ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 15 مرداد 1405 - شماره 5479-D
 


امروز : جمعه ، 16 مرداد 1405

Today : Fri, August 7, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  123893 تاریخ انتشار:  1401-03-03 - 10:03 تعداد بازدید:  410
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

معاون سیاسی استاندار:
گنبد علویان برای ما پیام وصل به نیاکان، سبک، اخلاق و منش آنها را در پی دارد

فرهنگی

 گنبد علویان به همراه ۵ اثر دیگر از کشورمان، در جمع آثار میراث جهان اسلام در بهمن ماه 1400قرار گرفت.
در زمان یادشده 5 اثر فرهنگی و تاریخی ایران شامل: «منظر فرهنگی قلعه‌الموت»، «مجموعه آرامگاهی شیخ احمد جام»، «مجموعه تاریخی بسطام»، «منظر فرهنگی ماسوله» و «گنبد علویان همدان» در فهرست میراث جهان اسلام ثبت شد. پرونده این آثار با هماهنگی کمیسیون ملی آیسسکو ایران به دبیرخانه این کمیسیون ارسال شده بود. آیسسکو برای شناسایی، معرفی و حفاظت بهتر میراث جهان اسلام چند سالی است که در حال تدوین فهرستی از آثار شاخص فرهنگی و تاریخی جهان اسلام است. این فهرست به جهان اسلام اختصاص دارد و غیر از فهرست میراث جهانی یونسکو است.
حالا به بهانه از راه رسیدن گرامیداشت هفته میراث فرهنگی روز گذشته، یکم خردادماه 1401  فعالان این حوزه و اساتید برتر میراث فرهنگی در کنار مردم و مسئولان شهری گرد هم آمدند تا ورود نام گنبد علویان به لیست آثار جهان اسلام را جشن بگیرند.
 در جنگ اقتصادی باید از این ثروت‌ها استفاده شود
معاون سیاسی، امنیتی استانداری همدان در این مراسم با بیان اینکه هر آنچه در عالم فرهنگی شناخته شده است دارای پیام، درس و عبرت و ارزش است، مطرح کرد: گنبد علویان برای ما پیام وصل به نیاکان، سبک، اخلاق و منش آنها را در پی دارد.
حسن رضانیا با اشاره به اینکه آثار تاریخی همچنین حاوی پیام عزت، اقتدار و نماد اصالت و هویت هستند، اظهار کرد: بنای باشکوه گنبد علویان هویت و اصالت ماست، این اثر یادگار نیاکان ما بوده که به ثروت تبدیل شده و ‌سرمایه‌ای برای فردا است.  
وی ادامه داد: امروز در حال نبرد حقیقی و ‌تمام عیار اقتصادی هستیم و آثار فاخر و میراث فرهنگی می‌تواند به ما در این زمینه کمک کند اما متأسفانه تاکنون به اینگونه ارزش‌ها کمتر توجه شده است.
رضانیا میراث فرهنگی و بناهای تاریخی را گنجینه و سرمایه دانست و گفت: در جنگ اقتصادی باید از این ثروت‌ها استفاده شود و بناهای تاریخی و مفاخر را در این راه به یاری بطلبیم همچنین این آثار، منابع عظیم ‌قدرت و ثروت هستند که باید در دولت مردمی از تمام ظرفیت‌ها در این حوزه استفاده شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان نیز در ادامه بیان کرد: گنبد علویان به عنوان میراث جهان اسلام از بین پنج اثر معرفی شده کشور انتخاب و به ثبت رسید، این بنای ارزشمند به همراه پنج اثر دیگر از کشورمان در جمع آثار میراث جهان اسلام قرار گرفت.
علی مالمیر اضافه کرد: سال گذشته پرونده پنج اثر "گنبد علویان همدان"، "منظر فرهنگی قلعه الموت"، "مجموعه آرامگاهی شیخ احمد جام"، "مجموعه تاریخی بسطام" و "منظر فرهنگی ماسوله"با هماهنگی کمیسیون ملی آیسسکو ایران به دبیرخانه این کمیسون ارسال و در نهایت به ثبت رسید.
وی در ادامه گریزی هم به پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان زد و گفت: این پرونده تنها گزینه ایران برای ثبت جهانی در سازمان یونسکو است و آثار ارزشمندی همچون گنبد علویان در این منظر تاریخی قرار دارد.
