ملی است که از این میزان ۸۲۲ هزار هکتار مرتع است که سال گذشته بر اثر آتش‌سوزی‌ها که به 2 روش طبیعی و غیرطبیعی در مراتع رخ داده بود ۴۰ هکتار از مراتع استان همدان از بین رفت.
با اینکه در همدان ۷۰ منطقه مستعد آتش‌سوزی شناسایی شده و نقشه مناطق بحرانی در اختیار مدیران قرار گرفته، اما در فصلی که آمار آتش‌سوزی‌ها زبانه می‌کشد کار به جایی برده نمی‌شود و مراتع و زمین‌های کشاورزی استان اسیر آتش می‌َشوند.
بنا بر آنچه گفته شد خطرها و بلایای طبیعی همواره به عنوان مخرب‌ترین عوامل آسیب‌رسان به جامعه، انسان و محیط زیست شناخته می‌شوند که یكی از شاخص‌های مهم در این بین میزان آمادگی در برابر انواع مختلف بلایای محیطی است كه متاسفانه به این مهم در استان همدان کمتر توجه شده‌است زیرا برنامه‌ریزان توسعه و بحران به‌طور مجزا از هم فعالیت می‌كنند و همین امر سبب ناهماهنگی در امر برنامه‌ریزی توسعه و بحران می‌شود.
تحقیقات روانشناسان نشان می‌دهد حوادث جوی و بلایای طبیعی می‌توانند بر سلامت روان افراد تاثیر منفی داشته باشند تا جایی که از دست‌دادن اعضای خانواده، آسیب‌دیدگی جسمی و خسارت‌های وارد شده به اموال كه در نتیجه وقوع بلایای طبیعی است، می‌تواند به ضایعه روحی، ترس، عصبانیت، شوكه‌شدن و دیگر احساسات منفی دیگر منجر شود و تاثیرات این احساسات برای مدت زمان طولانی در فرد باقی می‌ماند.
به نظر می‌رسد كسب آمادگی‌های لازم برای اقدامات مناسب در زمان وقوع حوادث طبیعی می‌تواند به كاهش خسارت‌های جانی و مالی كمك كند بر همین اساس نیاز است جامه شعار از تن مسئولان ذی‌ربط با این موضوع بیرون آمده و در کالبدی حقیقی با مسائل و چالش‌های بلایای طبیعی از سیل و زلزله گرفته تا آتش‌سوزی و آلودگی روبه‌رو شوند چرا که این گروه بلایا که از قضا در ذات طبیعت پنهان است نخستین قربانی خود را از بین جامعه و مردم، روان و جسم آن‌ها می‌گیرد و تا قبل از آنکه بحرانی ایجاد شود، نیاز است روش مقابله و آموزش‌ها در کلمات ختم نشود و صورت حقیقت به خود گیرد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com