ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
سه شنبه - 20 مرداد 1405 - شماره 5483
 


امروز : جمعه ، 23 مرداد 1405

Today : Fri, August 14, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  107554 تاریخ انتشار:  1399-01-30 - 09:01 تعداد بازدید:  256
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

به مناسبت یکصدمین روز شهادت سردار سلیمانی
ترور سردار شهید سپهبد سلیمانی از دیدگاه حقوق بین‌الملل

نویسنده : علی ضیافتی

یادداشت


 ترور کور، ناجوانمردانه و وحشیانه سردار بزرگ ایران و اسلام شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی و همراهان ایشان با دستور مستقیم رئیس جمهور منفور ایالات متحده آمریکا در خاک کشور عراق؛ هنگامی که ایشان به‌دعوت رسمی مقامات بلندپایه عراق و برای مأموریت سیاسی حامل صلح و دوستی با همسایگان به این کشور عزیمت نموده‌اند، نقض فاحش حاکمیت عراق- قانون اساسی آمریکا- تمامی هنجارها- قواعد و مقررات حقوق بین‌الملل و در رأس آن منشور ملل متحد است که به برخی از آنها می‌پردازیم.
1-ایالات متحده آمریکا با ترور یک مقام بلندپایه در یک کشور ثالث که با آن در جنگ نیست، فرمان اجرایی جرالدفورد -که پس‌از جنگ ویتنام امضا شد - را نقض کرد که بر اساس آن آمریکایی‌ها نباید دست به ترور کسی در خاک کشور ثالث بزنند.
2-بر اساس مفاد قطعنامه 3314 ملل متحد، توسل به زور علیه کشور یا مقامات کشور‌ها به هر نحوی، مصداقی از مفهوم «توسل به زور» مندرج در ماده 39 منشور ملل متحد است.
3-تعقیب کیفری ترامپ و سایر دست‌اندرکاران به‌عنوان جنایتکار بین‌المللی در دیوان بین‌المللی کیفری لاهه.
توضیح اینکه: عملیات مسلحانه نیروهای آمریکایی در خاک عراق «تجاوز» محسوب می‌شود و دولت عراق می‌تواند با کمک نیروهای ایرانی به دفاع مشروع علیه آمریکا مبادرت کند. به علاوه این اقدام، طبق بند 2 ماده 5 اصلاحی اساسنامه دیوان بین‌المللی کیفری مصوب 2010 جنایت محسوب می‌شود و رئیس جمهور آمریکا که مستقیماً دستور این عملیات را صادر کرده است و سایر دست‌اندرکاران آن، جنایتکار بین‌المللی قلمداد می‌شوند و قابل تعقیب کیفری هستند.
4- اقدام به شهادت سردار سلیمانی- چهره بین‌المللی مقاومت و ژنرال ضدتروریسم- و همراهانش در خاک عراق توسط جنایتکاران آمریکایی، مغایر حقوق بین‌المللی، توسل به زور، حقوق بین‌الملل بشردوستانه و حقوق بین‌الملل بشر است.
اقدامات حقوقی در سطح بین‌الملل که می‌توان به انجام آنها مبادرت کرد، عبارتند از:
1-اقدام به‌عنوان تجاوز مسلحانه و طرح مسئولیت کیفری فردی در قالب اساسنامه دیوان بین‌المللی کیفری.
توضیح اینکه: این امر مستلزم تطبیق عناصر مادی و معنوی جنایت تجاوز با عمل منتسب به دونالد ترامپ به‌عنوان متهم اصلی این پرونده است. دولت جمهوری اسلامی ایران ضمن آنکه از حقوق اقدام متقابل علیه دولت آمریکا برخوردار است می‌تواند قضیه را به مراجع بین‌المللی به‌ویژه «مجمع عمومی سازمان ملل متحد» و «شورای حقوق بشر» ارجاع دهد. دولت عراق در قبال درخواست از آمریکا، برای خارج کردن نیروهایش از عراق و امتناع آمریکا از این امر، از حق دفاع مشروع برخوردار است و امتناع آمریکا می‌تواند عملی تجاوزکارانه محسوب شود. بنا به درخواست دولت عراق، دولت ایران می‌تواند در قالب حق دفاع مشروع جمعی موضوع ماده 51 منشور سازمان ملل متحد به یاری عراق بشتابد.