مالمیر تصریح کرد: پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی هگمتانه در سازمان یونسکو به عنوان تک سهمیه کشور به استان همدان اختصاص یافته است. دکتر رضا نظری ارشد، مشتاقانه نتیجه تحقیقاتش را در اختیارم می‌گذارد و صبورانه مقاله هایش را ورق می زند تا به گنبد علویان می‌رسد که جغرافی‌دانان، مورخان و حتی سفرنامه‌ نویسانی که به همدان آمده‌اند را مجذوب خود کرده است.
  آرامگاه علویان
 به روایت اسناد کهن
یک کارشناس ارشد باستان‌شناس وجود پنج کتیبه قرآنی به کار رفته در معماری گنبد را از دیگر دلایل رد فرضیه مسجد بودن این بنا ذکر می‌کند، زیرا به گفته وی اینگونه کتیبه‌ها فقط در مقبره‌ها به کار می‌رفته و کاربری مسجد و عبادت نداشته است.
رضا نظری ساخت آرامگاه علویان را مربوط به نیمه دوم قرن ششم و بین سال‌های ۵۵۰ تا ۵۸۰ هجری قمری می‌داند و می‌افزاید: گنبد علویان آرامگاهی متعلق به ۲ یا حداکثر سه تن از سران خاندان علوی حسنی است که به گواه متون تاریخی به «علاالدوله» مشهور بودند.
علوی‌ها از نسل امام حسن (ع) بودند که به ایران مهاجرت کردند و از سال ۴۵۰ هجری تا ۶۲۰ اسناد تاریخی مبنی بر زیستن این قوم سرشناس در همدان وجود دارد که واسطه بین حکومت و مردم بودند.
استاد باستان‌شناسی با تکیه بر تحقیقات سبک شناسی که انجام داده‌ است با صراحت ساخت آرامگاه علویان را مربوط به نیمه دوم قرن ششم و بین سال‌های ۵۵۰ تا ۵۸۰ هجری قمری می‌داند.
خاقانی قصیده‌سرای بزرگ شعر و ادب فارسی در قرن ششم هنگام بازگشت از سفر حج در همدان میهمان همین خاندان می‌شود و در کتاب «تُحفه العراقین» در مدح و ستایش علویان قصیده‌ای بلند می‌سراید.
گفتنی است، گنبدعلویان همدان شاهکاری از هنر و معماری اسلامی و یادمانی از عصر سلجوقی است که اسناد کهن و پژوهش‌های باستان‌شناسی خط بطلانی بر فرضیه مسجد بودنش کشیده و این بنا را آرامگاهی می‌داند به سبک رازی که توسط چیره دست‌ترین استادکاران ایران بر مزار سران خاندان علوی ساخته شده است؛ آرامگاهی که از عهد قدیم امامزاده بودنش برای مردم این دیار ملموس‌تر بود.
 گل و بوته‌های درهم تنیده با نقوش لانه زنبوری و کتیبه‌های قرآنی که هنرمندانه بر گچ و آجر حک شده است، حکایت از معماری ایرانی اسلامی دارد و تکرار این معماری در داخل و خارج بنا و قرینه بودن نقش ونگارها حاکی از نظم و محاسبه‌ای دقیق در آفرینش چنین اثر شگفت انگیزی است.
به نظر می‌رسد این بنای ارزشمند ابتدا به عنوان خانقاه یا مسجد ساخته شده و بعدها به مقبره دو تن یا بیشتر از اعضای خاندان پرآوازه­ علویان همدان که از سده سوم هجری قمری به مدت سه قرن بر این شهر ریاست داشته‌اند، تبدیل شده است.
گنبد علویان که از نوع بناهای مقبره‌ای به شمار می آید، دارای پلانی چهار ضلعی است و در شکل اولیه گنبدی بر فراز داشته که به مرور زمان و به دلایل طبیعی از بین رفته و طی عملیات مرمتی که در سال ۱۳۱۷ هجری شمسی در بنا انجام شده، پوششی از چوب و شیروانی بر روی آن قرار گرفته است.
بنای باشکوه گنبد علویان بهمن‌ماه سال گذشته به همراه چهار اثر "منظر فرهنگی قلعه الموت"، "مجموعه آرامگاهی شیخ احمد جام"، "مجموعه تاریخی بسطام" و"منظر فرهنگی ماسوله" در فهرست سازمان علمی و فرهنگی جهان اسلام(آیسسکو) قرار گرفت و همین موضوع بهانه‌ای شد تا همزمان با هفته میراث فرهنگی آیین گرامیداشت ثبت جهانی گنبد علویان برگزار شود.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com