2-تنظیم شکایت و ارسال آن به دادستان دیوان کیفری بین‌المللی مبنی بر نقض قواعد آمره حقوق بین‌الملل یعنی: «منع توسل به زور»، «اقدام جرم منجر به تجاوز» و «منع سلب خودسرانه حق حیات»، به‌منظور آغاز تحقیقات مستقل و بی‌طرفانه و گزارش به شورای امنیت.
3-نامه به دبیرکل محترم سازمان ملل متحد- آنتونیوگوترش- مبنی بر تشکیل جلسه‌ شورای امنیت دالّ بر محکومیت اقدام تجاوزکارانه و تروریستی دولت آمریکا و درصورت امکان تشکیل مجمع عمومی سازمان ملل متحد. در مجمع عمومی برخلاف شورای امنیت، آمریکا نمی‌تواند از حق وتو استفاده کند.
4-اقامه دعوا بر اساس مفاد «کنوانسیون 1973 جلوگیری و مجازات جرایم علیه اشخاصِ تحت حمایت بین‌المللی» از جمله مأموران و سفیران دیپلماتیک، با رعایت تشریفات مندرج و رویه قضایی ایجادشده بر اساس عهدنامه موّدت 1955.
5-لحاظ کردن  مسئولیت بین‌المللی کشورها و در اینجا کشور متجاوز-آمریکا- بر حسب مفاد مندرج در «طرح مسئولیت بین‌المللی دولت 2001» که در سطح جهان به عرف بین‌المللی تبدیل شده است، نیز قابل بررسی است و آن عبارت از «اقدام متقابل» است. با این وصف دفاع مشروع در قالب اقدام متقابل حاوی 3 شرط: فوریت- ضرورت و تناسب- باید باشد. علاوه بر پیگیری‌های سیاسی و حقوقی دولت جمهوری اسلامی ایران و در رأس آن وزارت امور خارجه، مجلس شورای اسلامی و در رأس آن کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و همچنین قوه قضاییه و در رأس آن ستاد حقوق بشر، همان‌طورکه ریاست محترم قوه‌ی قضاییه اعلام کرده است.
پیگیری این مسأله- ترور چهره بین‌المللی مقاومت شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی- مرتبط با هویت ملی و انقلابی ما است و تمامی ارکان نظام در این راستا دارای مسئولیت هستند. شکایت خانواده‌های محترم شهیدان این ترور ناجوانمردانه نیز دارای اهمیت است.
حملات موشکی جمهوری اسلامی ایران به آمریکایی‌ها در2  پایگاه هوایی عین‌الاسد در غرب بغداد و پایگاه الحریر اربیل در اقلیم کردستان عراق –که در هماهنگی کامل با مقامات عراقی صورت گرفت- تنها گوشه‌ای از انتقام سخت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در قبال شهادت فرمانده گرانقدر نیروی قدس سپاه است. انتقام اصلی خروج کامل نیروهای متجاوز آمریکایی از منطقه غرب آسیا است که آغاز این مهم نیز با تصویب اکثریت قاطع نمایندگان پارلمان عراق مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از عراق زده شد. انشاءا... این امر به‌زودی در تمامی منطقه و جهان عملیاتی خواهد شد و جهان صلح و آرامش را پس‌از خروج آمریکا و متحدانش - از مناطق سخت سلطه- تجربه خواهد کرد.
نگارنده: علی ضیافتی- کارشناس ارشد حقوق بین‌الملل
فروردین 1399


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com